Nineteen eighty-four door George Orwell

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 839 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.3
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
1984
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1949
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Nineteen eighty-four
Shadow

Winston Smith works for the Ministry of Truth in London, chief city of Airstrip One. Big Brother stares out from every poster, the Thought Police uncover every act of betrayal. When Winston finds love with Julia, he discovers that life does not have to be dull and deadening, and awakens to new possibilities. Despite the police helicopters that hover and circle overhea…

Winston Smith works for the Ministry of Truth in London, chief city of Airstrip One. Big Brother stares out from every poster, the Thought Police uncover every act of betrayal. Whe…

Winston Smith works for the Ministry of Truth in London, chief city of Airstrip One. Big Brother stares out from every poster, the Thought Police uncover every act of betrayal. When Winston finds love with Julia, he discovers that life does not have to be dull and deadening, and awakens to new possibilities. Despite the police helicopters that hover and circle overhead, Winston and Julia begin to question the Party; they are drawn towards conspiracy. Yet Big Brother will not tolerate dissent - even in the mind. For those with original thoughts they invented Room 101...

Nineteen eighty-four door George Orwell
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1984

Dit boek is geschreven door george Orwell, hij kan heel goed laten zien wat de gevoilgen zijn van compleet geen privacy hebben. Op zijn boek is ook het programma Big- Brother gebaseerd, in dit programma wordt ook alles vastgelegd wat de mensen doen. Alleen zijn er hier geen belachelijke regels, en persoonsverheerlijking

In het boek 1984, is de wereld verdeeld in drie landen, Oceania, Eastasia en Eurasia. Het verhaal speelt zich af in Oceania, waarvan Groot-Brittannie een onderdeel is het heet nu Airstrip On. Oceania is constant in oorlog.
Heel Oceania wordt geregeerd door de Partij, met aan het hoofd Big Brother. Deze man is een dictator, hij stelt vreemde regels, die heel streng zijn, en bedoelt zijn om een nationalistisch gevoel te kweken. op en laat de hele bevolking in de gaten houden door de Thought Police opvallend is dat slechts weinig mensen dit regime slecht vinden. Ik vind dit goed bedacht, omdat hij zo enigsinds de tweede wereld oorlog in zijn boek liet doorschemeren. Daar is Hitler de baas en iedereen die niet doet wat hij wil wordt afgevoerd, net als in het boek.


Winston Smith is de hoofdpersoon van dit boek. Hij werkt op het Ministerie van Waarheid en hij moet de geschiedenis vervalsen, door kranten en documenten van vroeger te veranderen. Want als de leider iets heeft gedaan vroeger, dat in het heden niet meer klopt, laat hij de geschiedenis gewoon herschrijven. Niemand weet wat echt waar is, en zelfs het jaartal 1984 hoeft helemaal niet te kloppen.
Maar Winstonweet dat het niet goed is, om de geschiedenis te veranderen. Hij heeft dus verboden gedachten en hij besluit deze op te schrijven in een dagboek dat hij koopt in een winkeltje in de prolesbuurt.
Zijn kamer wordt in de gaten gehouden via telescreens, televisieschermen die alles wat je doet bijhouden. Hij vindt echter een plek in de kamer waar hij niet in de gaten gehouden kan worden hier gaat hij zitten schrijven. Op het werk loopt iemand rond waarvan hij denkt dat ze ook tegen de Partij is. Zij blijkt Julia te heten en, net als hij, tegenstandster van het regime te zijn. Op het Ministerie van de Waarheid, lukt het Julia hem via een briefje te vertellen dat ze verliefd op hem is.
Ze krijgen een relatie, hetgeen verboden is. Een ander, die hij later ontmoet, heet O'Brien en is ook tegen. O’Brien vertelt dat hij lid is van het verzet en Winston en Julia sluiten zich aan;
Later komt hij terug in de winkel waar hij het boek en de pen voor het dagboek kocht. De eigenaar van de winkel, Mr. Charrington, laat hem een achterkamer zien die Winston mag huren.
Winston huurt de achterkamer. Julia komt vaak bij hem: ze kunnen daar doen wat ze willen, praten waarover ze willen, want in de kamer zijn zogenaamd geen telescreens.

Dan ontmoet Winston O'Brien weer; hij vraagt Winston om met Julia zondag naar zijn huis te komen. Als hij en Julia daar zijn, blijkt O'Brien bij de Brotherhood te zitten, die geleid wordt door Emmanuel Goldstein. Hij is de grootste tegenstander van de Partij. Deze heeft een boek geschreven over het totalitaire systeem.
Winston gaat met Julia naar de achterkamer en leest uit het boek voor, maar Julia is niet geinteresseerd en valt in slaap; Winston valt ook in slaap. Als ze wakker worden, blijkt een poster van de muur gevallen te zijn, waarachter zich een telescreen verborg. De Thought Police ziet hen nu bezig en komen binnen. Julia en Winston worden apart weggebracht. Winston wordt naar het Ministerie van Liefde gebracht. Daar wordt hij in een cel gestopt en door O'Brien komt binnen. hij is geen mede-gevangene maar een beul. Winston wordt aan een stuk door door hem gemarteld. Aanvankelijk verzet Winston zich nog, maar later doet hij wat O'Brien wil en geeft hij de antwoorden die O'Brien verwacht, om van het pijnigen af te zijn.Over zijn liefde voor Julia zwijgt hij. Dan vraagt O'Brien hoe hij over Big Brother, de grote baas, denkt. Winston vertelt de waarheid :hij haat Big Brother. Om zijn hoofd wordt een kooi met grote ratten geplaatst. Winston wordt nu zo bang, dat hij smeekt om deze marteling niet te ondergaan, en hij verraad zijn liefde voor Julia. Nu is het ministerie tevreden en hij mag weer naar huis. Een tijdlang doet hij niets dan drinken, schaken en af en toe een beetje werken. Op een gegeven moment ontmoet hij Julia weer; ze geven allebei toe elkaar verraden te hebben. Als hij weer in het cafe zit, komt hij tot de conclusie. Na zijn vrijlating leeft Winston in afwachting van zijn executie voort met een diep geloof in de Partij en een onvoorwaardelijke liefde voor Big Brother.


Dat het boek zo’n treurig einde heeft vind ik erg goed. En op gebied van taalgebruik en hoe alles in elkaar steekt vind ik dat de schrijver heel goed is. Het is namelijk een heel verrassend boek, ik denk dat het in die tijd ook erg revolutionair geweest moet zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nineteen eighty-four door George Orwell"