Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 3152 woorden
  • 17 maart 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
40 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave:

- Inleiding.
- Personen.
- Verhaal.
- Samenvatting.
- Eigen mening.
- Schrijfster.
- Evaluatie.
- Verwerkingsopdrachten

Inleiding:

Ik heb het boek Harry Potter gekozen om mijn boekverslag over te houden, omdat ik heel erg fan ben van de boeken. Ik vind ze mooi omdat het mooi is geschreven. Het is namelijk zo geschreven dat je er helemaal in mee gaat leven, dat het voelt alsof je er naar zit te kijken. Als je het boek gewoon zelf leest, kun je zelf bedenken hoe de hoofdpersonen eruit zien.
En waarom ik speciaal dit deel heb gekozen is omdat, dit het mooiste boek is. Ik houd wel van fantasie boeken en ik vond het ook handig om dit boek te kiezen omdat ik het al eerder gelezen had.


Personen:

Harry Potter:
Harry Potter is lang en is een tenger gebouwde jongen. Hij ziet er sjofel uit. In dit boek is hij 16 jaar oud. Hij heeft altijd te grote kleren van zijn neef Dirk aan. Hij draagt een zwarte bril en heeft warrig pikzwart haar. Dat heeft hij van zijn vader. Hij heeft groene ogen. Die heeft hij van zijn moeder. Voor de rest lijkt hij heel erg op zijn vader. Alleen heeft Harry een litteken op zijn voorhoofd. Dat komt omdat Heer Voldemort hem wilde vermoorden met de onvergefelijke vloek: Avada Kedavra. Alleen ketste die terug en daarom heeft hij een litteken op zijn voorhoofd. Als je alle boeken hebt gelezen zie je duidelijk dat Harry zich langzaam steeds meer volwassen gedraagt. Hij gaat anders denken over bepaalde dingen en hij neemt andere besluiten.
Het probleem is dat de Heer Voldemort aan de macht is. Hij is heel slecht en super machtig. Als iemand hem niet aanstaat vermoord hij hem/haar zonder aarzelen. Hij heeft geen hart…

Albus Perkamentus:
Albus Perkamentus is het hoofd van Zweinstein. Hij draagt een klein halfrond brilletje. Hij is heel erg oud (over de honderd) en heeft een zilvergrijze baard. Maar al is hij zo oud, Hij is wel heel erg intelligent. Perkamentus had zelf hoofd van het Ministerie kunnen worden, maar hij wilde liever hoofd van Zweinstein blijven. Perkamentus weet op de een of andere manier bijna alles van wat er op Zweinstein gebeurt.

Hermelien Griffel:
Hermelien Griffel is een heel intelligent meisje. Ze kent bijna al haar schoolboeken wel uit haar hoofd. Ze heeft dan ook meer vakken op school dan Harry en Ron. Ze is het intelligentste meisje van de school. Ze is in dit boek 16 jaar oud.
Ze heeft een lang bruin haar met krullen. Ze is de beste vriendin van Ron en Harry. Haar ouders zijn allebei Dreuzels (niet magische mensen) en tandarts. Daardoor is ze, wat de tovenaars noemen, een halfbloed. Af en toe kan Hermelien ook een ongelooflijke betweter zijn.

Ron(ald) Wemel:
Ron is de beste vriend van Harry Potter. Hij is heel lang voor zijn leeftijd. Hij is ook 16 jaar oud. Ron heeft Rood haar en allemaal sproeten. Ron komt uit een groot gezin: hij heeft 5 broers en 1 zus + zijn ouders. Hij komt uit een arm gezin. Ze zijn heel arm. Ze hebben een huis dat 'Het Nest' heet. Het is een rampzalig arm krot. Bijna al zijn spullen zijn tweedehands.


Verhaal:

Het verhaal speelt zich het meest af op de school “Zweinstein”. De school waar Harry les krijgt in toverkunsten. En soms ook op Zweinsveld, dat er vlak naast ligt. Zweinsveld is een gezellige plaats met cafés en leuke winkels. Maar nu Voldemort aan de macht is zijn de meeste winkels gesloten. Of omdat ze niet meer durven of ze zijn vermoord door Voldemort of de Dooddoeners (aanhangers). Als je het boek openslaat begint het vaak in de Dreuzel wereld (niet tovenaars) bij de oom en tante van Harry. Daarna word Harry meestal opgehaald door Perkamentus en gaan ze naar Ron naar ‘Het Nest’.

