ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!


Gebeurtenissen:
Het boek Mathilda is geschreven door Roald Dahl, en gaat over een meisje. Het meisje heet Mathilda en heeft verschrikkelijke ouders en een onaardige broer. Tot haar 4e heeft Mathilda haar alles zichzelf aan moeten leren. Lezen heeft ze niet op school geleerd, maar ze heeft het zelf ondervonden. Als ze boeken willen lezen, zijn haar ouders daarop tegen. Ze zeggen dat het geld kost, en dat ze geen tijd voor haar hebben. Haar vader word zelfs boos omdat ze al een televisie hebben. Op een dag besluit de vader van Mathilda dat ze naar school mag gaan, en stuurt haar naar school. Daar krijgt ze mevrouw Honey als leraar, die heel aardig tegen haar is. Minder aardig is het schoolhoofd, Miss. Trunchbull, die vervolgens ook een van de “illegale” auto’s uit haar vaders handel heeft gekocht. Haar vader word daardoor rijk, en haar moeder doet mee aan veel televisiespelletjes. Mevrouw Trunchbull denkt dan ook dat Mathilda net zo als haar vader is. Op een dag weet de klas van Mevrouw Honey Mevrouw Trunchbull te grazen te nemen. Dat is gelukt dankzij Mathilda, die een vreemde gave blijkt te bezitten. Ze kan namelijk met haar ogen dingen laten bewegen. Bijvoorbeeld een glas water met een salamander erin, of een schoolkrijtje over het bord. Uiteindelijk verlaat Mevrouw Trunchbull de school en het dorp. Niemand ziet haar ooit nog terug. Het einde, zou je zeggen, maar dat is niet zo. Als Mathilda thuiskomt zijn haar ouders en broer de auto aan het inladen. Wat gaat er gebeuren vraagt Mathilda verbaasd. We verhuizen naar Spanje, snauwt haar vader. Maar dat wil Mathilda niet, en zo snel als ze kan rent ze naar het huis van Mevrouw Honey, die in de tuin bezig was. Stamelend bracht Mathilda legde alles uit, waarop Mevrouw Honey met haar mee terug ging. Mathilda wilde niet naar Spanje, en al helemaal niet met het vooruitzicht dat ze nooit zou terugkomen. Mathilda smeekte haar ouders om bij Mevrouw Honey te blijven, die daarop zij dat het Mathilda’s idee was, maar dat ze het niet erg vond. Ze zou voor alles betalen, dus het zou meneer Wormwood geen enkele cent kosten. Hij zij dat ze toch al genoeg aan hun hoofd hadden, en dat Mathilda kon blijven. Samen keken Mathilda en Mevrouw Honey de zwarte auto na. En toen was er wel een einde.
De personen:
Matilda:
Matilda is een slim, lief, klein, tenger meisje dat op haar eerste jaar al goed kon praten, en op haar vierde las ze al heel goed. Omdat ze zo slim is pakt ze alles goed aan. Ze is erg rustig, ze vat alles rustig op, ze ziet het nut er niet van in om bijvoorbeeld te gaan huilen, daar is nog nooit iemand mee geholpen, vindt zij. Omdat Matilda erg slim is, heeft ze teveel energie in haar hoofd. Die energie moet ze kwijt en gaat bij haar ogen eruit, zodat ze dingen kan omgooien en optillen. Nu ze in groep acht zit moet ze haar hersens gebruiken en kan ze geen dingen meer omgooien.
Meneer en mevrouw Wormwood:
Meneer en mevrouw Wormwood zijn de ouders van Matilda, hun relatie is niet goed. De ouders verwaarlozen Matilda. Meneer Wormwood heeft een eigen autobedrijf, en verkoopt de auto’s op een slechte manier, door er bijvoorbeeld mee te frauderen.
Michael:
Michael is het broertje van Matilda, hij is net zoals zijn vader. Hij wil later bij zijn vader in de zaak werken.
Juffrouw Honey:
Juffrouw Honey is de lerares van Matilda, en zij wilde al meteen vanaf het begin dat Matilda naar de hoogste klas ging. Ze was vanaf het eerste ogenblik al gek op Matilda. Aan het einde van het verhaal komt Matilda zelfs bij juffrouw Honey in huis wonen.
Miss Trunchbull:
Miss Trunchbull is de schoolhoofd van Matilda en de tante van Miss Honey. Trunchbull heeft verder geen relatie met Matilda. Haar karakter is erg opvliegend, en erg agressief tegenover de leerl9ngen, maar ook tegen haar collega’s, de meeste mensen zijn ook bang voor haar.
Lavendel:
Lavendel was een vriendinnetje van Matilda, ze zijn ongeveer even oud. Deze relaties zijn belangrijk omdat ze allemaal een verband met Matilda hebben.
De plaats:
Het speelt zich ergens in een dorpje in Engeland af denk ik. Uit het verhaal kan ik het niet echt afleiden. Aangezien Roald Dahl in Engeland heeft gestudeerd denk ik dat hij ook over Engeland heeft geschreven. In het boek wordt wel beschreven dat het een dorp is.
De tijd:
In dit verhaal wordt geen echte tijd genoemd. Ik denk dat het wel van deze tijd is want als je kijkt naar de spullen die ze toen al hadden. Bijvoorbeeld meneer Wormwood had een auto bedrijf, hij smeerde iedere ochtend voordat hij naar zijn werk ging haarlotion in zijn haren.
Begin:
Het verhaal begint met een inleiding, in de inleiding wordt verteld hoe sommige ouders met hun kinderen omgaan, en wat die kinderen voor hun ouders betekenen.
Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is dat Matilda wordt verwaarloosd door haar ouders, ondanks ze hoogbegaafd is. Het boek heeft een goede afloop, Matilda gaat bij Miss Honey wonen, omdat haar ouders en broer verhuizen naar een ander land.
Het boek heeft een gesloten einde, en is in de hij/zij-vorm geschreven.
Titel:
De titel is Matilda, en de betekenis daarvan is dat het boek over een meisje gaat dat Matilda heet, vandaar ook de titel van het boek.
Beoordeling:
Eerst dacht ik dat het een moeilijk boek was om te lezen omdat het Engels was, maar uiteindelijk was het eigenlijk heel makkelijk en leuk om te lezen. In sommige stukjes stonden humor , en het was ook wel spannend omdat ik wilde weten hoe het allemaal afliep.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

vet goed voor een 1ste klasser toppie!!

9 jaar geleden

W.

W.

bij de personen staat er michael en dan het broertje van matilda maar het is broer !!!
maar veder nog bedankt hebt een 7 voor boekverslag

9 jaar geleden

C.

C.

egt een fijn boek maar wel veel schrijf fouten

8 jaar geleden

A.

A.

Mooi!
Wij moeten hem in het engels maken..
Dat is wel irritant...

@above:
Eerste klasser??

8 jaar geleden