Moses Beech door Ian Strachan

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1838 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Moses Beech
Shadow
Moses Beech door Ian Strachan
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Verantwoording van de keuze

Dat ik dit boek gelezen heb was niet helemaal mijn favoriete keuze. Ik was vrij laat met het uitzoeken van een boek in de mediatheek zodat ik niet veel keuze meer had. Dit boek was nog de leukste die ik kon vinden. Hij is mij verder niet echt aangeraden, behalve door Reinouw, zij beaamde ook dat dit van de overgebleven boeken nog de leukste was.

Verwachtingen vooraf

Mijn verwachtingen vooraf waren niet erg positief. Van mij zelf wist ik al dat ik vrij slecht was in het lezen van engelse tekst dus ik zag er best wel tegenop, vandaar ik ook zo laat een boek uitzocht. Ook spraken de kaft en de titel van het boek mij niet aan, omdat de kaft heel donker en saai was en de titel een naam van een persoon die ik nog niet kon plaatsen.

Reactie achteraf

Ik vind dit werk: (niet, beetje, erg) Motivatie

Spannend Beetje Het is eigenlijk niet heel erg spannend, behalve op het stukje dat Charlie de politie belt.
Meeslepend Erg Je wilt toch graag weten wat er allemaal gebeurt en hoe het zal aflopen.
Ontroerend Erg Het is best wel ontroerend wanneer Peter weer naar huis moet zonder Moses en Susan, ook de zelfmoord van Moses is erg ontroerend.
Grappig Niet Hier en daar zat wel een grappig stukje bijv. toen Moses zijn geweer pakte zodat de antiquair het op een lopen zou zetten.
Realistisch Erg Het zou best kunnen dat iemand in deze tijd met ongeveer dezelfde problemen te maken heeft.
Fantasierijk Niet Het is allemaal erg realistisch geschreven en er komt geen fantasie aan te pas.
Interessant Erg Ik vond het verhaal interessant omdat ik me goed in kon leven in de hoofdpersoon
Origineel Erg Het was best origineel geschreven, meestal zie je zulke verhalen met sneeuw stormen en dergelijke alleen in films.
Goed te begrijpen Beetje Het verhaal was op zich wel goed te begrijpen maar ik vind engels lezen vrij moeilijk.Dit werk heeft mij aan het denken gezet Even. Heb er wel even over nagedacht en kwam tot de conclusie dat het toch wel erg sneu voor Peter is.
Ik heb iets aan dit werk gehad Niet echt. Ik heb er eventjes over nagedacht maar er verder niks mee gedaan.
Dit werk spreekt mij wel/niet aan Het spreekt mij wel aan omdat het over problemen gaat die in deze tijd ook voor komen.

Reactie op verwachtingen vooraf

Mijn verwachtingen voordat ik het boek las komen eigenlijk niet overeen met de reactie die ik achteraf over het boek heb. Ik had van dit boek geen erg hoge verwachtingen en dat is 100 % meegevallen. Het bleek erg leuk verteld te zijn en de problemen en dilemma’s spraken mij erg aan.

Thema

Het verhaal gaat over een keer punt in iemands leven, in dit geval een keerpunt in Peter`s leven. Hij besluit weg te lopen van de stad en trekt naar het platteland, onderweg daar naartoe en eenmaal daar gekomen beleeft hij veel gebeurtenissen en staat voor allerlei moeilijke beslissingen.
Titel
De titel is Moses Beech, het slaat op de oude man die Peter opvangt wanneer hij van huis is weggelopen. Ik vind het een goede titel, omdat Moses een grote rol speelt in het verhaal.

Motto

In dit boek van Ian Strachan bevindt zich geen motto.

De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp


Ik vond het een heel interessant onderwerp omdat de problemen en dilemma’s mij erg aanspraken. Bijvoorbeeld het dilemma of Susan en Peter elkaar nog wel moeten zien.

