Hatchet door Gary Paulsen

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Hatchet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2740 woorden
  • 9 januari 2013
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
17 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Overleven in de wildernis: Neergestort
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Hatchet
Shadow
Hatchet door Gary Paulsen
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Samenvatting:

H1

De hoofdpersoon Brian (13) zit in een klein vliegtuig  op weg naar de vader  van Brian, hij zit daar alleen met een  piloot waarvan hij niet precies weet of hij Jake of Jim heet. Tijdens het vliegen zit hij te denken, te denken aan het woord “Divorce”, (echtscheiding). Het scheiden van zijn ouders doet heel veel pijn bij Brian, hij begint tranen te krijgen en brandende ogen.  Nadat hij de tranen heeft weggeveegd begint de piloot Brian te vertellen hoe het vliegtuig waar in ze zitten werkt, hij laat het zien, en Brian mag zelf ook even aan de knoppen en hendels zitten.

De piloot zit de hele tijd aan zijn linker schouder, en Brian ziet dat de piloot heel veel pijn heeft. Brian kreeg door dat de piloot een hart aanval kreeg, de piloot overleed en Brian zat daar met een gevoel van leegte, hij wist niet  wat er zojuist die laatste seconde was gebeurt.

H2

Brian zat daar in het vliegtuig met de overleden piloot, en hij wist dat hij zelf het voertuig moest besturen om niet in de bomen te vliegen, omdat hij een beetje had geleerd van de piloot om te vliegen. Hij hield het vliegtuig nog stil, maar hij wist niet precies waar hij naar toe ging. Hij probeerde nog een paar keer of hij iemand kon bereiken via de radio, maar toen hij iemand aan de praat kreeg, kon hij hem haast niet horen. Niemand reageerde, Brian moest zich voorbereiden om te landen, de brandstof raakte op en hij was nogsteeds opzoek naar een open plek om het vliegtuig te laten landen. Nadat de motor uitviel wist hij wat hij moest doen , maar toen hij de neus van  het vliegtuig naar beneden duwde moest Brian plotseling overgeven.   

H3

Brian dacht de hele tijd dat hij zal overlijden terwijl hij probeerde te landen. Hij probeerde iets te vinden om in te landen, maar het enige wat hij zag waren bomen en een paar meren, hij dacht dat hij daar dan maar beter in kon landen. Toen hij recht doorvloog, zag hij geen meren meer om in te landen, en hij had er één nodig precies voor zich anders zou hij tegen de bomen aan vliegen.

Het vliegtuig lande precies in het meer, maar de val voelde als beton en het harde water had alle ruiten kapot gemaakt.  

H4

Brian wist niet waar de was, hij wist niet hoe hij nog in leven kon zijn na het neerstorten.  Hij lag in het water, hij had rust nodig dus ging hij aan de kant van het meer liggen met z´n ogen gesloten en viel toen in slaap. Toen hij wakker werd dacht hij over de neerstorting, hij dacht aan het woord “Luck” (Geluk). Hij had zoveel geluk dat hij niet was neergestort tegen de rotsen aan waardoor hij dan wel zou overlijden.  Hij was nogsteeds in een erge schok van de gebeurtenis, hij zocht een boom en ging er tegenaan liggen totdat hij weer in slaap viel.

H5

Toen Brian weer wakker werd  had hij enorme dorst, z’n mond was heel droog en plakkerig. Hij keek naar het meer, daar was zat water, hij wist alleen niet zeker of hij dat kon drinken, hij ging naar het plekje waar er haast geen beestjes en insecten in het water zaten, hij nam eerst een slokje maar hij had zoveel dorst dat hij gelijk heel veel op dronk, maar gelijk daarna deed zijn maag zeer van al dat water en moest hij het grootste deel weer overgeven.  Hij zat weer met zijn rug tegen een boom en begon na te denken over hoe ze hem gaan vinden, hij wist dat ze hem gingen zoeken. Brian begon te denken aan het weer terug thuis zijn, en het lekkere eten, daarvan kreeg hij honger, en begon te denken wat ze doen in films. Maar hij kon niks vonden om te eten, hij dacht aan zijn Engels leraar, Perpich hete hij, hij zei altijd dat je positief moet blijven en hij motiveerde je ook. Hij bleef hopen dat ze hem snel, misschien niet morgen, maar snel zouden vinden.

