Judith and the Traveller door Mike Scott

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 5389 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 94 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.5
  • 94 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1991
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Judith and the Traveller
Shadow
Judith and the Traveller door Mike Scott
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Zakelijke gegevens

Titel van het boek: Judith and the traveller
Naam van de schrijver: Mike Scott
Naam van de uitgever: Wolfhound Press
Aantal bladzijden: 143
Druk en Jaar: eerste druk in 1991

B. Verwachtingen en eerste reactie

Ik heb het boek gekozen, omdat de voorkant me wel aansprak en ook het stukje op de achterkant. De meeste boeken in de mediatheek zijn oud en zien er saai uit, maar deze is nog wel aardig nieuw en er staat tenminste ook een leuk stukje op de achterkant. Ook heb ik het gekozen, omdat het lettertype ook niet te klein of te groot is. Bij sommige boeken is het lettertype zo klein en dat leest ook niet fijn. Bij deze is dat niet zo.
Ik verwachtte van het boek toen ik de achterkant had gelezen, dat het over een meisje, Judith Meredith, zou gaan die van huis wegloopt, omdat haar vader met een nieuwe vrouw trouwt. Als ze dan wegloopt van huis ontmoet ze een jongen die Spider heet. Ik dacht dat ze daar dan veel mee om zou gaan en veel dingen met hem zou beleven. Ook dacht ik dat ze verliefd op elkaar worden. Mijn verwachting is juist, want zo gaat het ook ongeveer. De achterkant van het boek vertelt genoeg, zodat je goed kunt voorspellen waar het over gaat en je niet echt een andere verwachting erover kunt krijgen.


Het lezen van het boek heeft mij niet teleurgesteld, omdat het een mooi en spannend boek is. In het boek gebeurt genoeg en het blijft je wel boeien, omdat het ook over kinderen van je eigen leeftijd gaat. Ik vind dat het boek een leuk begin heeft, want al vroeg in het boek loopt Judith weg en dat maakt het juist spannender en boeiender, want je wilt weten hoe het verder zal gaan met Judith en of ze weer snel thuis zou zijn. Ik vind dat het boek goed te lezen was. Er zaten wel wat moeilijke woorden in maar die kon je meestal wel uit ze zin halen en anders had ik het even opgezocht. Je begint in ieder geval goed en niet met een saai begin zoals in veel boeken.

C. Beknopte samenvatting en analyse

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Judith Meredith, een rijk meisje van 15 jaar. Haar moeder is 2 jaar geleden overleden en haar vader heeft een nieuwe liefde waarmee hij gaat trouwen. Ze wonen in Dublin. Haar vader heet Maxwell en hij trouwt met Frances Rourke – Heffernan, de beste vriendin van Judiths moeder. Judith mag bruidsmeisje zijn maar ze is helemaal tegen het huwelijk, omdat ze vindt dat haar vader te snel trouwt en omdat ze denkt dat Frances, ook wel Frankie genoemd, haar moeders plek inneemt. Ze kan dus niet begrijpen waarom haar vader met haar trouwt. Judith besluit om weg te lopen en ze neemt 30 pond mee. Ze wil nadenken. Ze denkt ook dat er geen plaats voor haar is in haar vaders leven. Judith is altijd beschermd opgevoed en is ook wel verwend en nu moet ze het helemaal zelf doen.

Als Judith bij een café komt en ze even naar binnen gaat om wat te drinken wordt ze lastig gevallen door drie jongens. Gelukkig duurt dat niet te lang, want een andere jongen, Spider genaamd, helpt haar en de jongens vertrekken. Spider vraagt aan Judith waar ze naar toe gaat en ze zegt dat ze naar haar tante Jean Ashe, de zus van haar moeder (die ook niet op de bruiloft aanwezig is, omdat ze het huwelijk ook niets vindt), gaat in Galway. Toevallig gaat Spider ook naar Galway, omdat hij naar een race gaat die daar is en daar is ook wat familie van hem. Hij vraagt of ze mee wil rijden en dat doet ze.

Ondertussen is Judiths vader erachter gekomen dat ze niet in huis is en heeft dan ook de politie ingeschakeld. Inspecteur Maurice Doyle denkt dat ze gekidnapt is of weggelopen. Judiths vader zal eerst naar Hawaii gaan op huwelijksreis maar dat gaat nu niet door.


