Heksenkind door Monica Furlong

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1284 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
203
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Heksenkind
Shadow
Heksenkind door Monica Furlong
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Vraag 1: Geef de titel,de schrijver en het jaar van 1e druk van je boek.

Titel: Heksenkind
Schrijfster: Monica Furlong
1e druk: 1987

Vraag 2: Zorg voor een samenvatting van het boek van een ½ a-4tje.

Leana is nog jong, als haar moeder haar verlaat en haar oma voor haar moet zorgen, haar vader zit namelijk bijna altijd op zee. Als haar oma overlijd, wordt ze “geveild” bij de kerk. Niemand wil haar hebben, omdat ze zelf al nauwelijks kunnen eten (arm). Maar dan kom Juniper naar voren, ze gaat nooit naar de kerk en geneest mensen in het dorp, ook wordt ze beschouwd als “heks” Leana is daarom ook bang van haar. Maar al gauw komt ze erachter dat Juniper geen heks is maar een hele aardige vrouw, die haar van alles leert. Ze leert welke kruiden giftig zijn en welke je kunnen helpen tegen allerlei kwaaltjes…Op een dag, gaat Leana naar haar tante toe om met Colman (haar neefje) te spelen. Dan zegt haar tante dat er iemand op haar staat te wachten in de tuin, haar moeder…
Meave (moeder) is slecht en heeft een hekel aan Juniper omdat Finbar (vader van Leana en dus echtgenote van Meave) een relatie had met Finbar, voordat zij kwam, en met Finbar was getrouwd. Meave doet ook aan een soort van “magie” alleen dan wel slechte “magie”. Ze wil Juniper strikken en wilt dus van Leana, dat ze bij haar komt wonen, ze geeft Leana een steen… Deze steen zorgt ervoor dat Leana in een soort van trance komt, en naar haar toe komt. Leana is zo in de ban van de steen, dat ze Juniper verlaat en naar haar moeder toe gaat. Hier merkt ze dat haar moeder aan kwade “magie”doet, en vind ze een voodoopoppetje van Juniper, die al dagen last heeft van hoofdpijn. Leana gaat terug naar Juniper, en bied haar verontschuldigingen aan. Dan breekt de pest uit, ze moesten in die tijd iemand de schuld geven, dus Juniper wordt beschuldigd van hekserij, door Priester Fillins (die haar toch al niet mocht). De dorpelingen zijn bang voor Fillins, dus ook zei keren zich tegen Juniper. Juniper en Leana vluchten weg, tot aan de kust… Dan komen ze Finbar tegen. Ze stappen op zijn schip en varen weg…


Vraag 3a: Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat.

Op de voorkant van het boek staat Leana met een boeket in haar handen.
Aan de boven kant van het boek staat het dorpje waar het verhaal zich afspeelt.

Vraag 3b: Wat heeft de voorkant van het boek, met de inhoud van het boek te maken?

Nou Leana leert over kruiden, bloemen en planten dus ik denk dat ze net wat bloemen heeft geplukt ofzo.
En wat betreft dat dorpje, Daar speelt het hele verhaal zich in af…

Vraag 4a: Wat was het onderwerp van je boek?

Het onderwerp van mijn boek was heksenachtervolging.

Vraag 4b: Was het een interessant onderwerp? Leg uit.

Ja, ik vond het heel interessant. Want het boek is zo geschreven dat je leest, en toch wat opsteekt over heksenachtervolging zonder dat je het door hebt…

Vraag 5 Wat is het genre van het boek?

Historie


Vraag 6a: Waarneer speelt het verhaal?

In de zevende eeuw speelde het verhaal zich af

Vraag 6b: Hoe lang is de periode die wordt verteld?

De periode die wordt verteld is ongeveer 3 jaar

Vraag 6c: Wordt alles verteld in chronologische volgorde ?

Het verhaal wordt in grotendeels in chronologische volgorde verteld maar er zijn ook kleine stukjes dat ze terug in de tijd gaat zeg maar.

Vraag 7: Waar speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?

Het verhaal speelt zich af, in een dorpje in schotland, dit weet ik omdat dat staat in het boek.