H6

Dit wil je ook lezen:

 Brian zat na te denken over mijn vriend Terry, hij wou dat hij bij hem was. Hij probeerde een schuilplaats te zoeken, maar wel iets dicht bij het vliegtuig zodat hij het niet mis zal lopen als ze hem kwamen zoeken bij het vliegtuig. Hij vond een soort steen dat was uitgehold waardoor het een soort bol is geworden waar Brian onder kon liggen, daarna ging hij terug naar het meer om wat te drinken, hij dacht dat hij dan niet zo veel honger meer zal hebben, maar hij kreeg er juist meer honger van.

Hij had wat bessen gevonden, maar ze waren erg bitter, hij moest ze toch eten, hij zat al 2 dagen met honger en niks te eten.  Hij dacht aan het woord “Veilig” hij moest zijn schuilplaats veilig maken.  Aan het eind van de avond had hij allemaal stokken voor zijn schuilplaats gelegd en ging hij slapen ondanks alle muskieten en vliegen. 

H7

Brian werd wakker van het geschreeuw naar zijn moeder, hij dacht dat het door de bessen kwam die hij had gegeten. Als of de pitten van de bessen waren geëxplodeerd in de maag van Brian, zo voelde zijn pijn. Hij ging weer terug naar zijn schuilplaats en bleef daar liggen, want hij kon niet meer slapen. Hij begon weer na te denken, over dat zijn moeder de vreemde man aan het zoenen was.  Daarna viel hij weer in slaap.

Hij werd later weer wakker, en ging naar het meer om iets te drinken en zijn handen te wassen, hij zag zijn eigen gezicht in de weerspiegeling van het water, hoe hij helemaal onder de wonden en viezigheid zat. Later die dag vond hij heerlijke frambozen, maar terwijl hij ze aan het plukken was hoorde hij een soort gegrom en zag toen een beer. De beer deed gelukkig niks.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

H8

Hij werd wakker van een geur, een hele vieze geur. Hij kon niks zien want het was nog heel donker, hij dacht dat het weer de beer was van eerst. Toen voelde hij een ontiegelijke pijn in zijn voet, hij werd door iets gestoken, en hij kon niet zien wat het was.  Hij begon tegen zichzelf te zeggen dat hij het niet meer aankon zo. Tenslotte viel hij in slaap.

Hij kraste per ongeluk zijn bijl langs de rots muur, er kwam licht vandaan, hij dacht bij zich zelf: dit is de oplossing voor vuur, mijn bijl! Hij bestudeerde de rotswand om straks met zijn bijl vuur te kunnen maken.    

H9

Brian probeerde vuur  te maken, hij kon al vonken maken met zijn bijl, hij had alleen iets nodig, iets donzig, om het vuur in over te slaan. Hij  kon alleen wat gras vinden, maar daar lukte het niet mee.  Hij had een 20 dollar briefje, misschien kon dat vuur maken, hij scheurde het in allemaal kleine stukjes, maar nog niks.  Hij dacht bij zich zelf, wat had de docent gezegd, wat je nodig had om vuur te maken, brandstof, lucht..  dat was het! Hij heeft meer lucht nodig.  Na de 2e keer zachtjes blazen had hij eindelijk vuur! Het voelde alsof hij een  vriend daar had, iemand die hem beschermde en warm hield. Hij vroeg zich af wat zijn ouders aan het doen waren, of zijn moeder nu met zijn vader is.

H10

Brian wou niet dat de vlam uit ging, hij wou het vuur ook niet achterlaten.  Dus hij bleef de hele dag naast de vlam zitten, het vuur soms hout geven dat hij had gevonden en het eten van frambozen. Hij had het idee om een rook signaal te maken zodat ze hem konden zien vanaf boven. Maar dat was allemaal het plan voor morgen, nieuw hout halen en een rook signaal maken. Hij ging slapen denkend aan morgen. Later de volgende dag, vond hij schildpadden eieren, hij duwde zijn vinger in het ei of er wat in zat, maar nee, een gewoon ei. Hij at ze gewoon rauw op, hij at er 6 op en de rest bewaarde hij voor later.

H11

Brian wist dat hij was veranderd, en dat was gebeurd precies wanneer hem dit overkwam. Toen hij naar het meer keek, en hoe mooi het er allemaal eigenlijk uit zag, allemaal vissen…. Vis! Dat is het, dat kan eten zijn, daarvan kan hij het overleven.  Zijn plan was om een soort speer te maken om ze snel genoeg te vangen, want de vissen waren heel snel. Hij vond wat hout, en probeerde dat de hele dag te vlijm scherpen met zijn bijl.

