Lord of the flies door William Golding

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2327 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 47 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 47 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Heer der vliegen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1954
Pagina's
272
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Lord of the flies
Shadow

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opni…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne…

Wat gebeurt er als een groep jongens uit een hooggeciviliseerde samenleving door een catastrofe op een onbewoond eiland belandt? Ziedaar het thema van Heer der Vliegen, een moderne versie van het populaire negentiende-eeuwse jongensboek The Coral Island van R.M. Ballantyne, maar dan met een onderwacht gruwelijke wending. In de nieuw gevormde gemeenschap doen zich opnieuw alle spanningen en agressies, als vormen van bijgeloof en toerisme voor die de mensen overwonnen dacht te hebben. De schooljongens blijken al snel te vervallen tot niets minder dan barbarij. 
Goldings boek uit 1954 is geschreven in een prachtige, beeldende, maar ook moraliserende en didactische Tijl. In 1963 werd het verfilmd, waarna het boek nog populairder werd, ook in Nederland.

William Golding (1911-1993) studeerde natuurkunde en Engelse letterkunde in Oxford. Hij gaf lange tijd les in Salisbury, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij het bevel voerde op een marineschip en betrokken was bij het tot zinken brengen van de Bismarck en bij de invasie in Normandië. Hij kreeg zowel de Booker Prize (1980) als de Nobelprijs voor de literatuur (1983). 

Lord of the flies door William Golding
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Title: Lord of the flies
Author: William Golding
Number of pages: 255
Date year 1st publication: eerste druk 1958, London

Title explanation:
Lord of the flies betekent letterlijk beelzebub en dat is een ander woord voor satan. Jack had een varken gedood en zette het hoofd op een stok. Toen later Simon naar de varkenskop ging was het al bedekt met vliegen en leek het net of het hoofd praatte. Simon leerde door naar het hoofd te kijken dat het slechte niet van het beest kwam, maar vanuit de jongens zelf. Er kwam op het eiland een duivel in de kinderen naar boven en ze waren verandert in een soort monsters.

Genre:
Het is een psychologische roman, het kwade in het hart van de mens staat centraal in het boek.


Theme: de maatschappij heeft regels die zorgen ervoor dat mensen zich gedragen en dit boek probeert te tonen, dat als je in andere omstandigheden terecht komt ( zoals de jongens) het slechte in een mens naar boven komt. Hoe goed de jongens ook waren, op het eiland ging het slechts nog om overleven en daar hadden ze alles voor over. Er wordt dus duidelijk dat je in korte tijd erg kan veranderen.

Character:
De personages waar het boek over gaat zijn: Ralph, Roger, Simon, Jack, Piggy, Sam en Eric. Het boek is vooral om deze personages heen geschreven, de andere op het eiland spelen niet echt een rol. Ralph is 12 jaar, blond en gespierd. Hij denkt aan de belangrijke dingen en wil niets anders dan ‘gewoon’ overleven en gered worden. Hij gedraagt zich als een echte leider/baas. Met Jack heeft hij mot en Piggy is zijn vriend. Ik zie Ralph als belangrijkste personage, omdat het verhaal vooral door zijn ogen vertelt is en daardoor kan je ook met hem meevoelen. Ook Jack is 12 jaar, maar hij heeft rood haar en is heel dun. Hij is op een hele andere manier dan Ralph ook een soort leider, alleen is hij veel wilder en verandert heel erg op het eiland, hij is meer de slechterik. Hij wil ook overleven maar doet dit zonder moeite op de harde manier, hij jaagt en zit er niet mee iemand om het leven te brengen. Ik kon me niet goed in hem inleven, want zelfs in hun situatie zou ik niet de dingen kunnen doen die Jack doet. Jack kan het goed vinden met Roger, die vanaf het begin al gemeen is. Hij is dun en heeft zwart haar. Roger is ook degene die Piggy vermoord. Verder kent hij geen medeleven en pest alles en iedereen. Piggy is een dikke jongen met een bril, en ook hij is 12 jaar. Vanaf het begin van het boek is hij bij Ralph. Hij is serieus en redelijk volwassen, maar zeurde veel en was het niet vaak met andere eens. Hij heeft astma en kan niet zoveel, hij let op de kleine kinderen. Ook Simon doet dat vaak. Hij is iets jonger en erg lief. Hij doet nooit iemand iets aan. Hij leeft vooral in zijn eigen wereldje. Zijn rol is niet echt groot en ook hij wordt vermoord. Sam en Eric zijn een tweeling en doen/spannen veel samen, zij hebben niet zo’n grote rol. Ze hadden niet echt iemand nodig en stonden voor lange tijd achter Ralph, maar het kwaad werd uiteindelijk toch te sterk.

