Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oliver Twist door Charles Dickens

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Oliver Twist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 698 woorden
  • 16 februari 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
28 keer beoordeeld

Boekcover Oliver Twist
Shadow
Oliver Twist door Charles Dickens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Oliver Twist.
Schrijver: Charles Dickens.
Uitgave: Wolters-Noordhoff 1994.

Samenvatting:
Oliver wordt geboren in een armenhuis, waarna zijn moeder meteen sterft. Hij wordt overgeplaatst naar een weeshuis. Als Oliver 9 wordt, komt een man hem op halen voor het werkhuis. Daar is het nog erger dan in het weeshuis. Als hij op een dag om meer soep vraagt, wordt hij opgesloten en naar Mr. Sowerberry gestuurd. Bij Mr. Sowerberry moet hij heel hard werken, op een dag is hij daar zo zat van dat hij weg loopt naar Londen. In Londen komt hij een jongen tegen Jack Dawkins. Die zegt dat hij wel bij Fargin kan wonen. Maar dan weet Oliver nog niet dat Fargin jongens opleidt tot zakkenroller. Op een dag gaat Oliver samen met Charley Bates en Jack Dawkins de straat op. Oliver ziet hoe de 2 jongens de zakken van een rijke man rollen. De jongens kunnen weg komen maar Oliver wordt gepakt. Oliver wordt beschuldigd van diefstal, gelukkig kan de winkelier bewijzen dat hij niet de dief is. Oliver heeft nu geen huis meer en wordt door een oude man Mr. Brownlow mee genomen naar zijn huis. Op een dag wordt hij door Mr. Brownlow naar de boekenwinkel gestuurd om boeken in te leveren. Bij de boekwinkel wordt hij door Nancy en Bill Sikes ontvoerd en mee terug genomen naar Fargin, want als Fargin Oliver had laten lopen kon hij hen verraden. Nu hij weer bij Fargin woont moet ook hij zakken rollen. Op een dag moet hij samen met Bill Sikes inbreken in een rijk huis omdat Oliver zo klein is dat hij door de kleine raampjes kan klimmen. Tijdens het inbreken, worden ze betrapt en Oliver wordt neergeschoten. Bill Sikes ontsnapt, Oliver wordt verzorgd door Rose Maylie en haar tantes. Nadat hij weer beter is blijft hij bij Rose Maylie en haar tantes wonen. Ondertussen probeert Nancy, de vrouw van Bill Sikes, informatie over zijn verleden te vinden. Monks, een ruwe man komt op bezoek bij Fargin. Nancy hoort dat hij wil dat Oliver tot een dief wordt opgeleid. Ze vertelt aan Rose en Mr. Brownlow wat Monks heeft gezegd. Brownlow zoekt Monks op, als hij Monks heeft gevonden blijkt hij geen Monks te heten maar Edward Leeford, hij was de zoon van een oude vriend van Brownlow. Ondertussen is Fargin erachter gekomen wat Nancy allemaal heeft verteld en vermoord haar. Fargin en de rest van de dieven worden ontdekt en gearresteerd. Ondertussen vertelt Monks aan Mr. Brownlow dat Oliver zijn halfbroer is. Monks wilde Oliver vermoorden want als iemand erachter kwam dat Monks Olivers halfbroer was dan moest hij zijn erfenis met Oliver delen. Nu Mr.Brownlow en Oliver dit weten zorgen ze dat de erfenis wel wordt verdeeld en Oliver wordt geadopteerd door Mr. Brownlow. Ze gaan ze in een huis dicht bij Rose Maylie wonen zodat ze hen vaak kan opzoeken. Zo komt het toch nog goed met Olivers leven.

Oliver: een arm weeskind.

Fargin: het hoofd van een criminele bende.
Nancy Sikes: de vrouw van Bill Sikes een dief die werkt voor Fargin. Zij helpt later Oliver.
Mr Brownlow: een rijke oude man die voor Oliver er gaat zorgen. Hij adopteert Oliver.
Rose Maylie: Rose Maylie verzorgt Oliver nadat hij in haar huis is neergeschoten. Zij blijft hem helpen.
Monks: ruwe man die wil dat Oliver tot dief wordt opgeleid. Hij blijkt de halfbroer van Oliver te zijn.

Waar?: in een stad in Engeland en in Londen.
Wanneer?: kan ik niet uit het boek halen.

Thema: armoede, de leerweg in zijn leven van arm naar rijk.

Mening: ik vind het een heel leuk boek het was niet echt heel moeilijk, er waren wel woorden die ik niet begreep maar dan snapte ik de rest van de zin wel waardoor ik het verhaal wel snapte. het boek gaf mij ook wel een gevoel of ik er bij was geweest omdat alles heel goed is uitgelegd. Waarschijnlijk komt dat ook doordat Charles Dickens zelf in die tijd heeft geleefd en het taal gebruik ook soms wel een beetje oud is. Je kunt door dit boek echt zien wat er in die tijd kon gebeuren als je een wees bent. Oliver is een wees.

REACTIES

een scholier

een scholier

Mooi verslag! Ik hou erg veel van het boek en ik ben het helemaal mee eens met jouw mening!

9 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oliver Twist door Charles Dickens"