Jane Eyre door Charlotte Brontë

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Jane Eyre
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 352 woorden
  • 28 maart 2001
  • 165 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
165 keer beoordeeld

Boekcover Jane Eyre
Shadow

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van Haworth, midden in de onherbergzame heidevelden van Yorkshire, een aantal opmerkelijke romans: Anne's werk is misschien wat te tam en te melodramatisch, maar Emily's Woeste Hoogten (…

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van …

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van Haworth, midden in de onherbergzame heidevelden van Yorkshire, een aantal opmerkelijke romans: Anne's werk is misschien wat te tam en te melodramatisch, maar Emily's Woeste Hoogten (1847) en Charlotte's Jane Eyre (1847) en Villette (1853) nemen onder de Engelse romans een unieke plaats in. Charlotte Brontë (1816-1855) gaf haar Jane Eyre uit onder het pseudoniem Currer Bell en had er zoon succes mee, dat Emily's Woeste Hoogten aanvankelijk nagenoeg onopgemerkt bleef.
Het boek, mede opgebouwd uit jeugdherinneringen en andere persoonlijke ervaringen, heeft een uitgebalanceerde structuur: enerzijds treft men er het conflict aan tussen protestants rigorisme en hartstocht, anderzijds contrasteert Jane's liefde voor Rochester - gepassioneerd, maar onwettig - met haar genegenheid voor St. John Rivers - in moreel en religieus opzicht in de haak, maar passieloos.
Het blijvende succes van Jane Eyre is verder behalve aan Charlotte's humor te danken aan het karakter van de heldin: Jane, een projectie van Charlotte's individualiteit, spreekt de lezer nog altijd aan omdat ze een "moderne" vrouw is en geen zoet, lieflijk assepoestertje dat geduldig wacht op haar prins.

Jane Eyre door Charlotte Brontë
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een klein meisje verliest op jonge leeftijd haar beide ouders. Ze komt bij haar tante te wonen. Daar wordt ze veel gepest door haar neven en nichten en haar tante heeft een hekel aan haar. Jane is erg ongelukkig en wordt ziek. De dokter regelt voor haar dat ze op een school kan komen te wonen. Op deze school blijft ze tot haar achttiende wonen. Als ze achttien is gaat ze op zoek naar werk. Ze wil graag lerares worden bij een gezin. Jane komt terecht bij rijke mensen. Ze ontmoet meneer Rochester en na een poosje willen ze gaan trouwen. Twee dagen voor de bruiloft wordt de jurk van Jane ‘s nachts door een vreemde vrouw verscheurt, maar wie deze vrouw is blijft een raadsel; tot de dag van de bruiloft. Een “vriend” van meneer Rochester komt onder de bruiloftsmis de kerk binnen en beweert dat zijn zus de vrouw is van meneer Rochester. Meneer Rochester bevestigd dit en legt uit dat hij vijftien jaar geleden inderdaad getrouwd is. Ook legt hij uit dat deze vrouw met de maand gekker werd en dat ze nu op de zolder van zijn huis woont. Nadat Jane dit verhaal gehoord heeft vlucht ze weg. Arm en uitgehongerd komt ze bij mensen aan waar ze mag blijven wonen. Later in het verhaal blijkt dat deze mensen Jane’s twee nichten en neef zijn. Ze erft een flinke som geld van een zeer rijke overleden oom en na een huwelijksaanzoek van haar neef waar ze niets in ziet besluit ze op zoek te gaan naar meneer Rochester. Het huis van meneer Rochester is echter afgebrand. Via een bewoner van het dorp waar het huis staat hoort Jane het verhaal over de brand. De gekke vrouw van meneer Rochester had de brand aangestoken en is zelf bij een val van het dak omgekomen. Meneer Rochester is blind geworden en heeft één hand verloren. Door aanwijzingen van de dorpsbewoner vindt ze meneer Rochester terug. Ze besluiten te gaan trouwen en krijgen ook kinderen. Na verloop van tijd kan meneer Rochester zelfs weer een beetje met één oog zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jane Eyre door Charlotte Brontë"