H12

Brian probeerde de speer uit, maar het werkte niet. De vissen waren veels te snel voor Brian, hij probeerde verschillende manieren zoals gooien, maar niks werkte want de vissen waren gewoon veels te snel. Het was zonde want hij had er heel lang aan gewerkt om die speer scherp te maken. Hij dacht, hij had wat nodig zodat de speer naar voren als het ware “springt”, misschien een boog? Net toen hij een stuk hout had gevonden voor zijn boog, en hij het aan het maken was met zijn bijl kwam er een motor geluid vanaf boven naar zich toe. Hij rende met vuur naar de open plaats om te kijken of ze zijn rook konden zijn, maar toen hij daar kwam  kon hij horen dat het geluid steeds slechter werd, alsof het vliegtuig was veranderd van richting en weer terug vloog. Brian dacht dat hij er nooit meer gered zou worden.

H13

Brian zat bij het meer, hij keek weg van het meer en zag een wolf, daarna kwamen er nog 3 meer wolven bij, Brian werd nu wel een beetje bang, maar gelukkig gingen de wolven weg. Er waren al 42 dagen voorbij sinds dat het vliegtuig was neergestort . Hij voelde zich slecht nadat het vliegtuig was vertrokken zonder dat ze zijn rook hadden gezien.  Hij had geen zin meer in niks, geen honger, hij liet het vuur niet branden.

H14

De volgende dag zag hij een stinkdier die de schildpad eieren aan het opgraven was. Brian gooide wat zand naar het stinkdier, het stinkdier spoot zijn stinkspul recht in het gezicht van Brian. Brian vloog naar het meer om zo snel mogelijk zijn gezicht te wassen, ondertussen was het stinkdier de eieren aan het stelen. Omdat hij niet weer wil dat zijn eten wordt gestolen door dieren maakt hij een soort opslagplaats om zijn eten te beschermen, maar wel hoog zodat de dieren er niet bij konden.

H15

Brian begon een soort mentaal dagboek bij te houden. Hij wilde een vogel vangen met zijn boog en speer, maar zijn speer kwam niet ver genoeg, uiteindelijk had hij er 1 maar hij wist helemaal niet hoe je zoiets moest schoonmaken en de veren eraf moest plukken.

H16

Brian ving een “foolbird” met zijn blote handen, toen hij de vogel dood had gemaakt, en zijn handen ging wassen in het meer kreeg hij door dat er iets achter hem stond, een eland! De eland viel Brian aan, hij buikte Brian helemaal in het water, en telkens als Brian probeert op te staan, probeert de eland,  Brian weer aan de vallen! Zijn ribben waar erg verwond. Hij had veel moeite met ademhalen. Hij ging slapen, misschien om de pijn een beetje te laten wegzakken. Toen hij wakker werd, hoorde hij een winderig, en soort schreeuwend geluid, met donder. Brian kon de bomen horen knappen door de tornado. Hij was alles kwijt, zijn eten, zijn wapens, alles! Maar dat weerhield Brian niet van het stoppen, hij wilde weer een speer maken en boog, toen zag hij iets uit het water komen. Het was de staart van het vliegtuig!

Brian ving een “foolbird” met zijn blote handen, toen hij de vogel dood had gemaakt, en zijn handen ging wassen in het meer kreeg hij door dat er iets achter hem stond, een eland! De eland viel Brian aan, hij buikte Brian helemaal in het water, en telkens als Brian probeert op te staan, probeert de eland,  Brian weer aan de vallen! Zijn ribben waar erg verwond. Hij had veel moeite met ademhalen. Hij ging slapen, misschien om de pijn een beetje te laten wegzakken. Toen hij wakker werd, hoorde hij een winderig, en soort schreeuwend geluid, met donder. Brian kon de bomen horen knappen door de tornado. Hij was alles kwijt, zijn eten, zijn wapens, alles! Maar dat weerhield Brian niet van het stoppen, hij wilde weer een speer maken en boog, toen zag hij iets uit het water komen. Het was de staart van het vliegtuig!

