Mirror Image door Tom Clancy

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1975 woorden
  • 9 november 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Contra-Commando
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
436
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Mirror Image
Shadow
Mirror Image door Tom Clancy
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Eerste persoonlijke indruk:

Het is deel 2 in de serie het op-center.
Ik had deel 1 gelezen en dat vond ik een prachtig boek, daarom begon ik met hoge verwachtingen aan deel 2. En het overtrof mijn verwachtingen!
Het is in 1 woord ‘prachtig’!
De schrijver wist alles ook heel mooi uit te drukken, de personages zijn goed opgebouwd.
De tekenaar heeft de kaft ook heel indrukwekkend gemaakt.
De verhaallijn is goed bedacht enz.

Het is een ‘Techno Thriller’.

Dat is in andere woorden ‘hightech spionageboek’.

Het boek bestaat uit 303 blz. verhaal.

Samenvatting:

Het verhaal begint bij deel 1, waarbij een speciale organisatie wordt opgericht door de VS, ‘het op-center’ met bedoeling ‘het ervoor zorgen dat er geen wereldcrisissen ontstaan’ door militaire bliksemactie met defensie technologie. Ze beschikken daarbij over hightech spionage materiaal.

In Rusland probeert één politieke macht weer de Sovjet-Unie op te bouwen. Daarbij word die ene macht gesteund door de een paar hoge generaals; alleen is dat niet genoeg, en minister Dogin(die het plan had bedacht) heeft meer geld nodig, daarbij sluit hij een deal met de grootste maffia baas van het land (Sjovitsj).
De Minister wil een sterk leger opbouwen, en daarom moet hij goede contacten houden met iedereen.
En om alles in de gaten te houden, sticht hij een organisatie, die veel lijkt op het op-center.


De VS komt er pas achter dat er iets aan de hand is in Rusland, als de Russische maffia een aanslag pleegt in een druk verkeersplein, en dreigt nog een terroristische actie te plegen, als de Amerikanen zich ergens mee bemoeien.
Op dat moment valt Rusland Oekraïne binnen.

Belangrijkste gebeurtenissen:

Oprichting spionage basis in St. Petersburg (Moskou)
Dogin heeft veel geld geïnvesteerd in een geheime spionage basis.

Aanslag op verkeersplein:
Een Russische maffia, pleegt een bom aanslag op een verkeersplein.
Om te voorkomen dat de VS zich bemoeit met Rusland.

Aanslag op een trein:
De Amerikanen plegen een aanslag op een Russische trein waarin zich veel geld bevindt. Dat geld is afkomstig van de maffia, die het in rusland investeert, omdat hij een deal had gemaakt met de regering, waarin de maffia werd beloofd dat zei 20% van alle grondstoffen krijgt van de (geplande) nieuwe Sovjet-Unie. De aanval wordt geleid door het ‘striker team’ dat een top geheim team is dat bestaat uit de beste commando’s in de VS.

Inval in Oekraïne door Rusland:
Rusland valt Oekraïne aan om het oude Sovjet-Unie te herstellen.

Zelfmoord president:
De minister ven binnenlandse zaken (Dogin) pleegt zelfmoord, als hij hoort dat het hele plan mislukt is.

Zo staan de belangrijkste gebeurtenissen in volgorden.

De hoofdpersonen:

Paul Hood:
De directeur van het op-center,
-Het is een sociale man.
-Weet van aanpakken.
-Doet alles voor zijn werk.
-Was vroeger de burgemeester van Los Angeles.

Dogin:
De minister van binnenlandse zaken, die van plan is om de oude
Sovjet-Unie op te richten.
- Had de verkiezingen voor het presidentschap verloren.
- Een agressieve man.
- Weinig geduld.

Generaal Orlov:
Directeur van het Russische spionage centrum in St. Petersburg.
- Een loyale man.
- ex-astroloog.
- Vader van commandant Orlov, die de missie met de trein leidt.
- Is onverwachts tegen Minister Dogin.

Overste Squires;
Leider van het striker-team.
- Iemand die het beste voorheeft bet zijn land.
- Een trouw persoon.
- Probeert altijd mensen te redden.

Helaas vermeld de schrijver maar amper hoe de personages er uit zien.

De hoofdpersonen maken ieder een ander probleem mee:

Paul Hood:
Heeft privé problemen, gaat een geestelijk ‘gevecht’ aan, met de president, omdat die hem niet wil geloven. Op het laatst gaat hij samen werken met Generaal Orlov, om Minister Dogin tegen te werken.

