Immoral door Brian Freeman

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1960 woorden
  • 24 juli 2007
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 10
  • 1 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Verdorven
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
480
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Immoral
Shadow
Immoral door Brian Freeman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Primaire bibliografie:
· Brian Freeman
· Verdorven
· Brian combineert het schrijven met zijn functie als directeur marketing en pulic relations voor een groot advocatenkantoor in Minnesota. Verdorven is zijn eerste thriller.
Voor Freeman, was een wereldwijd uitgeversbedrijf lanceren met een leeftijd van 41 het hoogtepunt van de afgelopen dertig jaar. "Ik begon mijn eerste "roman" in de zesde klas," roept hij terug. "Het ging over de dood van een grootmeester in schaken. Dit was in de Bobby Fischer en Boris Spassky dagen. Ik noemde het Schaakmat. Wie weet, ga ik nog terug naar dat verhaal".

Secundaire bibliografie:
· Het boek zelf

· www.bfreemanbooks.com
· Woordenboek

Primaire gegevens:
· Brian Freeman
· Verdorven
· Headline Book Publishing Ltd, Londen
· 414 bladzijden
· ±10 uur gelezen
· maandag 21 Augustus uitgelezen

Samenvatting:
Rachel Deese, 17 jaar, wordt vermist. Jonathan Stride wordt aan deze zaak gezet samen met Maggie Bei, hij wil deze zaak perse oplossen. Want hij heeft een eerdere vermissing in de stad Duluth, Minnesota, niet op kunnen lossen. Een jaar na de vermissing van Kerry Mcgrath word dan ook Rachel Deese vermist.
Na allerlei onderzoeken en ondervragingen, graaf Stride dieper in de achtergrond van Rachel. Rachel en haar moeder Emily Stoner hebben een haat relatie. Rachel stangt haar moeder op alle mogelijke manieren, zeker na de dood van Tommy Deese. Die kwam om in een kermisattractie, als gevolg van een hartaanval. Rachel wijdde alles aan Emily.

Tijdens de onderzoeken naar Rachel komt Stride Andrea tegen, op de school van Rachel. Uiteindelijk krijgen zij een relatie. Vooral omdat ze veel gemeen hebben, ze zitten allebei met zichzelf. Stride heeft zijn vrouw Cindy verloren en is daar altijd nog mee bezig. Andrea is gescheiden van Bob, die er vandoor ging met een jonge meid. Later trouwen ze dan ook.
Ze vinden een link naar Greame, tegen hem word er dan ook een rechtszaak gespannen. Emily gelooft niet dat Greame haar dochter heeft vermoord.
Maar tijdens deze rechtszaak komen ze op een spoor doordat iemand een gouden armband had gevonden, bij ‘de schuur’. En die blijkt van Rachel te zijn. (‘De schuur’ is een plek waar jongeren heen gaan om zomaar seks te hebben.) Tijdens het onderzoek bij de schuur ontdekken ze een lichaam. Als Emily dat hoort raakt ze van streek. Bij de volgende zitting vermoord Emily Greame. Het lichaam blijkt niet van Rachel te zijn, maar van Kerry.
Stride en Maggie lopen vast, deze verdwijning blijkt veel complexer dan ze hadden verwacht. Ze raken verstrikt in leugens, dood en verboden verlangens.

Drie jaar later.
Las Vegas. Een man genaamd Jerky Bob woont in een caravan in de verlaten woestijn. Op een ochtend staat hij op en ziet in de verte iets glinsteren. Hij is nieuwsgierig en gaat er op af. Het blijkt het lichaam van een dode jonge naakte vrouw, haar lichaam bedekt met glitters.
Serena Dail en Cordy (Cordero) Elias Angel onderzoeken deze zaak. Ze gaan op zoek in Las Vegas, en stuitten op het appartement van de jonge vrouw, Christi Katt. Onderzoeken het appartement en stuitten op de doodsoorzaak. En een link naar Duluth. Het lichaam blijkt van Rachel te zijn, komt zo bij Stride. Serena komt naar Duluth toe, om het verder te onderzoeken.
Er ontstaat een relatie tussen Serena en Stride. En hij scheid kort daarna van Andrea.
Dan gaat Stride mee met Serena naar Las Vegas, en blijft daar uiteindelijk dan ook wonen. Samen met Cordy lossen ze de zaak op. Ze komen er achter dat Jerky Bob de ex van Andrea is (Bob). De jonge vrouw waar hij mee vandoor is gegaan was Rachel. Maar Rachel dumpte hem en Bob ging daar kapot aan. Andrea kwam hem daarom opzoeken. Ze wilde in Las Vegas praten met Rachel en met Bob. Rachel werkte niet mee en deed heel gemeen tegen Andrea. Andrea had zichzelf niet meer in de hand en vermoorde haar bij ongeluk. Sleepte haar daarna naar de woestijn, zodat Bob haar zou vinden. Als wraak.