Setting:
Tijd -> De tijd is niet belangrijk voor het verhaal, maar de oorlog waar ze het af en toe over hebben zal wel de tweede wereldoorlog zijn. Waarin mensen net zo doen als de jongens op het eiland. Ruimte -> De ruimte is erg belangrijk voor het verhaal, een onbewoond eiland van een paar vierkante kilometer. Ze zijn op elkaar aangewezenen en afgesloten van de gewone wereld. Er zijn alleen een paar varkens en daar moeten ze het maar mee doen. Deze ruimte maakt het verhaal, want het gaat erom hoe mensen reageren als ze moeten overleven en afgesloten zijn van de normale wereld, zonder normen en waarde.

Point of view:
Het verhaal zie je vaak door de ogen van Ralph, maar het is door en derde persoon verteld (alwetende).


Structure:
Het verhaal is chronologisch geschreven; het verhaal begint op het moment van de vliegtuigcrash en eindigt op het moment dat de jongens gered worden. Wel wordt er een enkele keer een soort van ene flashback gedaan, doordat de jongens over het leven in de geciviliseerde wereld praten. Het verhaal wordt verteld door een alwetende schrijver/verteller. Er wordt echter ook vaak vanuit het gezichtspunt van Ralph verteld.

Style and tone:
In dit boek is geen echt opvallend taalgebruik. Wel valt op dat in de dialogen gebruik wordt gemaakt van de spreektaal van kinderen, waardoor soms het uitgesproken moet worden om te merken welk woord bedoeld wordt. Het woordgebruik is niet moeilijk. De dialogen worden afgewisseld met omschrijvingen en gedachtegangen. Er zijn geen echt lange dialogen.
Other wordks by same auther:
- Lord of the Flies (1954)
- Inheritors (1955)
- Pincher Martin (1956)
- Envoy Extraordinary (1956)
- The Brass Butterfly (1958)
- Free Fall (1960)
- The Anglo-Saxon (1962)
- The Spire (1964)
- The Hot gates (1965)
- The Pyramid (1967)
- The Scorpion God (1971)
- Darkness Visible (1979)
- Rites of passage (1980)
- The Paper men (1984)
- An Egyptian journal (1985)
- Close Quartes (1987)
- Fire down below (1989) (Fire down below werd in 1991 opnieuw uitgebracht onder de title ‘To the end of the Earth’ )
- The Double Tongue (1995)

