Heksenkind door Monica Furlong

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 653 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.4
  • 10 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
203
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Heksenkind
Shadow
Heksenkind door Monica Furlong
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens:
Monica Furlong, Heksenkind
Uitgeverij Lemniscaat, 1995
Genre: Fictie

Inhoud
Gebeurtenissen:
Leana een meisje van ongeveer 9 jaar, moet gaan wonen bij Juniper, omdat haar moeder, Maeve, haar niet meer wil en haar vader, Finbar, op zee zit. In het begin is Leana een beetje bang voor Juniper, omdat de mensen in het dorp haar een heks noemen. (Ze geneest mensen namelijk door kruiden te gebruiken, en dat vinden ze eng.) Haar angst verdwijnt al gauw als ze er zelf achter komt dat alle verhaaltjes over “geesten in de kast” niet waar zijn. Van Juniper moet ze gewoon naar de kerk, maar daarnaast leert ze ook mensen genezen d.m.v. kruiden. Als op een gegeven moment de pokken uitbreekt, wijst iedereen Juniper als de schuldige aan. Er komt een hele rechtzaak, maar iedereen is zo partijdig dat Juniper schuldig bevonden wordt. Gelukkig kan Leana samen met haar neef, Juniper bevrijden uit de gevangenis. Met z’n drieën vluchten ze richting zee, waar volgens Juniper een veilig onderkomen is. Uiteindelijk ligt daar de boot van Leana’s vader, en ze vinden alle vier een veilig onderkomen.

Personen:
De hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Leana en Juniper. Leana is ± 9 jaar oud. Ze is klein en tenger, ze heeft blauwe ogen en gitzwart haar.

Ze is bang en verlegen als ze voor het eerst iemand ziet, later komt ze los en ze is erg leergierig.
Juniper is ± 30 jaar oud en heeft een kruidentuin, waarmee ze zieke mensen uit het dorp geneest. Ze is lang, donker van huidskleur en heeft zwart haar
Ze heeft zacht donkere peinzende ogen en vaak lange zwarte rokken aan. Ze is als een moeder voor Leana, ze is vriendelijk voor mensen die haar nodig hebben en ze trekt zich niet zoveel van de regels aan.

De Bijpersonen:
- Leana’s grootmoeder
- Colman
- Finbar
- Cormac
- Fillan
Deze personen zijn dorpsgenoten van Leana waar ze veel mee omgaat

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in het koninkrijk Dalriada, dat nu deels uitmaakt van Schotland, op een eiland dat Mull genoemd werd. Het plaatsje waarin Leana en Juniper wonen heet Cornwall.

Tijd:
Het speelt zich af in de zevende eeuw. De Verteltijd van het boek is een aantal jaar, en de vertelde tijd is 203 pagina’s.
Er is een tijdsversnelling van de tijd dat ze voor het eerst Juniper ontmoette, tot de tijd dat haar grootmoeder overlijdt. Het verhaal wordt verteld in (grotendeels) chronologische volgorde. Er zijn een aantal kleine flashbacks.


Begin:
Het boek begint met een beschrijving van hoe Juniper er uit ziet en er wordt uitgelegd wat er anders was aan haar. Ook word de eerste ontmoeting met Juniper beschreven.

Probleem en afloop:
Het boek heeft niet echt 1 groot probleem, maar een aantal kleinere. Zo is één probleem dat Meave, Leana haar moeder, Leana wil verleiden bij haar te komen wonen. Een ander probleem is dat Juniper beschouwd wordt als een slechte heks, en als de Pest uitbreekt wordt zij daar voor verantwoordelijk gehouden, en gearresteerd. De afloop van het boek is goed. Als Juniper en Leana ontsnapt zijn vluchten zij naar het westen, en daar komen ze Finbar tegen, en als ze hem niet waren tegen gekomen, waren zij opnieuw gevangen genomen, en waarschijnlijk verbrand. Het eind is gesloten, maar ook wel open. De problemen van dit boek zijn opgelost, maar er kan nog heel veel gebeuren. Het verhaal is heel realistisch geschreven, voor nu misschien niet meer, maar voor in de tijd dat het zich af zou moeten spelen is het realistisch.

Perspectief:
Het boek is in het Ik perspectief van Leana geschreven, dat blijft in het hele boek hetzelfde.

Titel:
Het boek heet Heksenkind omdat Leana wordt opgevoed door Juniper, die door velen wordt gezien als een heks. Dus eigenlijk is Leana nu het kind van een heks, een Heksenkind.

Thema:
Dat je je jezelf op je eigen manier moet ontwikkelen en je eigen weg moet gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

je hebt me erg geholpen met die tekst ;)

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Heksenkind door Monica Furlong"