De tijd waar het verhaal zich afspeelt is een beetje onduidelijk. Volgens mij gaat het gewoon over deze tijd (nu). Want er komen televisies in voor en computer(spelletjes). In de film zie je wel heel duidelijk dat het zich in deze tijd afspeelt.

De verhaalsoort is fantasie. Het gaat over tovenarij, geesten, demonen, goed en kwaad. Het is geen realisaties verhaal want er komen dingen in voor die er niet werkelijk zijn. Het is natuurlijk niet alleen maar fantasie, Harry Potter maakt dingen mee die je in het gewone leven ook meemaakt. Zoals school, vrienden en liefdes. Dat maakt het ook zo leuk. Je leest dingen die je nooit eerder hebt gezien en tegelijkertijd lees je dingen die je bekend voor komen.

De mogelijke bedoeling van de schrijfster is vooral amuseren/vermaken. De bedoeling van J.K. Rowling is om je in het verhaal te slepen. Ze wil je laten zien de toverwereld heel anders is dan de ‘normale’ wereld. Ik vind dat ze een van de beste schrijfsters is! Ze schrijft tot aan de kleinste details zodat je precies weet hoe iets eruit ziet.

Samenvatting:

Harry Potter is een tovenaarsjongen, waarvan wiens ouders op jonge leeftijd zijn vermoord door Voldemort, de meest machtige tovenaar. Harry zit op Zweinstein een tovenaars school.
Harry vind een boek wat ooit van “De Halfbloed Prins” was, en daar staan allemaal aanwijzingen in voor de les “Toverdranken” waardoor hij de beste van de klas word.
Iedereen is bang omdat Voldemort weer terug is gekeerd, met zijn dooddoeners (zijn aanhangers) en veel modderbloedjes (mensen wiens ouders tovenaar en dreuzel (geen tovenaar zijn) gaat vermoorden. Niemand kan Voldemort uitschakelen, omdat hij zo machtig is. En omdat hij zijn ziel in 7 delen heeft verdeelt, en in verschillende voorwerpen heeft “gedaan”.
Perkamentus is het schoolhoofd van Zweinstein, en hij wil dat Voldemort ook dood gaat.

Harry heeft een hele goede band met Perkamentus, een soort vaderlijke.
En Voldemort heeft het op Harry gemunt, omdat hij een vloek van hem heeft overleefd.
Daarom wil Perkamentus, Harry de gedachten van Voldemort laten zien. Om zijn zwakke punten, en aanwijzingen te vinden. Daar ontdekken ze dat Voldemort zijn ziel in 7 gruzelementen heeft “gestopt”. Dat zijn dus voorwerpen waar je je ziel in stopt.
Perkamentus heeft er al één stuk gemaakt, en Harry waarschijnlijk ook.
Harry gaat samen met Perkamentus op zoek naar het 3e. Perkamentus weet al waar het ligt en ze gaan er samen heen. Ze moeten over een meer met lijken erin, die tot leven worden geroepen, als je het gruzelement probeert te pakken. Ze raken veilig aan de overkant. Daar zien ze een schaal met een raar groen spul erin, maar ze kunnen het niet gewoon met hun handen pakken. Iemand moet het opdrinken. Perkamentus had Harry beveelt dat hij alles moest doen wat Perkamentus zei, dus ook Perkamentus het drankje geven, ook al wou hij het niet. Harry pakt een beker, en laat Perkamentus het opdrinken. Hij vindt het vreselijk om te zien hoe Perkamentus, in elkaar krimpt, en steeds roept dat hij moet stoppen. Harry overwint zijn “angst” en laat Perkamentus het groene goedje helemaal opdrinken, totdat hij het medaillon wat eronder ligt kan pakken. Als Harry eindelijk het medaillon heeft gepakt, vraagt Perkamentus om water. Maar Harry kan geen water toveren, dus hij pakt water uit het meer met de lijken. De lijken komen tot leven, Harry is helemaal in paniek, en hij weet echt niet meer wat Perkamentus had gezegd, wat hij moest doen als de lijken tot leven kwamen. Opeens komen er vlammen, Perkamentus was weer gaan staan, en had de spreuk uit gesproken. Perkamentus is heel erg verzwakt, en Harry sleept hem weer mee terug naar Zweinsveld (een veld vlakbij Zweinstein). Als ze terug naar Zweinstein willen, worden ze tegen gehouden door de barvrouw van een café op Zweinsveld, Rosmerta, dat het Duistere Teken boven school is verschenen (het Duistere teken is het teken dat er dooddoeners zijn). Als Harry en Perkamentus terug naar Zweinstein gaan, word Harry door Perkamentus versteend, en komt Draco Malfidus. Draco had de opdracht gekregen van Voldemort om Perkamentus te vermoorden. Perkamentus ligt onweerbaar op de grond, en heeft geen toverstok. Toch durft Draco hem niet te vermoorden, Perkamentus praat op hem in, dat hij het niet durft. Dan komt Severus Sneep, leraar Verweer tegen de Zwarte Kunst, op Zweinstein.
Hij was ooit een aanhanger van Voldemort, maar hij zei dat hij het helemaal niet meer was.
Perkamentus vertrouwde hem. Maar de rest hadden altijd twijfels over hem. Severus Sneep vermoord Perkamentus met een simpele vloek. Hermelien Griffel en Ron Wemel, waren in Zweinstein toen de dooddoeners binnen kwamen, ze zijn er veilig vanaf gekomen!
En later blijkt dat “De Halfbloed Prins” Sneep was!