Summary:
Het boek gaat over een groep van ongeveer 30 jongens tussen de 6 en 12 jaar, die met een vliegtuig worden geëvacueerd, omdat er thuis oorlog is. Onderweg stort het vliegtuig neer op een onbewoond eiland, de kinderen overleven de ramp maar er zijn geen volwassen op het eiland, en dus zullen de jongens met elkaar in leven moeten blijven tot ze gered worden. Dan komt de natuurlijk aard van de goed opgevoede kinderen naar voren.
Twee jongens uit het vliegtuig, Ralph en Piggy ontmoeten elkaar op het strand, nadat het vliegtuig is neergestort. Piggy ziet dan een schelp liggen en Ralph probeert of hij er geluid mee kan maken, als het dan lukt komt er een heel hard geluid waar alle kinderen op af komen. Ze overleggen met elkaar en bedenken dat er geen volwassenen op het eiland zijn en dat ze voor elkaar moeten zorgen ze vinden dat ze een leider moeten hebben, en ondanks dat een andere jongen Jack dat ook wou zijn word besloten dat Ralph de leiding krijgt. Jack krijgt wel de leiding over zijn eigen groep, hun taak is jagen.
De jongens besluiten dat als ze willen overleven moeten ze regels opstellen.Een klein jongetje komt naar voren uit e groep en vertelt dat hij een beest heeft gezien, maar niemand gelooft hem. Ze overleggen wat er nodig is als ze gered willen worden en bedenken dat ze dan een vuur moeten maken zodat eventuele boten of vliegtuigen aan de rook kunnen zien dat er iemand is. Ze gaan het vuur op de berg maken, zodat het goed zichtbaar is. De taak om het vuur brandend te laten houden is ook voor de groep van Jack, eerst lukt het niet om vuur te maken, maar dan gebruiken ze de bril van Piggy en lukt het. Alleen zijn ze niet voorzichtig genoeg en het halve bos vliegt in de brand, er beginnen al ruzies en irritaties te komen.
De ruzie tussen Jack en Ralph word steeds erger, ze zijn het niet eens over wat belangrijk is om te overleven. Ralph is samen met Simon hutten aan het bouwen, maar niemand helpt ze, omdat iedereen jagen leuker en belangrijker vind. Daar krijgen Ralph en Jack ruzie over, Ralph vindt het belangrijkst dat het vuur op de berg blijft branden, ook daar is Jack het niet mee eens. De enige die zich zorgen maakt over bijvoorbeeld de kleinere kinderen, is Simon, hij zoekt fruit voor ze en is een beetje op zichzelf en gaat in zijn eentje het bos in om alleen te zijn met de natuur.
Roger is een jongen op het eiland, hij is heel vervelend, pest kleine kinderen door hun zandkastelen kapot te maken en stenen naar ze te gooien, hij wordt bevriend met Jack en helpt hem zijn gezicht te schminken voor de varkensjacht. Als Ralph en een paar andere jongens in een meertje op het strand zitten te baden, zien ze de stoom van en boot die langs vaart, als ze naar de berg kijken zien ze dat het vuur uit is, hun enige kans om gered te worden. Dan komt Jack blij het strand op lopen met hun eerste geslachte varken, Ralph word heel boos op hem omdat het vuur uit was, Jack biedt zijn excuses aan maar vind jagen nog steeds het belangrijkst. Na veel moeite is het vuur weer aan, ze kunnen het varken roosteren en ze dansen, pas de eerste vrolijke momenten op het eiland.
Ralph heeft er en beetje genoeg van iedereen doet wat hij leuk vind, belangrijke dingen en afspraken worden vergeten. De kleine kinderen zijn erg bang voor het beest, ook al proberen de ouderen ze er van te overtuigen dat hij echt niet bestaat. Simon maakt een spottende opmerking dat ze zelf het beest zijn. Jack probeert iedereen te overtuigen dat Ralph geen goede leider is, hij kan niet jagen en niet zingen, maar Piggy en andere jongens blijven achter Ralph staan. Hij wil zelf de leider worden en zondert zich met een andere groep, die groep word steeds groter en Jack maakt er een feestje van.
