Junkies door Melvin Burgess

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2506 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 21 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Junk
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Junkies
Shadow
Junkies door Melvin Burgess
Shadow
Titel: Junkies
Schrijver: Melvin Burgers
Uitgever: Gottmer Haarlem

Hoofdpersoon:

Opdracht 1&2

Gemma
Gemma is een meisje van 14 jaar blond haar en bruine ogen. Het is een lief meisje, ze is druk en praat veel en ze is snel verdrietig.Ze gelooft ook veel en is makkelijk te beïnvloeden.

Teer
Teer is een jongen van 14 jaar. Het is een hele lieve en verlegen jongen. Hij is van huis weggelopen omdat zijn vader en moeder veel dronken. Zijn moeder liet hem alles in huis doen en zijn vader sloeg hem verrot.

Lilly

Lily is 16 jaar en een hele gezellige en gastvrije meid. Ze was op haar twaalfde al weggelopen van huis.

Rob:
Rob is ook ongeveer 16 jaar hij heeft niet veel te vertellen en mist 2 voortanden. Verder is hij wel een aardige jongen hij is degene die iedereen aan de drugs helpt.

Plaats/Tijd:

Opdracht 3:
Het verhaal speelt zich af in Minley het stadje waar Gemma en Teer wonen. In het huis van Gemma. In bristol, In het kraakpand van Vonny en Jerry en in het kraakpand van Lily en Rob.

Opdracht 4:
Het verhaal speelt in de jaren 80.

Opdracht 5:
Het verhaal duurt 3 jaar.

Onderwerp:

Opdracht 6:
Het gaat over drugsverslaving.

Vertelperspectief:

Opdracht 7:
Het is verteld in de ik verteller.

Opdracht 8:
Die avond in de garage is er niets gebeurd. Ik wilde eigenlijk wel met hem naar bed. Het zou een mooi afscheid zijn geweest. En die arme Teer had een mooi afscheid best kunnen gebruiken.


Titel/schrijver:

Opdracht 9:
Het boek heet junkies in het boek worden de hoofdpersonen junkies.

Opdracht 10:
Foxy, mijn leven als teef

Opdracht 11:
Nee dit gaat over een meisje dat in een hond veranderd en een leven als een teef heeft. Ze pakt alle honden die ze pakken kan.

Opdracht 12

Hfst1
Teer en Gemma zijn in een auto in een garage Teer zou de volgende ochtend weg gaan lopen van huis en daarom zou Gemma die nacht bij hem zijn. Van haar vader en moeder mocht ze hem helemaal niet meer zien maar dat maakte haar niet uit. Later kwam Barry de zoon van de baas van de garage waar Teer en Gemma waren hij had broodjes meegenomen voor Teer voor als hij weg ging lopen.

Hfst2
Gemma kwam thuis en kreeg ruzie met haar ouders. Ze mocht helemaal niks meer ze mocht ’s avonds niet meer weg en in het weekend moest ze half 10 thuis zijn. Haar vader wilde weten of ze die nacht bij David (Teer) was geweest. Ze gaf het toe want ze wilden hem troosten nadat hij in elkaar geslagen was door zijn vader. Maar de vader geloofde niet dat Teer in elkaar geslagen werd door zijn vader. De vader van Gemma had haar bijbaantje ook nog eens afgezegd waardoor ze ook geen geld meer kon verdienen. Dat weekend was ze zo boos dat ze het hele weekend niet meer thuis was gekomen. Toen ze thuiskwam mocht ze helemaal het huis niet meer uit en ze besloot dat ze bij Teer op bezoek wilde gaan.

Hfst3
David is weggelopen naar Bristol hij is helemaal blij dat Gemma op bezoek komt maar aan de andere kant is hij ook weer niet zo blij omdat Bristol niet iets is voor jonge meisjes zoals Gemma. Hij gaat naar de sigarenwinkel daar staat een man Joe hij heeft altijd wel medelijden met die jonge mensen die weggelopen zijn. Hij geeft ze meestal een mars ofzo of een pakje sigaretten maar met David was het anders hij had echt medelijden met hem hij zou proberen onderdak voor hem te regelen. Teer wil zijn moeder bellen om het goede nieuws te vertellen maar hij doet het toch maar niet omdat ze hem dan ompraat en hij dan weer naar huis moet.

