ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Hoofdstuk 1. Eerste Reactie.
Dit boek heb ik gekozen omdat ik de vorige 5 delen ook al had gelezen en ik ze stuk voor stuk erg goed vond.
Ook dit boek was een mooi geschreven boek, die je als je eraan bent begonnen in een keer uit wil lezen. Wel vind ik dat het boek een beetje raar begint, maar het begin snap je als je de rest hebt gelezen. Ook gebeuren er verschillende dingen in het boek, waardoor het spannend blijft, je kan je goed in het boek inleven.
Het mooie aan deze serie is ook vooral dat er in ieder deel delen uit de vorige boeken worden gebruikt, dat maakt het wel zo dat je het boek niet begrijpt als je alle andere boeken niet hebt gelezen.

Hoofdstuk 2. Samenvatting.
Minister Droebel is geen Minister van Toverkunst meer. Hij is vervangen door Rufus Schobbejak. Droebels laatste daad is het op de hoogte brengen van de Dreuzelpremier van de rampspoed die de Dreuzelwereld de afgelopen weken is overkomen. Het blijkt dat Dooddoeners verantwoordelijk zijn voor rampen als een instortende brug, onverklaarbare moorden en mist.
Severus Sneep (naar later blijkt een dubbelspion) legt een Onbreekbare Eed af aan Narcissa Malfidus waarin hij belooft dat hij Draco Malfidus, zal helpen bij het uitvoeren van de taak die Voldemort hem heeft gegeven.
Harry Potter wordt door Perkamentus opgehaald bij zijn oom en tante. Perkamentus vertelt Harry dat hij alle bezittingen van Sirius Zwarts geërfd heeft en dus ook de huis-elf Knijster. Perkamentus neemt Harry mee naar het huis van Hildebrand Slakhoorn, oud-hoofd van Zwadderich. Harry moet Slakhoorn overhalen weer les te komen geven op Zweinstein. Daarna gaat Harry naar de familie Wemel.
Tijdens hun inkopen op de Wegisweg, komen Harry, Ron en Hermelien Draco Malfidus tegen, die zich blijkbaar met duistere zaakjes bezig houdt. Ze komen het fijne ervan niet te weten, maar Harry weet bijna zeker dat Draco zijn vader heeft vervangen als Dooddoener. Ron en Hermelien geloven dit niet, omdat Malfidus nog veel te jong en onervaren is.
In de trein naar Zweinstein wordt Harry uitgenodigd voor de Slakkers, een club van Slakhoorn, voor studenten die banden hebben met beroemde tovenaars. Harry, niet erg gesteld op zijn faam, vindt dit maar niets en sluipt op de terugweg onder zijn Onzichtbaarheidsmantel de coupé van Malfidus binnen, om hem af te luisteren. Malfidus ontdekt dit en verlamt hem. Harry wordt gered door Nymphadora Tops, die als Schouwer op Zweinstein is gestationeerd. Eenmaal in het kasteel blijkt dat Slakhoorn de nieuwe leraar Toverdranken wordt en dat Sneep de taak van leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten op zich neemt.
Omdat Slakhoorn niet zulke hoge eisen stelt als Sneep, kan Harry door met Toverdranken (waarvoor hij geen voldoende resultaat had). Harry leent een boek van Slakhoorn. Het blijkt allerlei aanwijzingen te bevatten, waardoor Harry steeds beter wordt in Toverdranken. Hij wint zelfs een flesje geluksdrank. Het boek is van ene Halfbloed Prins, maar wie dit is, weet Harry niet.
Harry krijgt dit jaar privé-lessen van Perkamentus. Tijdens deze lessen duikt Harry o.a. in de herinneringen van Perkamentus, via de Hersenpan. Harry ziet hoe de moeder van Voldemort verliefd werd op Marten Vilijn.
