Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Heksenkind door Monica Furlong

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
Boekcover Heksenkind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 653 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
12 keer beoordeeld

Boekcover Heksenkind
Shadow
Heksenkind door Monica Furlong
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens: Monica Furlong, Heksenkind
Uitgeverij Lemniscaat, 1995
Genre: Fictie Inhoud Gebeurtenissen: Leana een meisje van ongeveer 9 jaar, moet gaan wonen bij Juniper, omdat haar moeder, Maeve, haar niet meer wil en haar vader, Finbar, op zee zit. In het begin is Leana een beetje bang voor Juniper, omdat de mensen in het dorp haar een heks noemen. (Ze geneest mensen namelijk door kruiden te gebruiken, en dat vinden ze eng.) Haar angst verdwijnt al gauw als ze er zelf achter komt dat alle verhaaltjes over “geesten in de kast” niet waar zijn. Van Juniper moet ze gewoon naar de kerk, maar daarnaast leert ze ook mensen genezen d.m.v. kruiden. Als op een gegeven moment de pokken uitbreekt, wijst iedereen Juniper als de schuldige aan. Er komt een hele rechtzaak, maar iedereen is zo partijdig dat Juniper schuldig bevonden wordt. Gelukkig kan Leana samen met haar neef, Juniper bevrijden uit de gevangenis. Met z’n drieën vluchten ze richting zee, waar volgens Juniper een veilig onderkomen is. Uiteindelijk ligt daar de boot van Leana’s vader, en ze vinden alle vier een veilig onderkomen. Personen: De hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Leana en Juniper. Leana is ± 9 jaar oud. Ze is klein en tenger, ze heeft blauwe ogen en gitzwart haar. Ze is bang en verlegen als ze voor het eerst iemand ziet, later komt ze los en ze is erg leergierig. Juniper is ± 30 jaar oud en heeft een kruidentuin, waarmee ze zieke mensen uit het dorp geneest. Ze is lang, donker van huidskleur en heeft zwart haar

Ze heeft zacht donkere peinzende ogen en vaak lange zwarte rokken aan. Ze is als een moeder voor Leana, ze is vriendelijk voor mensen die haar nodig hebben en ze trekt zich niet zoveel van de regels aan. De Bijpersonen: - Leana’s grootmoeder - Colman - Finbar - Cormac - Fillan
Deze personen zijn dorpsgenoten van Leana waar ze veel mee omgaat Plaats: Het verhaal speelt zich af in het koninkrijk Dalriada, dat nu deels uitmaakt van Schotland, op een eiland dat Mull genoemd werd. Het plaatsje waarin Leana en Juniper wonen heet Cornwall. Tijd: Het speelt zich af in de zevende eeuw. De Verteltijd van het boek is een aantal jaar, en de vertelde tijd is 203 pagina’s. Er is een tijdsversnelling van de tijd dat ze voor het eerst Juniper ontmoette, tot de tijd dat haar grootmoeder overlijdt. Het verhaal wordt verteld in (grotendeels) chronologische volgorde. Er zijn een aantal kleine flashbacks. Begin: Het boek begint met een beschrijving van hoe Juniper er uit ziet en er wordt uitgelegd wat er anders was aan haar. Ook word de eerste ontmoeting met Juniper beschreven. Probleem en afloop: Het boek heeft niet echt 1 groot probleem, maar een aantal kleinere. Zo is één probleem dat Meave, Leana haar moeder, Leana wil verleiden bij haar te komen wonen. Een ander probleem is dat Juniper beschouwd wordt als een slechte heks, en als de Pest uitbreekt wordt zij daar voor verantwoordelijk gehouden, en gearresteerd. De afloop van het boek is goed. Als Juniper en Leana ontsnapt zijn vluchten zij naar het westen, en daar komen ze Finbar tegen, en als ze hem niet waren tegen gekomen, waren zij opnieuw gevangen genomen, en waarschijnlijk verbrand. Het eind is gesloten, maar ook wel open. De problemen van dit boek zijn opgelost, maar er kan nog heel veel gebeuren. Het verhaal is heel realistisch geschreven, voor nu misschien niet meer, maar voor in de tijd dat het zich af zou moeten spelen is het realistisch.
Perspectief: Het boek is in het Ik perspectief van Leana geschreven, dat blijft in het hele boek hetzelfde. Titel: Het boek heet Heksenkind omdat Leana wordt opgevoed door Juniper, die door velen wordt gezien als een heks. Dus eigenlijk is Leana nu het kind van een heks, een Heksenkind. Thema: Dat je je jezelf op je eigen manier moet ontwikkelen en je eigen weg moet gaan.

REACTIES

A.

A.

je hebt me erg geholpen met die tekst ;)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Heksenkind door Monica Furlong"