Heksenkind door Monica Furlong

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1630 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
203
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Heksenkind
Shadow
Heksenkind door Monica Furlong
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Zakelijke gegevens

De titel van het boek is Heksenkind. De schrijfster heet Monica Furlong.
De vertaler van dit boek in het Nederlands heet Anneke Koning-Corveleijn. De uitgeverij is Lemniscaat. De uitgifteplaats is in Rotterdam.
In 1988 is het boek uitgekomen. De uitgave is de achtste druk.

Dit boek is geschreven voor kinderen vanaf 14 jaar en ouder. Er komen geen moeilijke woorden in het boek voor. Het lettertypen is duidelijk te lezen. Heksenkind heeft in totaal 203 bladzijdes en heeft 21 hoofdstukken.

B. Inhoud

De hoofdpersoon
Leanaibh Glic is een meisje van ongeveer negen jaar.

Ze is een Christelijk meisje die niets van huishoudelijke taken wil weten.
Door iedereen in het dorp wordt ze Leana genoemd. Ze is klein en mager. Ze heeft blauwe ogen en zwart haar.
Ze is bang en verlegen als ze voor het eerst iemand ziet, later komt ze los en ze is erg ijver.

Het probleem van de hoofdpersoon
Het boek heeft niet 1 groot probleem, maar een aantal kleinere en dit maakt er een groot probleem van. Zo is één probleem dat Maeve, Leana haar moeder, Leana wil verleiden bij haar te komen wonen. Dit probleem wordt opgelost doordat Leana er zelf achter moet komen wat ze zelf wil. Een ander probleem is dat Juniper beschouwd wordt als een slechte heks, en als de Pest uitbreekt wordt zij daar voor verantwoordelijk gehouden, en gearresteerd. Ze lossen dit probleem op doordat ze wegvluchten. Ergens ver weg waar niemand hen zal vinden.

De bijpersonen
De bijpersonen in dit verhaal zijn:


Juniper: Juniper is ± 30 jaar oud en heeft een kruidentuin, waarmee ze zieke mensen uit het dorp geneest. Juniper is een Doran. Dit is een soort heks. Juniper is erg aardig voor mensen.
Ze heeft een slank lichaam, witte tanden, diepdonkere ogen. Haar huid was warm olijfbruin en ze had glanzend zwart haar.
Maeve: Zij is de moeder van Leana. Maeve is erg rijk. Zij is ook een heks, maar GEEN Doran, zij gebruikt haar kracht om macht te krijgen over andere mensen.
Fillan: Hij is de priester van het dorp. Hij is totaal niet eens met de levensstijl van Juniper. Hij is iemand die de schuld afschuif op andere mensen en niet eerst naar zichzelf kijkt.
Colman: Hij is het neefje van Leana. Hij is erg aardig voor Leana en hij is haar beste vriend. Colman is erg mager omdat de tante van Leana niet genoeg geld heeft om rond te komen.
Finbar: Dit is de oorspronkelijke vader van Leana die altijd op zee is. Over hem wordt weinig beschreven omdat hij geen rol speelt in het leven van Leana.

De verhoudingen tussen de personen en veranderingen

Juniper + Leana, eerst wil Leana niets met Juniper te maken hebben. Later worden ze goede vrienden en wil ze haar als moeder.

Maeve + Leana, Maeve is al lang geleden uit het leven van Leana verdwenen, later wil ze graag weer bij haar moeder gaan wonen, maar als ze er achter gekomen is hoe haar moeder eigenlijk is keert ze terug naar Juniper.

Fillan + Leana, deze twee hebben elkaar iets te verwijten later als Fillan steeds meer slechte dingen loopt rond te bazuinen en mensen loopt op te steken tegenover Juniper maakt hij het dat Leana niet meer naar de kerk wil.

Colman + Leana, ze zijn altijd goede vrienden en dat blijft tot het einde zo. Hun verhouding verandert nauwelijks, in het begin is het meer een verhouding van Leana haar zin geven en later merkt Leana dat ze hem steeds meer gaat respecteren en zo worden ze op het laatst betere maatjes.

Finbar + Leana, in het begin vind ze dat haar vader haar in de steek heeft gelaten. Later (op het schip) ziet Leana een waardevolle vader in hem die ze niet eens kent.

De manier waarop je de personen leert kennen en de gevolgen daarvan
Eigenlijk is Leana de enige die je van binnen uitleert kennen. De gevolgen hiervan zijn dat je doorkrijgt hoe het zal zijn om voor iemand te zijn die niet geaccepteerd wordt. De rest leer je kennen door wat ze doen en zeggen, wat de schrijver over hun verteld en wat Leana van hen vind.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in het koninkrijk Dalriada, dat nu deels uitmaakt van Schotland, op een eiland dat Mull genoemd werd.
Het speelt zich af in de zevende eeuw.
De tijd van het boek is een aantal jaar, ongeveer 1 a 2.
Er zijn wel terugblikken, zij veroorzaken dat je meer te weten komt over het verleden van Leana, over haar moeder, vader, soms van Juniper.

De bedoeling van de schrijfster
De mogelijke bedoeling van de schrijfster is een beeld van de middeleeuwen te schetsen, de vooroordelen die mensen hadden ( en nog steeds hebben), je uit te leggen wat Dorans zijn en vooral je vermaken.

Verhaalsoort
Het is een historisch verhaal en het verhaal is realistisch.