Perkamentus heeft aan de hand van herinneringen aan het verleden van Voldemort een theorie bedacht over de manier waarop deze probeert onsterfelijk te worden. Hij mist echter de cruciale herinnering van Slakhoorn. Harry weet deze los te peuteren door Slakhoorn dronken te voeren. Met deze herinnering erbij, laat de hersenpan zien dat Voldemort zes Gruzielementen heeft gemaakt om zijn onsterfelijkheid te garanderen. Twee ervan zijn al vernietigd.
Professor Perkamentus denkt dat een Gruzielement in een grot aan de zee ligt, daar waar Voldemort vroeger op schoolreis was. Hij neemt Harry mee om het Gruzielement te vernietigen. Voor het vertrek vraagt Harry aan Ron en Hermelien om Malfidus en Sneep in de gaten te houden. Om het Gruzielement te krijgen moet Perkamentus een grote hoeveelheid vergif opdrinken. Ze bemachtigen het Gruzielement, maar Perkamentus is erg verzwakt. Eenmaal terug in Zweinsveld zien ze het Duistere Teken boven Zweinstein zweven.
Ze haasten zich naar school terug en gaan naar de Astronomietoren. Draco Malfidus is daar ook en verlamt Perkamentus. Malfidus vertelt dat het zijn taak is Perkamentus te doden, wat nu twee keer mislukt is. Met behulp van twee identieke Verdwijnkasten heeft hij de Dooddoeners binnengelaten die nu beneden vechten met leden van de Orde van de Feniks. Perkamentus vraagt Draco over te lopen naar de goede kant, omdat hij niet gelooft dat Draco echt slecht is. Voordat Draco kan antwoorden, komen er een stel Dooddoeners aan. Een van hen, Sneep, vermoordt Perkamentus met de Avada Kedavra-vloek. Malfidus en Sneep vluchten.
Harry rent hen achterna en komt in een gevecht terecht. Bij de uitgang van het kasteel probeert Hagrid , de Dooddoeners tegen te houden de poort te bereiken, omdat ze vanaf daar kunnen Verdwijnselen. Sneep weet elke vloek van Harry te pareren, maar doet geen poging terug te vechten. Als Harry een spreuk uit zijn Toverdrankenboek probeert, onthult Sneep dat hij de Halfbloed Prins is. Sneep weet te ontsnappen en Harry vertelt de anderen van Perkamentus' dood en Sneeps verraad. Anderling neemt de leiding van de school op zich. en Bill Wemel is zwaar gewond tijdens zijn gevecht met weerwolf Vaalhaar.
Dan ontdekt Harry dat het Gruzielement dat ze gevonden hebben, niet echt is. Het bevat een briefje waarin ene R.A.Z. zegt dat hij het echte Gruzielement heeft en dit zal vernietigen in de hoop dat, wanneer Voldemort zijn gelijke vindt, hij weer sterfelijk zal zijn. Hermelien ontdekt dat Sneeps moeder Ellen Prins heette en dat zijn vader een Dreuzel was. Hiermee is de naam Halfbloed Prins verklaard.
De begrafenis van Perkamentus is een trieste gebeurtenis. Harry wordt benaderd door Schobbejak, maar weigert. Ook weigert hij iedereen, behalve Ron en Hermelien, iets te vertellen over het Gruzielement, omdat hij dit beloofd had aan Perkamentus. Harry legt uit dat hij het volgende schooljaar mogelijk niet terugkomt op Zweinstein. Hij wil dat jaar benutten om de resterende Gruzielementen te vernietigen en Voldemort (en Sneep) te doden. Ron en Hermelien zeggen dat ze met hem meegaan.
(Bron: http://members.chello.nl/~h.kip/werkstuk/page17.html )

