Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Matilda
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 700 woorden
  • 2 juni 2013
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
35 keer beoordeeld

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Matilda Wormwood kan op hele jonge leeftijd al lezen. Het begint als ze aan haar vader vraagt of ze een boek kan krijgen.

Haar vader wil dit niet, omdat hij zelf niet kan lezen. Hij is dus bang dat zij is slimmer is dan hem. Dan besluit ze maar om naar de bibliotheek te gaan. Na een tijdje heeft ze alle kinderboeken uit en begint ze ook met volwassen boeken. Haar ouders en broer vinden het maar niks dat ze zoveel wil lezen, zij kijken liever met een bord eten op schoot naar de TV.

Haar vader is autohandelaar die zijn klanten bedriegt, hij koopt tweedehands auto’s heel goedkoop in en knapt ze dan een beetje op en hij draait de kilometerteller terug zodat het net lijkt of de auto nog niet zo oud is.

Haar moeder gaat vaak naar de bingo toe.

Haar ouders geven niet veel om Matilda, dus krijgt ze niet veel aandacht. Daarom wil ze graag naar school toe, maar eerst mag dat niet van haar ouders, want die vinden het maar onzin. Als Matilda dan toch voor het eerst naar school gaat komt de lerares van Matilda, erachter dat ze hoogbegaafd is en meld dit aan de ergste directrice ooit,  Miss Trunchbull. Matilda’s vader heeft directrice Trunchbull ook in de maling genomen met z’n auto’s, en daarom gelooft de directrice niet dat een dochter van zo iemand een genie kan zijn. Maar Miss Honey laat het er niet bij zitten en stapt op Matilda’s ouders af. Maar deze geloven haar ook niet. En daarom wordt er eigenlijk door niemand, behalve Juffrouw Engel aandacht geschonken aan Matilda’s slimheid. Maar een tijdje later komt Matilda erachter dat ze nog een gave heeft

Ze kan namelijk door de energie die ze in zich heeft voorwerpen met haar ogen optillen en laten zweven! Want toen Matilda door Miss Trunchbull van iets werd beschuldigd wat ze niet had gedaan, richtte ze haar ogen op een glas water en het glas viel langzaam om, over de kleren van Miss Trunchbull. Miss Honey nam Matilda een keer mee naar haar huisje. Miss Honey vertelde Matilda dat de directrice eigenlijk haar tante was die vroeger voor haar moest zorgen toen haar beide ouders overleden waren. Miss Honey moet ook elke week van 1 pond leven, omdat haar tante het geld inhoudt voor haar opvoeding. Ze vertelde Matilda ook waarom ze in dat kleine hutje woonde: het grote luxe huis was van de ouders van Miss Honey, maar toen die overleden kwam haar tante, Miss Trunchbull in dat huis wonen om voor Miss Honey te zorgen. Op een dag was Miss Honey weggelopen maar omdat ze nu nog steeds de ‘schuld’ aan Miss Trunchbull terug moest betalen leefde ze in zo’n klein huisje. Het grote luxe huis was dus eigenlijk vanMiss Honey.

Toen Matilda thuis kwam van Miss Honey, zag ze dat haar ouders en haar broer druk bezig waren de auto in te pakken, ze gingen naar Spanje omdat de politie erachter was gekomen hoe Mr. Wormwood, de vader van Matilda, zijn klanten bedroog. Maar Matilda wilde helemaal niet naar Spanje, ze wilde thuis bijven, toen stelde ze aan haar ouders voor of ze hier kon blijven

en bij Miss Honey kon gaan wonen. 

Haar ouders waren er blij mee dat ze eindelijk van Matilda af waren. En daarom ging Matilda bij Miss Honey wonen.

Matilda had een plan bedacht om Miss Trunchbull weg te jagen, eerst vroeg ze aan Miss Honey wat haar naam was, Jennifer. Toen wat Miss Trunchbulls naam was: Agatha, en haar vaders naam: Magnus.  Daarna heeft ze onder een les van Miss Trunchbull met haar krachten het krijtje van het schoolbord laten schrijven. Ze schreef dit: Agatha geef mijn Jennifer haar huis en geld terug en maak dat je wegkomt, ik wil je hier nooit meer zien, groeten van Magnus. Miss Trunchbull schrok zo erg dat ze deed wat hij zei en niemand heeft ooit meer wat van haar gehoord.

En zo konden Matilda en Miss Honey samen in het grote huis wonen, en ze leefde nog lang en gelukkig

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"