Jamaica Inn door Daphne du Maurier

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1001 woorden
  • 31 juli 2007
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 39 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1936
Pagina's
304
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Jamaica Inn
Shadow
Jamaica Inn door Daphne du Maurier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Auteur: Daphne du Maurier
Titel: Jamaica Inn
Jaar van uitgave: Eerste druk in 1936
Aantal bladzijden: 302
Besteedde tijd aan het lezen: ongeveer 2 weken
Datum waarop het boek uit was: 31- 10 - 2006

Verantwoording van de keuze
Na het lezen van de achterkant van het boek, leek het me een spannend boek, waar ook nog wat romantiek in voor komt. Vandaar mijn keuze.

Verwachtingen vooraf
Op de voorkant van het boek staat een anker afgebeeld, daardoor dacht ik dat het boek iets met de zee te maken zou hebben.
Door het lezen van de achterkant van het boek, verwachtte ik dat de oom waarbij Mary zou gaan wonen een gevaarlijke man was en dat ze verliefd zou worden op een man die ze eigenlijk niet kon vertrouwen.


Reactie achteraf
Ik vond het een mooi boek. Het was spannend en romantisch tegelijkertijd. Er zaten veel spannende momenten in en de ontknoping vond ik heel verrassend. Een ‘feelgood’ boek.

Reactie op verwachtingen vooraf
Het boek heeft inderdaad met de zee te maken. Mary’s oom en zijn ‘compagnons’ laten daar namelijk schepen zinken en vermoorden de bemanningsleden om de lading van de schepen te kunnen stelen.
Mary’s oom is een gevaarlijke man, hij kleineert Mary’s tante, steelt, mishandelt en vermoordt mensen.
De man waar Mary verliefd op wordt, lijkt niet te vertrouwen, maar later blijkt dat hij alleen een paardendief is en geen moordenaar.

Samenvatting van de inhoud
Mary Yellan’s moeder is net overleden en Mary heeft haar moeten beloven dat ze niet alleen op de boerderij in Helford achter zal blijven, maar dat ze bij haar tante Patience zal gaan wonen.
Tante Patience is een gezellige, vrolijke vrouw en ze is getrouwd met Joss Merlyn, de waard van de herberg ‘Jamaica Inn’. De ‘Jamaica Inn’ staat in een verlaten gebied en is omgeven door heide.

De koetsier die Mary naar de ‘Jamaica Inn’ rijdt, vertelt haar dat ‘fatsoenlijke mensen’ niet in de herberg komen.
Tijdens het verblijf bij haar oom en tante merkt ze al snel dat er iets vreemds aan de hand is. Haar tante lijkt een wandelend lijk geworden, er zijn bijna nooit gasten in de ‘Jamaica Inn’, de gastenkamers lijken ongebruikt en verkeren in slechte staat en er is een kamer waarvan de deur op slot zit en de ramen dicht zijn getimmerd.
Op een nacht hoort Mary paarden en voetstappen voor de herberg. Oom Joss had haar verteld dat, als ze dit zou horen, haar vingers in haar oren moest stoppen en ver onder de dekens moest kruipen. Toch gluurt Mary door het raam en luistert ze gesprekken af. Ze komt te weten dat haar oom zich bezighoudt met smokkelen.
In haar vrije tijd maakt Mary lange wandelingen op de heide. Op één van haar zwerftochten ontmoet ze Francis Davey, de dominee van Altarnun, een dorpje in de buurt. Ze vertelt hem alles over haar oom, hij is de enige aan wie ze dit toevertrouwt.
Als Mary’s oom dronken is, vertelt hij Mary over zijn criminele bezigheden. Hij is een strandpiraat. Samen met een stel louche figuren lokt hij schepen, laat ze verongelukken, vermoordt de bemanning en steelt de lading. De herberg is een opslagplaats voor de gestolen goederen.
Mary is heel erg geschokt van wat ze heeft gehoord en sluit zichzelf 4 dagen lang op in haar kamer.
De dag voor kerst neemt Jem Merlyn, de jongere broer van Mary’s oom,haar mee naar een kerstmarkt in Launceston. Ondanks dat Jem zo op zijn broer lijkt, wordt Mary verliefd op hem. Die avond kussen ze elkaar.
Later op de avond wordt Jem opgepakt wegens het verkopen van een gestolen paard, dus Mary moet alleen terug naar huis.
Onderweg naar wordt ze gepasseerd door een koets, in de koets zit Francis Davey. Mary krijgt een lift.
Als Francis Davey al uit de koets gestapt is en alleen Mary nog in de koets zit, wordt de koets overvallen door Joss Merlyn en zijn ‘bende’. De mannen zijn stomdronken en ze nemen Mary mee naar het strand.
Mary ziet hoe de mannen een schip lokken en de bemanning vermoorden. Mary vindt het vreselijk.
De mannen zijn niet zo voorzichtig en worden bijna betrapt.
Terug in de Jamaica Inn, maakt oom Joss plannen om te vluchten, omdat hij bang is voor iets of iemand.
Mary heeft haar eigen plannen. Ze wil Francis Davey waarschuwen en zo haar oom op laten pakken. Maar, als ze stilletjes de herberg uit is geslopen en naar Francis Davey’s huis is gelopen, komt ze er achter dat hij niet thuis is. Wanhopig loopt ze naar het huis van Jonker Bassat. Ook meneer Bassat is niet thuis, de vrouw van de jonker vertelt Mary dat hij al onderweg is naar de Jamaica Inn.
De koetsier van de familie Bassat brengt Mary naar de ‘Jamaica Inn’. In de herberg vindt ze haar oom en tante, ze zijn dood.
Francis Davey neemt Mary mee naar zijn huis. Daar vertelt hij haar dat hij eigenlijk de leider is van Joss Merlyn’s bende en dat hij degene is die Mary’s oom Joss en haar tante Patience heeft vermoord.
Hij dwingt Mary om met hem weg te vluchten uit Engeland en ergens anders een nieuw leven te beginnen.
Jem heeft ondertussen ook ontdekt dat Francis Davey de moordenaar van Mary’s oom en tante is, daarom heeft meneer Bassat een zoekactie naar Francis Davey opgezet.
Francis Davey wordt in zijn vlucht opgepakt.
Mary wil alleen nog maar terug naar haar thuis in Helford. Maar, als ze Jem tegen komt, die de tegengestelde richting opgaat. Besluit Mary om met Jem mee te gaan, want ze houdt van hem.

Thema/titel
Ik denk dat het thema van dit boek ‘vertrouwen en wantrouwen‘ is want, Marry vertrouwt de verkeerde personen. Ze wantrouwt Jem terwijl Jem eigenlijk wel te vertrouwen is en ze vertrouwt Francis Davey, die helemaal niet te vertrouwen is.
De titel van het boek is ‘Jamaica Inn’, omdat het verhaal zich in en om de ‘Jamaica Inn’ afspeelt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jamaica Inn door Daphne du Maurier"