Dit komt waarschijnlijk omdat het onderwerp niet herkenbaar is in mijn belevingswereld. Het onderwerp van dit boek werd niet oppervlakkig behandeld maar had heel veel diepgang. Er werden verschillende voorbeelden, argumenten en motieven genoemd waarmee het onderwerp zeer duidelijk naar voren kwam. Het onderwerp ging over problemen die door allerlei gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersoon tot stand waren gekomen. De hoofdpersoon heeft ze nooit verwerkt en kreeg er daarom op latere leeftijd last van.

De gebeurtenissen

Er zijn verschillende gebeurtenissen in dit boek, de belangrijkste zijn;
- Peter loopt weg van huis omdat hij het er niet naar zijn zin heeft.
- Hij wordt verzorgd door Moses en hij verzorgt Moses, hij leert ook heel veel van deze oude maar wijze man.
- Hij wordt verliefd op Susan en ze krijgen samen een relatie waar Susan`s vader Charlie optegen is en het dan ook verbiedt.
- Charlie ligt de politie in over de verblijfplaats van Peter, daardoor moet Peter weer naar huis.
- De zelfmoord van Moses omdat hij niet naar een verpleegtehuis wil.
Er kwamen niet te veel gebeurtenissen in voor, het aantal was juist goed omdat je zo een mooi verhaal kreeg. Sommige gebeurtenissen riepen bepaalde gevoelens bij me op zoals; romantisch, triest, spannend en saai. Een gebeurtenis die ik niet snel zal vergeten is helemaal op het einde wanneer Moses zelfmoord pleegt. Citaat: A sharp explosion cut his sentence short. A startled arc of black lapwings curved up from the field and flashed its white, protesting belly at us as we stood frozen, clinging to the last echo of the sound which had split the morning. As the birds wheeled off in regained formation I broke away from our group and raced towards the house. ‘Moses! Moses!’ The words were torn from my throat but I knew they were useless.
He lay huddled ouside the kitchen door. His dark blood traced the map of his departure on the cold, blue brick of the yard. The old shot-gun, casually smoking like a cigarette lodged temporarily in an ashtray, lay across his dead body. I threw it away, fell to my knees and hugged his still warm body as my tears skidded off the grease of his jacket.


De personen

Peter
Is een jongen die uit de stad komt met veel vooroordelen over het platteland. Hij woont een tijdje bij Moses en war hij van alles leert. Peter is rond karakter, we kennen zijn gedachten en gevoelens en hij maakt tijdens het boek ontwikkeling door; een belangrijke verandering is dat hij de televisie en de computer niet of nauwelijks nog belangrijk vindt. Het hele verhaal is vanuit Peter`s perspectief geschreven en hij is dan ook de hoofdpersoon. Je zou Peter kunnen omschrijven als egoïstisch en zorgzaam omdat hij bij zijn vader wegloopt en de oude man Moses verzorgt wanneer hij ziek is. Peter is ongeveer 16 jaar oud.
De hoofdpersoon kwam erg levensecht over en ik kon me goed in hem inleven. Een citaat: “By now I was cold, wet, hungry and starting to get frightened. I was already beginning to have visions of the next day’s newspaper headlines:
‘DISILLUSIONED BOY DIES IN BLIZZARD’.”
Vader van Peter
We komen zijn naam in het boek niet te weten. We weten alleen dat hij de vader van Peter is en dat hij achterblijft in de stad wanneer Peter wegloopt. Hij is net als Peter ook egoïstisch omdat hij Peter dwingt om na zijn hogeschool meteen te gaan werken. Het zou kunnen zijn dat hij het goed bedoeld maar volgt eerst alleen zijn eigen zin.

