Koning Arthur trilogie door Anthony Mockler

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2138 woorden
  • 11 december 2006
  • 37 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 37 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1991
Pagina's
324
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Koning Arthur trilogie
Shadow
Koning Arthur trilogie door Anthony Mockler
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Koning Arthur trilogie
Ondertitel: De ridders van de Ronde Tafel, Merlijn, De ondergang

Samenvatting per hoofdstuk:
Omdat dit boek uit verschillende hoofdstukken bestaat en ieder hoofdstuk een ander verhaal heeft doe ik deze samenvatting per hoofdstuk.

Hoofdstuk 1
Het verhaal begint daar dat er twee ridders zijn die de ronde tafel haatte Sir Caradoc en Sir Tarquin. Op een dag gaat Sir Lancelot er op uit om te kijken wat er met al zijn ridders is gebeurd. Toen hij bij het Kasteel aan kwam zag hij Sir Gawain(een van de sterkste ridders van de rondetafel) daar hangen. Sir Lancelot ging naar het kasteel toe waar heel veel ridders in ene kerker waren op gesloten. Lancelot ging samen met Sir Kay. Ze bevochte de twee broers en redden al de ridders uit de kerkers.

Hoofdstuk 2
Gaat over dat Sit Lancelot een vrouw tegen komt wiens man haar bedrogen heeft. Sir Lancelot verdoet haar wens en bevecht de man en vermoord hem. Hij zegt dat als er nog ooit zo iets gebeurt de vrouw op hem kan rekenen.


Hoofstuk 3
Als Sir Gawain en Sir Marholt langs een rots rijden een hele gladden rots horen ze de mooiste stemmen die ze ooit gehoord hebben. Het gezang kwam uit de rotsen. Ze stapten daar van hun paarden af. Ze probeerde de rotsen te beklimmen maar de rotsen waren te glad. De tovenaressen die binnen inde grot zaten toverden hun naar binnen. Terug in het kasteel van Sir Lancelot bespreken ze de verdwijning van de twee ridders. Sir Tor ging op zoek naar Merlijn die de twaalf tovenaressen in de berg had opgesloten. Toen Sir Tor Merlijn zei Merlijn dat hij de twee ridders nooit zou kunnen vinden. De broer van Gawain moest hem vinden het was zijn lot. Op dat moment ging Sir Tor terug naar het kasteel. Hij vertelde het tegen Sir Gaheris. Hij ging naar de berg La Roche Aux Pucelles. Toen hij daar aan kwam werd hij ook de grot in getrokken. Maar hem konden ze niks doen hij zei meteen dat Merlijn hun zou vervloeken als ze hun niet meteen vrij zou laten. De tovenaressen waren zo bang voor Merlijn en lieten de Ridders meteen vrij. Maar ze vertelden hun alle drie een ding. Wanneer en hoe ze dood zouden gaan. En zo rezen ze terug naar Camelot.

Hoofdstuk 4
Sir Lancelot reed door een woud maar hij was erg vermoeid. Hij stopte bij een tent met een mooie jonkvrouw. Hij ging er bij liggen. Maar op een gegeven moment werd hij wakker en kwam iemand bij liggen. Het was de man van de jonkvrouw. Maar dat wist Lancelot niet. Hij trok zijn zwaard en stak de man neer. De vrouw begon te huilen. Lancelot nam haar mee naar koning Guinevere en zorgde er voor dat zij de gelukkigste vrouw van allemaal werd.

Hoofdstuk 5
Sir Yvain moet een kasteel beschermen tegen een reus. De reus is een veehouder alle dieren in het bos luisteren naar hem. Op het moment dat Siry Yvain tegen hem wilde gaan vechten, kwamen allen dieren om de reus heen staan. De veehouder was niet de genen die hij moest hebben. De reus zei dat er een zwarte ridder was die hij moest bevechten. Hier voor moest hij de schaal vol laten lopen met water en de ridder zou verschijnen. Dat was wat Yvain deed. Toen hij het vol liet lopen kwam de ridder. Ze vochten tegen elkaar. Sir Yvain won het gevecht. En ging naar het kasteel. Hij werd niet binnen gelaten maar er was een vrouw die hem een ring gaf. Door die ring werd hij onzichtbaar. En zo kwam hij binnen. Zijn dankbaarheid voor de vrouw was groot. Hij trouwde met de vrouw en bleef daar wonen.