C. Mening

De menig:
Ik vind dit een spannend boek, je weet soms echt niet wat er gaat gebeuren.
Interessant, ik wist wel dat er ‘heksen’ bestonden, anders had men ze nooit achtervolgt maar nu weet ik ook wat dat, dan voor een soort mensen waren.
En ik vond het ook een zielig boek op de momenten dat haar oma stierf of de momenten dat ze in de kerk zat bij de terechtstelling van Juniper.

De mening:
Ik vind dit ook een heel spannend boek omdat er elke keer momenten in komen waar je denkt dat je wilt weten hoe het al zal gaan lopen.
Ook vind ik het boek droevig omdat Juniper niet wordt geaccepteerd hoe ze is. Ze wordt altijd uitgemaakt door iets wat haar kan kwetsen terwijl ze vele levens red.
Ik vind dat het boek me ook aan het denken zet omdat je wel wil weten hoe het in die tijdperiode zal zijn als je niet geaccepteerd wordt en hoe je, je dan voelt.

D. Informatie over de Auteur

Korte levensbeschrijving
De schrijver is Monica Furlong, ze is geboren op 17 januari 1930, ze werd geboren in Harrow in Engeland, ze groeide op in Londen. En studeerde later filosofie en theologie. Haar huwelijk was in 1953, hierna werkte ze 12 jaar als een verslag gever voor kranten in Londen, ook werkte ze nog 4 jaar voor de BBC. In 1987 besloot ze zich volledig op het schrijven te storten. In 1980 verscheen haar eerste kinderboek. Zelf had ze twee kinderen, een zoon en een dochter. Ze was heel erg geïnteresseerd in woestijnen, kluizenaars, magie, psychol-analyse en feminisme.
Monica Furlong overleed in 14 januari 2003.

Soorten boeken
Monica Furlong schreef zowel non-fictie als fictie. Ze schreef Biografieën, filosofische, spirituele en feministische boeken.
Ook schreef ze nog een aantal boeken voor volwassenen.
Haar kinderboeken gaan vaak over magie en avonturen met vrouwen in de hoofdrol.

Waar gaan haar boeken over?
De boeken die Monica Furlong schreef zijn vaak spannend en magisch, haar kinderboeken gaan over avonturen waarin Dorans, wijze vrouwen, de hoofdrol spelen. De boeken Juniper, Heksenkind en Colman zijn eigenlijk vervolgen op elkaar. En haar boek Colman is het definitieve einde geworden van de reeks, door haar overlijden.

Wat vinden boekbesprekers in het algemeen van haar boeken?
Wij hebben gekeken naar reacties van een aantal boekbesprekers.
Hierbij hebben wij een korte algemene samenvatting gemaakt.
De verwachting van het boek was dat het spannend zou zijn, maar dat het meer over ‘echt’ heksen zou gaan. Deze verwachting is maar gedeeltelijk uitgekomen. De inhoud vond ik wel boeiend, ik leefde mee met Leana en ook met Juniper en dit was ook niet moeilijk omdat alles erg uitvoerig beschreven was.

Andere boeken
Monica Furlong heeft de volgende kinderboeken geschreven:
Juniper, Colman

E. Samenvatting

Als Leana haar grootmoeder overlijdt en haar tante haar niet in huis kan nemen wordt zij op het dorpsplein ’geveild’ om onderdak te krijgen totdat haar vader terug is van zijn zeereis. Juniper bied aan om Leana in huis te nemen. Leana is bang, want Juniper wordt heks genoemd, maar als ze er achter komt dat Juniper heel erg lief is wordt ze minder bang.
Het leven bij Juniper is goed, Leana krijgt genoeg te eten, en leert van alles over kruiden, talen en koken.
Op een dag, als de kerk dienst is afgelopen, gaat Leana met haar neef mee om haar tante op te zoeken. Die zegt dat er in de tuin een verrassing voor haar is. Als Leana in de tuin komt ziet ze daar haar moeder staan, Maeve.
Ze krijgt van Maeve een bijzondere steen.
Als Leana weer bij Juniper is gaat het leven gewoon verder, maar Juniper moet wel een paar dagen weg, en laat ze Leana alleen achter.
Als Leana alleen is pakt zij de steen, die tegen haar lijkt te praten, en haar overhaalt naar Maeve te gaan. Als ze daar is heeft ze het wel naar haar zin, maar later niet meer. Haar moeder is alleen met zichzelf bezig en als Leana op een dag in haar moeders ‘heksenkamer’ komt vindt zij een pop die op Juniper lijkt en gekeeld wordt door een draadje, en neemt die mee. Leana besluit terug te gaan naar Juniper, op haar pony die ze heeft gekregen. Als ze weer thuis komt blijkt dat Juniper ziek is.
Ze geeft haar de pop en Juniper wordt weer snel beter.
Het leven gaat gewoon verder, en Leana wordt door Juniper opgeleid tot Doran. Alles verloopt goed totdat de pokken uitbreekt in het dorp. De priester Fillan beschuldigt Juniper ervan dat zij dat heeft gedaan. Juniper wordt opgepakt. Als het er slecht uit ziet voor Juniper, en het er op lijkt dat er geen uitweg meer is, ontsnapt Leana en gaat zij naar haar neef voor hulp. Ze bevrijden vervolgens Juniper. Ze gaan naar de west kust van het eiland, waar de boot van Leana haar vader ligt, waarmee ze wegvaren ver naar een plek waar niemand hen zal vinden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heksenkind door Monica Furlong"