Titel beschrijving
Boek: Matilda
Schrijver.: Roald Dahl
Met tekeningen van: Quentin Blake
Eerste uitgave the New Windmill..: 1991(deze ook gelezen)
ISBN: 0435 12398 X
Is ook verfilmd 1993 Tri Star Pictures
B:Inhoud
Het boek gaat over Matilda. Ze is 5 jaar oud en is echt slim. Ze leest al literaire boeken. Haar vader is handelaar in auto's en haar moeder gaat steeds naar het bingo toe. Ze heeft ook een  broer, maar daar lees je niet veel over in het boek. Haar ouders geven niet veel om haar.
Als ze naar school toe gaat komt ze in de eerste klas. Al gelijk de eerste dag blijkt dat ze makkelijk naar de laatste klas toe zou kunnen gaan omdat ze zo slim is. Miss Honey, Matilda's lerares gaat hiervoor naar Miss Trunchbull, de hoofdlerares. Dit is echter een gemeen wijf en weigert Matilda in de hoogste klas te zetten. Op meerdere momenten in het boek blijkt hoe gemeen Miss Trunchbull is.
Matilda gaat op een dag nadat er iets wonderlijks is gebeurd,  met Miss Honey mee naar huis. Daar hoort ze dat Miss Honey van 1 pond per week moet leven. Dat  komt door Miss Truchbull die haar tante is en die haar heeft opgevoed, geld inhoudt voor haar opvoeding. Miss Truchbull woont in een heel mooi huis dat vroeger van Miss Honey haar vader was.
Door de wonderlijke gave van Matilda en door haar intelligentie is het mogelijk om Trunchbull weg te krijgen. Dit doet ze dan ook. Miss Honey krijgt, omdat het testament terug wordt gevonden, een hele hoop geld en haar vaders huis terug. Matilda gaat bij Miss Honey  wonen omdat haar vader en moeder naar Spanje vertrekken. Ze moeten vluchten voor de politie omdat Matilda's vader de hele tijd in gestolen auto's handelde.
Bij de bijlage meer over de inhoud.
C:Technische aspecten
Fictie/Non-fictie: Het boek is fictie! Het is te onecht. Een voorbeeld hiervan is de kracht die Matilda bezit. In werkelijkheid kan dit niet gebeuren of in ieder geval ik heb er nog nooit iemand mee rond zien lopen. Het boek is ook geschreven door Roald Dahl en het is algemeen bekend dat zijn boeken fictie zijn.
Tijd: Het boek begint met het feit dat Matilda 5 jaar is. Hoe oud ze precies is als het boek eindigt, weet ik niet. Het boek verloopt in ieder geval chronologisch. Ik denk dat het ongeveer 1 jaar duurt, want in het boek slaan ze namelijk al een half jaar over. Roald Dahl wijd daar maar twee regeltjes aan
Personages: De hoofdpersoon is Matilda. Dit is een lief meisje met veel gevoelens. Ze vindt het niet erg om iemand te helpen, zelfs al vraagt die persoon er niet om. Ze vindt het leuk om dingen te weten, niet dat ze nieuwsgierig is, maar ze wil dingen te weten komen over het leven.
De personages in het boek zijn eigen voor of tegen Matilda! Zo zijn de ouders van Matilda en Truchbull tegen haar en is bijvoorbeeld Miss Honey en de bibliotheek-jufvrouw voor haar. Zij helpen haar dan ook. Miss Honey is na Matilda de belangrijkste persoon in het boek.
Structuur en samenhang: Het boek heeft een zeer overzichtelijke samenhang. Zoals bijvoorbeeld het feit  dat Trunchbull de hoofdlerares is, maar ook is zij de tante van Miss Honey. Het vertrek van de ouders is ook wel logisch want Matilda vindt haar ouders niet echt geweldig en wil daar weg. Dus al gaan de ouders weg dan kan Matilda bij Miss Honey gaan wonen.
Ruimte: De ruimt is eigenlijk het dorp waar Matilda woont en dan vooral de bibliotheek, het huis van Matilda en de school.
Perspectief: Het is door een alwetende verteller verteld. Dit blijkt al gelijk uit de eerste zin. Want dat begint met de beschrijving van Matilda's huis. Het blijkt ook uit het inleidende verhaaltje.
Genre: Fantasie (de film was een komedie)
Opvallende aspecten van het taalgebruik in het boek
Het boek is erg simpel geschreven en dat is niet zo verwonderlijk, want het is voor kinderen geschreven. Ik vond het eigenlijk een beetje te simpel voor 4 HAVO. Er stonden dus geen moeilijke woorden in.
D:Interpretatie en thema