Hoofdstuk 6
Sir Marholt gaat op pad neer een ander kasteel. Hij komt een harpspeler tegen die ridder wil worden. De harpspeler heet Tristram. Tristram wilde tegen Sir Marholt vechten. Maar Marholt vond dat hij daar geen eer mee kon verdienen. Uit eindelijk vechten ze tegen elkaar. En Tristram staat op het punt van verliezen. Maar hij haalt al zijnmoed bij elkaar. En raakt Sir Marholt zo hard en verwond hem daar bij erg. Sir Marholt moet zich terug trekken. Maar toen zijn hoofd later werd terug gevonden zat er een stuk zwaard in zijn hoofd van Sir Tristram.


Hoodstuk 7
Sir Lancelot en Sir Bors trokken er op uit. Ze waren allebei vermoeid en toen ze bij een appelboom aan kwamen gingen ze rusten. Sir Lancelot ging slapen en Sir Bors hield de wacht. Toen kwamen er drie rovers voor bij en een strijder. Sir Bors moest tegen hem vechten, en volgde hem. Sir Lancelot lag daar zonder dekking. Toen kwamen er vier koninginnen langs. Ze keken naar Sir Lancelot hij was de knapste ridder die ze ooit hadden gezien. Ze namen hem mee en gooide hem inde kerker. Sir Lancelot moest een van hun kiezen om mee te trouwen. Hij koos geen van allen om dat hij al getrouwd was. Hij zou vermoord worden. Maar de jonkvrouw die hem eten kwam brengen redden hem uit de kerker. Toen kwam hij Sir bors weer tegen en reden ze terug naar Camelot.

Hoofdstuk 8
Met Pinksteren vieren ze in Camelot altijd feest ze eten dan altijd samen. Maar deze dag komt er een woeste grote man binnen. Hij wordt gedragen door twee anderen mannen. Hij vraagt Koning Arthur om een ding twaalf maanden voedsel en drinken. Hij krijgt dat en met de volgenden Pinksteren. Op die dag kwam er ook een vrouw binnen en ze vroeg om de sterkste ridder. Die ridder moest haar zus redden van de sterkste ridder met de kracht van zeven mensen. Toen kwam de man van vorig Pinksteren weer hij heette Beaumains. Hij zei dat hij voor de vrouw wilde strijden. Hij wilde de ridder verslaan. En zo zou het ook gaan. Koning Arthur gaf hem toestemming om met hem te vechten. De vrouw was onteerd dat zij een keukenjonge kreeg die haar zou helpen. Ze liep weg, maar Beaumains liep er achter aan. Sir Kay hield hem tegen het was zijn keuken jongen hij was de baas over hem. Sir Kay trok zijn zwaard. Maar Beaumains was hem voor en sloeg hem neer. Toen vochten beaumains en Sir Lancelot met elkaar. Ze vochten een uur lang tegen elkaar. Tot dat Sir Lancelot zei dat hij geen Ridder op aarde hoefde te vrezen. Beaubmains volgde de vrouw weer. Toen de vrouw hem zag begon ze hem weer uit te schelden. Een tijd later kwamen ze de zwarte ridder tegen. Hij zei dat ze niet verder konden. Beaumains begon het gevecht met de zwarte ridder. Hij hakte de kop van de ridder er af. Maar door het gevecht was zijn pantser kapot. Hij pakte delen van het pantser van de zwarte ridder. Later die dag kwamen ze de groenen ridder tegen. Hij dacht dat beaumains zijn broer was. Maar toen hij zag dat hij het niet was begonnen ze te vechten. Beaumains overwon de groenen ridder maar doden hem niet. Hij stuurde hem en zijn anderen strijders naar Camelot. Beaumains en de vrouw reden verder naar het kasteel van de rode ridder. Daar daagden Beaumains de rode ridder uit. De strijd duurden drie dagen en drie nachten. Maar uit eindelijk won Beaumains. En redden de zus van de vrouw. Hij trouwden met de zus en leefde verder in het kasteel van de rode ridder.