Moses Beech
Moses is een oude man met grijs haar. Hij leeft rustig alleen op een heuvel en een oud plattelandshuisje dichtbij een klein dorp. Moses heeft niks of niemand nodig, hij is totaal onafhankelijk van alles en iedereen. Hij leeft redelijk prehistorisch, hij heeft geen moderne dingen zoals een televisie of computer. Peter omschrijft hem in het begin als een holbewoner.
Je zou Moses kunnen omschrijven als zorgzaam, wijs en onafhankelijk. Zorgzaam omdat hij Peter opvangt wanneer hij verzwakt is, wijs omdat hij Peter enorm veel levenslessen bij brengt en onafhankelijk omdat hij niks of niemand nodig heeft en eigenlijk zelfs als een kluizenaar leeft. Moses pleegt uiteindelijk zelfmoord omdat de politie hem in een verpleegtehuis wilde zetten nadat ze Peter thuis hadden gebracht.

Susan Bailey
Is een lief meisje van ongeveer Peter`s leeftijd. Ze krijgt een relatie met Peter wanneer die een tijdje bij Moses is. Ze woont in dezelfde vallei als Moses samen met haar ouders op een landbouwbedrijf. Je zou Susan kunnen omschrijven als eigenwijs omdat ze tegen haar vader`s wil ingaat. Susan is een plat karakter omdat we haar gedachten en gevoelens niet echt kennen alleen via Peter, ze maakt verder ook geen ontwikkeling door.

Charlie Bailey
Is de vader van Susan en heeft samen met zijn vrouw en dochter een landbouwbedrijf vlakbij Moses. Hij is erg op de relatie van Peter en Susan tegen omdat hij niet wil dat zijn dochter met een stadsventje gaat. Je zou Charlie kunnen omschrijven als egoïstisch en gemeen. Egoïstisch omdat hij met zijn beslissing geen rekening houdt met de gevoelens van Peter en Susan. Gemeen om dat hij de gene is die de politie opbelt om Peter te verraden, daardoor moet Moses ook weg. Charlie is het soort figuur waar je in dit boek een hekel aanhebt.

De opbouw

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het heeft een paar flashbacks, bijv. wanneer Moses over zijn broer en zijn moeder vertelt. Het boek heeft 19 hoofdstukken en de verteldtijd is bijna een jaar, het verhaal zelf speelt zich echter ongeveer 9 maanden af. Verder bestaat de opbouw uit een inleiding, kern en slot. Toch is het eind niet voorspelbaar omdat je niet verwacht dat Moses zelfmoord zal plegen. Het verhaal was niet heel moeilijk opgebouwd en ik kon het vrij vlot lezen. Als het al moeilijk was dan kwam het door de wisseling van tijd (flashbacks) en niet door het vertelperspectief.

Het taalgebruik

Ik vond de woordkeuze en zinsbouw vrij moeilijk, dit komt ook omdat ik niet goed ben in het engels lezen daardoor heb ik er al gauw moeite mee. De gebeurtenissen werden allemaal wel op een heldere wijze beschreven, ik kon me er goede voorstellingen bij maken. Verder kwamen er wel redelijk veel dialogen in voor, vooral met Peter en Moses, en Peter en Susan. Een citaat: ‘No, Peter,’ she was almost whispering now. Her face looked pinched as if she were resisting pain. ‘Why not?’ I couldn’t understand her talking like this. She couldn’t have forgotten what we meant to each other so soon? ‘Because after what’s happened nothing will ever be quite the same again. Dad will never you. We betrayed a trust. Eventually he’ll forgive me, but not you. Like lots of big, tough men he doesn’t really show his feelings much, except when he’s angry, but they go very deep.’ ‘You can’t let him spoil our happiness.’ ‘It would anyway, don’t you see? It’s not as if we could get married for years and all the time they’d be watching, perhaps begrudging.’ ‘But I love you Susan,’ I was shaking her to make her understand. ‘I love you too. I’ll never forget you. I’ll always be glad we met. It’s just that things haven’t worked out as they should have, or perhaps they have, I don’t know.’

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moses Beech door Ian Strachan"