Het boek heet Matilda omdat de hoofdpersoon van het boek ook Matilda heet.
Het heeft geen motto. Er staat dus niet nog iets van een andere schrijver in, wat ook logisch is, want het is een kinderboek
Het thema is het leven van een geniaal meisje dat meer in het leven wil bereiken maar dat wordt tegengehouden.
Motief kan zijn, dat er niet naar kinderen en jeugd word geluisterd, zoals bijvoorbeeld het protest tegen de tweede fase.
De hoofduitspraak staat er niet letterlijk in (kinderboek) maar is ongeveer dit. Als mensen genoeg oog hebben voor het talent van jonge mensen dan kunnen ze wat worden.
Degene die in dit boek oog heeft voor de jonge mensen (Matilda) is Miss Honey. Degene die de jonge mensen tegenhoud is Trunchbull.
Het boek is opgedragen aan Michael en Lucy wie dit zijn weet ik niet maar ik vermoet dat het kinderen zijn.
E:Eigen oordeel
Het boek was erg begrijpelijk omdat het zo simpel geschreven was. Bij het vorige boek (zie onderdeel K) had ik nog problemen om sommige bladzijden te begrijpen. Omdat dit boek bedoeld is voor kinderen is het heel simpel. Het boek vond ik wel zielig omdat Matilda geen aandacht krijgt van haar ouders. Ook vind ik het zielig dat ze bij Trunchbull op school komt. Maar op het laatst is het wel vrolijk want dan valt alles op zijn plaats voor Matilda en Miss Honey. Het kon op de laatste bladzijde net zo goed afsluiten met, ze leefden nog lang en gelukkig.
Het boek is wel ongeloofwaardig omdat Matilda nooit zulke krachten kan hebben en ook zal een meisje van 5 jaar  nooit zo tegen haar ouders en leraar in opstand komen. Zoals de geintjes die ze bij haar vader uithaalt. Ze plakt onder andere zijn hoed op zijn hoofd vast.
Ook het omkiepen van het glas waar de kikker in zit, is hier een voorbeeld van, Niemand kan die kracht volgens mij ooit bezitten. Van het boek leer je eigenlijks niet omdat het bedoeld is voor kinderen. Al was je wat jonger zou je misschien leren dat je niet alles van je ouders moet pikken maar ik als jongen van 17 heb er zeker niets van geleerd en vond dit eigenlijk een  onzinnige verspilling van mijn tijd, omdat zoals ik al eerder zei het boek niet door 4-HAVO leerlingen meer moet worden gelezen.   
Ik zal dit boek zeker aan andere leerlingen aanraden omdat het zo uit is, lekker veel plaatjes heeft en je lekker snel aan je aantal bladzijdes komt.
Al zou ik het een cijfer moeten geven dan zou het een 7 krijgen. Het was wel leuk om te lezen maar voor de rest heeft het geen enkele betekenis. Het is zeker geen literair boek maar dat had ik ook al niet verwacht. Ik wist eigenlijk al dat het niet interessant zou zijn om te lezen. De reden waarom ik dit boek gelezen heb is eigenlijk dezelfde reden waarom ik het aan anderen zou aanraden.
(Totaal 346 woorden)
H:Bronnen
www.scholieren.com
www.amazon.com
De film dinsdag 1999-12-14 op net 5
I: Bijlagen
Ik heb twee uittreksels van www.scholieren.nl en van www.amazon.com
Ook wil ik, in vergelijking met de film, nog zeggen dat de film meer op het verhaal in gaat. De film vind ik eigenlijk leuker omdat Trunchbull daar veel meer nare dingen meemaakt. Ook vind ik de relatie tussen Matilda en haar ouders op het laatst van de film weer goed komen dit is in het boek niet zo. Daar nemen ze met haat afscheid van elkaar. Er zijn natuurlijk wat verschillen tussen de film en het boek. Een paar voorbeelden: in de film neemt vader  Matilda en haar broertje mee naar de zaak hetgeen in het boek niet gebeurt. In de film wordt Matilda ook gepest door haar broertje, in het boek kom je eigenlijk niet veel over hem te weten. Alleen maar dat hij later de zaak van zijn vader moet overnemen. In de film handelt de vader in gestolen auto-onderdelen en weet Matilda hiervan af. In het boek handelt hij echter in gestolen auto's en weet Matilda hier niets van.
De film heeft, naar wat ik vind, veel meer humor. Ik keek de film met plezier en las het boek omdat dat moest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