H17

Brian had nog veel dingen te doen omdat hij alles verloren was, en een deel van zijn schuilplaats verwoest was. I wist zeker dat er een soort pakket in het vliegtuig zat om jezelf te kunnen redden, dus hij moest iets maken om bij dat vliegtuig te kunnen komen. Hij ging slapen, denkend aan dat vliegtuig. De volgende dag maakte hij een nieuwe speer om vissen te vangen. Tijdens het maken had hij het idee om een vlot te maken om naar het vliegtuig te gaan. Het duurde best lang om met zijn vlot bij het vliegtuig te komen,  dus omdat het zo langzaam ging, leek Brian het beter om gewoon te gaan zwemmen naar het vliegtuig terwijl hij het vlot duwde. Hij kwam aan bij het vliegtuig maar kon geen enkele mogelijke ingang vinden.

H18            

Omdat het aluminium heel kwetsbaar was kon hij het makkelijk met zijn bijl kapot maken. Maar net bij de laatste keer dat hij er in sloeg, viel zijn bijl, naar beneden in het water. Hij nam 2 keer goed adem en dook naar beneden. Helaas had hij niet genoeg lucht meer, hij doet het weer, en hij ziet iets glimmend op de bodem, zijn bijl! Hij gaat terug naar boven en het gat groter maken van het vliegtuig. Wanneer hij eindelijk binnen was, zag hij de pilot, helemaal gebeten door vissen, Brian moest overgeven. Hij pakte snel het overleving pakket en ging terug, ookal had hij bijna geen energy meer. En viel toen in slaap toen hij terug was.

H19

Hij werd wakker, en ging kijken wat er in het pakket zit. Er zaten allemaal verschillende dingen in, van slaapzakken tot een kompas en mes, EHBO doos met allemaal benodigdheden. Er zat nog zelfs een wapen in om mee te schieten, waarvan hij niet precies wist hoe het werkte. Er zat ook heel veel eten in, hele gerechten zaten er in. Hij dronk en at wat. Plotseling kwam er een vliegtuig aan, hij had het signaal gehoord van Brian, hij was eindelijk gered, alleen Brian besefte het nog niet zo goed. De piloot wist het, het was de jongen die gezocht werd, maar volgens de piloot waren ze al gestopt met zoeken een maand geleden. Brian zei niks, maar toen zei hij tegen de piloot zijn naam en vroeg of de piloot iets te eten wou.

Steekwoorden: 

H1: Brian, Piloot, Hartaanval

H2: Radio, Landen

H3: Landing

H4: Geluk, Meer

H5: Positief blijven, insecten, honger, dorst

H6:  Terry, Schuilplaats

H7: Frambozen, Beer, Moeder, Geheim

H8: stekelvarken

H9: Vuur, Vriend

H10: Hout, Schildpadden eieren.

H11: Vis, Speer

H12: Boog

H13: Rook signal, wolven

H14:  Stinkdier, Opslagplaats

H15:  mentaal dagboek

H16: Foolbird, Tornado, Eland, Ribben

H17:  Vlot, Opnieuw beginnen, zwemmen, vliegtuig

H18: Duiken, Overleving pakket

H19:  EHBO doos, gered, Piloot

Plaats/ruimte:  Canadese Bossen

Karakter ontwikkeling:

Brian heeft denk ik een “Rond Karakter” hij is bijna eigenlijk de enige persoon in het verhaal, hij krijgt door dat hij zelf verandert wanneer hij daar in die bossen komt, met niks alleen zijn bijl. Hij kan zich goed zelf uit de brand helpen, en hij zet door, ik denk dat die dat heeft omdat hij ook in het verhaal verteld dat zijn Engels leraar tegen iedereen zegt dat ze positief moeten blijven en niet moeten opgeven.

Onderlinge relaties:   

Er zijn niet echt relaties in dit verhaal, Brian in helemaal alleen in het bos, dus er is niemand bij hem.

Geloofwaardigheid:

Ik denk dat het best wel zou kunnen gebeuren, als iemand in een vliegtuig zit en die piloot krijgt een hartaanval, dan is het denk ik wel mogelijk dat jij zelf, als de piloot jou een beetje heeft geleerd om te vliegen, jij dan het vliegtuig een beetje kan besturen en daar terecht kan komen, en dan moeten overleven.

In hoeveel tijd ik in dit heb gelezen:

Ik heb dit in ongeveer 5-6 dagen gelezen en dan elke dag rond de 3-4 hoofdstukken, ik heb  de samenvatting gesplitst in alle hoofdstukken omdat dat voor mij het makkelijkste leek. Ik vond het een makkelijk boek om te lezen, je gaat er best snel door heen vindt ik zelf.

Dit was mijn boekverslag van Hatchet,

Alessandro van den Berg 4Mc

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hatchet door Gary Paulsen"