Nowhere to run door Sue Welford

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 731 woorden
  • 31 juli 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Ik alleen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
152
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover Nowhere to run
Shadow
Nowhere to run door Sue Welford
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De schrijfster heet Sue Welford.
Nowhere to run, Oxford University press, Oxford, 1999-1, 160 blz. (eerste druk 1999)
De genre is een roman.

Samenvatting:
Doordat Cassandra op een feestje dronken werd, liet ze zich meeslepen en had ze seks zonder condoom. Ze had het op dat moment niet door, maar achteraf wel. Ze raakte zwanger. Eerst vertelde ze het aan Mell, want ze durfde het niet aan haar ouders te vertellen, maar uiteindelijk doet ze het toch. Haar ouders willen dat ze abortus pleegt. Maar Cassandra weet niet of ze dat wil. Samen met haar moeder ging ze naar een dokter, die een vriendin was van haar moeder, en die zei dat ze er toch nog heel goed over na moest denken. Op de terugweg stapte Cassandra alleen uit in het park en daar kwam ze James tegen, haar grootste vijand van school. Maar in het park deed hij heel aardig. Ondertussen sliep ze slecht en hoorde ze haar ouders ruzien over haar. Af en toe ging ze weer naar het park en ze kwam daar James vaak tegen. Langzamerhand durfde Cassandra hem steeds meer te vertellen over haar probleem en hij over zijn probleem, zijn vader mishandelde hem. Thuis vertelde haar moeder haar over dat zij in dezelfde situatie had gezeten en toch besloot het kind te houden: Cassandra. Uiteindelijk besloot Cassandra om het kindje te laten weghalen. Daarna liep James weg. Cassandra moest en zou hem vinden, dus ging ze hem zoeken. Ze zocht in het plaatsje Dartcombe, waar hij over had verteld. Na een aantal dagen hard gezocht te hebben belde ze van haar laatste geld op naar huis om haar op te halen. Op de terugweg vonden ze James.

Verhaaltechniek:
De schrijfster heeft voor deze tijd gekozen en voor waarschijnlijk Engeland, al komt het niet helemaal naar voren, in elk geval een land in de Westerse wereld. De hoofdpersoon in Cassandra, zij heeft het probleem dat ze zwanger is en dat ze dat niet wil. Ze is geestelijk sterk en heeft een grote wilskracht. Ze gaat ook voor de dingen die ze wil. Het is een auctoriaal verhaal: Je overziet alles, maar komt er zelf niet in voor. Het thema is vriendschap, want er komen duidelijk veranderingen tussen de vriendschap van Cassandra en Mell en Cassandra wordt bevriend met James. De motieven zijn: moeilijke beslissingen nemen en omgaan met allerlei soorten mensen. Ze moet beslissingen nemen bij de abortus en of ze naar James gaat zoeken. En ze moet omgaan met allerlei mensen, bij de jongen van wie ze zwanger was, bij James en bij haar vriendin Mell. Alles gebeurt in een chronologische volgorde met af en toe een tijdversnelling of -vertraging. Cassandra kan nergens naartoe rennen om even goed na te denken dus vandaar de titel “Nowhere to run”.

Plaats in literatuurgeschiedenis:
Sue Welford is op 15 augustus 1942 geboren. Ze hield er niet van om naar school te gaan, maar toch heeft ze veel gestudeerd. Eerst deed ze de secretaresse-opleiding. Maar toen ging ze bij een krant werken, dat vond ze zo leuk dat ze Engelse literatuur, sociologie en psychologie ging studeren. Ze bleef daarna stukjes voor kranten en tijdschriften schrijven. In 1989 schreef ze haar eerste boek: “Catch the Moon”. Veel van haar boeken zijn in het Deens, Duits en Nederlands vertaald. Het boek “Nowhere to run” is een van de laatste boeken die ze heeft geschreven. Sue schrijft wel vaker over problemen van meisjes/vrouwen, dus dit boek past mooi in de reeks. Het boek past niet echt in een tijdsvak of stroming.

Beoordeling:
Ik vind het een erg goed boek. Het heeft geen moeilijk taalgebruik, al moest ik wel afentoe wat woorden in het woordenboek opzoeken. Ik vond het leuk om het boek te lezen, het is een bekend onderwerp en ik houd wel van dit soort boeken. Ik vind het deel dat ze James tegenkomt en niet weet hoe ze met die situatie aan moet het leukst, want het is even iets anders leuks wat ertussen komt. Het is gelukkig geen herkenbaar probleem. Ze heeft wel de goede beslissing genomen, want het lijkt me erg lastig om op mijn leeftijd al een kind te krijgen. Ik raad andere dit boek wel aan om te lezen, omdat het leuk is om te lezen en het niet erg moeilijk taalgebruik is en als je eenmaal in het verhaal zit dan is het moeilijk om te stoppen met lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nowhere to run door Sue Welford"