Lorna Doone, a romance of Exmoor door R. D. Blackmore

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1370 woorden
  • 12 juli 2007
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 19 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1869
Pagina's
720
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Lorna Doone, a romance of Exmoor
Shadow
Lorna Doone, a romance of Exmoor door R. D. Blackmore
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Auteur en titel: Lorna Doone door R.D. Blackmore
Gelezen op: April 2007

1. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het een leuke, aantrekkelijke voorkant vind hebben. Ik houd wel van zulke geschiedenisverhalen.
2. Het onderwerp van het boek is de strijd tegen een groep criminelen.
3. Het boek speelt zich af in Exmoor, een gebied in het zuidwesten van Groot-Brittanië. De Doones leven in de Doone Valley. John Ridd in het dorpje Oare. Ook komt Londen op verschillende plaatsen in het boek terug.
4. Het boek speelt zich af in de 17e eeuw. Aan het begin van het boekje vertelt John dat hij 12 jaar is. Dat is in 1673. Ik schat dat hij aan het eind van het boekje zo’n 30 jaar is.

5. de volgende personen komen in het boekje voor:
- Hoofdpersonen:
• Lorna Doone/ Lady Lorna Dugal: Als kind is ze ontvoerd door de Doones. Één van de Doones wilde met haar trouwen en zo een stuk land in handen krijgen. Ze mocht niet horen dat ze van adel was, want anders zou dat stuk land aan hun neus voorbij gaan.
• John Ridd: Een boer die samen met zijn moeder en zusjes leeft op een boerderij in het dorpje Oare. Hij ontmoet Lorna en ze worden verliefd. Hij bevrijdt Lorna uit de handen van de Doones en uiteindelijk verslaat hij ze en trouwt hij met Lorna.
• The Doones: Een criminele familie waar iedereen bang voor is. Ze zijn zo crimineel geworden, doordat hun leider veel land moest afstaan. Dat is natuurlijk nog geen reden voor crimineel gedrag, maar ja. Ze ontvoeren Lorna Dugal. Ze worden uiteindelijk verslagen.
- Bijpersonen:
• John Fry: Een boerenknecht op de boerderij van de Ridd’s.
• Annie Ridd: Zusje van John Ridd. Ze trouwt met Tom Faggus.
• Tom Faggus: Ex-crimineel. Bij de opstand tegen de koning en later tegen de Doones vecht hij ook mee.

• Lizzie Ridd: Jongste Zusje van John Ridd. Ze trouwt met één van de soldaten van Jeremy Stickles.
• Moeder Ridd: Ze verliest haar man, bij een overval van de
Doones. Ze huilt heel veel.
• Gwenny: Dienstmeisje van Lorna. Ze is ook tegelijk haar beste vriendin.
• Carver Doone: Één van de zwaarste criminele Doones. Hij wil door met Lorna te trouwen een stuk land terugkrijgen. Hij sterft achtervolgd door John Ridd, in drijfzand, nadat hij Lorna neergeschoten heeft.
• Jeremy Stickles: Een dienstbode van de koning. Hij bespioneert de Doones en zijn soldaten helpen bij de aanval tegen de Doones.
• Judge Jeffreys: Hij is de ‘hoofdrechter’ van de koning. Hij staat bekend als een opvliegende man waar iedereen bang voor is. Hij heeft veel mensen de doodstraf gegeven. John Ridd moet tot 2 keer toe bij hem komen.
• Sir Ensor Doone: Hij was de eerste die in Exmoor kwam wonen en uit hem zijn de gevreesde Doones ontstaan. Hij is de grootvader van Lorna, zo denkt ze. Voor iedereen is hij een harde man, maar voor haar is hij aardig en lief.
• Ruth: Achternichtje van John Ridd: een kleindochter van zijn oom Ben. Zij redt Lorna’s leven.

