Junkies door Melvin Burgess

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1812 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Junk
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Junkies
Shadow
Junkies door Melvin Burgess
Shadow
Gegevens

Datum van het leesverslag:
Naam van de schrijver: Melvin Burgess
Titel van het boek: Junkies

Inhoud
De hoofdpersoon is Gemma, de belangrijkste bijpersonen zijn:
Lily, Rob, Teer (David), Richard, Vonny, de moeder van Gemma (Emily Brodan), de vader van Teer (mr. Lawson) en Skolly.

Gemma
Gemma is een 14 jarig meisje dat haar leven zat is. Ze heeft lieve ouders die van haar houden. Helaas ziet Gemma dit niet zo. Ze vindt haar ouders onbegrijpelijk. Ze doet dwars en opstandig tegenover haar ouders. Ze wil samen met Teer weglopen maar ze heeft geen reden, waarom ze dat zou doen. Door weer lekker opstandig gedrag te vertonen worden Gemma dingen verboden zoals uitgaan, werk, na school naar vriendinnen etc. Gemma ziet dit als een reden om weg te lopen en dat doet ze dan ook 2 maanden nadat Teer is weggelopen.

Lily

Lily is op haar 12e al weggelopen van huis. Waarom word niet duidelijk gemaakt in het boek. Lily is een zeer vaag persoon. Het hele leven is een wonder volgens haar en ze doet gewoonweg alles wat ze wil. Ze wil de dingen die ze doet op haar manier doen en als ze dat niet doet gaat ze dwars liggen. Lily en Rob gebruiken drugs. Zware drugs. Als Gemma en Teer bij Lily en Rob willen intrekken probeert Vonny hen nog te overtuigen dat het niet verstandig is. Alleen de twee zien geen aanleiding om weg te blijven van Lily en Rob.

Rob
Deze jongen is net als Lily tamelijk vaag. Hij kan heel agressief overkomen. Het is een persoon waar je liever uit de buurt blijft. Rob zorgt heel goed voor Lily. In het boek komen die twee echt op elkaar over alsof ze voor elkaar geschapen zijn. Rob is niet een persoon, dat overheersend is in het verhaal. Hij houdt zich bij alles meer op de achtergrond.

Teer (David)
Met een vader die hem geregeld mishandeld en een moeder die hopeloos verslaafd is aan de drank, heeft Teer (14) reden genoeg om van huis weg te lopen. Teer wil niet de rest van zijn leven rondlopen met het gevoel dat hij altijd alles fout doet. Dat schuldgevoel wil hij kwijt. Hij loopt weg van huis en hoopt gelukkiger te worden. Dat blijk helaas niet zo gemakkelijk te zijn als gedacht. Teer raakt aan de drugs en aan geld komen blijkt bovendien moeilijker als gedacht. Zijn echte naam is David, Maar hij wordt door Gemma, Teer genoemd omdat hij zoveel rookt.

Richard

Richard is de kraker in het verhaal. Hij zorgt dat de panden goed gekraakt worden en dat de politie ingelicht wordt. Hij is ongeveer 25 jaar en leeft van een uitkering. Hij heeft ook een appartement maar om de gekraakte panden in te luiden slaapt hij meestal een paar dagen tot een week in het gekraakte pand.

Vonny
Deze vrouw van 18 jaar is een goede vriendin van Richard. Ze leeft in een kraakpand -samen met haar vriend Jerry- dat Richard gekraakt heeft. Teer trekt bij hen in nadat Skolly hem in contact heeft gebracht met Richard. Vonny is zeer kritisch wat vrienden betreft. Ze is het er niet mee eens dat Gemma wegloopt en bij hen intrekt. Ze is zeer kritisch en moederlijk. Ze wil voortdurend dat iedereen iets doet. Schoonmaken, kraken, voor geld zorgen. Helaas is zij de enige die daar zo over denkt.