Hfst4
Teer gaat samen met Skolly de man van de sigarenwinkel kijken bij richard een jongen die wel onderdak voor hem kan regelen. Hij kraakt panden voor jongeren die zijn weggelopen. Richard is blij dat Skolly een jongen naar hem toe brengt hij vindt dat hij meer jongens naar hem toe moet brengen zodat hij ze van de straat kan houden. Ze gaan die avond nog een pan kraken.

Hfst5
Teer heeft het naar zijn zin in het kraakpand. Hij kan goed met Richard, Vonny en Jerry ( de andere bewoners van het kraakpan) opschieten. Hij vertelt ze na een tijdje pas hoe oud hij echt is hij is 14 jaar en vertelde iedereen dat hij 16 was. Ook gaat hij zijn moeder bellen ze verteld hem dat zijn vader haar nu slaat ze smeekt hem om naar huis te komen. Hij vertelt haar dat hij naar huis komt. Als hij later terug komt in het kraakpand vinden ze allemaal dat hij niet meer terug moet gaan naar huis ze zeggen dat het gewoon trucjes zijn van haar om hem terug te komen naar huis.

Hfst6
Gemma wordt steeds beter in de gaten gehouden door haar vader en moeder, maar ze gedraagt zich heel goed. Gemma heeft Teer ook gesproken ze gelooft er niks van dat zijn moeder geslagen wordt door zijn vader en dat ze dat alleen maar zegt om Teer dan thuis te krijgen. Maar een tijdje later hoort ze van andere mensen dat het wel zo is. Gemma besluit toch om weg te lopen ze heeft een brief voor haar vader en moeder geschreven. Dan pakt ze haar spullen en neemt ze de creditcard en de bankpas van haar vader mee. Als ze in Bristol aankomt wacht Teer haar op ze springt in zijn armen. Ze gingen naar het kraakpand eenmaal daar vond ze dat Teer het goed voor elkaar had. Alleen de mensen die daar wonen waren te oud vond ze. Ze gingen met zijn allen naar de kroeg iedereen vond dat Gemma haar ouders op moest bellen. Met tegenzin besloot ze toch om te bellen. Haar vader was razend want ze was al anderhalf uur te laat thuis die brief hadden ze dus nog niet gehad. Ze zei dat alles goed met haar ging en hing op. Ze bespraken ook nog een plan op alle sloten van de banken dicht te lijmen de volgende ochtend. Toen ze terugkwamen in het kraakpand gingen Teer en Gemma voor het eerst met elkaar naar bed.

Hfst7
Ze gaan de volgende ochtend de sloten van de banken volspuiten met lijm. In elke bank gooien ze ook een visitekaartje naar binnen en schrijven ook wat op de banken met graffiti.
Hfst8
Gemma had een metamorfose ondergaan ze was nu een punker. ’s Avonds gingen Teer en Gemma naar een optreden van een punkband. Gemma kwam daar een andere jongen tegen ze wilde met hem meegaan naar huis maar data heeft ze toch niet gedaan.

Hfst9
Vonny windt dat Gemma we moet gaan omdat teer zichzelf moet ontdekken. Met Gemma erbij gaat dat niet zo omdat ze alle aandacht opeist. Ze mag blijven tot na het feest dat ze houden en dan moet ze terug naar haar ouders.

Hfst10
Het feest is begonnen. Richard had mensen van de leeftijd van Teer en Gemma uitgenodigd Lily en Rob. Gemma vond Lily helemaal te gek. Op het einde van het feest zei Lily tegen ze dat ze mee moesten gaan naar hun kraakpan. En ze gingen mee.

