It's my life door Michael Harrison

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1733 woorden
  • 17 april 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover It's my life
Shadow
It's my life door Michael Harrison
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
It's my life
Michael Harrison


1. Uitleg van de titel

De titel van het boek is “It’s my life”. De schrijver heeft hoogstwaarschijnlijk voor deze titel gekozen omdat het belangrijkste onderwerp uit het boek kidnapping is. Als je gekidnapt bent wordt je verteld wat je moet doen, en wanneer. Je kunt niks meer zelf regelen en je bent afhankelijk van je ontvoerders. Je leven is dan jouw leven niet meer, maar dat van de kidnappers. Daarom de titel: “It’s my life”.
Zelf zou ik voor een andere titel gekozen hebben. Eentje die meer bij het verhaal past, bijvoorbeeld: “Watch out for your parents” of “Catch me if you can”
2. Korte samenvatting van elk hoofdstuk

Hoofdstuk:

1:
Martin komt thuis van school en heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Hij pakt wat te drinken neemt een koekje. Plotseling krijgt hij een hand voor zijn mond en wordt er een jas over zijn hoofd getrokken. Hij wordt vastgebonden in de keuken. Als de dader even later naar beneden komt moet hij zich stilhouden en mee naar buiten komen.

2: Eerst moet hij nog een briefje voor zijn moeder schrijven. Daar staat in dat hij ontvoerd is en dat ze absoluut niet de politie mag bellen. Eenmaal buiten ziet hij de buurvrouw, hij overweegt om te gaan gillen maar doet dat toch maar niet. Ze rijden met een auto naar het kanaal waar een boot ligt. Hij wordt in een kamertje opgesloten, de man zegt: “Welkom aan boord”.

3: Hannah voelt al een tijdje dat er iets aan de hand is tussen haar ouders. Ze heeft gelijk, na een tijdje gaan ze scheiden. Ze mag kiezen bij wie ze gaat wonen, en kiest voor haar vader. Niet omdat ze meer van hem houdt, maar omdat haar moeder heel ver weg gaat wonen.

4: Martin hoort de motor van de boot starten. Ze gaan een eindje varen, weg van de stad. Hij krijgt de opdracht zijn vader te bellen, en hem te zeggen wat de Man op een briefje geschreven heeft. De Man wil 400.000 pond. Hij zegt dat de vader van Martin een loterij gewonnen heeft.

5: Als de Man even weg is glipt Martin door een deur naar buiten. Kruipend door het natte gras ziet hij opeens zijn moeder praten met de man die hem ontvoerd heeft. Hij beseft dat zijn moeder en haar nieuwe vriend dit hele plan misschien wel in elkaar gezet hebben. Hij kan zich maar het beste dom houden.


6: De vader van Hannah heeft een nieuwe vriendin, Carol. Die zegt dat haar vader weg is voor zaken, maar dat gelooft Hannah niet. Ze denkt dat hij misschien wel naar zijn boot toe is.

7: De Man legt uit hoe ze het gaan doen met de geldoverdracht. Het is een goed bedacht plan. Ze kunnen precies zien aan wie ze het geld overhandigt, en of diegene nog iemand bij zich heeft. Martin moet zijn vader weer opbellen, dit keer gaat het over hoe hij het geld moet overhandigen. Maar als hij zijn vader aan de lijn heeft zeg die: “IK heb GEEN geld gewonnen.”

8: Als de man even weg is, ziet Martin kans om te ontsnappen. Hij klimt door een raam en rent weg. Dan ziet hij onder een brug een meisje staan. Het meisje vraagt wat Martin op de boot van haar vader doet. Martin zegt dat hij het verhaal wel wil vertellen, maar dat hij hier eerst weg moet.

9: Hannah gaat naar de boot van haar vader kijken als er opeens een jongen uit de bosjes komt rennen. De jongen heet Martin. Hij vertelt wat er gebeurd is, en opeens wordt er van alles duidelijk. De moeder van Martin blijkt nu de stiefmoeder te zijn van Hannah.

10: Ze gaan naar het huis van Hannah. Als ze binnen zijn gaat de telefoon. Het is de vader van Hannah. Dan verstoppen ze zich in huis, maar laten alles zo achter dat het lijkt of dat ze weg zijn.

11: De moeder van Hannah komt het huis binnen. Ze ziet dat Martin daar is geweest en belt de vader van Hannah. Ze hangt op en vertrekt. Martin en Hannah rennen naar het huis van Martin om zijn fiets op te halen, maar zijn dan in alle haast vergeten de fiets van Hannah mee te nemen.

12: Bij het huis van Hannah aangekomen springt Carol (de moeder van Martin) opeens uit de bosjes en pakt Martin vast. Hannah kan nog net ontkomen. Carol wil dan de vader van Hannah opbellen, maar Hannah heeft er de stekker beneden al uitgehaald. Dan loopt Hannah naar buiten en gooit een paar steentjes naar het badkamerraam waar Martin opgesloten zit. Ze roept dan naar Martin dat hij de deur moet afgrendelen.

13: Dan komt de vader van Hannah thuis. Samen met Carol probeert hij dan de badkamerdeur in te trappen. Hannah pakt een steen en gooit die door een ruit aan de andere kant van het huis. Zodra de ouders dan zijn afgeleid moet Martin naar buiten komen. Dat lukt niet omdat de vader van Hannah aan de buitenkant een sleutel op de badkamerdeur heeft gedaan.