Als Judith en Spider onderweg zijn krijgen ze motorpech. Ze zijn dicht bij een woonwagenkamp en Spider kent die mensen goed en er woont wat familie van hem dus gaan ze daar naar toe. Spiders auto wordt door iemand uit het kamp erheen gesleept. In het kamp mag niemand Judith erg graag, omdat ze bij Spider is (en dus zijn sommigen jaloers) en uit een andere (rijkere) wereld komt. Judith en Spider komen uit twee totaal verschillende werelden en ze vinden dat dat voor problemen kan zorgen. Ze voelt zich dan ook niet echt op haar gemak. Judith mag in het kamp bij Granny Haves slapen, een oudere vrouw die een soort moeder is voor de mensen. Midden in de nacht wordt er op de woonwagendeur van Granny Haves geklopt. Het is de woedende Kathleen die ook in het kamp woont. Ze is uit geweest en dronken en wil met Judith praten. Ze is jaloers op Judith, omdat zij met Spider omgaat. Kathleen staat te bonken en te schreeuwen maar Granny Haves laat haar niet met Judith praten. Spider ziet het gedrag van Kathleen ook en haalt haar weg. Omdat Kathleen niet wil gaan en ze door Spider wordt gedwongen helpen de broers van Kathleen haar. Spider krijgt ruzie met hen en slaat ze. Ze gaan terug naar hun woonwagen en brengen de nacht verder rustig door. Nu is er dus ruzie onder de woonwagenbewoners en Spider wil dan ook zo snel mogelijk weg. Hij sleutelt de hele nacht aan zijn auto (Van) en de volgende morgen doet hij het weer. Ze vertrekken, voordat het helemaal uit de hand loopt.

In de krant staat nu een bericht over Judith. Er staat hoe ze eruit ziet en dat ze wordt vermist.

Na nog geen uur te hebben gereden slaat de motor weer af en doet de auto het niet meer. Ze zijn ongeveer anderhalve km van Kinnegad (stad) en Spider besluit om de auto weer proberen te maken en dan kan Judith ondertussen even naar Kinnegad lopen om wat te eten en drinken te halen. Als Spider onder de auto ligt, krijgt hij opeens schoppen tegen zijn been en lies en hij wordt onder de auto vandaan getrokken. Het zijn Kathleen en haar twee broers. Ze wachten op Judith, omdat Kathleen met haar wil praten maar Spider zegt dat ze weg is maar ze blijven toch wachten. Als Judith terug komt ziet ze nog een busje achter die van hun staan. Ze vertrouwt het niet en ziet dat het Kathleen en haar twee broers zijn. Ze loopt zachtjes, onopgemerkt, naar het busje en ziet Spider achterin liggen. Hij is in elkaar geslagen. Ze wil het busje openmaken maar die kant zit op slot. Ze loopt naar de andere kant maar dan zou Kathleen haar zien. Ze handelt nu heel snel. Ze stapt snel aan de andere kant zien en doet de deur op slot. Kathleen ziet dat en wil de zijdeur openmaken maar net als ze in wil stappen, rijdt Judith weg en valt Kathleen op de grond. Spider is gewond en daarom gaan ze naar het ziekenhuis, na lang aandringen van Judith. In het ziekenhuis vertellen ze, dat ze broer en zus van elkaar staan en dat Spider, die ze even Simon noemen, van de motor is gevallen. De verpleegster merkt al dat ze liegen, want bij een motor had je hele andere wonden en hun accent is totaal anders. Spider moet voor een nachtje nog in het ziekenhuis blijven, maar dat willen ze niet en ze geloven ook dat de verpleegster hun doorheeft, dus ze vluchten.

De volgende dag staat in de krant dat Judith is gesignaleerd in het ziekenhuis samen met een jongen. In de krant staat dat ze gekidnapt is. Ze vertellen ook hoe Spider eruit ziet en in welke auto ze zijn gevlucht. Maar de politie denkt dat ze niet is gekidnapt, omdat de politie met de dokter en verpleegster heeft gepraat en die vertellen ook dat het niet echt leek op een kidnapping.
Judith en Spider zitten nu weer op de goede weg naar Galway. Spider heeft nog veel pijn aan zijn lies. Onderweg zeggen ze tegen elkaar dat ze van elkaar houden.

