Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Notes on a scandal door Zoë Heller

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Notes on a scandal
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 896 woorden
  • 20 maart 2015
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
74 keer beoordeeld

Boekcover Notes on a scandal
Shadow
Notes on a scandal door Zoë Heller
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens

Schrijver: Zoë Heller  
Titel: Notes On A Scandal                  
Uitgever: Penguin Books
Plaats van uitgave: Londen
Voor het eerst verschenen in: 2003
Druk plus jaartal: onbekend
Aantal bladzijdes: 244
 

2. Korte beschrijving

Perspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Barbara, de hoofdpersoon. Dit is logisch, aangezien het boek geschreven is als een soort dagboek. Door gebruik van dit perspectief krijg je meer gedachtes en gevoelens mee. Soms overbodig veel, maar wel passend bij het perspectief.

I became worried that she might ring while i was out on an errand and I invested in my first answering machine – a cream-coloured device with an electronic voice that made announcements in the slightly surprised, pre-war tones of Joyce Grenfell.’
 

Hoofdpersonen

Barbara Covett

Barbara is de hoofdpersoon in dit boek. Barbara is een oudere vrouw en geeft geschiedenisles. Ze is ongehuwd, wat haar alleen kan laten voelen. Ze is een kritische vrouw met een vaststaande mening. Ze houdt er niet van om de aandacht van een ander persoon te delen en wilt zich graag dingen eigenen. Ze komt al snel bot over. Ze overdenkt veel situaties of kleine dingetjes die tegen haar gezegd werden en voelt zich snel beledigd. Ze is erg geobsedeerd door Sheba, wat uiteindelijk een beetje enge trekken krijgt. Uiteindelijk kreeg ik ook het idee dat Barbara niet op mannen valt en vandaar deze geobsedeerde trekken vertoont.
 

Sheba Hart

Sheba is een vrouw uit de ‘hogere klasse’. Ze is een nieuwe lerares en geeft handvaardigheid. Zoals Barbara haar omschrijft, is het een mooie vrouw van 40 jaar oud. Ze is een lieve vrouw, maar zit met zichzelf in een conflict. Ook al praat ze veel over hoe gelukkig ze is met haar man, krijgt ze een affaire met een van haar leerlingen. Van haar lieve, zorgzame karakter wordt eigenlijk snel gebruik gemaakt. Barbara speelt goed in op haar karaktereigenschappen en haar goedgelovigheid wordt gebruikt door Connolly. Maar buiten dat, is ze een erg naïeve vrouw. Ze praat alles goed voor zichzelf en kan geen prioriteiten stellen.
 

Steven Connolly

De 15-jarige leerling waar Sheba een affaire mee heeft. Hij wordt omschreven als de typische puber. Hij wordt niet omschreven als de knapste jongen van de klas. Hij is gemiddeld knap, gemiddeld slim, maar een getalenteerd tekenaar. Hij is een laconieke jongen. En als een echte tiener, raakt hij uiteindelijk uitgekeken op Sheba, die ondertussen erg afhankelijk van hem is geworden.
 

Plaats en tijd

Het speelt zich af in Noord-Londen. Rond de winter rond 1996-2000. Een belangrijke plek is de school St. George’s, hier ontmoeten Barbara en Sheba elkaar voor het eerst. Hier ontstaat ook de relatie van Sheba en Connolly. Rondom deze plekken vinden de belangrijke gebeurtenissen plaats.
 

Probleem/conflict

Het hele verhaal is zo ongeveer gebaseerd op problemen. Aan het obsessieve, afhankelijke gedrag van Barbara te zien, heeft zij een probleem. Ik denk dat het voornamelijk komt doordat ze erg alleen is. Barbara probeert erg hard om vrienden te worden met Sheba. Ze wilt haar helemaal voor zichzelf, maar dit wordt verhinderd door Sheba’s gezin en haar affaire met Connolly. Dit laatste zorgt alleen maar voor meer problemen. Barbara, die nog steeds geobsedeerd is om Sheba voor zichzelf te krijgen, “lost alles op” door over de affaire van Sheba te vertellen aan een collega en het vieze werk wordt voor de rest door anderen gedaan. Sheba’s wereld stort in zodra het nieuws uit is, en daar speelt Barbara op in en zorgt ervoor dat Sheba volledig afhankelijk van haar wordt.
 

Thema en motieven

Het boek is een psychologische thriller. Het thema van dit boek is obsessie. Alles wat Barbara meemaakt rondom Sheba schrijft ze op als een manuscript, elk detail. Sowieso haar obsessie in het begin van het verhaal om vrienden te worden met Sheba geeft al genoeg weg.

Motieven in dit boek zijn vriendschap, eenzaamheid en liefde. Vriendschap wordt ontwikkeld door dit hele boek heen, tussen Barbara en Sheba. Door vriendschap wilt Barbara bereiken wat ze van plan was. Eenzaamheid komt vooral naar voren wanneer Barbara door mensen gevraagd wordt langs te komen om iets leuks te doen. Ze bereidt zich de hele dag voor en bedenkt mogelijke scenario’s in haar hoofd. Liefde heeft voornamelijk betrekking op de affaire tussen Sheba en Connolly. Hoewel Sheba echt beweerd van Connolly te houden, betwijfel ik de gevoelens van Connolly. Daarom moet liefde als motief, met een korreltje zout worden genomen.
 

Taalgebruik

Barbara is een intellectuele vrouw, en dat komt ook naar voren in “haar” schrijven. Hier en daar komt haar brede woordenschat naar voren. Ze maakt gebruik van mooie metaforen, maar het was in begrijpelijk Engels geschreven en de zinnen waren van goede lengte.

‘Sheba’s hair had become more chaotic since the morning. The loose tendrils had graduated to hanks and where it was meant to be smooth and pulled back, tiny, fuzzzy sprigs had reared up, creating a sort of corona around her scalp.’

 

Titel

De titel is te verklaren door het simpelweg te vertalen. Aantekeningen over een schandaal. Barbara schrijft alle ervaringen over Sheba op in een manuscript. Deze ervaringen hebben vooral betrekking op het schandaal van de affaire tussen Sheba en Connolly.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Notes on a scandal door Zoë Heller"