Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 352 woorden
  • 5 juni 2007
  • 231 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 231 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mathilda
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1989 Winnaar) , Kinderjury 13-16jaar (1989 Winnaar)

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting:
Matilda is voor haar 5 jaar, behoorlijk slim. Op haar derde kon ze al lezen en op haar vierde verslond ze al boeken van schrijvers als Dickens en Hemingway. En dat komt niet doordat haar ouders zo met haar begaan zijn. Integendeel, ze kijken bijna niet naar haar om. Het belangrijkste in hun leven is tv-kijken. Toevallig komt het schoolhoofd van de plaatselijke basisschool een auto kopen bij Matilda’s vader, een man die met de verkoop van wrakken en het oplichten van mensen al behoorlijk wat centen heeft verdiend. Vanaf dat moment mag Matilda naar school. Zielsgelukkig is ze, als ze bij Juffrouw Engel in de klas haar kennis eindelijk eens kan gebruiken. Juffrouw Engel staat versteld van de kwaliteiten van Matilda en is vanaf het begin verknocht aan het kleine meisje met dat wonderbaarlijke brein. Het enige nadeel aan school is het schoolhoofd, mevrouw Bulstronk. Ze houdt tótaal niet van kinderen, en het enige waar ze ze voor gebruikt is kogelslingeren en andere sportieve bezigheden. Als Matilda juffrouw Engel beter leert kennen en haar geheim te weten komt, neemt ze wraak op mevrouw Bulstronk, met een kracht die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, en die niemand anders heeft.

Stukje uit het boek:
“Pappa,” zei ze, “zou u misschien een boek voor me kunnen kopen?” “Een boek?” vroeg hij. “Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?” “Lezen, pappa”, antwoordde ze. “Wat is er mis met de tv, verdorie? We hebben een prachtige breedbeeld tv en jij moet zo nodig een boek? Je bent een verwend nest kind.”


Informatie over de schrijver:
Roald Dahl is geboren op 13 september 1916. Hij schreef boeken voor kinderen, maar ook voor volwassenen. De verhalen voor volwassenen vaak bizar, die van kinderen veelal grappig, griezelig, of vreemd. Hij heeft ook twee autobiografische boeken geschreven: Boy en Solo. In Boy beschrijft hij zijn vele avonturen op de kostscholen waarop hij heeft gezeten, maar ook ervaringen van zijn periodes thuis bij zijn familie, en in Solo wordt dat verhaal vervolgd in een volwassenenboek. Roald Dahl is al een tijdje geleden overleden, op 74-jarige leeftijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Danke schön.

11 jaar geleden

A.

A.

Cool!!!

ik maak al mijn boekverslagen via deze site

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"