Op het journaal ziet Judiths vader Kathleen Ryan, die van het woonwagenkamp. Ze vertelt dat ze Judith en Spider heeft gezien en ook dat Spider niet te vertrouwen is. Ze zegt ook dat ze de auto van Kathleen hebben gestolen en ook dat Spider hun met een mes heeft bedreigd. Kathleen zegt dus allemaal dingen die niet kloppen.

De inspecteur die de zaak onderzoekt gelooft het verhaal ook niet helemaal voor honderd procent. Hij denkt dat ze naar Galway vluchtten, omdat daar een race is en hij weet dat daar altijd veel rondtrekkers en woonwagenbewoners naar toe gaan om elkaar te ontmoeten. Ook weet hij van Judiths vader dat daar de tante van Judith woont. Omdat de politie dus een vermoeden heeft hebben ze mannen opgesteld en willen ze ook een blokkade/wegversperring maken. Op de weg naar Galway passeert een politiewagen Judith en Spider. Die meldt later aan collega´s dat zij het zijn. De politie zet een wegversperring op. Spider stopt eerst maar Judith wil graag nog langer bij hem zijn, zegt ze tegen hem, en Spiders doel is ook om Judith bij haar tante in Galway af te leveren. Hij rijdt zo tegen de twee politiewagens aan die midden op de weg staan. Omdat ze een busje hebben en die wel sterk is schuiven de politiewagens aan de kant en kunnen ze er zo door. Even verderop heeft de politie nu ook weer een blokkade gemaakt. Spider wil hier weer door rijden maar nu hebben de politiemannen machinegeweren en schieten de banden van het busje lek. De auto vliegt in de lucht en valt op zijn kant. Judith vliegt door de ruit en haar gezicht zit vol bloed. Spider roept naar Judith maar ze zegt niks. Hij moet huilen en dit is voor het eerst dat hij moet huilen sinds zijn moeder dood is gegaan. Hij roept Judith nog een keer en ze komt even bij. Hij zegt dat hij van haar houdt, en zij zegt dat ze van hem houdt. Dan vallen ze allebei even weg (bewusteloos).
Als Judith weer wakker wordt ligt ze in het ziekenhuis. Ze heeft geen gevoel in haar linkerarm. Franky, de vrouw van Judiths vader, zit naast haar en Judith biedt haar excuses aan van wat ze heeft gedaan. Ze vertelt Franky dat ze het goed kan begrijpen dat mensen toch van elkaar houden. Dat ziet ze zelf wel met Spider. Spider is ook naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is in de nacht er vandoor gegaan., omdat hij bang is opgepakt te worden door de politie na zijn daden. Bij de beterschapkaarten die Judith heeft gekregen, zit een envelop met daarin een bladzijde uit een schrift. Op het blaadje staat ‘I love you’ en er staat een spinnetje onder getekend. Die was dus van Spider.

Analyse:

