Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1090 woorden
  • 1 juli 2008
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
21 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Shadow

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass mur…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to s…

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can’t wait to get back to school after the summer holidays (who wouldn’t if they lived with the horrible Dursleys?). But when Harry arrives at Hogwarts, the atmosphere is tense. There’s an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Aan het begin is Harry Potter bij de Duffelingen waar hij zich heel erg verveelt. Daar ziet hij op het nieuws dat er een moordenaar genaamd Sirius Zwarts is ontsnapt uit een gevangenis. Op een dag komt tante Margot die er een sport van maakt op Harry te beledigen. Tijdens het bezoek van Margot wordt Harry een keer zo boos dat hij per ongeluk Margot met toverkracht opblaast (als een ballon). Omdat hij weet dat zijn oom en tante heel boos zullen zijn vlucht hij. Per ongeluk komt hij in de Collectebus terecht. Daarmee gaat hij naar Londen naar de Wegisweg. Hier verblijft hij tot het einde van de vakantie. Dan komt hij erachter dat Sirius Zwarts zijn ouders heeft verraden aan Voldemort en nu naar hem op zoek is en hem wil vermoorden. Daarom wordt Zweinstein bewaakt door Dementors. Ondanks de bewaking weet Sirius Zwarts toch het schoolterrein op te komen. Hij neemt Harry, Ron en Hermelien mee naar een geheime plek, later komen ook Lupos en Sneep binnen. Zwarts weet Harry te overtuigen dat hij onschuldig is en dat Peter Pippeling zijn ouders verraden heeft. Hij krijgt Pippeling te pakken omdat Pippeling een faunaat is en hij de rat van Ron is. Als ze naar buiten gaan verandert Lupos in een weerwolf, hierdoor weet Pippeling te ontsnappen. Sirius gaat achter hem aan, maar wordt gevangen. Aan de Dementors was toestemming gegeven om Zwarts de kus te geven. Harry en Hermelien gebruiken een tijdverdrijver om Sirius te redden.

sommige woorden staan hieronder uitgelegd:

Duffelingen: de vervelende oom, tante en neef van Harry.
Collectebus: magische driedubbeldekkersbus.
Wegisweg: straat met alleen maar toverwinkels.
Voldemort: slechte tovenaar die bij zijn poging om Harry te vermoorden zelf dood ging.
Zweinstein: de tovenaarsschool waar Harry op zit.
Dementor: wezens die blijheid wegzuigen en de gevangenis bewaken waaruit Zwarts is ontsnapt.
Ron: de beste vriend van Harry.
Hermelien: vriend van Harry.
Lupos: leraar verweer tegen de zwarte kunsten op Zweinstein en schoolvriend van Sirius.
Sneep: leraar toverdranken op Zweinstein.
Peter Pippeling: tovenaar die de ouders van Harry heeft verraden, en die vroeger vrienden was met Zwarts en Lupos.
Faunaat: mens dat in een dier kan veranderen.
De kus (van de Dementor): het ergste wapen van een Dementor, als een Dementor zijn kus gebruikt zuigt hij je ziel op, hierna leef je wel verder maar heb je geen emoties e.d. meer.
Tijdverdrijver: ding om mee door de tijd te reizen.


Persoonsbeschrijving Harry Potter

Harry Potter is een niet al te grote jongen. Hij heeft groene ogen en zwart haar dat nooit goed wil zitten. Het meest opvallende is een litteken op zijn voorhoofd in de vorm van een bliksemschicht. Verder is hij een heel vrijgevige jongen die meer aan andere denkt dan aan zichzelf. Hij is behoorlijk eigenwijs, want er zijn allemaal maatregelen genomen om hem te beschermen en hij doet dingen waardoor die maatregelen weinig zin meer hebben. Hij is heldhaftig en dapper want hij doet gevaarlijke dingen. Maar soms ook wel roekeloos want hij doet vaak gevaarlijke dingen zonder er goed over na te denken.