Mening:

Ik vond Harry Potter en De Halfbloed Prins leuk om te lezen, omdat je er helemaal in zit. Ik heb het gekozen, omdat de hele serie van de boeken die hiervoor uitkwamen, ook heb gelezen. Het boek bevat genoeg spanning en de personages groeien echt door de boeken heen. Wat dat betreft vind ik het wel een voordeel om de andere boeken ook gelezen te hebben. Hierdoor ken je de personages beter en zie je ook wat ze doormaken en wat ze al doorgemaakt hebben.
Het boek is spannend omdat het over iets onbekends gaat, iets waarvan je nog nooit hebt gehoord/gelezen. Zoals geesten en tovenarij.

Het is ook niet moeilijk om te lezen omdat het tot in de kleinste details is verteld. Daarom leest het ook zo fijn, je weet precies waar ze het over heeft!

Schrijfster:

- Levensbeschrijving:
Joanne Rowling is geboren op 31 Juli 1965 in Engeland.
Rowling studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de universiteit van Exeter, waar ze in 1986 afstudeerde. Vervolgens had ze diverse kantoorbanen. In 1990 vertrok ze naar Portugal om Engels te onderwijzen. In Portugal ontmoette ze de Tv-journalist Jorgue Arantes met wie ze trouwde. In 1993 werd haar eerste dochter Jessica geboren. Het huwelijk strandde en Rowling en haar dochter gingen in Edinburgh (Schotland) wonen. Ze schreef daar twee boeken voor volwassenen, die ze echter niet goed genoeg vond om naar een uitgever te sturen. In 1990 kwam ze tijdens een treinreis op een verhaal over een jonge tovenaar. Ze werkte de verhaallijnen uit tot een plot voor een zevendelige boekserie. Nadat het eerste deel door enkele uitgevers was afgewezen, werd het uiteindelijk in 1997 uitgegeven door uitgeverij Bloomsbury. Haar agent Christopher Little verkocht het boek later aan de Amerikaanse uitgeverij Scholastic, het ging Rowling ongeveer €100.000 opleverde.
Na een wat aarzelende start belandden de boeken, waarvan er inmiddels drie waren verschenen, in 1999 op de eerste drie plaatsen in de boekverkooplijsten, in zowel Amerika als Engeland. Haar volgende vier boeken in de reeks werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis.
J.K. Rowling schrijft haar boeken over Harry Potter. De 6 boeken van Harry Potter zijn al in de winkel te koop (in het Nederlands vertaald):

2007 Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter en de Relieken van de Dood).
2005 Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter en de Halfbloed Prins).
2000 Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter en de Vuurbeker).
1999 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter en de Gevangene van Azkaban).
1998 Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter en de Geheime Kamer)
1997 Harry Potter and the Philosopher's Stone Harry Potter en de Steen der Wijzen