Titelverklaring:
de engelse titel van dit boek is “Immoral”. Ik vind deze titel beter bij het boek passen, het meisje dat vermist word gaat in tegen de goede zeden. “Verdorven” is op zich een goede vertaling, want Rachel heeft wel een duister hart. Ze doet van alles daar kom je in de loop van het boek achter, dan begrijp je ook wel waarom ze weg is.

Tijd:
Het is zeker wel in deze tijd, want met onderzoeken gebruiken ze ook allerlei dingen die ze vroeger nog niet hadden. Het boek duurt zo’n vijf jaar, ze slaan op een gegeven moment drie jaar over.

Ruimte:
Het speelt zich voor het grootste gedeelte af in Duluth, Minnesota. Dat is een stadje in de VS. Het verhaal speelt zich vooral buiten af ze verrichten ook veel onderzoeken. Later speelt zich ook een deel af in Las Vegas, daar wordt Rachel uiteindelijk ook gevonden.

Perspectief:
Dit boek heeft wel verschillende vertellers, maar waar je het meest mee leeft is Stride. Je gaat wel een “kijkje” nemen bij de verdachten, of familie van Rachel. Er zitten ook veel flash backs in en die worden ook door verschillende mensen verteld.

Spanning:
Er zit zeker spanning in dit boek, elke keer als ik stopte was ik echt benieuwd wat er nog zou komen. Wat het boek kan zo weer omgegooid worden.

Thema & motieven:
Een thema kan zijn dood, want in het boek worden uiteindelijk twee moorden opgelost. En het tweede thema kan zijn de relatie tussen Rachel en (moeder) Emily, wat eigenlijk een haat relatie is. Rachel heeft dan ook geprobeerd haar moeder te stangen op allerlei manieren.

Een motief kan zijn: in het begin van het boek wordt de school van Rachel onderzocht. Een lerares (Andrea) van die school komt in contact met Stride, zij trouwen later ook en scheiden weer. Andrea was al eerder gescheiden met Bob. Hij komt later in het verhaal terug en heeft dan ook veel te maken met de verdwijning van Rachel. En Andrea wist dat.

Personages:
- Rachel Deese: 17 jaar, lang en slank. Zwart haar tot over haar schouders. Roomkleurige huid. Veel mensen vinden haar een slet. Had een haat relatie met haar moeder, van jongs af aan.
- Jonathan Stride: Lang, zwart haar. Cowboy laarzen, spijkerbroek en leren jack. Hij heeft een slechte gewoonte om een pakje sigaretten te kopen en er eentje op te roken. Maar dan heeft hij spijt en dan gooit hij het hele pakje weg. Hij is een rechercheur en zijn partner is Maggie.
- Serena Dail: 35 jaar. Zwart haar tot op de schouders. Ze heeft het figuur van een showgirl. Groene ogen. Ze is 1.80 meter lang, lenig en gespierd. Ze is dan ook politieagente en collega van Cordy. Niet makkelijk in de omgang met mannen, snauwt ze af.
- Andrea Jantzik: 35 jaar. Lang, slank atletisch gebouwd. Lichtblauwe ogen, opgewekt gezicht en een wipneus. Was getrouwd met Bob, hij is vertrokken met een jonge meid.
- Maggie Bei: chinese vrouw. Zwart haar in de vorm van een omgekeerde schaal, met een pony tot haar wenkbrauwen. Amandelvormig ogen en mat gouden huid. Kleine vrouw. Ze is dan ook heel direct. Ze had vroeger gevoelens voor Stride.
- Emily Stoner: kleine vrouw. Blauwe ogen. Donker kort haar. Is weduwe van Tommy, vader van Rachel. Tommy kwam om in een kermis attractie, zijn hart begaf het. Na de verdwijning van Rachel zag ze er slecht uit.
- Greame Stoner: Tegen de vijftig. Een lange man. Grijze haren. Was vroeger directeur van een bank, daar heeft hij Emily ook leren kennen.
- Kevin: tiener. Blond haar. Breed gespierd, footbalspeler. Heeft verkering met Sally. Was de laatste die met Rachel gesproken heeft. Heeft ook lang iets voor Rachel gevoelt.
- Sally: tiener. Rond gezicht, verwarde kastanjebruine krullen. Slank en kleiner. Zij moest Rachel niet zo.
- Cordy (Cordero) Elias Angel: ongeveer 29 jaar. Kleine man. Zwart haar dat strak achterover zit gekamd. Donkere huid (Latino). Roofdierachtige ogen. Zijn tanden steken af tegen zijn huid. Heeft een actief sociaal leven, valt op kleine blonde jonge meisjes.