marijke

marijke

thanks heb hier vanmiddag toets over maar had geen zin om het boek te lezen x

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

Handig joh

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

super bedankt

ik had te weinig tijd om er zelf 1 te maken dus heb ik die van jou genomen xsterre

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Ik heb er veel aan gehad. Ik had namelijk erg weinig teid om er een samenvatting va te maken. Dus erg bedankt!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

Het is het leukste boek dat ik ooit heb gelezen!!!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

het is een leuk boek om te lezen

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Het is een echte aanrader,als je erin leest ,kan je je ogen er niet meer van af houden.Het is spannend,leerrijk en boeiend en het verveelt je geen moment.xxx

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

hey ik vind het boek egt heel leuk aluel dak mn bespreking kwijd ben minder

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

ik vind het echt superhandg want ik heb echt geen tijd om het boek nun nog te gaan lezen, moet het nl voor 5 uur inleveren...

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

O.

O.

merci whue!xd

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

k vind het een geweldig boek en zeker voor kinderen

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Volgens mij snappen veel mensen een bepaalde onderliggende gedachte niet. Matilda is hoogbegaafd, en dit boek schetst op luchtige, positieve wijze een beeld van dit probleem. Het Matildafonds voor hoogbegaafden is niet zomaar naar dit boek vernoemd. Telekinse is natuurlijk wel een fantastisch element.
En het verklaard misschien een hoop over de volwassenen in het boek als ik mededeel dat Dahl een hekel heeft aan volwassenen.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

ik heb er veel aan gehad.. dankjewel!

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Dank u

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

hey!!

bedankt voor je boekverslag op scholieren.com!!
ik kon het heel goed gebruiken en ben je eeuwig dankbaar! voor jou was het misschien heel makkelijk maar ik kan echt totaal geen engels en zit in 3de klas niveau 4 dus ook wel iets minder slim;) Echt heel erg bedankt!!

dikke kus eva

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Niek

Niek

Thank You

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

het verslag vind ik dat je het goed heb gedaan en je hebt me erg geholpen met de verslag groetjes dilannnnn

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

dankjewel dat je hem gemaakt heb kwam er ietsw te laat achter dak nog een uittreksel moes maken nouw heb die van jou maar genomen dank je he doeg xxx

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

ik heb veel aan je boekverslag gehad maar ik moest het met de hand schrijven want onze inkt was op en dan is het best veel maar heel erg bedankt want door jou kan ik over anders was ik blijven zitten!.

groetjes
esmee
p.s.nog een keer bedankt

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast