If I stay door Gayle Forman

Beoordeling 8.3
Foto van Floor
Boekcover If I stay
Shadow
  • Boekverslag door Floor
  • 4e klas vwo | 1284 woorden
  • 23 juni 2021
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
11 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Als ik blijf
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2009
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover If I stay
Shadow
If I stay door Gayle Forman
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Gayle Forman, if I stay, Dutton Books, USA, 2009

Primaire gegevens

De titel van het boek is if I stay, in het Nederlands is dat ‘als ik blijf’. De titel reflecteert de keuze waarvoor de hoofdpersoon, Mia, komt te staan en de gevolgen die daarbij komen. Nadat ze met haar gezin in een auto-ongeluk is geraakt en ze als enige overlevende in een coma ligt, moet zij bepalen of ze wil leven of niet. Ze vraagt zichzelf af of, als ze blijft, ze wel wil leven als haar ouders en broertje er niet meer zijn en hoe ze anders haar vriendje Adam en de rest van haar vrienden en familie achter kan laten. De titel klinkt spannend en emotioneel. Het wekt vragen op ‘Waar zou ze moeten blijven?’ ‘waarom wil ze weg?’ etc. hierdoor wilde ik het boek sneller lezen.

Verwachtingen

Ik verwacht dat het boek heftig en emotioneel is maar dat het ook een heel mooi, diep verhaal is. Ik denk dit door de titel, de flaptekst en door vrienden die ik over dit boek heb horen praten.

Het boek is inderdaad heftig en emotioneel met een mooi, diep verhaal. De gebeurtenis, het auto-ongeluk, is heftig en door de manier waarop het verhaal is geschreven leef je mee. Omdat je Mia’s gedachtes hoort tijdens de coma, zie je het verhaal vanuit haar ogen en de pijn die daarbij komt.

Biografie van de schrijfster

Gayle Forman is geboren op 5 Juli 1970. Ze is avontuurlijk, ze heeft veel gereisd voor haar studie. In 2007 publiceerde ze haar eerste boek, daarvoor heeft ze voor tijdschriften veel geschreven. Haar eerste boek was een young adult roman, dit is het genre waarin ze meestal schrijft. Het boek if I stay heeft in 2010 een Honor Award gewonnen en is in 2014 verfilmd. Gayle Forman heeft nog veel meer prijzen gewonnen voor de boeken die ze heeft geschreven.

Bron: https://www.gayleforman.com/

Samenvatting

Het boek if I stay gaat over Mia, Mia is een 17-jarig meisje die gek is op muziek, en dan vooral de cello. Ze woont met haar vader, moeder en 8 jaar jongere broertje Teddy die ook allemaal gek zijn van muziek, rockmuziek. Ze heeft een vriendje die in een succesvolle band zit en is erg verliefd. Haar leven is best wel normaal, ze heeft de standaard tiener problemen. Op een vrij normale ochtend, waar iedereen vrij is door een sneeuwstorm, besluiten Mia, haar ouders en Teddy om naar vrienden te gaan. Niemand had kunnen voorzien wat er ging gebeuren. Ze komen in een auto-ongeluk. Als Mia wakker wordt is ze uit de auto geslingerd en voelt ze zich vrij goed, ze heeft nog niet door dat ze als een soort geest tussen dood en leven rondloopt. Teddy en haar ouders zijn ook uit de auto geslingerd en ze gaat naar ze opzoek. Ze ziet haar overleden ouders en wilt doorzoeken naar Teddy als ze zichzelf ziet liggen. Mia begint te schreeuwen naar de ambulance medewerkers maar ze horen haar niet, ze lijkt onzichtbaar. Ze ziet dat haar lichaam en Teddy naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden gebracht en besluit mee te gaan. In het ziekenhuis wordt Mia via een helikopter naar een ander ziekenhuis gebracht en blijft Teddy achter. Ze ligt in coma en schommelt tussen leven en dood. Haar hele familie zit in de wachtkamer, niemand is meer bij Teddy. Zo komt ze erachter dat hij ook overleden is. Ze voelt zich heel alleen en weet niet of ze zonder haar gezin verder wil leven. Ze moet nu een lastige keuze maken, blijven leven of loslaten. Ze kijkt daarom terug naar leuke en belangrijke gebeurtenissen in haar leven, is ze er klaar voor om alles op te geven of blijft ze vechten?

Thema

De thema’s van het boek zijn leven, dood, opoffering, liefde en keuzes maken. Mia wordt omringt door liefde als ze de keuze moet maken tussen leven en dood. Ze moet kiezen of ze haar leven wil opofferen om bij haar gezin te blijven.