Verwerkingsopdracht 1:
-Waarde oordeel, ook in vergelijking met ‘De Kroongetuige’. (personen, taalgebruik, verloop van het verhaal)
Het boek ‘Verdorven heeft heel veel personages. Maar ze zijn dan ook allemaal belangrijk, soms dan lijkt het alsof het personage helemaal niet belangrijk is. Maar verder op in het verhaal blijkt die belangrijke informatie te geven of een verband te hebben met iemand anders. Ik vind het heel goed dat je in een boek rekening kunt houden met heel veel personages. In het boek ‘De Kroongetuige’ komen er minder personages in voor. Daar gebeurt dan ook minder in vind ik.

Het taalgebruik in ‘Verdorven’ is goed te volgen, er komen geen moeilijk woorden in voor. Het boek zit goed in elkaar en het taalgebruik helpt daar goed bij. Het taal gebruik van ‘De Kroongetuige’ was ook goed te lezen. maar er gebeurde minder in dat boek, je werd niet echt gesleept. Je bent natuurlijk wel nieuwsgierig wie de dader is, maar in ‘Verdorven’ hebben meer dingen en mensen ermee te maken. Het wordt dan wel ingewikkelder maar dat ligt eraan hoe het omschrijft.

De loop van ‘Verdorven’ is heel goed, hij houd het spannend tot het einde. Want er komen steeds nieuwe mensen en bewijzen. Waardoor en ook weer nieuwe onderzoeken worden gedaan. Vaak ook in een nieuwe omgeving. Bij ‘De Kroongetuige’ bleef het allemaal wel op één plek, de situatie veranderde maar heel stapsgewijs. Het verhaal sleepte je niet echt mee vind ik.

- Welke elementen van het boek ‘Verdorven’ zou je toe willen passen in het boek ‘De Kroongetuige’, zodat het voor jou een perfect boek word.
Voor het boek ‘De Kroongetuige’ zou ik het meer gecompliceerder maken. Meer gebeurtenissen, meer personages die betekenis hebben in het verhaal.
Misschien ook meer relaties laten spelen in het boek. Zo krijg je ook dat er meerdere mensen ermee te maken hebben. Dan heb je ook mee gebeurtenissen.

Verwerkingsopdracht 2:
Vergelijking.


De Kroongetuige, Maarten ’t Hart
Verdorven, Brain Freeman

Overeenkomsten.
· Allebei de verhalen worden grotendeels verteld door een man.
· Greame en Thomas worden beschuldigd van moord op een vrouw/meisje, uiteindelijk blijkt dat ze onschuldig zijn.
· Bij allebei de verhalen spelen er relaties.
· De meisjes die vermist zijn word gedacht dat ze dood zijn, wat achteraf niet zo is.
· Tussen de personages gaan er ook relaties kapot (en komen ook weer goed).
· Er spelen in allebei de boeken samenspanningen. Rachel werkt samen met Robin de ex-man van Andrea door sporen achter te laten om het idee te wekken dat ze vermoord is door haar stief vader (Greame). Jenny werkt samen met Robbert, zij vermoorde de vrouw van Robbert en Jenny doet zich voor als zijn vrouw en zo kunnen ze verdwijnen. Ze laten denken dat Thomas haar heeft vermoord omdat hij als laatste was gezien met haar.

Verschillen.
· K- Je leeft met de verdachte mee en zijn relaties.
V- Je leeft met de inspecteur mee en zijn relaties.
· K- Robbert en Jenny hebben een plan, ze werden verliefd maar Robbert was getrouwd dus vermoorden ze haar maar. Daarna wilden ze vluchten en deed Jenny zich voor als haar.
V- Robin (ex-man Andrea) vlucht samen met Rachel naar Las Vegas, omdat Rachel nog maar 17 is. Ze wil laten denken dat ze dood is, ook om haar moeder te stangen, en brengt iedereen op een dwaalspoor. Andrea komt weer in contact met Robin en wordt boos op Rachel omdat zij hem verwaarloost/kapot gemaakt heeft en vermoord haar.
· K- Jenny die vermist word is een jonge vrouw.
V- Rachel die vermist word is 17 jaar.
· K- Speelt zich af op één locatie.
V- Speelt zich af in Duluth, Minnesota, en in Las Vegas.
· V- In dit boek zijn er meer mensen bij het verhaal betrokken, en die ook echt een rol spelen.
· V- In het verhaal wordt er ook een oude moord opgelost door de nieuwe.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.