Hoofdstuk 9
De groene ridder kwam bij Camelot aan. En vertelden zijn verhaal. Koning arthur en de ridders van de ronde tafel vertrokken naar het rode land. De groene ridder leiden hun de weg. Onder weg kwamen ze Koningin Morgawse van Orkeney. Gawain Gaheris en Agravaine om helste haar het was hun moeder. En ze hadden haar al drie jaar niet meer gezien. Ze vroeg wat ze met haar kleinste zoon hadden gedaan hun jongster broer. Op dat moment begonnen ze te denken. En kwamen ze er achter dat Beuamains hun broer was om dat hun broertje ook een langeren arm had. Ze reden samen naar de roden landen. De groenen ridder zei dat er niet veel hoop was voor hem. Om dat hij ondertussen al tegen de rode ridder gevochten zou hebben. En dat zou hij onmogelijk hebben kunnen winnen. Maar toen ze daar aan kwamen was het heel anders. Beaumains had het kasteel overgenomen.

Hoofdstuk 10
Sir Yvain ging op avontuur. Hij kwam door een woud en daar waren een leeuw en een slang aan het vechten. De slang spoot vuur uit zijn mond naar de leeuw. Sir Yvain wilde door lopen maar hij hielp de leeuw. Hij vermoorde de slang en sneed hem in stukjes. De leeuw was hem schijnbaar dankbaar. En volgden hem waar hij ook maar naar toe ging. Sir Yvain kwam bij een kasteel aan. In het kasteel was het stil niemand durfde iets te zeggen. Ze waren bang voor de leeuw. Om dat er al een tijd een monster inde buurt rond loopt die mensen vermoord.
Sir Yvain zei tegen de mensen dat hij tegen het monster ging vechten. hij vocht samen met zijn leeuw. Tegen het monster. Sir Yvain lag onder het monster maar toen sneed de leeuw zijn hart er uit. Vanaf dat moment werd hij de leeuwen man genoemd. En verdedigden hij zijn kasteel en trouwde daar.

Hoofdstuk 11
Drie ridders gaan op pad op zoek naar een jonkvrouw. Sir Kay Conan Sir Yvian en Sir Bedevere de een armige. Ze kwamen bij een jonkvrouw aan de dochter van een reus. De jonkvrouw hete Taliesan. Maar als zij zou trouwen zou haar vader de reus Yspaddaden dood gaan. Maar voor dat ze mochten trouwen, moest de ridder eerst iets voor hem doen. Het was een opdracht die bijna onmogelijk was. Maar hij nam hem aan. Eerste wat hij moest doen was een jager zoeken die iets voor hem kon stelen. Hij had hem kunnen vinden daarna moesten ze een grootzwijn dood maken om te krijgen wat ze nodig hadden. Daar voor moesten ze naar Ierland afreizen. Dat deden ze ook toen ze daar aan kwamen zagen ze allemaal kapotte huizen en steden. Ze vroegen aan mensen waar het wilde zwijn zich bevond. Er waren mensen bij die hun er naar toe leiden. De trol die met hun mee reisde kende alle talen zelfs die van dieren. Dus die werd naar de zwijn toegestuurd. Hij vertelde tegen de zwijn dat hij of de kam die hij had aan ons kon geven of dat hij anders dood gemaakt zou worden. De zwijn werd hier om kwaad en hij zei dat hij naar Engeland zou reizen om daar het land van Koning Arthur kapot zou maken. En dat gebeurden ook. Alle ridders van de ronde tafel kwamen in actie tegen het beest. De meeste van hen gingen dood. Maar toen kwamen ze er achter dat ze de jager nog hadden. Op dat moment gingen de sterkste ridders van de ronde tafel met hem mee, hij zou de kam uit de haren van de zwijn pakken en dan zou de rest hem terug drijven naar de zee. Ze hadden wat ze wilde en de ridder trouwden met de reuzen dochter.

Hoofdstuk 12
Koning Arthur ging samen met zijn vaste strijd makkers Sir Bedevere en Sir Lucan op pad ze kwamen bij deen berg Gaunes. En volgens de mensen in de buurt was het als je boven op de berg kwam werd je door iemand naar de hel gestuurd. Dat wilde Koning Arthur mee maken hij wilde die heiligen dood maken. Toen hij boven kwam zag hij de gigantische reus staan. Met een ijzeren knuppel. Hij was aan het kauwen op iets. Het was de heiligen Saint Martin. Koning Arthur trok Excalibur en begon te vechten tegen de reus. Het duurde niet lang voor dat Koning Arthur hem had geraakt. Hij sneed de ribben kast van de reus open. De Reus kreunde en sloeg nog een keer wild in het rond. De reus sprong boven op Koning Arthur. Ze rolden samen de berg af. Toen ze benenden lagen kwam Bedevere en Sir Lucan meteen naar hem toe. Bedervere moest de kop van de reus er af haken en die op zijn speer zetten. En daar mee door het and lopen. Sir Lucan moest de jonkvrouwen boven dan de berg gaan halen. En al de kostbare spullen mee nemen die boven lagen. Dit was het laatste avontuur van het boek.

