In Cold Blood door Truman Capote

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover In Cold Blood
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Redactie | 1294 woorden
  • 28 april 2009
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
67 keer beoordeeld

Boekcover In Cold Blood
Shadow
In Cold Blood door Truman Capote
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Truman Capote
Titel
: In Cold Blood
Jaar van Uitgave
: 1967
Uitgever
: Random House, New York


Korte Samenvatting

Holcomb is een afgezonderd dorp in West Kansas. Het is november 1959, 14 november om precies te zijn. De dag erna wordt het lijk van Nancy Clutter gevonden, de dochter van de familie Clutter. De politie wordt gebeld en de lijken van Mr, Mrs Clutter en Kenyon Clutter worden ook gevonden. De twee moordenaars vertrekken uit Kansas en gaan naar Mexico, maar niemand weet dat omdat de moordenaars nog niet gevonden zijn. Dan speelt Floyd Wells informatie door naar Al Dewey, die de leiding heeft over deze zaak. Hij weet dat Dick en Perry de Clutter familie wilden vermoorden. Dan worden ze gepakt in Las Vegas. Dicks ondervraging begint, maar hij ontkent dat hij één van de moordenaars was. Perry ontkent het ook. Het proces begint, maar het is moeilijk om een onbevooroordeelde jury te vinden. De moordenaars krijgen beide de doodstraf door ophanging.

1. Titel

De titel heeft een symbolische betekenis. De titel legt uit hoe de moordenaars in het boek moorden: in koelen bloede. Zonder enige slechte gevoelens of spijt.

2. De setting
De setting van het boek is voornamelijk Holcomb, een dorpje dichtbij de Wheat Plains (korenvelden) in West Kansas. Moordenaars worden gepakt en in Kansas State Penitentiary vast gehouden.

3. Flash-forwards of flash-backs
Het verhaal wordt grotendeels in chronologische volgorde vertelt, behalve de achtergrondverhalen en de bekentenissen, dat zijn flash-backs.

4. Commentaar op de schrijfstijl
Truman Capote schrijft in een uitgebreide, omvattende stijl, met veel extra informatie. Dit zorgt er voor dat de lees-snelheid langzamer wordt. Anderzijds is de manier waarom hij met taal omgaat magnifiek. Het boek wordt als een objectief boek neergezet. Door het geven van veel achtergrondinformatie, details, en andere informatie, wekt het verhaal sympathie op voor de hoofdpersonen en beïnvloedt zo de beoordeling van de lezer.

5. Spanning
Er is geen echt duidelijke spanningsboog. Het verhaal wordt verteld zoals het gebeurd is. Je kan zeggen dat de spanning erg langzaam wordt opgebouwd.

6. Perspectief
Het boek is geschreven in de derde persoon door een alwetende verteller; de gedachten van alle hoofdpersonen worden weergegeven.

7.
Beste personage om te karakteriseren.
Het beste personage om te identificeren zou Mr. Clutter moeten zijn. Hij is een erg nette en religieuze man met veel conservatieve principes. Hij is tegen alcohol en is erg zuinig op zijn geld. Hij representeert de normale Amerikaanse man met een normale familie.

8. Meest indrukwekkende scène
De scène die de meeste indruk maakte was die waar de vermoorde Clutter familie wordt gevonden in hun huis. De familie zag er zo vredig en normaal uit en binnen een paar seconden waren ze gewelddadig vermoord.


9. Meest teleurstellende scène
Ik vind het hele boek teleurstellend, omdat Capote zoveel details neer zet en ontzettend uitgebreid schrijft, dat de lezer het plezier in het lezen verliest. Het is wel een interessant boek.


10. Andere manipulerende manieren van de schrijver
Truman Capote beïnvloedt de beoordeling van de lezer door meer sympathie op te wekken voor sommige personages in het boek dan voor andere personages. Hij schrijft geëmotioneerd over de doodstraf, dit beïnvloedt de lezers gedachte hierover ook.

11. De mening van de auteur
Capote beschrijft moordenaars niet als genadeloze personen, en lijkt erg geïnteresseerd in hun gemoedstoestand. Het lijkt alsof hij aan het eind van het boek zelfs sympathie heeft voor de moordenaars en hun lot. Hij bezocht de moordenaars enkele keren toen ze nog leefden. In het boek presenteert hij ze zoals ze echt waren; op een manier zijn ze zelf ook slachtoffers. Capote oppert dat geestesziekte misschien een reden was voor hun wrede actie. Vooral Smith is omschreven als een tragisch slachtoffer.
Capote is erg tegen de doodstraf, en walgt bijna van de executie van de moordenaars omdat ze een geestesziekte hebben, dan moeten ze ook daarnaar behandeld worden vindt Capote. De omschrijving van de rechtszitting die resulteerde in die uitspraak mistte wel wat gevoel.

