Lies of silence door Brian Moore

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1361 woorden
  • 2 augustus 2007
  • 214 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 214 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1990
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Prijzen
Booker prize (1990 Genomineerd)

Boekcover Lies of silence
Shadow

When Michael Dillon is ordered by the IRA to park his car in the carpark of a Belfast hotel, he is faced with a moral choice which leaves him absolutely nowhere to turn. He knows that is planting a bomb that would kill and maim dozens of people. But he also knows that if he doesn't, his wife will be killed. 

When Michael Dillon is ordered by the IRA to park his car in the carpark of a Belfast hotel, he is faced with a moral choice which leaves him absolutely nowhere to turn. He knows t…

When Michael Dillon is ordered by the IRA to park his car in the carpark of a Belfast hotel, he is faced with a moral choice which leaves him absolutely nowhere to turn. He knows that is planting a bomb that would kill and maim dozens of people. But he also knows that if he doesn't, his wife will be killed. 

Lies of silence door Brian Moore
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Zakelijke gegevens:

Titel: Lies of Silence
Auteur: Brian Moore
Uitgever: Noordhoff Wolters (het boek is nummer 3 van de BlackBirds van 1999)
Jaartal eerste druk: 1990
Druk: Niet weergegeven (Blackbirds van 1999)
Motto:
"My unconscious method is to find the moment of crisis."
‘Mijn onbewuste methode is het vinden van het moment van crisis.’
Deze uitspraak benadrukt de twijfel en beslissingen in het boek goed. Hier word naartoe geschreven, als ware als een hoogtepunt.

Aantal blz.: 191


2. Literaire stroming of periode:

I think this book belongs to modern literature.

3. Samenvatting:

Michael Dillon is de hoteleigenaar van het hotel ‘Clarence’. Hij woont samen met zijn vrouw Moira in Belfast. Hij heeft echter ook een vriendin: Andrea. Van de affaire met haar weet Moira nog niets. Michael is wel van plan het te vertellen. De avond dat hij dat wil gaan doen wordt er voordat het goed besproken kan worden, ingebroken. Drie gewapende mannen van de IRA gijzelen Michael en Moira. Waarom weten ze nog niet.
Als één van de mannen, door zijn maten Kev genoemd, een trekje van een sigaret neemt, ziet Dillon in de spiegel diens gezicht. Kev komt daar gelukkig niet achter.
Dan vertellen de gijzelaars wat hun plan is: Michael moet zijn auto, waar een bom in zit, op de parkeerplaats onder zijn hotel parkeren. Daarna moet hij iets kopen in en klein winkeltje vlakbij. Als hij dat gedaan heeft, zal hij opgehaald worden door mannen van de IRA in een groenen taxi. Als hij niet alles precies zo doet als zij willen, of als hij de politie belt, zal Moira worden vermoord. Zij blijft thuis.
Michael heeft dus geen keus en de volgende morgen rijdt hij in zijn auto met en bom naar zijn hotel. Als hij daar aankomt, herinnert een aanplakbiljet hem er aan dat de protestantse minister Pottinger een speech komt geven in de lunchroom van zijn hotel. Het is dus geen stomme, zinloze aanslag op een hotel, maar een aanslag op een minister. Door het raam ziet hij de aanhangers van Pottinger zitten en beseft dat er vele onschuldige levens verloren zullen gaan. Hij begint te denken over die mensen en over zijn eigen leven met de situatie met Moira en Andrea. Als hij bij het kleine winkeltje aankomt, besluit hij de dreigementen van de gijzelaars te negeren en belt de politie. Hij had al wel gemerkt dat hij door verscheidene mensen in de gaten werd gehouden en ziet nu één van hen, een meisje met een gele das, vertrekken. Hij weet dat nu gemeld wordt dat hij de politie heeft gebeld. De politie kan echter niet op tijd komen en ze zeggen dat Michael zelf het hotel uit moet ruimen. Hij rent terug naar het hotel en zegt zijn secretaresse Maggie dat het hotel uitgeruimd moet worden.