De tweeling, Sam en Eric zien een dode parachutist uit een neergeschoten vliegtuig op het eiland landen, door dat het beweegt op de wind denken ze dat het een beest is en ze waarschuwen de anderen. Iedereen is bang en ze denken dat ze in gevaar zijn, Jack wil op het “beest” gaan jagen. Dat doet hij, zijn groep en Ralph ook, terwijl Piggy op de kleintjes past. Ze zoeken ook bij Castle Rock, waar ze nog nooit geweest zijn, Jack wil daar een fort van maken, maar het beest is er niet en ze zoeken verder.
Ralph maakt zich zorgen over hoe vuil ze zijn en wil zijn haar knippen, hij wil ook graag naar huis, Simon probeert hem gerust te stellen. Jack zijn jacht instinct komt steeds verder naar boven. Ze spelen vaak een spelletje waarbij een van de kinderen het varken is dat de anderen moeten vangen, als een jongen, Robert het varken is, vergeten ze even dat het een spelletje is en doen hem echt pijn. In de jacht besluiten ze verder de berg op de klimmen Simon gaat dat aan Piggy op het strand melden. Uiteindelijk zien ze de dode parachutist waarvan ze denken dat het een monster is en ze gaan gauw weg.
Ze weten niet zo goed meer wat ze moeten doen, ze willen het beest vangen maar zijn bang. Jack doet weer een poging om leider te worden, hij gaat het bos in en vraagt iedereen die hem als leider wil hem te volgen, iedereen behalve Ralph, Piggy, Simon, Sam en Eric volgen hem. Door het beest besluiten ze het vuur te verplaatsen naar het strand. Het gaat niet zo goed met de jongens, ze komen te dicht op elkaars terrein met jagen en als Jack beseft dat ze wel vuur nodig hebben, stelen ze het gereedschap uit Ralphs kamp. Jack en zijn groep doen steeds lugubere dingen, ze doen een varkenshoofd op een stok om te offeren aan beest. Simon ontdekt het nu met vliegen bedekte varkenshoofd en begint ertegen te praten in zijn gedachte praat het terug, hij zegt dat het beest in iedereen schuilt en dat ze Simon gaan vermoorden dan valt hij flauw.
Ralph zijn groep is te klein om bijvoorbeeld het vuur te laten branden en hij probeert jongens terug naar zijn kamp te lokken, maar het lukt niet. Als de groep gaan dansen worden Ralph en Piggy meegesleurd en ze dansen mee, maar dan komt er iets uit het bos rennen, roepend het beest het beest, ze vallen het aan, maar het blijkt Simon te zijn, hij is dood.
Ralph voelt zich schuldig over de dood van Simon, Piggy zegt dat het maar een ongeluk is. Nu zijn hun twee nog alleen een groep met Sam en Eric. Jack word steeds gewelddadiger Castle Rock is nu hun kamp en hij slaat een jongen in elkaar om te laten zien dat je voor hem moet uitkijken en hem moet volgen. Ralph probeert de tweeling Sam en Eric bij zijn groep te houden. Jack overvalt het kamp van Ralph en ze gaan vechten, Piggy zijn bril word gestolen, hij ziet niks meer.
Ralphs groep gaat de bril van Piggy terug halen, maar het lukt niet. De tweeling word vastgebonden en Piggy wordt van een rots geduwd, hij is dood, Ralph vlucht.
Ralph verbergt zich, hij praat met de tweeling, die vertellen hem dat ze morgen op hem gaan jagen en dat ze hem willen vermoorden. Hij vertelt waar zijn verstop plek is, maar onder druk vertelt de tweeling dat door. De moord poging mislukt, maar dan zetten ze het bos rondom de schuilplek in brand. Ralph vlucht maar ze halen hem in, ze gaan vechten maar dan rent Ralph verder naar het strand waar hij tegen een marinier op rent, die het vuur en de rook zag. Ze zijn gered, de officier dacht dat het allemaal leuk was geweest op het eiland maar schrikt van de gemaakte wapens en de 2 moorden.

Personal evaluation:
Ik vond het boek niet al te moeilijk, en het verhaal was op een leuke manier verteld. Ook de achterliggende gedacht van hoe mensen (kinderen) zich in zo’n situatie gaan gedragen vond ik leuk. In het begin moest ik even wennen aan de manier waarop de schrijven de woorden verkeerd gespeld heeft om in de huid van de kinderen te komen, maar ik vond het wel origineel en grappig. Het onderwerp van zoveel kinderen op een onbewoond eiland sprak mij erg aan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lord of the flies door William Golding"