Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


• Schrijver:

Michael Collins• Titel:

lost souls• Jaar eerste publicatie:

2003• Aantal punten:

3• 4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:

1. Lawrence:

Hij is een agent die moet uitzoeken wat er op Halloween-avond gebeurd is met Sarah, een 3 jaar oud meisje dat vermist wordt. Hij is 2 jaar geleden gescheiden van Janine en woont nu zonder haar en zijn kind Eddy in een huis met zijn hond Max. Hij is erg eenzaam en heeft medelijden met Lisa als hij haar kindje dood vindt. Hij kan het erg goed vinden met zijn collega Lois.

2. De burgemeester:

Hij is getrouwd met Jean, maar niet echt gelukkig. Ze kunnen geen kinderen krijgen en hij begint een affaire met Lisa. Jean heeft kanker en zal volgens de dokter binnen 5 jaar overlijden en de burgemeester wil dan ook nog bij haar blijven tot haar dood.3. Kyle Johnson:

Hij is 18 jaar oud en de beste rugbyspeler van de stad. Hij is in een erg gelovig gezin opgegroeid en zijn vader kleineert hem, hoe goed hij ook presteert. Het lijkt erop dat hij Sarah heeft aangereden.

4. Lois Gains:

Zij is de collega van Lawrence. Haar man heeft zelfmoord gepleegd en sindsdien is ze vaak verdrietig.• Perspectief:

Het verhaal wordt beschreven vanuit een ik-perspectief. In het hele verhaal volg je Lawrence; je weet alleen wat hij denkt en wat hij meemaakt.• Thema:

Het thema is moord. Het verhaal begint met de moord op het 3 jaar oude meisje Sarah en later worden Cheryl, Max, het schoolhoofd en Jean vermoord en plegen de burgemeester en Kyle zelfmoord.• Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek:

In het begin wordt Sarah vermist en gaat Lawrence met zijn collega’s op zoek naar haar. Als hij haar dood vindt, gaan ze onderzoeken wat er is gebeurd. Het hele verhaal gaat daar eigenlijk over en op het einde kom je dat precies te weten.

• Samenvatting:

Het is Halloween-avond. Er wordt melding gedaan van een jongen die een scheermes in een appel heeft gevonden. Lawrence is de hele avond in het winkelcentrum om snoepzakjes te scannen. Hij is twee jaar geleden gescheiden en mag zijn zoontje nu bijna nooit meer zien. Die avond zag hij hem, verkleed als ET, maar hij zegt niks. Net als hij naar bed wil gaan, wordt hij gebeld dat er een 3jarig meisje vermist wordt. De moeder wordt ondervraagd door Arnold Fisher. Ze was dronken en heeft amfetaminen (soort drugs) in haar flat. Haar kind ging met kinderen uit de buurt langs de deuren voor snoep en was om half negen terug. Na negen uur lag ze op bed en om kwart voor elf was ze wakker. De deur was ze vergeten dicht te doen en nu was haar kind weg. Lawrence zoekt de hele nacht en uiteindelijk vindt hij het meisje, onder de bladeren. Iemand had een truck gezien, die van Kyle Johnson bleek te zijn, de beste speler van het rugbyteam. Lawrence moet naar hem om de truck te onderzoeken en Kyle te ondervragen.

De truck was schoon en Lawrence zei tegen Earl (Kyle’s vader) dat hij Kyle wil spreken. Kyle is heel burgerlijk, respectvol en eerlijk. Hij zei dat zijn vriendin Cheryl en vriend Bobby Hallard en zijn vriendin ook in de truck zaten. Ze zigzagden over de bladeren en Bobby wou sneller. Hij deed dat en raakte toen iets. Hij zette iedereen af en ging met Cheryl terug om te kijken wat het was. Hij zag het dode meisje en dacht dat hij gestraft werd, omdat Cheryl zwanger was en ze het kind niet wilden. Lawrence zei dat het een ongeluk was en dat hij het goed kon maken door beroemd te worden als rugbyspeler, veel geld te verdienen en dat te geven aan mensen die het hard nodig hebben.

Cheryl heeft abortus laten plegen en krijgt op school een inwendige bloeding. Ze wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Op school denken ze dat het een miskraam is. Kyle denkt dat hij gestraft wordt en haat Cheryl. Lawrence probeert hem te kalmeren en zegt dat hij naar haar toe moet gaan om te zeggen dat hij van haar houdt.

Lawrence komt erachter dat er nog een auto bij de moord betrokken was. Hij gaat naar Lisa met een braadpan die voor zijn deur is gezet en zet hem voor haar deur neer. Hij wou op de deur kloppen, maar durfde niet. Hij gaat naar huis en belt haar, maar voor hij iets kan zeggen zegt Lisa dat het haar spijt en vraagt om vergeving. Ze dacht dat het iemand anders was.

Lawrence gaat weer naar Lisa. Ze is er niet, dus hij wacht. Hij hoort 3 auto’s. Raymond Laycock komt ook thuis en Lawrence dacht dat hij misschien een overdosis amfetamines aan Lisa had gegeven. Hij belt aan en vraagt of hij daar was toen het kind dood ging. Hij zei dat hij de hele avond weg was. Hij hoorde haar soms schreeuwen door de telefoon en ze gaat soms tot laat uit. Het gerucht gaat dat Lisa een overdosis had en dood ging op de dag dat ook haar kind vermoord werd en dat haar geest terug was gekomen om te zien wie dat had gedaan. Lawrence wacht buiten in zijn auto en ziet het licht op Lisa’s kamer aangaan. Ze was afgezet in de auto waar hij Kyle in had zien proefrijden.