Dogin:
Hij heeft het hele plan bedacht.
Hierbij had hij ruim de meerderheid van alle invloedrijke personen nodig in Rusland. Maar hij had niet gerekend op de protesten die komen.
Later sluit hij een pact met de Maffia, maar als alles op het laatst mislukt, gaat de maffia achter hem aan, en om toch de eer voor zichzelf wil houden pleegt hij zelfmoord.

Generaal Orlov:
Heeft ook privé problemen , en heeft letterlijk ruzie met minister Dogin.
En heeft samen met Paul Hood een samenzwering tegen Minister Dogin.

Overste Squires:
Heeft de moeilijke missie, waarbij hij een race tegen de klok vecht, om op tijd bij de trein zijn die ze moeten tegen houden.
Omdat als de trein op tijd in Moskou arriveert, dan de nieuwe Sovjet-Unie echt begint met een ‘schone’ lij. Helaas vanwege zijn neiging om altijd mensen te redden offert hij zijn leven om commandant Orlov(de zoon van Generaal Orlov) te redden, die op die trein zat, en zware verwondingen had.

De gebeurtenissen spelen in de 21 eeuw af.
Dat kun je merken aan de technologie die er wordt gebruikt, en de schrijver vermeld het netjes zoals de tijd en datum bij elk nieuw hoofdstuk.

Het verhaal wordt vermeld in tijdsprongen, hoewel de tijdsprongen maar erg kort zijn, want het verhaal duurt maar 1 week. Terwijl het verhaal iets langer is dan 300 blz.

Eigen mening:

Realistisch:
Het is een realistisch boek, want alles wat er in gebeurd kan ook echt gebeuren, is gebeurd. Verder komt het verhaal ook realistisch over.
En de personages zijn ook heel realistisch. En ook de politiek is er realistisch in overgebracht, ik citeer:
( De president maakte een kappende beweging met zijn hand en Burkow drukte op de stilteknop van de telefoon. ‘Snel,’ zei Lawrence. ‘Wat doen we nu?’ ‘We onderhandelen niet met terroristen,’zei Burkow. ‘Punt uit.’
‘Natuurlijk onderhandelen we met terroristen,’zei Lincoln, ‘alleen niet in het openbaar. We hebben geen andere keus dan met deze man te onderhandelen.’ )

Sfeervol:
Het boek is heel sfeervol, dat komt door alle details die worden beschreven, ik citeer:
Op het moment dat de digitale klok in de hoek van het computerscherm van 7:59:59 naar 8:00:00 versprong, veranderde de sfeer in het Operationel Centerum totaal. De blauwe gloed van de ruim twintig monitoren maakte plaats voor een stortvloed van snel wisselende kleuren, die hun schijnsel wierpen over de gezichten en de kleren van iedereen in de kamer. Ook de stemming sloeg om. Niemand applaudisseerde, maar de opluchting was bijna tastbaar.

Ingewikkeld:
Het verhaal is ingewikkeld, want alles wat er in voor komt word door elk karakter van een andere kant belicht, dat is soms irritant, maar meestal is dat gewoon goed volgbaar, het komt door name door die tijdsprongen.
Maar het is wel leuk, dat je de mening hoort van de Amerikanen, engelse, russen. Dat zorgt dat het probleem goed wordt bekeken.

Biografie Tom Clancy, van wikipedia
Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij draagt een zeer sterke bril) deed die droom in duigen vallen. In het midden van de jaren '80 was Tom Clancy een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart en volksverhalen. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore, en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October, kreeg goede kritieken en verkocht vrij goed. Het was echter President Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: Reagan prees in een interview Red October aan als 'perfect'. De daarop volgende succesvolle techno-thrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikanen.
In 1996 stichtte hij Red Storm Entertainment, de firma die computerspellen ontwikkelt, die hij later verkocht voor 45 miljoen dollar.
Tom Clancy houdt zijn privé-leven goed afgeschermd van de buitenwereld.
Drie kenmerken:

-Passie voor geschiedenis, en volksverhalen.
In zijn boeken laat Tom Clancy stukken over geschiedenis terugkomen.
Daarbij geeft hij er een verrassende lijn aan, zodat er dingen ontstaan die je niet zou verwachten, ik citeer:
‘Generaal, ‘ onderbrak Hood hem, ‘ik wil u geen schuldcomplex aanpraten. We zullen via de gebruikelijke kanalen een verzoek indienen om de stoffelijke resten naar Amerika te laten overbrengen. Maar mijn adjunct had een persoonlijke band met de commandant en daarom wil hij u vragen iets tegen uw zoon te zeggen.’ ‘Natuurlijk,’ zei Orlov.
‘Hij zegt dat er een Russisch volkssprookje bestaat, Sadko, waarin de Tsaar van de Zee tegen de held zegt dat ieder krijger een leven kan nemen, maar dat een goede krijger alles zal doen om levens te sparen. Ik hoop dat uw zoon dat begrijpt. Help hem een goed soldaat te worden.’

-Passie voor scheepsvaart.
Je kunt duidelijk merken dat Tom Clancy wel dergelijk iets weet van de scheepsvaart. Dat merk je aan de manier waarop hij over boten praat, ik citeer:
Ze kwamen langs een paar slanke, nieuwe patrouilleboten die zachtjes op het water deinden, en bleven staan bij een betonhelling in een hoek van het dok. Daar, heen en weer dobberend naast een korte aluminium ladder, lag de donkergrijze mini-sub. Het luik was open, maar er straalde geen licht naar buiten. Onderweg naar Finland had Peggy in een dossier gelezen dat de minionderzeeërs eens in de zes maanden naar het dok werden gehaald voor onderhoud . Dan werden ze uit het water getild met kabels aan ogen die op de romp waren gelast, en vervolgens als een ei onthoofd door de machinekamer van het voorste schot los te schroeven. De stalen cilinders, niet meer dan vijftien meter lang, boden plaats aan vier passagiers en konden een snelheid van negen knopen bereiken.

-Droomde van een militaire loopbaan.
Je merkt dat hij veel van de militaire richting houdt, omdat zoon beetje alles wat in het boek staat, verband houdt met militaire oorzaken.

Biografie van Tom Clancy van www.boekensite.net
De volledige naam van Tom Clancy is Thomas L. Clancy Jr. Na zijn studies aan het Baltimore's Loyola College werkte hij een tijd lang als verzekeringsmakelaar in Maryland. Al sinds zijn studies droomde hij echter om een boek te schrijven en in 1984 kwam deze droom uit met het uitbrengen van "The Hunt For The Red October" In dit boek maken we voor het eerst kennis met het hoofdpersonage Jack Ryan, ex-effectenhandelaar en CIA medewerker.
Rond Jack Ryan zullen nadien meerdere bestsellers volgen waarvan vele verfilmd zijn. Tom Clancy's passie voor de zeevaartgeschiedenis en technologie zullen hem helpen bij het schrijven van zijn boeken en we kunnen stellen dat hij de grondlegger is van een nieuw genre : de techno triller. Sindsdien dankt hij zijn succes aan het schrijven van realistische plots gebaseerd op actuele feiten.
Alhoewel hij steeds beweerd zich te baseren op publieke bronnen voor het schrijven van zijn boeken, is het een feit dat hij een graag gezien persoon is in militaire middens. Op die manier krijgt hij toegang tot plaatsen en informatie die hem in staat stellen heel gedetailleerde en realistische plots te schrijven.
Tegenwoordig is hij naast schrijver ook voorzitter van "Red Storm Entertainment". Dit bedrijf ontwikkelt videospellen gebaseerd op zijn boeken.
Drie kenmerken:

-Passie voor zeevaartgeschiedenis.
Je kunt duidelijk merken dat Tom Clancy wel dergelijk iets weet van de scheepsvaart. Dat merk je aan de manier waarop hij over boten praat, ik citeer:
Ze kwamen langs een paar slanke, nieuwe patrouilleboten die zachtjes op het water deinden, en bleven staan bij een betonhelling in een hoek van het dok. Daar, heen en weer dobberend naast een korte aluminium ladder, lag de donkergrijze mini-sub. Het luik was open, maar er straalde geen licht naar buiten. Onderweg naar Finland had Peggy in een dossier gelezen dat de minionderzeeërs eens in de zes maanden naar het dok werden gehaald voor onderhoud . Dan werden ze uit het water getild met kabels aan ogen die op de romp waren gelast, en vervolgens als een ei onthoofd door de machinekamer van het voorste schot los te schroeven.

-Passie voor technologie.
Hij houdt veel van technologie, dat kun je merken aan de technologische hoogstandjes die de instanties gebruiken, zoals het op-center.

-Realistische plots.
Het zijn allemaal realistische verhaallijnen, omdat het allemaal zou kunnen gebeuren. En omdat niks zomaar verzonnen is behalve de namen en de verhaallijn. Ik bedoel de namen van vliegtuigen, wapens, boten, elektronica, enz. En hoe ze werken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.