Verder heeft ze ook nog de volgende boeken geschreven:
2001 Fantastic Beasts and Where to Find Them Fabeldieren en waar ze te vinden
Quidditch Through the Ages Zwerkbal door de eeuwen heen
Zoals je ziet gaan de boeken allemaal over Harry Potter, dus zijn het fantasie boeken. De doel groep is moeilijk te bepalen omdat ook oudere mensen het leuk vinden. De meeste zijn tussen de 12-16. Maar ook mensen van 30 of 40 kunnen het leuk vinden om te lezen!
Evaluatie:

Deze keer vond ik het makkelijk om een boekverslag te maken. Ik denk dat het komt omdat ik het boek 2 keer heb gelezen. Het beschrijven van personen en een samenvatting maken blijf ik wel lastig vinden.
Goed: Ik denk dat ik wel genoeg info heb gegeven over de schrijfster en ik heb duidelijke argumenten gegeven bij mijn mening. Dat vind ik altijd wel makkelijke punten.
Moeilijk: Moeilijk vind ik het beschrijven van personen en een samenvatting maken. Maar volgens mij is dat wel voldoende .
Ik weet eigenlijk niet echt wat is de volgende keer anders zou doen. Misschien iets eerder beginnen want ik begin altijd op het laatst…

Verwerkingsopdrachten:

Bespreekopdracht 9: Bedenk vier andere titels voor het verhaal. Bespreek uitvoerig waarom die titels er ook goed bij zouden passen.

1e titel: Harry Potter en de gruzelementen.
In dit deel van Harry Potter moet hij er eerst achter komen wat gruzelementen zijn. Daarna moet hij ze opsporen. Als je dit niet weet snap je niet waar het boek over gaat en zou je het volgende boek ook niet begrijpen, die gaat namelijk over het vinden van meer gruzelementen.


2e titel: Harry Potter en de dooddoener.
Dooddoeners zijn handlangers van de Heer Voldemort. Als je je eenmaal bij Voldemort hebt aangesloten is er geen weg meer terug. Je kunt vluchten maar de kans is heel klein dat je het overleefd. Soms worden mensen mishandeld door hele erge vloeken en hebben ze geen keus. De titel Harry Potter en de dooddoener heb ik gekozen omdat professor Sneep een leraar op Zweinstein dooddoener blijkt te zijn.

3e titel: Harry Potter en de dood van Zweinstein.
In dit deel gaat Perkamentus dood. Om dat nog niet meteen te verraden doe ik ‘de dood van Zweinstein’ omdat Perkamentus hoofd van Zweinstein was.

4e titel: Harry Potter en de terug keer van het kwaad.
Het is nu zeker dat Voldemort is terug gekeerd. In het vorige deel geloofde niemand het (of wou niemand het geloven) maar nu is het zeker. Iedereen heeft hem gezien of gelezen in de krant. De enige doe hem kan stoppen is Harry Potter!

Schrijfopdracht 9: Verplaats je in een van de personen. Schrijf enkele bladzijden uit het dagboek van die persoon, waarbij tussen elke bladzijde minimaal 3 dagen tussen zit.

Dagboek van Ron:

- Ik had vandaag zwerkbal training en het ging zoals gewoonlijk slecht. Ook al zegt Harry dat ik het wel kan. Die stomme Zwadderaars maken me alleen maar meer zenuwachtig. Binnenkort is de wedstrijd en ik wil winnen! Ik vraag Hermelien wel of ze mijn huiswerk wil maken zodat ik wat vaker kan trainen.

- Helaas ik heb Hermelien dus gevraagd of ze wat voor me kon doen, ze werd kwaad! Ze vond dat ik zelf maar eens wat moest doen en niet zoveel aandacht moet besteden aan Zwerkbal. Goh wat weet zij er nou van. Zij zit daar maar te breien voor die ‘zielige’ huiselfjes! Alsof je niks beter te doen hebt. Ik vind het rot voor Harry eigenlijk ik bedoel, hij zit er tussen in. Maar sorry zeggen tegen Hermelien, nooit!

- Nou dit geloof je nooit! Van het 1 komt het ander zeg! Het is dus goed gekomen met Hermelien enzo… maar nu, nu hebben Harry en Ginny wat met elkaar (Ginny is Ron’s zusje). Dit had ik nooit verwacht. Ik weet niet waarom ik het altijd zo erg vind, Hermelien zegt dat ik Ginny moet laten gaan. Zij vindt dat ik de baas over haar speel. Ik probeer het wel te minderen maar het is moeilijk weet je, ik loop er toch naast.