Lawrence gaat naar Kyle en vraagt aan Earl en Helen waar Kyle donderdagavond was. Earl zegt thuis, vraagt of hij geld wilt en houdt een pistool op hem.

Lawrence gaat naar een hutje in het bos met zijn hond. Die nacht breekt er een brand uit en is hij bijna dood. Hij raakt Max kwijt en de volgende dag belt hij Lois bij een tankstation. Ze halen de auto en vinden Max aan een boom opgehangen met zijn keel doorgesneden. Lawrence denkt dat Earl dat had gedaan, omdat hij dacht dat hij hem wou chanteren. Hij zegt dat hij wil verhuizen naar Chicago als ze in een restaurant zitten, Lois zegt dat hij dat niet moet doen. Hij zegt dat hij dan een huis huurt, vind ze ook geen goed idee, hij vraagt dan of hij z’n huis moet verbranden om geld te vragen van de verzekering.

Lawrence hoort dat Cheryl’s lichaam is gevonden. Ze denken dat het zelfmoord is. Haar auto lag in het water naast een brug. Ze takelen hem eruit en komen erachter dat het moord is; ze heeft 20 steekwonden. Ze denken dat Owensboro (het team waar tegen ze in de finale moeten spelen) het heeft gedaan.

Lawrence had Earl gebeld toen hij dronken was, om te zeggen dat hij wist dat hij hem wou vermoorden.

Lawrence zat in de auto en hoorde dat Kyle in een gevecht was met de directeur en dat er 2 schoten waren gehoord. Hij gaat er naartoe en komt erachter dat hij zelfmoord heeft gepleegd en ook de directeur heeft vermoord.

Cheryl’s nagels zijn bij Kyle’s jas gevonden. Kyle heeft haar vermoord.

Lawrence gaat met een pompoenentaart naar Lisa, omdat het de eerste Thanksgiving voor haar is zonder kind. Ze doet niet open en hij pakt de sleutel, waarvan Laycock had gezegd waar die lag. Het is koud binnen en Lisa is nergens te bekennen.

De burgemeester denkt dat Lawrence het hutje zelf heeft aangestoken, omdat hij geld nodig heeft voor z’n nieuwe huis. Lawrence houdt een pistool op hem, maar hij is niet bang, totdat hij links van hem schiet.

Lawrence wordt gearresteerd. Blains (andere agent) ondervraagt hem over Kyle. Hij vraagt wat hij moest doen, hoe hij de truck onderzocht had, of hij wist dat er ook anderen in truck zaten. Hij denkt dat hij zelf de hut heeft aangestoken, omdat hij financiële problemen had. Hij had geld nodig voor een nieuw huis en had al maanden geen geld voor zijn kind betaald. Hij belt Lois of zij een advocaat wil regelen. ’s Middags komt advocaat Hayden Mills en vraagt waar hij precies voor beschuldigd is. Voor verzekeringsfraude, brandstichting, chantage. Lawrence denkt dat Blains wraak wil nemen, omdat ze hem ervan beschuldigden dat hij eerder Kyle had moeten oppakken. Hij wou naar de begrafenis van de directeur, maar mocht niet. Blains zocht alles uit over Lawrence: scheiding, hij wist dat hij blut was, lang geen geld betaalde voor Eddy, brand, chantage Earl.

Lawrence wordt ontslagen. Hij ontdekt dat de burgemeester een auto aan Earl had verkocht voor een penny. Hij zegt dat hij het voor Kyle deed, omdat hij zo goed was in rugby. Hij houdt een pistool op Lawrence.

De advocaat belt dat de eigenaar van het restaurant een ruzie herinnerde tussen hem en Lois(brandstichting) en hij wist dat hij Earl had gebeld (chantage), had claim ingediend van brandstichting, terwijl hij het niet zeker wist (fraude) en ging naar Lisa’s flat(ze was nu vermist). Dat zouden redenen kunnen zijn om hem in de gevangenis te zetten.

Na een hoorzitting wordt Lawrence met borg vrijgelaten. Lois helpt hem met de borg geld en wil hem helpen vluchten naar Canada, om naar haar broer te gaan. Hij belt Lois, ze is boos omdat ze had gehoord dat hij wist dat Lisa vermist werd en niet had gezegd. Ze dacht dat hij haar misschien iets had aangedaan. Later belt hij haar weer, ze had uitgezocht dat de burgemeester Lisa al 2 jaar belde en zei dat hij terug moest komen.

Lawrence ontdekt dat de auto die als eerste tegen Sarah aan was gereden, die van Jean was. De burgemeester ziet hem en houdt een pistool op hem gericht. Lawrence zegt dat hij weet dat hij het was die Lisa had afgezet, niet Kyle en komt erachter dat hij een affaire had. Hij vraagt waar Lisa is, maar dat weet hij niet. Jean komt erbij en zegt dat Lisa weg is, veilig. Ze zei dat Lisa haar belde, omdat ze dronken was en niet wist of zij haar dochter had vermoord. Jean vroeg zich eerst af waarom ze haar belde, maar wist toen dat haar man de vader van Sarah was. Ze haalde haar en nam haar mee om tegen haar aan te rijden, zodat het op een ongeluk zou lijken. Dat deed ze om Lisa te beschermen. Ze beschuldigt haar man dat hij het leven van een onschuldige vrouw heeft verpest. De burgemeester vermoord eerst haar en dan zichzelf.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.