Vraag 8: Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.

de hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Leana. Ze is kleine en bange meid, ze heeft blauwe ogen en zwart haar. Ze is erg verlegen als ze voor het eerst iemand ziet, later komt ze los en is ze erg spontaan.

belangrijkste bijpersonen

Juniper; De vrouw waar bij ze in huis woont een heks of zo gezegd een doran en wie Leana alles leert en verder opvoed.

Colman; Het neefje van Leana en haar beste vriend

Maeve; De echte (en slechte) moeder van Leana.

Cormac; De priester van het dorp, iedereen is bang voor hem, hij heeft een onzwijze hekel aan juniper.

Finbar; De oorspronkelijke vader van Leana die altijd op zee is.

Vraag 9: Was dit verhaal herkenbaar voor jou, of beschreef het een totaal andere wereld? Leg uit.

Nou, in dit boek, zit een wereld die ik niet erg goed ken, omdat ik ten eerste niet in de 7e eeuw leef en er, ten tweede, andere overtuigingen in zitten die overgins ik niet ken.

Vraag 10: Welke dingen uit het boek, hebben je aan het denken gezet? Leg uit.

Nou eigenlijk pas het laatste stuk, als de pest uit breekt, ik realiseer me nu dat mensen vaak iets, of iemand de schuld moet geven van dingen die gebeuren.

Vraag 11: was het boek realistisch?

Ja, althans wel voor grote delen. Er zijn natuurlijk mensen die veel van kruiden afweten enz. Maar ik denk dat ik dat stuk met dat voodoo poppetje niet erg realistisch is, al hoewel het wel realistisch is geschreven.

Vraag 12: Geef een titel verklaring:

Heksenkind; Het gaat wel een beetje over “heksen” in dit boek, over een kind, dat opwil groeien tot doran (heks). Een heksenkind dus.

Vraag 13: Wat vond je van dit boek?

Mijn eigen mening is dat ik het zelf wel een heel boeiend boek vond! Ik had er wel meer van verwacht omdat de titel van het boek Heksenkind is dus ik had echt verwacht dat het over heksen ging.Dat boeit me op zich wel boeken over heksen.Ik ben zelf niet zo’n echte lezer , maar ik had dit boek voor mijn doen best wel snel uit.Ik vond zelf ook dat er moeilijke namen in stonden die ik moeilijk vond om te lezen bijv. Juniper, Colman en Leana enzo die namen ben ik natuurlijk niet gewend en moest er goed over nadenken wat der stond.Maar het is een heel goed boek en ik raad het ook veel mensen aan ! Ik stond er zelf ook van te kijken dat zo’n dik boek me aansprak het heeft inmiddels 203 blz. en ik ben al niet zo goeie lezer ,maar ik zag het boek staan en ik dacht die moet ik lezen.Het sprak me gewoon aan sinds ik het boek had , moest ik elke dag een stukje lezen ik wou gewoon weten hoe het afliep.Het is af en toe ook een spannend boek!!
Leana leert van alles talen leert ze kennen en heel veel over kruiden! Mijn mening is gewoon dat ik het een heel goed boek vind en dat ik het veel mensen aan raad, maar toch had ik er zelf wel iets meer van verwacht ik dacht dat het over heksen ging maar ja dat viel dus reuze mee!!Maar toch is het een leuk boek om te lezen.

Vraag 14: geef informatie over de schrijver

Geboortedatum: 17 januari 1930
Geboorteplaats: Harrow, Engeland
Overleden: 14 januari 2003
Biografie: Na haar huwelijk in 1953, werkte Monica Furlong twaalf jaar als verslaggever voor verschillende kranten in Londen. Later werkte ze nog vier jaar voor de BBC. In 1971 verscheen haar eerste boek. Haar meeste boeken zijn nonfictie: ze schreef verschillende biografieën en boeken over filosofische, spirituele en feministische onderwerpen. Daarnaast schreef ze een paar boeken voor volwassenen. In 1987 verscheen haar eerste kinderboek. Ze had twee kinderen, een zoon en een dochter.

Boeken:
1988 Heksenkind (Lemniscaat/9e druk 2004)
1991 Juniper (Lemniscaat/6e druk 2002)
2004 Colman (Lemniscaat)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Meen je dit? Wat leren ze je daar? Ik gok niet veel.

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Heksenkind door Monica Furlong"