I never promised you a rose garden door Hannah Green

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover I never promised you a rose garden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 703 woorden
  • 12 juni 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
17 keer beoordeeld

Boekcover I never promised you a rose garden
Shadow
I never promised you a rose garden door Hannah Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I Never Promised You A Rose Garden
1. Primaire gegevens
Auteur: Hannah Green
Uitgave: 1e druk, 1964 Londen
Aantal blz.: 252
Leestijd: ong. 16 uur 2. Samenvatting Het verhaal gaat over Deborah Blau. Haar vader, een Poolse immigrant, wil zijn kinderen een betere toekomst geven dan hemzelf en verhuist daarom naar Chicago. Daar worden ze niet geaccepteerd door hun afkomst. Doordat vader Jacob Deborah aanspoort om haarzelf te bewijzen, heeft ze in haar jeugd al het gevoel dat ze anders is. Ook het antisemitisme geeft haar het gevoel dat iedereen tegen haar is. Omdat veel vriendschappen mislukken, beeldt ze zich in dat ze anderen ‘vergiftigt’, en durft daarom geen intensief contant meer te maken met mensen. Ze voelt zich verstoten en verschuilt zich in haar imaginaire wereld, het koninkrijk Yr. Dit voelt voor haar als thuis, maar al snel domineert Yr haar leven. Na haar zelfmoordpoging op haar 16e wordt ze naar een inrichting gestuurd. Ze wordt behandeld door Dr. Fried en beetje bij beetje komt ze tot haarzelf. Ze ontdekt emotie en wordt psychotisch, waarna ze naar een zwaardere afdeling wordt verplaatst. De goden uit Yr zijn niet blij met Deborahs beteren, en straffen haar vaak. Toch voelt ze zich thuis en verbeterd ze langzaamaan. Ze maakt contact met mensen, wat bijzonder voor haar is. Na 3 jaar mag ze op kamers, en ze doet alles om haar diploma te halen. Dat lukt, maar daarna beseft ze dat het zwaar is om tussen gewone mensen te leven, en Yr lacht haar uit. Ze krijgt een terugval en wordt nog een keer behandeld. Uiteindelijk maakt ze de keuze tussen Yr en de echte wereld, en kiest ervoor om Yr voorgoed achter haar te laten. 3. Aandachtspunten Niet chronologisch, veel flashbacks van haar jeugd

Veel fantasie, stukken die zich afspelen in Yr
Verhaal wordt verteld in derde persoon, dus veel beschrijvingen van haar gedachten, wat er met haar gebeurde
Veel woorden die in principe niet bestaan, begrippen en uitdrukkingen die Deborah zelf verzonnen heeft. Dit maakt het lezen er niet makkelijker op. 4. Vragen die de tekst oproept Waarom kan Deborah geen weerstand bieden aan Yr? Hoe is het mogelijk dat alleen gedachten en illusies zo’n enorme invloed op iemand kunnen hebben? Komt het wel weer goed met Deborah? Wiens schuld is het eigenlijk dat Deborah zo is geworden? Hoe beleeft zij die imaginaire wereld? Lukt het haar om verder te leven in de echte wereld na al deze verschrikkingen? 5. Antwoorden? Het is niet mogelijk om in de gedachten van Deborah te kijken, je kan je simpelweg niet voorstellen hoe het voor haar geweest is, hoe ze zich voelde. Als je het leest denk je wel van ‘kijk gewoon om je heen, wees er bewust van dat je hier bent en ga verder met leven’. Maar zo simpel is het blijkbaar niet. De kracht van gedachten en dingen die je je inbeeld is gewoonweg te groot. Ik zou best wel eens willen beleven wat zij beleefd, gewoon om het te snappen. Over wiens schuld het is is het boek niet echt duidelijk. Het is meer een samenloop van omstandigheden. Ze voelde zich niet geaccepteerd en een operatie aan een tumor heeft een soort van mensenvrees opgeleverd, ze ziet mensen als haar vijand, en denkt dat ze een bedreiging is voor de mensheid. Het boek eindigt goed, ze haalt haar diploma en maakt de definitieve keuze om de echte wereld in te gaan. Of ze het red is de grote vraag, het boek gaat hier verder niet op in. 6. Persoonlijke beoordeling Ik vond het een intrigerend boek. Deborah is ernstig ziek, dat weet je meteen al. Pas later in het verhaal, vooral tijdens de sessies met psychiater Fried komen er steeds meer gebeurtenissen, al dan niet fictief, naar voren die een oorzaak vormen voor haar ziekte. Ik vond het interessant om te lezen, omdat het op waarheid gebaseerd is en de kracht en effecten van gevoelens en gedachten een mens dus echt zo kunnen beïnvloeden. Het is best een ‘zwaar’ boek, niet bepaald een feel-good verhaal. Maar dat had ook niet gemoeten, zo maakt het veel meer indruk. 7. Kern van het verhaal Een verhaal over de strijd van een meisje om haar gedachtenwereld, die zich tegen haar gekeerd heeft, te verlaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "I never promised you a rose garden door Hannah Green"