Omgang met anderen
Met Ron kan hij heel goed op schieten, vandaar dat Ron zijn beste vriend is. Met Hermelien is hij in het begin niet zo’n goede vrienden, Hermelien heeft het dan ontzettend druk en heeft ruzie met Ron. Aan het einde maken ze dit weer goed. Met Draco Malfidus heeft hij altijd ruzie, Draco probeert Harry altijd dwars te zitten. Harry heeft een hekel aan Sneep en Sneep heeft een hekel aan Harry. Sneep trekt Draco altijd voor, en stelt Harry altijd achter.

Tijd, Plaats

Tijd
Het speelt zich af in deze tijd want er zijn auto’s en elektrische treinen.

Plaats
Het verhaal speelt op meerdere plaatsen, de meeste tijd speelt het op Zweinstein maar verder ook in Londen, Klein Zanikem (hier wonen de Duffelingen) en in Zweinsveld (tovernaarsdorp in de buurt van Zweinstein).

Auteur

J.K. (Joanne Kathleen) Rowling (1965) groeide op in Chepstow, Engeland. Na de middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen, werkte voor Amnesty International en gaf een aantal jaren les. Ze verhuisde naar Portugal om Engels te doceren, en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Het huwelijk hield echter geen stand en na de scheiding in 1993 verhuisde zij naar Edinburgh met haar pasgeboren dochter. Omdat ze in een kleine flat woonde, schreef ze in café Nicholson aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen in zes maanden te voltooien. Zowel dit debuut als de drie volgende Potterdelen werd overstelpt met bekroningen en prijzen.
In Nederland kregen de Harry Potterboeken onder andere de vermeldingen Beste Boek van het Jaar 2001, Prijs van de Jonge Jury, de Hotze, de Roosprijs en de Prijs van de Kinderjury voor het beste kinderboek ooit. Bij het verschijnen van Harry Potter en de Vuurbeker op 8 december 2000 openden boekhandels in heel Nederland ’s nachts hun deuren. De vier delen hebben maandenlang bovenaan de bestsellerlijsten gestaan. Het laatste deel, Harry Potter en de Orde van de Feniks, brak alle records. Bij het verschijnen op 22 november werden er meer dan 400.00 exemplaren verkocht. Ook nu weer gingen de boekhandels 's nachts open.

De verfilming van Harry Potter en de Steen der Wijzen werd najaar 2001 uitgebracht, de film Harry Potter en de Geheime Kamer verscheen precies een jaar later in de bioscoop. Voor auteur Rowling een verbijsterend succes, dat zij niet had kunnen voorzien toen zij jaren geleden, tijdens een lange treinreis, het figuur Harry Potter bedacht en ter plekke de plots verzon voor zeven boeken.
Rowlings favoriete auteurs zijn Jane Austen en Roddy Doyle, en voor kinderen Edith Nesbit. Zelf koos zij er niet bewust voor om kinderboeken te schrijven. Rowling schrijft over wat zij zelf spannend en interessant vindt en volgens haar verklaart dat ook de populariteit van haar boeken onder volwassenen.

Mijn mening

Ik vond het een heel leuk boek, omdat het een mooi verhaal is waar je helemaal inleeft. Je blijft er ook in door lezen als je er eenmaal in bent begonnen. Het is ook voortdurend spannend. Omdat er dingen gebeuren die je niet verwacht en Sirius Zwarts ineens voor het bed van Ron staat. Het boek is makkelijk te lezen omdat de schrijfstijl zo is dat het vlot doorleest en er staan geen moeilijke woorden in. Het is een fantasie verhaal maar dat is ook wel leuk, want dan kunnen er veel meer dingen gebeuren. Daardoor gebeuren er steeds verrassende dingen. Maar het blijft toch steeds overzichtelijk. Je weet bij dit verhaal wel dat het niet echt is maar door de manier van schrijven lijkt het toch heel geloofwaardig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban door J.K. Rowling"