Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Matilda

Samenvatting:

Dit verhaal gaat over een meisje dat Matilda heet. Al bij haar geboorte is ze hoogbegaafd maar haar ouders geloven haar niet. Die vinden haar maar een en al geld verspilling. Haar vader is een autodealer maar die bedondert al z’n klanten. Haar moeder heeft geen werk en gaat alleen naar de bingo. Dan gaat haar vervelende broer naar school haar vader naar werk en haar moeder naar de bingo. Dan blijft ze helemaal alleen. Al als ze 2 jaar is dan kan ze al lezen. Haar ouders geloven haar daar niet eens mee. Op een dag mag ze eindelijk van haar ouders naar school. Vanzichzelf ziet de school er mooi uit, maar ze zeggen ook; ’een mooie appel kan van binnen rot zijn’ en dat is er ook met deze school want het is een mooie school maar het schoolhoofd is verschrikkelijk. De naam van het schoolhooft is: Mevrouw Bulstronk. Ze is een echte kindermishandelaar want ze slaat de leerlingen. Als Matilda daar op school komt dan weet het schoolhoofd meteen dat zij speciaal is en geeft haar van alles de schuld alleen om haar te kunnen slaan. Op een dag gooit Lavendel (de nieuwe vriendin van Matilda) een salamander in de waterfles. Dan komt mevrouw Bulstronk met haar inspectie. Ze is zo boos dat ze niet merkt dat ze de salamander op bijna opdrinkt. Ook hiervan krijgt Matilda de schuld. Matilda zit in de klas van juf Engel een van de liefste juf die er is. Maar wat ze niet weet is dat mevrouw Bulstronk en juf Engel familie zijn van elkaar. Juf Engel ziet ook meteen dat Matilda speciaal is een neemt haar mee naar huis. Opeens moet Matilda verhuizen naar Spanje omdat de klanten van haar vader achter hem aan zijn gegaan. Matilda wil helemaal niet weg maar bij juf Engel blijven. Dat mag van haar ouders en ze leven nog lang en gelukkig bij juf Engel thuis. En van mevrouw Bulsronk is er nooit meer wat van gehoord.

MENING

Ik vind dit een erg leuk en spannend boek omdat je nooit weet wat Matilda gaat doen met haar krachten. Ik geloof niet dat dit een waargebeurd verhaal is want ik geloof niet dat mensen speciale ‘krachten’ kan hebben. Ik wil wel weer een boek van Ronald Dahl lezen zoals;
De GVR ( de grote vriendelijke reus)
De heksen
Matilda
Sjakie en de glazen lift
Sjakie en de chocoladefabriek
De griezels
Solo
De reuzenperzik
Gruwelijke rijmen
The boy
Dennis de wereldkampioen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.