1. Personages:

- Judith Meredith, ze is de hoofdpersoon in het verhaal. Je komt veel over haar te weten. Ze is 15 jaar en woont in Ierland. In Dublin woont ze maar ze is daar alleen in de vakantie, want doordeweeks zit ze op een kostschool in Zuid-Engeland. Haar moeder, Margaret, is 2 jaar geleden overleden, doordat ze van een paard was gevallen. Ze heeft dus een heel hechte band met haar vader gekregen en daarom is ze ook tegen het huwelijk van haar vader. Judith is een rijk persoon en heel erg beschermd en verwend opgevoed.. Ze is lang en heeft blond haar. Ze ziet er ouder uit dan 15 en ze heeft bruine ogen. Haar tanden zijn heel mooi, want die heeft ze voor 1500 pond bij de tandarts laten doen. Ze heeft een broer, Morgan die 30 jaar is (15 jaar ouder dan Judith) en een zus die in Canada woont. Judith is moedig, want ze loopt helemaal alleen weg en moet het nu dus allemaal zelf op zien te knappen. Eerst lijkt Judith zo’n verlegen meisje die alles krijgt wat ze maar wil, maar ik vind dat als ze eenmaal van huis weg is gelopen, dat ze steeds zelfverzekerder wordt, want nu moet ze alles zelf doen. Ze is ongelukkig en gelukkig; ongelukkig want haar vader trouwt met Frankie, terwijl Judith dat eigenlijk niet ziet zitten. Later kan ze het wel begrijpen; gelukkig want ze ontmoet Spider en daar houdt ze heel erg van. Ze is eerlijk, want ze vertelt alles wel precies tegen Spider. Ze zegt precies waarom ze is weggelopen en verteld veel tegen Spider. Ze is slim, want zit op kostschool in Engeland. Zij kan schrijven en lezen en dat kan Spider niet. Ze is ook behulpzaam, want als Spider door Kathleen en die broers in elkaar is geslagen helpt ze Spider om te ontsnappen. Ze had dat niet hoeven doen, ze had zo weg kunnen lopen, maar ze houdt van hem en hij heeft ook haar een keer gered.
- Spider (echte naam is Sean O’Brien), hij is ook een van de belangrijkste personen van het boek. Zijn moeder is een tijdje geleden overleden en zijn vader leeft nog. Spider houdt van rondtrekken, daarom is die ook vroeger van huis weggelopen. Hij hoorde, dat zijn ouders altijd hebben rondgetrokken, maar toen Spider werd geboren zijn ze ergens vast gaan wonen. Spider hoorde al die verhalen en wilde zelf ook rondtrekken. Spider is 17 jaar en kan niet lezen of schrijven. Hij heeft een tatoeage van een spin tussen zijn duim en wijsvinger. Daarom wordt hij ook wel Spider genoemd, in plaats van Sean. Hij heeft zwart haar, een paardenstaart en een ringetje in zijn oor. Hij heeft een blauwe Van, van het merk toyota. Spider is betrouwbaar, want Judith kan op hem rekenen en hij is heel goed voor Judith. Ook is hij zelfverzekerd, want hij weet precies wat hij wil. Hij heeft ook al veel meegemaakt dus is hij ook wel een rustig persoon en raakt dan ook niet snel in paniek. Hij is eerlijk, want hij vertelt ook alles over hem tegen Judith. Spider is wel eens opgepakt voor kleine criminaliteit maar voor Judith is die heel aardig en zorgzaam. Hij helpt haar goed en wil haar ook bij haar tante in Galway afzetten. Hij is niet zo slim, want hij is nooit naar school geweest en daarom kan die ook niet lezen en schrijven. Spider is wel handig, omdat hij veel aan zijn auto zit te sleutelen en het vaak ook goed maakt als er iets kapot is.
- Maxwell Meredith, hij komt niet zoveel in het boek voor en daarom is hij ook een bijfiguur. Hij is een rijke bankier en voorzitter van een van de grootste bankorganisaties van de wereld. Hij gaat trouwen met Frances Rourke- Heffernan, nadat zijn vrouw 2 jaar geleden is overleden. Hij heeft een dochter Judith en nog een zoon en dochter. Hij heeft zijn dochter altijd beschermd opgevoed en ze kreeg alles wat ze wilde dus hij snapte ook niet waarom ze is weggelopen. Maxwell is gelukkig, want hij heeft weer een nieuwe vrouw gevonden waar hij mee verder wil. Hij is wel bezorgd, want als Judith is weggelopen maakt hij zich wel zorgen over hoe het nou met Judith is.
- Frankie (haar echte naam is Frances Rourke- Heffernan), ze is de nieuwe vrouw van Maxwell. Judith is er niet zo blij mee, want ze is eigenlijk een beetje jaloers. Frankie is de beste vriendin van Judiths moeder geweest. Ze is alleen wel 15 jaar jonger dan Judiths moeder. Ze heeft een zus die Sylvia heet en ze heeft blonde haren en bruine ogen. Ook Frankie komt niet veel in het verhaal voor en is dan ook een bijfiguur. Ze is lief en betrouwbaar, omdat ze erg aardig tegen iedereen doet en ook echt van Maxwell houdt. Ze doet het dus niet alleen om het geld, want zelf is Frankie ook best wel rijk. Ze is gelukkig, want ze houdt veel van Maxwell en daarom zijn ze ook getrouwd. Ze is behulpzaam, want ze steunt Maxwell wel als Judith weg is en ze denkt en voelt ook met hem mee. Frankie doet ook heel aardig tegen Judith maar eerst doet Judith niet zo aardig tegen haar maar later beseft Judith dat iemand echt van een persoon kan houden en dat ze gewoon jaloers op Frankie was, net zo als Kathleen op Judith.
- Kathleen Ryan, zij komt ook niet veel in het verhaal voor. Ze is 17 jaar en heeft rood haar. Ze woont in een woonwagenkamp en heeft een zus die een baby heeft. Kathleen is jaloers op Judith, omdat zij met Spider omgaat en Kathleen Spider ook wel leuk vindt. Ze is gemeen, want ze vertelt op het journaal een heel ander verhaal over Judith en Spider en omdat ze met haar broers Spider in elkaar gaat slaan. Ze is druk en heeft geen manieren, want ze gaat midden in de nacht Judith wakker maken en heel hard schreeuwen, omdat ze met haar wil praten. Ik vind haar ook heel laf, omdat ze met haar broers Spider in elkaar gaat slaan, terwijl Spider ze niet had kunnen aankomen.
- Granny Haves, ze is ook geen belangrijk persoon in het boek. Het is een oude vrouw die ook op het woonwagenkamp woont. Ze weet veel en zij laat Judith ook in haar woonwagen slapen. Ze zegt tegen Spider en Judith, dat Judith problemen oplevert, omdat ze uit twee verschillende werelden komen. Granny Haves is een behulpzaam vrouwtje, want als je problemen hebt kun je er met haar over praten. Ze is vriendelijk, want Judith mag bij haar slapen. Ze wil niet dat Judith in de auto slaapt samen met Spider, want Granny Haves is ook wel een klein beetje jaloers. Ze wil ook niet dat Spider iets met Judith krijgt.

