Old Yeller door Fred Gipson

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1311 woorden
  • 6 april 2007
  • 96 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 96 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1957
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Old Yeller
Shadow
Old Yeller door Fred Gipson
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Old Yeller
Auteur: Fred Gipson

Wie is de hoofdpersoon? Schrijf de naam op en vertel hoe hij / zij is en wat hij / zij doet.
De hoofdrolspeler heet Travis, hij is een jongen van 14 die samen met zijn familie in Texas woont. Hij is erg aardig, en kan over het algemeen goed met dieren opschieten.

Welke personen komen er nog meer in het boek voor?
Papa, de vader van Travis, hij is in het grootste deel van het boek op reis naar Kansas.
Mama, de moeder van Travis, zij zorgt goed voor haar kinderen en is erg aardig.

Arliss, het kleine broertje van Travis, een klein jongetje van vijf dat allerlei kattenkwaad uithaalt en vaak in de problemen komt.
Old Yeller, de hond van Travis, in het begin moet Travis niets van hem hebben, maar later worden het beste vrienden.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Texas, dat is een staat in de Verenigde Staten.

Wanneer speel het verhaal zich af?
Het is niet duidelijk wanneer het verhaal zich precies afspeelde, maar ik denk rond 1900.

Verklaar de titel van het boek.
Travis krijgt in het boek een hond als goede vriend, deze hond noemt hij Old Yeller.

Welke persoon / personen vond je het aardigst?
Mama, zij is aardig tegen iedereen, en wordt niet vaak boos en als ze boos is duur het niet lang.

Welke persoon / personen vond je het minst aardig?
Bud Searcy, een beetje een arrogante man die van alles en iedereen profiteren wil.


Wat gebeurt er? Vertel het verhaal in grote lijnen.
Papa gaat binnenkort naar Kansas city samen met een heleboel andere mannen van het dorp om daar een aantal koeien te gaan verkopen. Travis moet van Papa voor het gezin zorgen, Travis wil graag een paard om hem te helpen, maar Papa vind dat hij daar nog niet klaar voor is. Papa vind dat hij een hond moet nemen, dan vertrekt Papa. Twee dagen later mistte al het vlees, het was op gegeten door een hond. De hond was geelkleurig en één van zijn oren was er af gebeten. Travis wou de hond niet, maar Arliss, zijn broertje, wou hem graag hebben. Om nieuw vlees te krijgen ging Travis op jacht, na een tijdje rond lopen en kijken naar spelende eekhoorns vond hij een hert, hij schoot het dier dood, en was erg trots op zichzelf.
De volgende dag hoort travis een raar geluid, 2 grote stieren zijn aan het vechten voor hun huis en vermorzelen hun hek. Als Travis een paar dagen later door het bos loopt, en Arliss hoort schreeuwen weet hij dat er iets goed fout is. Hij rent naar het geluid toe en ziet een grote vrouwtjes beer die brullend naar Arliss, die de poot van een berenjong vasthoud, toe. Dan rent opeens Old Yeller schreeuwend naar de beer toe, deze schrikt hiervan en dat geeft Travis en Mama, die er ondertussen ook bij is gekomen, de kans om het berenjong van Arliss, die verstijfd van angst het jong uit angst vast bleef houden, te bevrijden. Na de hulp van Old Yeller bij het beren incident kijkt Travis heel anders tegen Old Yeller aan, en hij komt er achter dat hij het eigenlijk wel een hele leuke hond vind. Op een dag gaan ze samen jagen, als ze bezig zijn blijkt Old Yeller een uitstekende jaaghond te zijn, hij helpt Travis met het vangen van eekhoorns zodat ze die avond genoeg eten hebben. Toen kwam Bud Searcy op bezoek, het was een kleine dikke man en was de enige van de mannen die achter was gebleven, hij verteld over van alles ook over hondsdolheid. Het schijnt dat er hondsdolheid heerst en hij adviseert Travis en Mama extra goed op te letten voor beesten die zich raar gedragen. De kleindochter van Bud; Lisbeth, verteld hen dat Old Yeller de hond is die zorgt voor veel opschudding in het dorp. Er worden eieren en vlees gestolen, om te voorkomen dat Old Yeller dit vaker doet houd Travis hem op zijn kamer, samen bij Arliss. Dan wordt het tijd voor de koeien om kalveren te krijgen, er is er enkel 1 die al heel lang niet in de buurt van het huis is gekomen. Samen met Old Yeller vind Travis de koe, samen met haar kalf. Als de volgende dag er een man bij het huis komt schrikt Travis echter heel erg…