Meneer Lawson
De vader van David (Teer) komt niet echt over als een goed persoon. Dit komt doordat er eigenlijk geen goede eigenschappen van deze man worden weergegeven. Als een beest komt hij over: hij slaat zijn kind en zijn vrouw door zijn alcohol verslaving. Het enige wat hij doet wat nuttig is, is zijn werk. Helaas word dat hem ook snel afgenomen nadat hij tijdens een vergadering in zijn broek plaste en ontslagen werd. Als aan het einde van het boek de werkelijke Meneer Lawson naar buiten komt gaat iedereen anders over hem denken. Niet meer als een beest maar als een gevoelig mens.

Emily Brogan
Emily Brogan is de moeder van Gemma. Ze houdt waarschijnlijk net zoveel van Gemma als dat de ouders van David van David houden. Alleen laat Emily dit werkelijk zien. Emily probeert het beste voor haar kind te doen alleen word dat haast onmogelijk gemaakt door het puberale gedrag van Gemma. Iedere ouder heeft zijn manier van opvoeden en Gemma accepteert de manier van haar ouders niet.

Skolly
Deze man die al heel zijn leven in Bristol woont, helpt vaak de daklozen en de krakers. Hij is ongeveer 50 jaar en runt een sigarenwinkeltje. Hij heeft geen kinderen maar wel een vrouw. Skolly helpt de mensen door af en toe wat geld te geven. Dat is meestal een dollar of twee. Ook geeft hij chocolade repen weg of pakjes shag. Hij heeft Teer in contact gebracht met Richard.

Wat belangrijke karaktereigenschappen van iedereen:

Gemma: egoïstisch, bazig, opstandig, eigenwijs, spontaan, fantasierijk
Teer: ongelukkig, rustig, behulpzaam, onderdanig, bezorgd, lief
Skolly: evenwichtig, behulpzaam, gewoontjes, betrouwbaar
Richard: doorzettingsvermogen, ondernemend, behulpzaam
Vonny: komt voor haarzelf op, eerlijk, serieus, bazig, zorgend
Lily: zeer zelfverzekerd, eigenwijs, vriendelijk, apart, fantasierijk
Rob: verlegen, vriendelijk, grappig, gewoontjes, zorgend, oppassend
Meneer Lawson: hard, bazig, oppervlakkig, onbetrouwbaar, ongelukkig
Mevrouw Brogan: zachtaardig, vriendelijk, zorgend

Ik heb alle gevoelens van de personen al beschreven bij de vorige opdracht.
Voorbeelden:

TEER

SKOLLY

Het verhaal begint met een soort inleiding om weer te geven waarom Gemma en Teer weglopen van huis. Dan loopt eerst Teer weg, Gemma twijfelt nog , en 2 maanden na Teer loopt ook zij van huis weg.

Het verhaal eindigt wanneer Teer vertelt over wat er gebeurd is nadat hij naar Minely is teruggekeerd. Hij is er van is bewust geworden dat de rust die hij zocht heeft gevonden. En hij eindelijk gelukkig is. Aan het eind verteld ook de vader van Teer zijn verhaal over zijn belevenissen en dan krijg je een hele andere kijk op die man.

Het verhaal is heel chronologisch verteld, want eerst wordt verteld waarom ze weglopen, vervolgens wordt verteld wat ze allemaal meemaken als ze in dat kraakpand leven, en aan het eind van het boek wordt alles na afloop van dat leven in het kraakpand verteld.

Er wordt niet echt gewerkt met flashbacks, maar elk hoofdstuk is geschreven vanuit de ogen van een belangrijk personage. De meest voorkomende personages van die hoofdstukken zijn Teer en Gemma

Er worden ook niet echt passages heel uitgereid beschreven, het boek komt uit 1996, misschien dat de schrijver toen nog niet van die speciale ‘truukjes’ had om het verhaal spannender of leuker te maken, had.

Het doel is om er voor te zorgen dat de lezer heel erg meeleeft, wat mij betreft lukt dat erg goed. De schrijver confronteert de lezers op een goede manier met de aantrekkingskracht en de gevaren van drugs. Als je het boek eenmaal leest heb je dat niet meteen door, zodra je het boek uithebt en je er meer over na gaat denken, dringt het wel tot je door.