- Ik ben zo dom geweest, gisteren zag ik Harry met Ginny zoenen! Ik werd zo kwaad. Toen ik het zag… ik brandde helemaal van binnen. Ik weet niet waarom! Ik snap het zelf ook niet. Ginny is mijn zusje en Harry mijn vriend! Ik denk dat ik morgen maar even sorry ga zeggen. Het is niet eerlijk dat ik zo uitval tegen hem!

- Zo, ik heb het goed gepraat en het maakt me helemaal niks uit… Oke dat is niet waar, ik moet er nog erg aan wennen als ik hun 2 zie. Misschien komt het omdat ik zelf nog nooit iemand heb gehad . Niet dat ik dat nodig heb hoor, ik red het prima zo, met Harry en Hermelien. Ik focus me maar op huiswerk. Die irritante professor Sneep denk ook dat hij alles is. Ik vertouw hem nog steeds niet, ik snap niet hoe Perkamentus dat doet.

Zoek in de bibliotheek of op internet twee recensies over het verhaal. Beschrijf daarna wat jouw visie is: welke verschillen en overeenkomsten zijn er? Welke argumenten vind jij sterk en welke zwak?

2 oktober 2006:

Harry potter en de halfbloed prins Langs huizen en bergen langs trollen en elven, Harry is weer terug! Dit keer neemt hij je mee op weer een bloedstollend avontuur! Harry tegenover zijn aartsrivaal Voldemort. Wie gaat er deze keer winnen? Harry of Voldemort? Zijn Harry’s vrienden nog op tijd of... Ga mee in de wederom spectaculair geschreven boek door JK Rowling en waan je in zijn wereld. Maar pas op! Een break boek dit. Als je eenmaal begint kan je niet meer stoppen. En als je dan ondertussen in slaapt valt, ben je in de wereld van Harry en Voldemort. Een must dus voor iedereen

Hij of zij vindt het een leuk boek, dat zie je aan zijn taalgebruik (de dikgedrukte woorden). Argumenten die hij geeft waarom het bloedstollend is, is dat Harry tegenover Voldemort staat.
Grote meningen zijn: Als je leest kan je niet meer stoppen en een must voor iedereen.

20 juli 2005
Goed maar Nederlands

Ik heb het Engelse 6e deel al gelezen en het is in een woord geweldig. Spannend, grappig, meeslepend, het bekende dus. Ik heb ook een aantal boeken in het Nederlands gelezen, en wat me opvalt, is dat de vertaling wel goed gedaan is, maar de Nederlandse vertalingen zijn vaak aanzienlijk kinderlijker dan in het Engels. De Engelse boeken worden steeds volwassene, maar ze blijven het erg kinderlijk vertalen in het Nederlands. Dus als je goed genoeg Engels kunt lezen, lees dan de Engelse variant! Het is trouwens geen moeilijk Engels, dus je hoeft het niet heel goed te kunnen.

Deze persoon laat ook duidelijk merken dat hij/zij van het boek huid. Maar hij geeft ook goede argumenten waarom hij de Engelse boeken mooier vind. Het is natuurlijk voor iedereen anders maar hij/zij is er van overtuigd dat de Engelse beter is. Hij zegt dat de Nederlandse Harry Potter kinderachtiger is. Ik heb dit van meer mensen gehoord, dat de Engelse boeken van H.P. leuker zijn. Maar ik heb geen zin om het in het Engels te lezen, Nederlands gaat nog wel .


Deze recensies zijn van de internet site: bol.com en daar geven mensen hun mening over het boek. Wat mij opvalt is dat (bijna) niemand negatief is over Harry Potter. Deze 2 meningen zijn goed geargumenteerd maar er zaten ook recensies tussen van: “Leuk boek, zeker halen!” of: “Heel leuk om te lezen! Echt een aanrader.” Dit zijn meningen zonder verdere uitleg.
Deze 2 vind ik goed uitgelegd vooral de 2e. Hij/zij zegt duidelijk waarom de Engelse boekken leuker zijn dan de Nederlandse!

Dit was mijn boekverslag over Harry Potter en de Halfbloed prins!

REACTIES

L.

L.

ik vind de serie ook te gek ik heb hem al 2x uit gelezen in 2 jaar.
ook spaar ik nu voor alle films

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"