6a. Het boekje wordt spannend bij het volgende stukje op blz. 3:
I wanted to ride fast, and cross the Doone path as quickly as possible, but John Fry knew better. ‘Go slowly and quietly,’ he said, ‘if you want to see your home again.’ But when we came to the valley where the Doone path was, we heard the sound of horses. ‘Hide!’ said John, and we rode our horses off the path, and hid. But I wanted to look at the Doones, and went up onto a hill above the path. From there I saw a frightening sight.
6b. In dit stukje komt John Ridd in aanraking met de Doones. Even later hoort hij dat diezelfde Doones zijn vader vermoord hebben.
7. Ik vind het echt een heel leuk boekje! Het leest heel makkelijk en snel. Het is een leuk verhaal. De leukste van de 6 boekjes die ik heb gelezen…
8. In november 1673, als John Ridd 12 jaar is, wordt zijn vader vermoord door de Doones. Op een dag, een paar jaar later gaat hij eten zoeken voor zijn moeder, die ziek is. Hij komt uit op een plaats bij de Doone vallei, waar de Doones wonen. Daar ontmoet hij Lorna Doone en ze vinden elkaar aardig. 8 jaar later komen ze elkaar weer tegen en ze worden verliefd op elkaar. Lorna vertelt dat als haar opa is overleden, ze dan moet trouwen met Carver Doone. Dat wil ze echt niet! Ze wil nog niet vluchten, omdat ze haar opa dan verdriet zal aandoen. Dan komt Jeremy Stickles, een dienstbode van de koning, hem een brief van de koning, waarin staat dat hij naar Londen moet komen. Daar ondervragen 4 belangrijke rechters hem over wat hij afweet van de Doones. De belangrijkste rechter Jeffreys belooft dat hij wat aan de problemen met de Doones zal doen. Eenmaal weer terug in Exmoor zoekt hij Lorna weer op. Hij ziet haar niet, maar wel Carver Doone, die daar loopt te waken met een pistool in zijn hand. Hij beseft dat Lorna in gevaar is. Hij gaat naar Lorna’s huis in de vallei. Ze vertelt dat haar opa op sterven ligt en ze spreken af dat als er nog maar 6 vogelnestjes in een boom zitten, in plaats van 7, zal haar opa overleden zijn, en zit Lorna dus in de problemen, want dan zal ze met Carver moeten trouwen. Gwenny, Lorna’s dienstmeisje zal het vogelnestje er uit halen. Op een koude winterdag zitten er nog maar 6 nesten in de boom.
John gaat Lorna en Gwenny bevrijden. Ze komen bij John en zijn moeder en zussen op de boerderij te wonen. Tom Faggus krijgt een brief van de koning waarin staat dat al zijn jaren van roven vergeven en vergeten zijn en zo kan hij in vrijheid en eerlijkheid leven. Hij wil met John’s zus Annie trouwen.
Ze bereiden zich voor op een aanval van de Doones. Jeremy Stickles komt met een paar soldaten. Als de Doones komen aanvallen met ongeveer 10 man, worden de Doones verslagen: 2 worden gedood en 2 gevangen genomen. De rest trekt zich terug. Een paar dagen na de aanval vertelt Jeremy Stickles John iets heel belangrijks: Lorna heet geen Lorna Doone, maar Lorna Dugal. Lorna behoort tot één van de rijkste en beroemdste families van Engeland. Ze was ontvoerd door de Doones toen ze nog klein was. Hij vertelt het aan Lorna. Ze zegt dat ze, wat er ook gebeurt, altijd van hem zal blijven houden en dat het haar niks uitmaakt dat zij rijk is en hij arm. Op een dag, als hij een paar dagen weg is geweest en hij weer thuis is, is Lorna weg. Ze is gehaald in opdracht van de koning. Ze moet in Londen bij haar oom gaan wonen. Deze oom is het enig familielied van Lorna dat nog in leven is. Lorna is nog minderjarig, dus ze heeft er niks over te zeggen. Dan sterft de koning. Er breken gevechten uit, want ze zijn het niet eens met de man die nu aan de macht komt, de zoon van de koning. Tom Faggus, inmiddels John’s zwager komt ook in opstand en doet mee aan de rebelse gevechten. Als John hem gaat zoeken wordt hij zelf gevangen genomen en hij moet mee naar Londen een verklaring afleggen voor rechter Jeffreys. Hij is weer een vrij man en hij zoekt Lorna op, die ook in Londen is. Eindelijk, na een jaar zien ze elkaar weer. Lorna heeft heel veel brieven naar John gestuurd, maar deze zijn nooit aangekomen. Gwenny heeft het tegengehouden. Ze besluiten te gaan trouwen. Als John weer thuis is gaan ze (John, Tom en mannen uit het dorp) de Doones aanvallen. Ze leiden ze in de val. Alle huizen worden in de brand gestoken en bijna alle Doone-mannen zijn gedood. Carver Doone ontsnapt…
Op de bruiloft van Lorna en John wordt Lorna neergeschoten door Carver. Iedereen denkt dat ze dood is, maar Ruth, John’s achternichtje handelt snel en goed, en weet haar te redden. John gaat snel achter Carver aan. Hij zinkt per ongeluk weg in drijfzand en sterft. John en Lorna gaan op de boerderij wonen. Bijna al haar geld geven ze weg aan arme mensen.

En ze leven nog lang gelukkig.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lorna Doone, a romance of Exmoor door R. D. Blackmore"