Hfst11
Ze zijn nu in het kraakpand van Lily en Rob. Rob vraagt Teer waarom hij is weggelopen Teer verteld het verhaal. Daarna juicht Lily voor Teer ze zegt: Je hebt het gedaan en ze begint Teer te zoenen Waar Rob bijstond maar die gaf er helemaal niks om.

Hfst12
Gemma heeft met Rob en Lily gepraat. Ze hebben gevraagd of ze bij hen wil komen wonen en dat wil ze dolgraag. Ook wil ze het uitmaken met Teer. Rob besluit te wandelen met Teer ze struinen in vuilniszakken voor hout voor de open haard.Teer vindt er boeken met tekeningen in. Hij vindt ze helemaal te gek. Ook gaan ze naar de supermarkt daar steelt Rob allemaal dingen mee. Teer voelt zich daardoor helemaal opgelaten. Als ze later de slijter uit komen heeft Teer een fles wijn gestolen zonder dat zelfs Rob het door had. Als ze later thuiskomen. Hebben ze een echt feest. Rob mag Teer ook steeds meer en denkt erover na om hem ook bij hen te laten wonen.

Hfst13
Teer komt ook bij Lily en Rob wonen Gemma en hij gebruiken voor het eerst Heroïne hij spuit het niet maar hij chineest en rookt het Chinezen is( je vinger door de Heroïne halen en hem dan in je mond stoppen.

Hfst14
Luly verteld over haar leven ze verteld het in een soort gedicht.

Hfst15
Gemma belt naar haar vader en moeder. Ze smeken haar terug te komen. Ze vertelt ook hoe het ook hoe heroine is. Hoe je je voelt als je het gebruikt.

Hfst16
Teer verteld over een diefstal die ze een tijdje geleden gepleegd hebben. Hij maakt zich ook zorgen over Gemma omdat ze bijna elke dag heroine rookt.

Hfst17
Als er op een dag geen geld meer is en ze allemaal graag dope willen. Gaan Lily en Rob weg. Als ze terug komen hebben ze geld en dope. Lily heeft een half uur getippeld. En zoveel geld verdient. Dat lijken Gemma en Sally( Dat is een nieuw huisgenootje) ook wel wat. Alleen willen zij niet op de straat ze kwamen in een massagesalon terecht waar de mannen gemasseerd werden en meer natuurlijk. Gemma vindt dat ze haar leven goed op een rijtje heeft.

Hfst18
Rob en Lily zijn ziek omdat ze geen dope meer hebben. Vroeger konden ze allemaal zo stoppen maar dat is nu wel anders ze zijn inmiddels begonnen met het spuiten van heroine. Maar omdat ze geen dope meer hebben en vrienden van hen wel Alan en Helen. Rob ging snel de dope halen. Maar toen hij bij het appartement aankwam deed er niemand open. Een halfuurtje later ging hij nog een keer maar nog niks. Later gingen ze met zijn allen daarheen. Ze haalde de sleutel bij de buurjongen en gingen naar binnen. Daar zaten ze dood op de bank met de spuiten nog in hun arm. Ze zochten naar de dope en gingen er snel vandoor. Teer verteld over de telefoongesprekken met zijn moeder. Dat hij vraagt aan zijn moeder hoe het is en dat ze dan niks terug zegt dat ze alleen maar de rook in de hoorn blaast.

Hfst19
Lily is zwanger en iedereen is het erover eens dat ze moet stoppen met de dope of een abortus moet laten plegen. Maar ze besluit het kind te houden en dus te stoppen met de dope. Een paar uur later ging Lily naar boven en nam een shot er was niemand in de kamer maar omdat Gemma even haar sigaretten uit die kamer moest pakken zag ze Lily liggen. Ze was helemaal blauw. Gemma trok de spuit uit Lily’s arm en ging met haar rondlopen tot ze weer bijkwam.

Hfst20
Ze hebben besloten om met zijn allen naar een huisje in Wales te gaan om af te kicken. Maar Sally en Rob hebben allebei dope meegenomen ook al weet de rest dat nog niet in het begin. Later op de avond is Teer teruggelift naar Bristol en hebben de andere allemaal al weer dope gebruikt. En hebben de meiden een hele erge ruzie achter de rug over de zwangerschap van Lily.