2. Het thema:

Het thema dat in het boek centraal staat is liefde. Alles gaat om de liefde. Judith denkt dat haar vader niet zoveel meer om haar geeft maar alleen maar om Frankie. Ze denkt dat in haar vaders leven geen plaats voor haar is. Daarom loopt ze ook weg. Als ze dan onderweg is ontmoet ze Spider en tussen hun bloeit ook weer wat op. Ze zeggen dat ze van elkaar houden en trekken het hele verhaal met elkaar op. In het boek zie je dat je liefde voor meer mensen kun hebben. Dit beseft Judith later pas. Ze wist eerst niet dat je zoveel van iemand kon houden, zoals haar vader en Frankie deden, maar nadat ze Spider heeft ontmoet biedt ze Frankie haar excuses aan en ziet ze in dat je van meer mensen kunt houden. Ook zie je in het boek de angst om liefde kwijt te raken. Judith is bang om haar vader kwijt te raken, want ze had zo’n hechte band met hem, omdat ze alleen met hem was, want haar moeder is overleden. Daarom is ze bang dat haar vader minder om haar geeft als hij met Frankie verder gaat. Ook wil Judith bij Spider blijven, ook bij de politieblokkade. Judith zegt tegen Spider dat ze graag nog iets langer bij hem wil blijven dan tot de politieblokkade en daarom rijdt Spider ook door. Ze is dus ook bang om hem kwijt te raken. Je ziet in het boek dus ook een beginnende liefde ontstaan tussen Spider en Judith maar eigenlijk is dit een onmogelijke liefde, omdat ze uit twee totaal verschillende werelden komen. Judith is erg rijk en heeft een hele toekomst voor zich en Spider is arm, ziet het wel van dag tot dag en maakt zich niet zo druk.