Hoofdstuk 3. Leeservaring.
Onderwerp
Het onderwerp van het boek zou me op het eerste gezicht niet zo aanspreken, omdat ik niet van fantasie verhalen hou. Maar omdat ik een keer per toeval het eerste deel had gelezen en daardoor was geboeid heb ik dus de andere delen ook gelezen. Het verhaal kan niet echt nieuwe dingen laten zien, omdat het dus verzonnen is en niet berust op de realiteit. Tijdens het verhaal zijn mijn verachtingen aan de hand van de titel wel uitgekomen, alleen niet precies zoals je het verwacht. Gedurende het verhaal krijg je steeds een andere mening over wie bijvoorbeeld de halfbloed prins is. Het onderwerp van het verhaal is zodanig uitgewerkt dat je gedurende het hele verhaal benieuwd blijft naar wat er gaat gebeuren.

Gebeurtenissen
Het verhaal bevat veel gebeurtenissen, en ze zijn ook zo verteld dat het je blijft interesseren. Ik denk dat dat komt doordat er ook flashbacks gebruikt worden, zo weet je ook nog waar het over gaat zonder dat je in verwarring raakt. Het verhaal is ook zo geschreven dat het niet stil valt en dat het je niet gaat vervelen, er zit een goed ‘tempo’ in. Het verhaal gaat vooral over gebeurtenissen, maar wel gezien in de ogen van de hoofdpersoon. De gebeurtenissen zijn vooral verrassend, omdat je van het een op het andere moment weer in een andere situatie beland zonder dat je het eigenlijk beseft, je komt dus gedurende het verhaal steeds meer te weten over de hoofdpersoon en de bijpersonen.

Personages
De hoofdpersoon in het verhaal kun je je goed voorstellen, ik denk dat dat vooral komt omdat er al 3 boeken zijn verfilmd. Ook kan je jezelf goed verplaatsen in de gedachtegang van de hoofdpersoon, dat komt doordat er veel wordt verteld over de hoofdpersoon, en je als het ware in zijn hoofd mee leest, dat is heel mooi gedaan. De personages handelen heel onvoorspelbaar, ze doen precies wat hun denken dat goed is. Daardoor kom je ook genoeg te weten om hun gedachtegang te begrijpen, en ook hun manier van doen is heel begrijpelijk. De personages veranderen op een bepaald moment wel en beetje, maar dat komt denk ik door de dingen die ze mee maken dus dat is heel begrijpelijk.

Bouw
De bouw van het verhaal is heel fijn, de gebeurtenissen volgen elkaar op een logische wijze op. Ook de opbouw qua spanning is heel goed gedaan, je krijgt eerst een inleidend gedeelte voordat de spanning echt komt. Ik denk dat ook daarom de verhaallijnen elkaar zo goed opvolgen en je niet verward raakt. Het boek heeft niet echt een slot, maar dat komt omdat het een boek is uit een serie en dit is nog niet het laatste deel. Dat is eigenlijk wel jammer, je moet wachten op het volgende boek voordat je verder kan met het verhaal.

Taalgebruik
Het verhaal is in goede en duidelijke taal geschreven. Wel is het zo dat een kind jonger dan 12 jaar het waarschijnlijk wel moeilijk te begrijpen vind. Maar sowieso is het boek iets te spannend voor jongere kinderen. Het boek bevat wel een aantal moeilijke woorden, maar dat zijn dan de namen van bijvoorbeeld toverdranken of spreuken, die zijn soms wel moeilijk. Er zijn ook wel redelijk veel gesprekken in het verhaal, maar in dit boek is dat totaal niet storend, het is juist door die gesprekken dat je ‘in’ het verhaal komt.

Hoofdstuk 4. Over de schrijfster.
Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte enige tijd als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en fulltime kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan driehonderd miljoen boeken verkocht en de eerste vier delen zijn verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon, in januari 2005 een dochter. Ze woont met haar man en kinderen in Schotland.
Tot nu toe heeft J.K. Rowling zes boeken over Harry Potter geschreven. Harry Potter lijkt een gewone jongen. Na de dood van zijn ouders woont hij 11 jaar bij zijn oom en tante, voor wie hij een pispaaltje is. Totdat hij ontdekt dat hij een tovenaar is. Een hele goede. Hij mag naar Zweinstein, de tovenaarsschool, waar hij andere tovenaars leert kennen en allerlei avonturen beleeft. Naast de leuke dingen die hij beleeft met zijn vrienden Ron en Hermelien en met zijn zwerkbalteam, gebeuren er ook griezelige dingen, want zijn tegenstander Voldemort (die ook verantwoordelijk was voor de dood van Harry's ouders) blijft hem naar het leven staan. Elk boek uit de serie beschrijft een schooljaar. Er zullen in totaal zeven delen komen; de Engelse versie van het zevende deel verschijnt op 7-7-2007.
Bron: http://www.kjoek.nl/schrijvers.php?schrijversid=88da6dd96e004b4c63c&sorteren=q-t

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.