Als dat gebeurd is, arriveert de politie. Speciale eenheden gaan naar Michael’s auto om de bom te ontmantelen. Op dat moment gaat deze echter af en het hele hotel stort in. Overal is stof en puin. De mannen van de politie zijn niet ernstig gewond geraakt, maar Michael weet niet hoe het is met Moira. De politie kan hem daar ook niks over vertellen. Hij pakt de auto van Maggie en rijdt naar huis. Hier treft hij haar aan, zittend op de bank met een aantal politiemensen om haar heen. Ze is dus nog in leven. De reden blijkt dat de gijzelaars eerder vertrokken dan dat Michael de politie had gebeld. Wel is Moira erg van streek door de beslissing van Michael. Ze krijgen een lichte ruzie en Moira besluit bij haar ouders te gaan wonen. Michael vindt dat helemaal niet zo erg en gaat met Andrea naar Londen.
Hier krijgt hij een baan als hotelmanager bij één van de hotels van de grote organisatie Ormond. Dat hij nu hij Londen woont, is ook nog eens verstandig, want nu is hij even buiten bereik van de mensen van de IRA omdat hij verhuisd is. Wat minder fijn is, is dat Moira echter zo dom en koppig is om alles juist wel aan de media te vertellen.
Dan hoort Michael dat Kev gepakt is en de vraag is of hij wilgetuigen tegen hem. Als hij dit doet, is hij weer doelwit voor de IRA, als hij het niet doet, laat hij zijn gijzelaars, die zware criminelen zijn, zomaar gaan. Hij ontmoet een oude klasgenoot die priester is. Deze priester is echter ook lid van de IRA en Michael zegt tegen hem dat hij zal getuigen tegen Kev. De priester sluist het natuurlijk door naar de IRA. Als Michael met Andrea en Moira praat over deze moeilijke beslissing, weten zij hem ervan te overtuigen om niet te getuigen. Hij spreekt nog een keer af met de priester en wil zeggen dat hij niet zal getuigen, maar wordt boos op zijn gijzelaars en zegt weer dat hij zál getuigen tegen Kev.
Thuisgekomen is Andrea erg bezorgd en ze wil dat hij de politie belt en zegt dat hij niet zal getuigen. Inspecteur Randall, waar ze contact mee hebben sinds de aanslag is echter naar een meeting en komt eind van de dag pas terug.
Na een korte werkdag gaat Michael naar huis en als hij in de hal komt, hoort hij de telefoon in zijn kamer afgaan. Het is waarschijnlijk de Randall en hij haast zich naar zijn kamer boven. In zijn haast duwt hij een roodharige jongeman opzij, maar hij haalt het niet de telefoon op tijd op te nemen. Dan komt de roodharige jongeman binnen en zegt dat hij de meter even moet checken. Hij vraagt of Michael’s naam Michael Dillon is. Michael bevestigt dit en op dat komen er twee grote maar jonge mannen op nikes de kamer binnen. Ze richten hun pistolen en schieten Michael doodt. Dit keer zonder getuigen.4. Characters:

Michael Dillon

Michael Dillon is an hotel manager in Belfast. He is loved by his employees and he is faithful. The only thing he is doing wrong, is that he is hiding his affaire with Andrea for Moira.
He is not quit steadfast and he is definitely not selfish.
Michael is raised catholic, but now he’s not solider with church anymore.
He is a round character because he changes a lot during the related time. After a while he finally talks to Moira about Andrea and after the bomb-attack he cuts the knot and decides to spent his life with Andrea. It’s a pity that the rest of his life is very short.

Moira Dillon

Moira is very constant, but not satisfied about herself. This is one of the reasons why she is getting anorexia. According to Michael, Moira is a good-looking woman.
She don’t wants to be ruled by other people, and she dislike changes in here life.

Andrea Baxter

Andrea Baxter is younger than Moira and she does like to change her life. She even wants to start a new life, with Michael.

Verhaal gegevens

5. Tilelverklaring

By being silent, Michael is lying. He is lying to himself, because he is neglecting his feelings and he is neglecting justice and he is lying to the police by saying that he can’t testify. Although it is a very understandable decision.


6. Thema

The main theme of this book is about the choices Michael has to make and which consequences they have.
My second choice is: terror en religion violence, because faith in England and Ireland is the leading thread running through the story.


7. Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich ongeveer af in een kleine week, al zou dat kunnen variëren want de tijd tussen de verhuizing van Michael naar Londen en de arrestatie van Kev is niet duidelijk gegeven. Het is chronologisch geschreven met weinig flashbacks.
Het speelt zich af rond de jaren 80 / 90 omdat er al wel hightech apparatuur in voor komt, maar het verhaal zich lijkt af te spelen vóór de vredesonderhandelingen in Ierland.
De ruimte is vrij duidelijk: het speelt zich af en Belfast, Ierland tot Michael naar Londen verhuist. Dan speelt het zich enkel nog af in Londen en zijn er geen gebeurtenissen meer in Belfast.
Het weer of bijzondere voorwerpen spelen geen grote rol in het verhaal.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lies of silence door Brian Moore"