Personages

De belangrijkste personages zijn Mia en Adam.

Mia is een karakter. Ze is een 17-jarig meisje met lang, donkerbruin haar. Ze is dun en beschrijft zichzelf als een nerd. Ze speelt veel cello, minimaal drie uur per dag. Naast cello vindt ze het ook erg leuk om te leren en gaat ze met plezier naar school. Ze heeft een best gesloten personaliteit en ze is ook best onzeker. Ze vindt het leuk om dingen met anderen te doen maar ook heel spannend om andere mensen te leren kennen.

Adam is een type. Hij is ook 17 en heeft zwart krullend haar met donkere ogen. Hij speelt in een rockband en zo ziet hij er ook uit. Hij is erg zelfverzekerd en stoer maar ook erg lief en gevoelig. Hij is heel romantisch en doet erg zijn best om Mia zo goed mogelijk te laten voelen.

Dit wil je ook lezen:

De bij personen zijn Mia haar moeder, zij houdt ook van muziek en geeft goed advies. Mia haar vader, hij is heel grappig en liefdevol. Teddy, haar broertje. En Willow, zij is een familievriendin die als een soort tweede moeder voor Mia is.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit Mia, het is dus een ik-perspectief. Je leest wat ze denkt en wat ze voelt. Je leest niet wat de anderen denken of voelen maar wel hoe ze reageren en wat Mia daarvan vindt. Doordat je alleen leest wat Mia denkt is de spanning anders, het is natuurlijk spannend welke keuze ze gaat maken maar ik zou het verhaal eigenlijk ook wel vanuit een ander perspectief, bijvoorbeeld van Adam, willen lezen.

Tijd

Het verhaal gaat eigenlijk over één dag. Er zijn wel hoofdstukken over vroeger of de toekomst. Het verhaal wordt dus niet chronologisch verteld en er zijn flashbacks en flashforwards. De flashbacks zorgen ervoor dat je de hoofdpersoon beter begrijpt. Je leert namelijk wat ze zou achterlaten maar ook de hechte band die ze met haar ouders en broertje had waardoor het moeilijker zou zijn om te blijven. Dit heeft invloed op de diepte van het verhaal en hoe erg het de lezer raakt. Er wordt ook gebruik gemaakt van tijdsprongen en tijdverdichting.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal gaat eigenlijk over één dag. Er zijn wel hoofdstukken over vroeger of de toekomst. Het verhaal wordt dus niet chronologisch verteld en er zijn flashbacks en flashforwards. De flashbacks zorgen ervoor dat je de hoofdpersoon beter begrijpt. Je leert namelijk wat ze zou achterlaten maar ook de hechte band die ze met haar ouders en broertje had waardoor het moeilijker zou zijn om te blijven. Dit heeft invloed op de diepte van het verhaal en hoe erg het de lezer raakt. Er wordt ook gebruik gemaakt van tijdsprongen en tijdverdichting.

Ruimte

De ruimtes worden niet heel uitgebreid besproken. Er zijn namelijk veel flashbacks waar ze elke keer ergens ander zijn, het gaat daarbij niet om de ruimte maar om de emotionele waarde. Het is dus symbolisch. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis, Mia ligt op de ICU, ze heeft geen eigen kamer maar ligt op een grote zaal met meer risicopatiënten. Dit is meer voor de sfeer, je leest over hoe Mia zich daar voelt en dat ze graag even alleen wilt zijn.

Stijl

De stijl van de schrijfster is simpel. De zinnen zijn niet lang en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Het verhaal is niet altijd goed te volgen omdat je soms niet doorhebt dat je in een flashback zit. Er wordt voor de rest niet gebruik gemaakt van opvallende stijlfiguren.

Waardering

Ik heb online al veel over dit boek gehoord waardoor ik wist wat ik moest verwachten. Ik vind het boek mooi, het verhaal is heftig en wordt goed overgebracht. Het was heel makkelijk om mee te leven met de personages omdat Mia verteld wat ze voor haar betekenen. Het verhaal was niet herkenbaar maar wel boeiend. De gebeurtenis is realistisch maar het verhaal niet. Een auto-ongeluk met maar één overlevende is realistisch maar Mia die tussen leven en dood zat niet echt. Ik had geen moeite met de onrealistisch-heid van het verhaal. Ik zat diep in het verhaal waardoor ik het boek snel heb uitgelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "If I stay door Gayle Forman"