12. Genre
In Cold Blood wordt een non-fictie roman genoemd. Deze roman was de eerste in zijn soort. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen..

13. Wat zou je veranderen
Ik zou graag veranderen dat de moordenaars niet opgehangen worden. Door de manier waarop het verhaal verteld wordt krijg je sympathie voor Perry en Dick. Ik ben ook tegen de doodstraf, dus dit is wat ik het liefst zou veranderen.

14. Ontmoeting
Ik denk dat ik Perry Smith het liefst zou ontmoeten. De lezer sympathiseert met hem en heeft medelijden met hem door zijn geestesziekte. Ik denk niet dat ik iets weet wat ik tegen hem zou zeggen, want op een manier kun je hem niet de schuld geven, omdat hij ziek is. Maar ik zou hebben geprobeerd zijn ophanging te voorkomen.

15. Quote
De quote: “I didn’t want to harm the man. I thought he was a very nice gentleman. Soft-spoken. I thought so right up to the moment I cut his throat.” maakt duidelijk hoe geestesziek Perry Smith is.
De lezer ziet hem net zo als een slachtoffer als de vermoorde personages.

16. Link met een ander boek
Dit boek doet me niet denken aan een ander boek, liedje, toneelstuk, schilderij, beeld of film. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en het is een erg uitzonderlijke misdaad, dus elke gebeurtenis en scène is uniek.

17. Advertentie
In Cold Blood is het beste non-fictie boek ooit uitgebracht. Deze roman, door Truman Capote, beschrijft het verhaal rond de moord op de Clutter familie. Met zijn magnifieke taalgebruik en zijn objectieve kijk, zuigt Capote zijn lezers in het verhaal.
Op het eind worden de moordenaars opgehangen. Deze scène over extreme rechterlijke wreedheid raakt Capote nog steeds, jaren nadat dit fascinerende document, een controversiële bestudering, werd gepubliceerd.

18. Achterflap
In dit boek vertelt Truman Capote vanuit een objectief standpunt het verhaal rond de moord op de Clutter familie. Deze werden wreed vermoord door twee mannen, Dick Hickock en Perry Smith. Capote volgde de gebeurtenissen en schreef alles op. Capote was gefascineerd door de moord, omdat de moordenaars geen motief hadden en door hun ongelofelijke bekentenis. Door zijn magnifieke schrijf-stijl zuigt Capote de lezers in het verhaal.
In het kort: In Cold Blood is een boek dat je gelezen moet hebben. Niemand heeft ooit zo’n groots boek geschreven.

19. Film, wat ik zou veranderen
Als ik een film zou maken die gebaseerd is op dit boek zou ik de stijl van het verhaal veranderen. Een film van dit boek zou eerder een documentaire worden dan een film. Ik zou het psychologische thriller element benadrukken, zodat het interessanter wordt om naar te kijken.

20. Film, welk personage zou ik willen spleen
Ik zou geen enkel personage willen spleen, omdat ze allemaal tekortkomingen hebben op een manier. Als ik de alwetende verteller zou kunnen zijn, zou ik hem graag willen spelen. Door de objectieve rol en het feit dat hij niet meedoet in het verhaal.

21. Beginshot met muziek
Het beginshot zou bestaan uit de personages van de Clutter familie, om de beurt, bezig met hun dagelijkse activiteiten. Na de behandeling van elk persoon zou ik een shot laten zien van hun dode lichamen. Ik zou vredige klassieke achtergrondmuziek op kiezen. Dat versterkt het idee van de normale familie en de brute moord erna. Het zou ook de psychologische en de thriller-kant benadrukken.

22. Laatste shot met muziek
Het shot voor de laatste shot van de film zou het ophangen van Perry en Dick zijn. Hierbij zou ik erg dramatische muziek kiezen. Het laatste shot zou een scène zijn met, om de beurt, alle mensen die treuren om de dood van de familie. Hiermee zou ik laten zien dat het ophangen van de moordenaars geen troost biedt aan de nabestaanden. En dat de doodstraf niet veel helpt in hun verdriet. De laatste scène zou wat minder dramatische muziek hebben dan de vorige shot.

REACTIES

P.

P.

Dat was wellicht de meest afgrijselijke samenvatting die ik ooit gelezen heb.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In Cold Blood door Truman Capote"