3. Motieven:

In het boek komen een aantal dingen voor die steeds weer terug keren, namelijk:
- De jaloezie. In het boek is Judith jaloers op Frankie, omdat zij volgens Judith haar vader van haar afneemt. Kathleen is echter ook jaloers alleen dan weer op Judith, omdat Kathleen eigenlijk wel van Spider houdt en niet wil dat hij wat met Judith krijgt. Ook is Granny Haves weer jaloers, want zij probeert Judith en Spider ook wel een beetje uit elkaar te houden. Ze laat Judith bij haar in de woonwagen slapen en zegt dat Judith voor problemen zorgt. Zo zie je eigenlijk het hele boek door dat mensen jaloers zijn, omdat iemand waarvan ze houden / of die ze graag mogen ook van een ander houden kan.
- De verschillende werelden. In het boek zie je een duidelijk verschil tussen het leven van Judith en dat van Spider. Judith is erg rijk, weet veel, gaat naar school, heeft een hele toekomst voor zich. Ze is ook verwend en heeft een deftig accent. Spider is heel arm; weet heel weinig, omdat hij nooit naar school is geweest en daarom ook niet kan lezen en schrijven; heeft geen toekomst voor zich, want hij ziet wel wat er gebeurt. Spider is een gewone straatjongen en heeft ook geen deftig accent. Ook maakt hem het niet zoveel uit of die zich in een meertje moet wassen en voor Judith is een douche heel normaal. Je ziet dus in het hele verhaal een duidelijk verschil tussen het woonwagenbestaan en het rondtrekkende leven van Spider en het nette en geplande leven van Judith.
- Het weglopen van huis. In het boek heeft Judith het wel veel over waarom ze is weggelopen en wat ze nu wil. Ook Spider is vaak van huis weggelopen en nu trekt hij ook telkens rond. Judith denkt soms dan nog wel aan haar vader en ze lezen ook in de krant twee artikelen over hun en dan wordt Judith er ook weer mee geconfronteerd dat ze is weggelopen. Doordat ze van huis is weggelopen zie je in het boek ook dat Judith er heel anders uit begint te zien maar ook met het denken verandert ze. Eerst had ze altijd een minderwaardig idee over woonwagenkampen en dat soort mensen, terwijl ze nu toch in een woonwagenkamp is geweest en met Spider optrekt. Ook ziet ze er nu steeds minder netjes uit, omdat ze zich niet kan douchen en dat maakt haar voor dat moment niet veel uit. Haar denken is dus door het weglopen verandert. Je ziet in het hele boek dus wel dat ze is weggelopen, want daar begint en eindigt het boek mee. Daartussen in wordt verteld over wat Judith en Spider allemaal beleven.
- Ook een motief in het boek is dat mensen elkaar helpen. Spider helpt eerst Judith doordat ze wordt lastig gevallen door 3 jongens in een café en Spider haar dan helpt zonder dat hij haar kent. Dan zie je later dat Judith Spider weer helpt, door heel heldhaftig het busje van Kathleen te stelen waar Spider in ligt. Ook zie je goed in het boek hoe de politie de vader van Judith helpt om Judith te vinden. In het boek draait het dus ook erom dat je elkaar helpt en dat je voor die hulp dan ook weer iets terugkrijgt. Spider helpt eerst Judith en daarvoor helpt Judith hem weer. De politie spoort Judith op en zo is die vader van Judith ook weer gelukkig.

4. Titelverklaring

De titel van het boek is Judith and the traveller. Eigenlijk is de titel gewoon de naam van de hoofdpersoon, Judith Meredith, en met de traveller wordt Spider bedoeld. Het betekent gewoon dat Spider erg veel rondtrekt en dat Judith hem ontmoet. Dat kun je wel uit de titel halen, want als ik Judith and the traveller lees dan zie je dat Judith een leven leidt en daarbij iemand zal ontmoeten. Je weet zo nog niet wie het is maar dat blijkt Spider te zijn en als je het boek hebt gelezen weet je dat met de traveller Spider wordt bedoeld, want hij is een reiziger / een rondtrekker waarmee Judith omgaat.