Het verhaal speelt zich af in Engeland. Teer en Gemma wonen eerst bij hun ouders in een dorpje, genaamd Minely. Dan leven ze op straat in de stad Bristol, waar de meeste tijd van het boek beleeft wordt. Dan Gaat Gemma terug naar het dorpje, Teer eerst ook, maar gaat dan naar Carol, die in Hereford woont. Het speelt zich in het geheel af in de jaren ’80. Het verhaal duurt ongeveer 4 jaar, want als Teer en Gemma weglopen zijn ze 14 jaar, wanneer ze aan het eind van het boek terugkeren naar huis zijn ze rond de 18.

De weersomstandigheden worden niet echt beschreven, ze vermelden bijvoorbeeld niet ‘het regent’ of ‘de zon schijnt’. Het klimaat is volgens mij net als hier in Nederland, alleen regent het dan wel iets minder vaak denk ik.

Het doel van de ruimtebeschrijvingen is naar mijn mening om het verhaal ‘net dat beetje extra’ te geven. Door heel uitgebreid te vermelden waar alles plaatsvond kan de lezer zich extra goed inleven. Dan krijgt de lezer het gevoel dat het allemaal echt bestaat.

Het perspectief van het verhaal is in elk geval geen ik-perspectief, volgens mij is het een wisselend perspectief wat hier van toepassing is, want de auteur koos voor 10 verschillende vertelstandpunten: afwisselend komen Gemma en Teer aan bod, maar daarnaast ook o.a. Richard, Vonny, Rob, Lily, Teers vader en Gemma's moeder. Alle gebeurtenissen worden verteld door meerdere personages, waardoor je ook verschillende versies krijgt. Naarmate het verhaal vordert, schuiven de stukjes in elkaar en wordt het allemaal duidelijk voor de lezer.

Het probleem/onderwerp van dit boek is dat Teer en Gemma weglopen van huis en in aanraking komen met drugs, na een tijdje zijn ze allebei verslaafd en wonen ze in een kraakpand met hun vrienden, die niet echt op het rechte pad leven. De gevolgen van het probleem is dat het helemaal fout gaat met hen, aan het eind van het boek raakt Gemma zelfs zwanger van Teer. Wanneer Gemma er na een hele tijd erachter komt dat ze ook zwanger is vindt ze dat het maar eens afgelopen moet zijn met de drugs. Ze wil dat haar kind een normaal leven krijgt en niet een drugskind. Ze besluit ’s nachts de politie te bellen. Teer moet naar de gevangenis, Gemma belandt in het ziekenhuis en gaat later terug naar haar ouders. Dat vindt ze zelf ook het beste en nu komt ze ook van de drugs af. Ze onderhoudt het contact met Teer, maar als hij vrijkomt, is hij toch niet meer wat ze wil, ze heeft nu haar baby (Oona), hij is wel de vader, maar ze vindt hem te veranderd. Teer ziet ook in dat het niet meer gaat en vertrekt naar Minely, waar hij een nieuwe vriendin krijgt en ook van de drugs af komt.

Het thema is hier drugs, omdat het hele boek daar in feite om draait. De problemen ontstaan daardoor, en zonder drugs zou dit hele boek niet eens bestaan. Het is er als het ware op gebaseerd. De schrijver hoopt door middel van dit boek dat de lezers maar nooit in aanraking zullen komen met drugs.

Ik denk dat de schrijver dit perspectief gekozen heeft, omdat het boek zo een hele andere draai krijgt. Zo is het wat leuker om te lezen, en niet zo saai en gewoon zoals al die andere boeken. Je komt zo de meningen van diverse personages over hetzelfde onderwerp te weten. Ik denk dat het verhaal heel anders was geweest als de auteur/schrijver een ander perspectief gekozen had.

Het is wel ingewikkeld, want als je een paar hoofdstukken leest en het boek vervolgens aan de kant legt en de volgende dag weer verder gaat, is het wel moeilijk te begrijpen. Dan moet je minstens 3 pagina’s teruglezen wil je het helemaal goed snappen. Dat is het enige minpunt van dit perspectief.
Het verhaal wordt er niet zo zeer spannender door, een voorbeeld is moeilijk te geven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Junkies door Melvin Burgess"