Spanning:
In dit boek zit geen globale spanning. Dat komt omdat ieder hoofdstuk gebaseerd is op een ander verhaal. Daar door komen de lokale spanningen wel meer naar voren. In ieder gevecht zit een lokale spanning van wie er uit eindelijk zou gaan winnen. De spanning is op het verleden gericht. Om dat de dingen die gebeuren vroeger zijn gebeurd en het verhaal word in de verleden tijd verteld.


Koning Arthur:
De man van de Excalibur en een van de beste ridders die er zijn. Hij is zacht aardig want hij probeert de meeste mensen te helpen die in de problemen zitten.

Sir Lancelot:
Hij is de sterkste ridder van allemaal. Hij heeft veel anderen ridders over wonnen. Hij is de trouwste ridder van Koning Arthur

Sir Kay:
Baas van de keuken en toch ook een ervaren ridder. Hij is een eigen wijze ridder. Maar heeft nog nooit een avontuur uit de weg gestaan dat hij moest doen voor Koning Arthur.

Beaumains:
Is een man die niet voor zijn eer vecht. Het maakt hem niet uit of hij er zelf beter van word maar let alleen maar op anderen.

Sir Gawain:
Dapperen strijder maar laat zich zelf snel verleiden door mooie vrouwen. En probeert altijd een beteren tegen stander te zoeken.

Sir Gaheris:
Is de broer van Sir Gawain. Hij moet altijd zijn broer uit de nesten halen. Hij is de vasten strijdmakker van hem.

Sir Marholt:
Hij is ook een van de beste vechters van de ronde tafel. Hij vecht voor Sir Gawain en Sir Lancelot.

Sir Tor:
Een sterke vechter maar hij is geen hoofdvechter. Zijn plaats bevindt zich op de achter grond hij heeft nooit zijn eigen avonturen. Hij helpt alleen zijn meester.

Sir Yvain:
Hij is de meest geliefde onder het volk van alle ridders. Hij is de man van de leeuw Hij strijd voor zijn kasteel waar hij zijn liefde heeft gevonden. Hij sterft na drie jaar dat hij getrouwd is.

Sir Tristram:
Hij is de harpspeler. Die de grote Marholt dood maakt.

Sir Lucan:
Hij is een soort van lijfwacht van Koning Arthur. Hij laat Koning Arthur nooit alleen weg gaan. En hij gaat zelf ook niet weg zonder Koning Arthur.

Sir Bedevere:
Hij is de man met een arm. Hij kan het beste vechten tegen reuzen. Hij is voor niks bang ondanks dat hij maar een arm heeft. Hij gaat met iedereen mee op avontuur.

Merlijn:
De beste en bekendste tovenaar van allemaal.

Onderwerp:
Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
Het verhaal spreekt mij wel aan om dat het een beetje op Lord of the Rings lijkt. En dat vind ik de beste film die er is vandaar dat het verhaal mij wel boeide

Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?
Nee ik dacht dat het een lang verhaal zou zijn. Maar het waren verschillende verhalen achter elkaar. Die wel bij elkaar pasten. Maar waar je niet van kon zeggen dat het een verhaal was.

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Ik had niet verwacht dat het boek zo was om dat ik de film al wel is ooit had gezien. Maar het was wel voor spelbaar wie het gevecht iedere keer zou gaan winnen behalve de keer met Sir Marholt tegen Tristram de harpspeler.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken? Vind je dit verhaal beter of het andere? Hoe komt dat?
Ik heb In de ban van de Ring lezen. En er is voor mij geen beter boek dan die boeken. Dus ook deze niet. Al is dit wel een leuk boek om te lezen. Maar veel minder uit gebreid dan In de Ban van de ring dat is een levens werk van iemand geweest.