5. De structuur/tijd/verhaallijnen:

Het verhaal wordt chronologisch verteld en er zitten bijna geen tijdsveranderingen in. Alles wordt achter elkaar verteld. Het begint met het huwelijk van Maxwell en Frankie en dat Judith het daar niet mee eens is. Dan gaat Judith weglopen en dan lees je heel veel over wat ze dus allemaal meemaakt met Spider. Het eindstuk is dat Judith in het ziekenhuis is en de reis met Spider is afgelopen. Alles wordt dus achter elkaar doorverteld. In het verhaal zitten bladzijdes waarop precies de datum waarop het zich afspeelt staat. Het begint met zaterdag 28 Juli en loopt door tot donderdag 2 augustus. Dat vind ik wel handig, want zo kun je precies zien wat welke dag gebeurde. In het verhaal gaan dus maar 6 dagen voorbij terwijl er zoveel wordt verteld en dan lijkt het eigenlijk veel langer. Ik vind deze manier van vertellen wel fijn, omdat het verhaal zo makkelijker te volgen is en je niet telkens hoeft na te denken waar je nu weer in de tijd bent.
Het verhaal speelt zich af in Ierland. Judith woont in Dublin (alleen in de vakanties dan, dus haar vader woont daar) en ze gaan naar Galway. Dus het speelt zich af in Dublin en de plaatsen eromheen die op de weg naar Galway liggen. Judith en Spider komen niet helemaal in Galway, omdat hun banden worden lek geschoten bij een politieblokkade.

6. Perspectief en verteller:

Het is een personale vertelsituatie. Je ziet alles door de ogen van verschillende personen. Het is net of er geen verteller is, alsof het verhaal zichzelf vertelt. Je leert de persoon met wie je meekijkt goed kennen. Judith en Spider leer je heel goed kennen en de rest wat minder, omdat het hele verhaal om Judith en Spider draait en ze dus het meest erin voorkomen. Maar je kijkt met iedereen mee, want dan is Judith aan het vertellen en dan opeens Spider weer en dan springen ze weer even over naar bijvoorbeeld Judiths vader of de inspecteur van de politie.

D. Verwerkingsopdracht

Opdracht: Personages in een verhaal reageren vaak anders op bepaalde situaties dan jij zou doen. Kies drie situaties uit het boek. Beschrijf elke situatie en geef aan hoe de personages reageren (wat doen ze en hoe voelen ze zich). Vertel vervolgens hoe jij je zou voelen en wat jij zou doen in zo’n situatie. Zie je overeenkomsten tussen jou en je personage? Licht je antwoord toe.

Situatie 1: Judith die wil even nadenken over hoe het nou verder moet met haar vader en haar en daarom gaat ze ’s avonds op het feest van de bruiloft weg, omdat ze zich verstoten voelt.

Ik zou nooit zomaar weglopen. Ik zou geen eens weten waar naar toe, maar ik zou dat mijn ouders ook niet aan willen doen. Ze houden erg veel van mij en ik van hen en je kunt altijd wel ruzie hebben of elkaar niet begrijpen, dat is logisch, maar dan loop je toch niet zomaar weg. Ik zou er eerst met me vader over praten, wat hij zo leuk vindt aan zijn vriendin en of die mij niet zal vergeten. Maar eigenlijk zou ik niet jaloers worden op de nieuwe vriendin van mijn vader als mijn moeder al twee jaar dood is, want ik gun hem ook een nieuw en gelukkig leven verder. Dat kan ik hem niet verbieden en ik zou dan ook nooit zo reageren als Judith. Ik vind het een beetje overdreven en ik vind dat ze er eerst even met haar vader over had moeten praten.

Situatie 2: Judith zit in het café en wordt lastig gevallen door 3 jongens. Spider helpt haar dan en dan gaat Judith met Spider mee naar Galway.

Ik zou het heel aardig vinden als iemand mij helpt en ik zou hem dan ook bedanken, maar ik zou nooit bij een vreemd iemand in de auto gaan zitten. Je weet nooit wat die persoon van plan is. Voor hetzelfde geld ontvoerd of vermoord hij je. Ik zou dan wel zeggen dat ik met de trein naar Galway zou gaan, maar ik zou niet bij Spider ingestapt zijn, omdat je nooit weet wat er zou gebeuren.

Situatie 3: Judith en Spider komen bij de eerste politieblokkade en rijden daar gewoon doorheen. Daarna komen ze bij de tweede politieblokkade en probeert Spider om weer te ontsnappen. Nu schieten de politiemensen met machinegeweren op de wielen en valt het busje waarin Spider en Judith zitten om en vliegt Judith door de ruit.

