Nell door Mary Ann Evans

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 661 woorden
  • 24 juli 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
256
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Nell
Shadow
Nell door Mary Ann Evans
Shadow
De beschrijving van de leeservaring.

Primaire gegevens van het gelezen werk

Auteur: Mary Ann Evans
Titel: Nell
Ondertitel: -
Verschenen in: 1995
Aantal blz.: 247
Leestijd: 15 uur
Uitgelezen op: 6 maart 2006

Verantwoording van de keuze
Ik hoorde positieve verhalen over dit boek. Mensen waren erg enthousiast over Nell, dus besloot ik het ook eens te lezen.

Verwachtingen vooraf
Ik dacht dat het boek ging over een meisje die alleen in het bos leefde en dat ze leefde van de natuur. Ik dacht dat zo haar levensloop beschreven werd, hoe zij daar leefde en hoe ze daar was gekomen.

Eerste reactie achteraf
Ik vind dit werk:


Spannend: een beetje
Meeslepend: een beetje
Ontroerend: een beetje
Grappig: niet
Realistisch: niet
Fantasierijk: een beetje
Interessant: erg
Origineel: erg
Goed te begrijpen: erg

Dit werk heeft me aan het denken gezet: Nee.
Ik heb iets aan dit werk gehad: Nee.

Dit werk spreekt me niet aan omdat ik denk dat zoiets hier in Nederland nooit zou gebeuren. Ik denk dat mensen nooit een vrouw in het bos zouden vinden, die nog nooit met andere mensen in contact is gekomen, behalve haar eigen moeder. Want hier in Nederland is het zo bevolkt, dat ik me niet voor kan stellen dat dat zou gebeuren.

Korte samenvatting van de inhoud
-


De verdieping
Tijd en ruimte

Ik denk dat het verhaal zich in 1950 ongeveer afspeelt, omdat nu zoiets nooit zou gebeuren. Waarom zou iemand zich afsluiten van de maatschappij? Het is toch leuk om sociale contacten te kunnen opbouwen, en niet altijd alleen te leven. En waarom zou je in een bos gaan leven tussen de beren en vossen. Ik denk dat tegenwoordig dat bij niemand op zou komen.
Het verhaal speelt zich af in Richfield, een klein boerenplaatsje in Engeland. Het speelt zich het meest af in het bos waar Nell woont, in het huis van Nell en in de woonboot van Paula. De verteldetijd is 4 maanden, maar er komt ook nog een epiloog op het laatst, waar er een heel klein stukje wordt beschreven over vijf jaar later, maar dat reken ik niet mee. De verteltijd om het verhaal hardop te vertellen, met alle details er bij, is 10 uur.
Het verhaal heeft een chronologisch verloop, af en toe komt er een flashback. Bijvoorbeeld van Paula die denkt aan de scheiding van haar ouders en Jerry die vertelt van zijn tijd als kankerspecialist bij kinderen.
Het verhaal heeft een gesloten eind. In de epiloog van 5 jaar later, lees je dat Nell nog leeft in haar eigen hut. Maar nou zijn er allerlei mensen die weten van Nell en is het dus geen geheim meer van het bestaan van Nell.

De wijze van vertellen
Het verhaal wordt verteld door een hij/zij- verteller.

Thema en motieven
Het boek heeft twee thema’s, zoals nieuwsgierigheid en liefde.
Als Nell, Paula en Jerry eenmaal beter heeft leren kennen, is ze vreselijk nieuwsgierig. Als ze met zijn drieën een stukje gaan rijden in de auto, durft ze niet te kijken omdat ze zo bang is, maar haar nieuwsgierigheid overwint haar angst dan, zodat ze toch durft te kijken. Dat komt in het boek vaak voor, dat haar nieuwsgierigheid het wint van haar angsten.
Ook is liefde een thema, omdat er een spanning tussen Paula en Jerry is. Eerst is er haat tussen de twee, maar vijf jaar later hebben ze een verhouding en een kind. Ook hebben Paula en Jerry met Nell een soort vriendschappelijke verhouding, waardoor ze veel van Nell houden.

De eindoordeel
De persoonlijke beoordeling
Ik vond Nell een erg leuk boek. Toen ik er in begon te lezen, wilde ik gelijk weten hoe het afliep. Zou Nell daar altijd blijven leven? Of zou ze een huis kopen in het dorp? Zou ze iets met Jerry beginnen? Ik was erg nieuwsgierig naar het einde. Ik had natuurlijk wel verwacht na al die haat die er tussen Paula en Jerry speelde, dat ze iets zouden krijgen. En die verwachting kwam ook uit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.