Hfst21
Ze gingen de tweede dag alweer terug naar Bristol. Rob rende meteen naar Dev om te scoren. Teer had al gescoord en Gemma zei voor het eerst tegen Teer dat ze van hem hield.

Hfst22
Gemma en Teer worden meegenomen door de politie. Dat ziet Skolly hij herkent Gemma van de massagesalon waar hij ook geregeld kwam. En later herkende hij Teer ook hij schrok zich dood hij vond dat je goed kon zien hoe hun kapot waren gegaan door de drugs.

Hfst23
Teer is gearresteerd en na 3 dagen weer vrijgelaten. Hij moet nog voorkomen bij de rechter. Zijn advocaat heeft hem aangeraden om naar een afkickkliniek te gaan om een betere indruk te maken op de rechter. En dat heeft hij gedaan. Hij is nu 2 weken clean. De baby van Lily en Rob is geboren het heet Sunny. En Lily is nooit gestopt geweest met de dope dus het kind is al helemaal verslaafd. Gemma is ook gestopt maar gebruikt heel af en toe nog een beetje om de afkickverschijnselen te onderdrukken.

Hfst24
Teer komt terug uit de afkickkliniek en er wordt een feest gehouden omdat hij terug is. Teer begint gelijk alweer met de dope.

Hfst25
Teer komt proberen af te kicken bij Richard en Sandra( de vriendin van Richard) Maar dat duurt niet lang na een dag is hij alweer terug in Bristol.

Hfst26
Gemma is zwanger geraakt. Ze heeft het er nog met niemand over gehad behalve met Lily. Toen Gemma de luier van Sunny aan het verschonen was pakte Lily Sunny snel van Gemma af ze zei niemand pakt mijn kind af. Later toen iedereen op bed lag ging Gemma het huis uit ze liep weg en belde de politie.

Hfst27
Gemma is bij Vonny op de stoep gaan zitten maar Vonny was niet thuis. Ze had een briefje onder de deur door geschoven met daarop: Ik ben naar het ziekenhuis hopelijk kunnen ze me daar helpen. Als Vonny later bij Gemma in het ziekenhuis is vraagt ze het nummer van haar vader en moeder en belt ze op.

Hfst28
De vader en moeder van Gemma zijn naar haar toe gekomen in het ziekenhuis. En Gemma vraagt haar vader en moeder of ze terug mag komen naar huis en dat mag.

Hfst29
Teer zit in de gevangenis nadat Gemma ze aangeven had. Hij is 3 maanden clean. Lily en Rob zijn alleen opgenomen in een afkickkliniek en Gemma is bijna uitgerekend.
Hfst30
Gemma en Teer hebben een dochter gekregen Oona. Teer is terug uit de gevangenis en is clean. Gemma is het gevoel voor Teer kwijt ze geeft het een halfjaar de kans als het dan niet terug is zal ze bij hem weg gaan.

Hfst31
Teers vader verteld zijn verhaal over het alcolist zijn. Hij vertelt ook dat Teer Gemma een keer geslagen heeft en dat ze uit elkaar zijn. En die slaagpartij was daarna. Teer was de volgende dag zijn excuses al aan komen bieden aan Gemma. Teers vader heeft niet veel meer van Teer gehoord sinds dat ze uit elkaar zijn maar hij is wel clean.

Hfst32
Teer heeft een nieuwe vriendin Carol. Oona ziet hij af en toe. Hij is verhuisd naar een andere stad en bij Carol in getrokken. Hij gebruikt nu Methadon dat omdat hij er achter was gekomen dat er in ludford ook te scoren valt. En de verleiding heel groot was is hij naar de dokter gegaan maar die wilde hem niets geven omdat hij niks gebruikt had. Toen is hij een paar dagen daarna nog een keer gegaan en had hij gezegd dat hij wel gebruikt had en toen kreeg hij methadon. Hij had nog wel een keer gebruikt maar dat was in Bristol.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Junkies door Melvin Burgess"