De man heet Burn Sanderson, en de Old Yeller blijkt van hem te zijn. Maar Travis en Arliss willen Old Yeller niet laten gaan, Burn zegt dat ze de hond mogen houden op 1 voorwaarde. Burn mag een avondje mee-eten bij Travis, Arliss en Mama. Als hij weggaat waarschuwt ook hij voor hondsdolheid, alleen dat het nog erger is als was verwacht. Daarom zegt hij dat Travis heel goed op moet letten op beesten die zich raar gedragen, en als ze dat doen moeten ze die onmiddellijk doodmaken. Een paar dagen later gingen Old Yeller en Travis de wilde zwijnen van de familie tellen. Als hij klaar is en hij bij het huis komt, is Bud Searcy er hij heeft een paar zwijnen gezien die Travis gemist heeft.
Dus Travis gaat na het eten weer op pad samen met Old Yeller. Als ze de zwijnen tegen komen verzint Travis een goede manier om de zwijnen te pakken te krijgen. Hij gaat boven op een overhangende heuvel liggen zodat hij zijn lasso om de nekjes van de kleine zwijntjes heen kan gooien. Maar dan gebeurt er iets vreselijk, de heuvel stort in en Travis beland pal tussen de zwijnen in. Om Travis te beschermen springt Old Yeller er tussenin, maar 1 van de tanden van een zwijn zit al in het been van Travis, en Travis strompelt weg. Hij rent zo hard als hij kan, en struikelt. Als hij teruggaat naar de plek verwacht hij Old Yeller dood aan te treffen. Maar hij leeft nog, zijn buik ligt weliswaar helemaal open, maar hij leeft nog. Travis rent naar huis om hulp te halen en samen met zijn moeder gaan ze terug naar Old Yeller. Mama hecht de wond van Old Yeller en ze dragen hem op de ezel terug naar het huis. Zowel Travis als Old Yeller moeten lang rusten om er weer bovenop te komen. Ondertussen komen Bud Searcy en Lisbeth weer op bezoek. Omdat Mama alles in en om het huis alleen moet doen, bied Bud Lisbeth aan als hulpje, maar zowel Mama als Travis verwachten niet dat ze erg veel zal kunnen helpen. Maar het verbaasd hun als ze juist een uitstekende hulp te zijn. Als na 2 weken sinds het ongeluk met de zwijnen een koe aan komt lopen met het schuim rond de bek vreest Mama het ergste. De koe heeft hondsdolheid en moet vermoord worden, Travis is net sterk genoeg om dit te doen, en hij schiet de koe dood. Mama zegt dat ze de koe moeten verbranden omdat anders de hondsdolheid zich snel verspreid. Als ze later ook een stier tegen komen met hondsdolheid moet Travis die ook vermoorden, dit kan echter pas een kilometer van het huis af gebeuren. Als Mama en Lisbeth samen met Old Yeller de stier gaan verbranden, hoort Travis, die nog bij het huis is, opeens geblaf. Het was Old Yeller, en het klonk niet goed. Hij was aan het vechten met een met hondsdolheid besmette wolf. Het lukt Travis om de wolf dood te schieten, maar Old Yeller is gebeten en dat betekend dat ook hij Hondsdolheid heeft. Met pijn in zijn hart moet Travis Old Yeller doodschieten. Travis was nog dagenlang droevig, maar zijn vader kwam met een paard. Hij wou graag een paard van zijn vader, maar na het verlies van Old Yeller kon niets hem meer schelen. Tot hij de kleine pup samen met Arliss zag spelen, toen voelde hij zich weer, sinds een lange tijd, goed.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Old Yeller door Fred Gipson"