Gebeurtenissen:
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja dit boek heeft zeker genoeg en dan komt vooral door dat het boek in ieder hoofdstuk een ander verhaal verteld.

Zit er een goed tempo in het verhaal of valt het verhaal af en toe stil?
Het verhaal staat nooit echt stil maar daar hebben ze ook geen tijd voor. Om al die verhalen in zoon boekje te steken. Kan je niet ergens lang over doen. Ze hadden bijna van ieder verhaal een apart boek kunnen maken.

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk? Nee, nog niet bijna de verhalen zijn puur nep. Het gaat over trollen reuzen enz. niet dat het daardoor nep lijkt. Maar meer op een stuk geschiedenis dat niet echt heeft bestaan.

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?
Het lijkt me wel lachen als er van dat soort beesten bestonden. Net als daar om dan een beetje de stoere ridder uit te hangen beetje reuzen kapot maken. Een die jonkvrouwen daar zijn ook allemaal gek die vinden iedere man in ene ridder pakje knap dus dat is ook een voordeel.

Personages:
Heeft een van de verhaalpersonen je beïnvloed? Zo ja, in welk opzicht?
Sir Bedevere hij verslaat reuzen met een arm. Best apart als mensen met twee armen er moeite mee hebben. en een oude vet zo als hij met een arm makkelijk het er van afbrengt.

Moet je zelf veel invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet Waar ligt dat volgens jou aan?
Je krijgt niet echt veel te weten over het innerlijk van de personages. Maar dat komt om dat er zo veel verschillende personages zijn. Daar door word het een beetje oppervlakkig bekeken. En leer je de personen niet echt kennen. En zit er ook geen duidelijk hoofdpersoon in het verhaal.

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?
In het begin van het verhaal heb je een intro dat de ridders van de ronde tafel altijd iedereen dood maken. Zelfs de jonkvrouwen en kinderen. Maar naar verloop van het verhaal worden ze rechtvaardig. En helpen ze juist de jonkvrouwen kinderen en ze zwakken.

Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?
Op een gegeven moment zegt Koning Arthur dat ze de grote everzwijn zullen aan vallen. Maar op dat moment zegt de everzwijn dat hij dan zijn land zal aanvallen. En toch gaan ze dan het zwijn aanvallen. Dat vind ik een vreemde beslissing.

Bouw:
Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?
Nee, iedere hoofdstuk heet een ander verhaal. Er zit geen logisch verhaal in en dat vind ik zelf wel jammer en verwarrend. Vooral voor een boekverslag is dit een lastig boek. Je komt veel personages tegen. En veel verschillende verhalen. Met de samenvatting is dat bijna niet normaal te doen.

Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw?
Ja, het verhaal heeft niet echt een opbouw. Aan het einde van ieder hoofdstuk begint het weer op nieuw.

Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?
Er zijn heel veel verschillende verhaallijnen om precies te zijn twaalf. Ieder hoofdstuk zit er een ander verhaal. Dat is wel lastig om te lezen en zijn niet goed met elkaar verbonden.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Het slot eindigt het laatste hoofdstuk maar eigenlijk ook al de anderen verhalen. Het eindigt zo dat er vrede in al de landen is. Door dat er een reus is dood gemaakt die mensen naar de hel stuurt.

Taalgebruik:
Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft taalgebruik hier mee te maken?
Het verhaal is wel makkelijk te lezen. Maar er worden wel af en toe moeilijke worden gebruikt. Maar die maken het lezen niet moeilijker.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
Het is af en toe wel lastig te lezen. Maar dat komt door al die namen. Dan noemen ze op wie er mee gaat. En dan krijg je in een keer vijf verschillende namen achter elkaar. Maar verder is het boek gewoon makkelijk in een keer te lezen.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?
Nee, in het boek hebben ze geen tijd voor detail. Het boek verteld snel wat er gebeurd. Maar dat is wel jammer voor de spanning. Het gaat zo snel dat ze niet echte spanning kunnen opbouwen.

Zitten er veel dialogen in hetverhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
In het boek vinden af en toe wel gesprekken voor, maar geen langdradige gespreken. Het is vooral actie in het boek. Niet veel uitleg over dingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

dit verslag is niet juist. sommige dingen zijn er zomaar bij verzonnen. volgens mij heeft deze jongen het boek maar half gelezen. kortom hier heeft niemand wat aan

14 jaar geleden