Never let me go door Kazuo Ishiguro

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Never let me go
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 956 woorden
  • 20 maart 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
11 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Laat me nooit alleen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
304
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Booker prize (2005 Genomineerd)

Boekcover Never let me go
Shadow

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt.
Kathy heeft haar vriendschap met Ruth…

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle…

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt.
Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben. Dan wordt het ook voor Kathy tijd haar werk als verzorger op te geven en zich voor te bereiden om haar eerste orgaan af te staan.

Never let me go door Kazuo Ishiguro
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Zakelijke gegevens

Schrijver: Kazuo Ishiguro       
Titel: Never Let Me Go            
Uitgever: Faber And Faber
Plaats van uitgave: Londen
Voor het eerst verschenen in: 2006
Druk plus jaartal: onbekend
Aantal bladzijdes: 282

2. Korte beschrijving

Perspectief

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Kathy, de hoofdpersoon. Alles wordt verteld vanuit de ik-persoon. Je leeft met haar mee en krijgt haar emoties mee, niet van de andere personen. Dit zorgt voor een eenzijdig beeld, maar wel voor een persoonlijker verhaal.

I’ll never forget the strange change that came over us the next instant.’

Hoofdpersonen

Kathy H.

Zoals hiervoor al vermeldt, is Kathy de hoofdpersoon van dit boek. Ze is al meer dan 11 jaar verzorger. Kathy is een attente dame, wie andermans gevoelens boven haar eigen zet. Ze kan zich goed inleven in een ander, wat haar een goede verzorgster maakt. Ze denkt veel na over alles wat er om zich heen gebeurt. Ze is erg gesteld op Tommy, met wie ze veel geheimen deelt of gewoon gesprekken heeft. Verder vindt Kathy veranderingen moeilijk. Ze vond het lastig om zich aan te passen aan de nieuwe leefomgeving als ze bij de Cottages komt en om nieuwe vrienden te maken.
 

Ruth

Ruth heeft een overheersende persoonlijkheid. Ze kan soms wat bot overkomen en heeft een duidelijke mening. Ook al komt ze sterk over, lees je tussen de regels door soms wel onzekerheid. Ze beheerst haar vriendengroep, als een soort bijenkoningin. Ze heeft een grote fantasie, maar is ook heel slim. Ruth kan zich, in tegenstelling tot Kathy, wel goed aanpassen aan nieuwe situaties en maakt snel nieuwe vrienden. Ruth is niet erg open, en bespreekt haar gevoelens liever niet. Door het boek heen ontwikkelt Ruth zich. Ze krijgt meer zelfinzicht en laat een lievere kant van zichzelf zien aan het eind van het boek.
 

Tommy

In het begin wordt Tommy omschreven als een buitenbeentje, wat vooral komt door zijn driftbuien. Hij laat zich snel op de kop zitten door andere mensen. Ook heeft Tommy veel problemen met creativiteit, iets wat erg belangrijk is op Hailsham. Je wordt hierop afgerekend. Tommy is daarentegen wel erg sportief. Hij kan het beste praten met Kathy over al zijn problemen en dingen.

Plaats en tijd

Op de eerste pagina van het boek staat ‘England, late 1990s’ dus dat beantwoordt eigenlijk beiden kopjes. Het verhaal wordt verteld door Kathy, wat inhoudt dat een deel van het verhaal flashbacks zijn, herinneringen naar toen. De vertelde tijd is ongeveer 24 jaar. Belangrijke plaatsen die genoemd worden zijn Hailsham, de Cottages en het verzorgingstehuis.


Probleem/conflict

Een concreet probleem is er niet in dit boek. Het gaat er vooral over dat Kathy er achter wilt komen wat de gedachte was achter de activiteiten van Hailsham. Het raadsel wordt pas veel later opgelost, als Ruth haar leven al heeft verloren. Tijdens haar laatste dagen, helpt Ruth Kathy met aanwijzingen naar de activiteiten van Hailsham. Uiteindelijk komen Kathy en Tommy achter de activiteiten na een hereniging met één van hun oude ‘guardians’ Miss Emily.

Thema en motieven

Het genre van Never Let Me Go is een sciencefiction-drama. Een van de thema’s van dit boek is vriendschap. De vriendschap tussen Ruth en Kathy is behalve gecompliceerd ook erg realistisch. Ze hebben ruzie, onenigheden, kwetsen elkaar, maar steunen elkaar. Zelfs na elkaar een paar jaar niet meer te hebben gesproken, blijft hun vriendschap sterk. Hetzelfde geldt voor Tommy, maar daar komen meer gevoelens bij kijken.

Een ander thema is identiteit. Kathy, Ruth en Tommy worstelen alle drie met de vraag ‘wie ben ik? En wat ben ik?’ Begrijpen wat het betekent om een clone van iemand te zijn, helpt hun bij deze vragen. Maar ook ontdekken wat er gebeurde op Hailsham

Motieven in dit boek zijn: vrije wil en creativiteit. Vrije wil is belangrijk in dit boek. Een echte vrije wil hebben die kinderen op Hailsham namelijk niet. Hun lot is voor hun al vastgesteld: of verzorgen of doneren. Over creativiteit wordt veel gesproken. Dit is namelijk een groot vraagstuk in het onderzoek van Kathy. Op Hailsham werden alle kinderen erg gestimuleerd om creatief te zijn, maar waarom eigenlijk? En wat nou als je niet creatief bent, zoals Tommy? En wat gebeurde er met hun kunstwerken? Uiteindelijk bleek dat door hun kunstwerken men hun menselijkheid konden bewijzen.
 

Taalgebruik

De schrijfstijl is fijn. Het is makkelijk te lezen. Moeilijke woorden of zinsconstructies worden niet gebruikt, wat het een helder en duidelijk verhaal maakt. Het enige wat het soms onduidelijk maakte, was het afdwalen van Kathy’s gedachten. Verder was het goed te begrijpen.
 

Titel

De titel van dit boek komt van het nummer ‘Never Let Me Go’. Kathy koopt een cassette met dit liedje tijdens één van de Sales. Kathy vindt dit liedje heel bijzonder en danst en zingt graag mee. Ze ziet het als een troostliedje van een moeder en kind, iets wat Kathy nooit heeft gehad. Een keer als Kathy zingt en danst op liedje, liep Madame langs en begon te huilen. Een paar dagen  later was Kathy haar cassette kwijt. Ze vond hem niet meer terug, tot een paar jaar later. Op een reis naar Norfolk gaat Tommy samen met Kathy op zoek naar de cassette en ze vinden hem. Tijdens een ruzie tussen Kathy, Tommy en Madame, nog een aantal jaar later, vraagt Kathy waarom Madame moest huilen toen ze haar trof zingen op het liedje. Madame verteld dan wat haar zo ontroerde: een klein meisje, opgroeiend in een nieuwe, wrede wereld, die aan de oude wereld vroeg, haar niet te laten gaan. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Never let me go door Kazuo Ishiguro"