Junkies door Melvin Burgess

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 584 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 15 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Junk
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Junkies
Shadow
Junkies door Melvin Burgess
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Junkies Melvin Burgess.

Samenvatting
David wordt thuis door zijn vader mishandeld, loopt weg en belandt in het Engelse Bristol. Zijn vriendin Gemma, die thuis erg kort wordt gehouden, reist hem achterna. Ze komen in een kraakpand terecht, gaan drugs gebruiken, en raken aan de heroïne verslaafd. 'Live fast, die soon' is lange tijd het levensmotto van de groep waarin ze leven. Dit verandert als een van de meisjes zwanger raakt en ze gezamenlijk proberen af te kicken. Het leven zonder enige drug blijkt verschrikkelijk moeilijk. De groep houdt het niet lang vol en blijft drugs gebruiken. Als Gemma zwanger raakt van David is ze het zat en gaat naar huis om af te kicken. Haar medebewoners Lily en Rob worden naar een afkickcentrum gebracht omdat ze er te slecht aan toe zijn en daarom niet naar de gevangenis kunnen wegens dealen. David wordt wel opgepakt en belandt in de jeugdgevangenis waar hij zelfstandig af moet kicken. Als David een tijdje later uit de gevangenis komt wil Gemma niet meer verder met hem. David snapt het, vind later een andere vriendin en stopt ook net als Gemma met het gebruiken van drugs.

Titel
De titel is Junkies, omdat het hele boek draait om mensen die aan drugs verslaafd zijn of verslaafd zijn geweest.


Thema
Het thema is verslaving omdat Gemma en David verslaafd raken aan de drugs. Uit het verhaal blijken wel verschillende meningen over drugs. Sommige zijn ervan overtuigd dat iedereen drugs moet gebruiken omdat er niks gevaarlijks aan is, anderen vinden weer dat het niet goed voor je is. Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken want ik weet wel dat drugs slecht is. Ik heb het onderwerp nu wel van meerdere kanten gezien omdat het steeds door iemand anders ogen bekeken wordt.

Spanning
Het verhaal wordt spannend gehouden door vertragingen, herinneringen en het veranderen van de verhaallijn, dat komt omdat je het verhaal steeds door iemand anders ogen bekijkt. Je komt daardoor veel te weten over iedereen en je weet daarom af en toe meer als de persoon zelf.

Personages
In het boek kijk je het meest door de ogen van David en Gemma, over hun gedrag kom je ook het meest te weten. Ze gedragen zich niet zoals het volgens mij hoort, als je weg loopt kun je ook ontwijken aan de gevaren van drugs. Ze veranderen veel door wat ze meemaken, want ze komen in aanraking met drugsgebruikers en raken zelf ook verslaafd. David en Gemma hebben me niet beïnvloed want ik zou niet zomaar weglopen daarmee zoek je toch de problemen op, want normaal aan eten en andere voorzieningen kom je zonder geld op straat toch niet.

Vertelsituatie
Het is een meervoudige vertelsituatie omdat er meerdere vertellers optreden, elk hoofdstuk zie je het verhaal door de ogen van een ander persoon. Elk hoofdstuk is dus een soort dagboek van elk karakter met hun eigen gedachtes.


Fragment
Ik heb het fragment dat Gemma en David in gaan trekken bij Lily en Rob met het meeste plezier gelezen, omdat ik had verwacht dat Gemma en David zich daar juist beter gingen voelen maar dat werd de aanleiding van hun verslaving aan heroïne.

Mening
Het was een spannend en apart boek omdat je het steeds bekijkt door de ogen van verschillende personen. Het is ook voor mijn leeftijd want het is gemakkelijk beschreven en de personen in het boek zijn jong. Ze willen dus de boodschap geven aan andere mensen dat je nooit aan drugs moet beginnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

hallo mensen, dit vind ik erg fijn.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Junkies door Melvin Burgess"