Ik zou nooit doorrijden bij een politieblokkade, omdat je het dan alleen nog maar veel erger maakt. Dan krijg je alleen maar nog een hogere straf. Als ze gewoon waren gestopt dan hadden ze gewoon kunnen uitleggen dat Judith vrijwillig is meegegaan en waarom ze van huis is weggelopen. Nu hebben ze zich alleen maar in de moeilijkheden gewerkt, omdat ze een ongeluk (wordt op hun wielen geschoten) met het busje krijgen en ze naar het ziekenhuis moeten. Als ze waren gestopt was dit niet gebeurd en hadden Judith en Spider elkaar nog gezien. Nu is Spider gevlucht, omdat hij bang was dat de politie hem anders zou pakken. Nu zien ze elkaar misschien nooit meer en dat wil je toch ook niet.

E. Eindoordeel en evaluatie

Eindoordeel:
- Ik vind het een interessant verhaal, omdat het over kinderen van mijn leeftijd gaat en het wel een leuk onderwerp is om wat over te lezen
- De beschreven gebeurtenissen komen echt op mij over. Het boek geeft mij wel een gevoel dat dit in het echt ook kan gebeuren, omdat er allemaal werkelijke dingen in voorkomen, tenminste geen rare en vreemde dingen.
- Ik vind het boek wel een beetje somber, want Spider en Judith hebben zoveel met elkaar opgetrokken en nu is Judith hem kwijt. Ik hoop dat ze hem nog wel een keer ontmoet en dat ze samen heel gelukkig worden met elkaar.
- Ik vind delen van het boek wel erg begrijpelijk, want als je dochter weg is dan is het logisch dat je de politie inschakelt die hem probeert te zoeken. Ook is het wel een beetje voorspelbaar dat Judith en Spider verliefd op elkaar worden, want ze gaan zoveel met elkaar om en maken samen veel dingen mee.
- Het boek is spannend, omdat er veel spannende dingen gebeuren. Ik vind het stukje spannend, dat Spider van onder de auto wordt vastgepakt en geschopt en geslagen, omdat je eerst denkt wie zullen dat zijn. Dan is het ook spannend om te zien wat Judith in die situatie doet. Ook vind ik de politieblokkades spannend, want je wilt weten wat er gaat gebeuren met Judith en Spider.
- Het boek zet me wel aan het denken, want je gaat je afvragen wat jij in zo’n situatie had gedaan, bijvoorbeeld als Judith van huis loopt. Dan ga je je afvragen of jij dat zelf ook zou hebben gedaan.
- Ik vond het verhaal niet lastig om te lezen, omdat alles goed achter elkaar wordt verteld en er zitten bijna geen terugblikken in en dat maakt het ook makkelijker om te lezen. Natuurlijk zaten er wel wat moeilijke engelse woorden in. Die probeer ik dan uit de zin te halen en als dat niet lukte dan moest ik ze even opzoeken in het woordenboek. Sommige woorden waren ook niet echt belangrijk om het verhaal te snappen
- Ik vind dit verhaal goed verteld, want het blijft allemaal heel spannend en boeiend. Ik heb me geen moment verveeld.
- Ik vind het wel irritant/vervelend, dat er zoveel plaatsnamen worden genoemd. Dat is helemaal niet interessant voor het verhaal en dat was eigenlijk het enige minpuntje aan het boek.
- Ik vind het wel werkelijk, want die plaatsnamen die ze hebben gebruikt, zoals Dublin en Galway bestaan ook echt en dat maakt het boek ook gelijk een stuk geloofwaardiger.

Evaluatie:
Ik vind het een leuk en spannend boek. Het boekje is ook nog best wel nieuw en er zit een leuk verhaal in. Het is niet zo dik en dit allemaal maakt het lezen wat leuker en makkelijker, want van die dikke saaie oude engelse boekjes wordt je ook niet vrolijk van, maar deze was gewoon echt leuk. Ik vond het werken aan dit leesverslag wel leuk, omdat ik geen saaie of heel moeilijke dingen moest doen en het was ook wel interessant om wat te lezen over een kind dat wegloopt van huis, terwijl ze toch alles heeft. Het boekje was ook niet te moeilijk of te makkelijk en ik vind dat het allemaal wel goed is gegaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Rilana

Rilana

Super goed! Gaat me zeker helpen met m'n toets!

1 jaar geleden

Andere verslagen van "Judith and the Traveller door Mike Scott"