14: Hannah heeft geen keus, ze moet in het huis zien te komen en Martin van binnenuit bevrijden. Eenmaal binnen hoort ze haar vader tegen Carol praten over wat ze zullen doen met haar. Dan laat ze Martin uit de badkamer. Als ze de ouders de trap op horen komen duiken ze snel in een donker hoekje. Zodra de ouders in de badkamer zijn, sprinten ze weg.

15: Ze fietsen door de straten en remmen dan plotseling af. Ze hebben een auto gehoord. In die auto zit: Carol! Ze beseffen dat de vader van Hannah dan waarschijnlijk ergens rondfietst. Ze verschuilen zich daarom op een kerkhof.

16: De volgende ochtend gaan ze naar de flat van de vader van Martin. Plotseling klinkt er een stem door de brievenbus, ze duiken op de grond. Het is Carol. Ze heeft de jas van Martin zien hangen en is nu de sleutel halen bij de bovenbuurvrouw. Dit is hun kans, ze sprinten weg.

17: Ze pakken de fietsen en gaan op weg naar de waarschijnlijk laatste veilige schuilplaats, de boot. Als ze bij de boot aankomen aarzelen ze nog even maar gaan dan toch naar binnen.

18: Ze hebben hun natte kleren op een gaskacheltje gelegd dat nog in de boot stond. Opeens blaast Hannah de kaarsen uit, ze zijn betrapt door haar vader. Hij roept dat ze naar buiten moeten komen, maar dat doen ze niet. Opeens staat de boot in brand! Ze springen eraf en belanden in het water.

19: Op dat moment explodeert de boot. Er springt een man in het water die hen komt redden. Het is de vader van Martin. Hij neemt hen mee naar zijn flat, en waarschuwt Carol om ook nog maar in de buurt te komen van Hannah en Martin.


20: De nachtmerries van Martin bestaan nu altijd uit drie delen:
 De explosie van de boot, en het zien van mensen aan de kant.
 Het vallen in het water en het zien van de onderwaterwereld.
 Hij ziet steeds zijn hoofd, alleen zijn hoofd. Mond open, ogen wijd open en omringd door vuur.

21: De volgende ochtend zitten ze rond de keukentafel. Martin vraagt waarom zijn vader niet had verteld dat hij de loterij had gewonnen. Vader vertelde dat het een grap was, ze hadden met 5 man van het werk, maar 10 pond gewonnen. In de kroeg hadden ze dat een beetje overdreven.

22: De vader van Martin zegt dat het het beste is als ze er met zijn allen over praten, dus ook met Carol en de vader van Hannah erbij. Er wordt iets afgesproken. Voor de ontmoeting fietsen Hannah en Martin nog even langs het kanaal. Het ligt er weer net zo bij als vroeger.

23: Dit was het dan, de ontmoeting. Oog in oog met Carol. Ze biedt haar excuses aan aan Martin, en vraagt of hij weer mee naar huis wil komen. Maar Martin blijf bij zijn vader. Hannah wil ook niet naar huis, ze blijft nog een tijdje bij mevrouw Oxley logeren.

24: De tijd gaat voorbij, dagen, weken. Hannah woont nu in de flat naast Martin, samen met haar moeder. Carol en de vader van Hannah zijn uit elkaar. En Martin? Martin gaat elke week even naar zijn moeder toe.3. Mijn mening over het boek

Toen ik een boek moest gaan lezen wist ik niet goed wat ik moest kiezen. Er was wel veel keus maar er was niet echt een boek bij dat mij aansprak. Tot ik dit boek zag staan. Ik bekeek de kaft en vond die er wel spannend uitzien. Toen ik eenmaal de achterkant had gelezen wist ik het zeker: dit boek wordt het. Het onderwerp van het boek is kidnapping, dus het moest wel spannend zijn. Ook is er een soort explosie te zien op de voorkant van de kaft. Je ziet twee mensen door de knal naar beneden vallen.

Het taalgebruik in het boek is niet te moeilijk, het leest lekker door en is afwisselend. Wel moest ik er een aantal keren het woordenboek bij halen voor dingen die ik nog niet heb gehad.
Het hele verhaal is in de ik vorm geschreven. Boven elke bladzijde staat de naam van de verteller van het hoofdstuk. Dit omdat het anders te verwarrend wordt.
Wat handig is aan deze manier van schrijven is dat je soms twee kanten van een verhaal te horen krijgt. Je leert dan de hoofdpersonen meteen een beetje kennen, en je weet beter hoe ze over bepaalde onderwerpen denken.

In het boek zitten maar weinig echte cliffhangers, ze lopen gewoon in elkaar over zonder dat je daar echt iets van merkt. Er zitten uiteraard wel een aantal spannende stukken bij waardoor je verder wil gaan met lezen, maar niet specifiek op het einde van een hoofdstuk.4. De keuze voor deze kaft

Op de kaft van het boek staan Martin en Hannah, die door de explosie van een gastank uit een boot worden geblazen. Ze kijken allebei heel angstig uit hun ogen.
Je kent de personen en hun verhaal natuurlijk pas als je het boek gelezen hebt. Als je de kaft ziet, denk je niet gelijk aan kidnapping en aan de angst voor andere mensen. Hij geeft dus niet zo’n goede indruk van het verhaal. Ik had zelf voor een andere kaft gekozen. Bijvoorbeeld: een jongen vastgebonden op een boot, mensen die wegrennen voor iemand anders of tieners die schuilen in de bosjes.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.