Auteur

J.K. RowlingTitel

Harry Potter en de Halfbloed PrinsEerste druk

2005Uitgever

BloomsburyAantal bladzijdes

607HoofdpersonenZoals gewoonlijk is Harry Potter de hoofdpersoon van het verhaal. Hij beleeft zijn zesde jaar op Zweinstein en met zijn jaartje ouder komt er ook weer liefde in het verhaal voor. Harry heeft een oogje op Ginny, Ron’s jongere zusje, maar moet wachten tot haar relatie met Daan Thomas uit gaat.

Harry is er dit jaar ook van overtuigd dat Draco iets van plan is, maar niemand, zelfs Ron en Hermelien willen hem dit jaar geloven. Uiteindelijk heeft hij wel weer gelijk.Samen met Professor Perkamentus bekijkt hij het verleden Voldemort en leert hoe hij de voorspelling moet interpreteren en wat hij moet doen om Voldemort te verslaan. Harry maakt ook nog paar keer ruzie met Professor Perkamentus omdat hij maar niet kan begrijpen hoe Professor Perkamentus Sneep blijft vertrouwen. Hij besluit na de dood van Professor Perkamentus dat hij deze taak moet volbrengen en maakt het uit met Ginny, omdat hij niet wil dat ze gevaar loopt.

Hij komt ook het boek van Sneep tegen. In dit Toverdrankenboek staan allerlei tips voor het bereiden van Toverdranken en ook een aantal spreuken, die door Sneep zijn verzonnen. Harry weet echter niet dat het boek van Sneep is en gebruikt een van de spreuken tegen Draco, die ernstig gewond raakt. Harry verstopt het boek uiteindelijk maar in de Kamer van Hoge Nood.

Als Aanvoerder van het Griffoendor Zwerkbalteam heeft hij het druk met het samenstellen van een goed team, waar Ron en Ginny allebei een plaats in verdienen. Uiteindelijk wint het team het kampioenschap, maar Harry kan de laatste wedstrijd niet meespelen vanwege zijn straf voor het gebruik van de spreuk uit het boek op Draco.BijpersonenDraco Malfidus – Draco heeft dit jaar een duistere opdracht gekregen. Het is duidelijk dat het geen gewone opdracht is, aangezien Draco een groot gedeelte van het jaar niet of nauwelijks in de buurt is, en als hij dan weer eens opduikt is hij steeds bleker. Ook lijkt het erop dat hij zijn opdracht niet ziet zitten. Hij huilt dan uit bij Jammerende Jenny, het spook uit de meisjes wc. Een paar van zijn mislukte pogingen zijn opdracht uit te voeren mislukken en kosten bijna het leven van Katja Bell en Ron. Uiteindelijk blijkt hij toch niet in staat om zijn opdracht uit te voeren en Professor te vermoorden.Professor Sneep- Sneep maakt een Onbreekbare Eed aan de moeder van Draco om hem te helpen en te beschermen tijdens het uitvoeren van zijn opdracht. Helaas laat Draco hem niet echt helpen en komt hij pas achter het plan als het al in volle gang is. Sneep heeft dit jaar eindelijk het baantje wat hij altijd al wilde, leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten en maakt Harry weer het leven zuur, door hem als proefpersoon te nemen en hem strafwerk te geven waar geen einde aan lijkt te komen.

Professor Perkamentus – Professor Perkamentus heeft Harry na de gebeurtenissen van vorig jaar beloofd te vertellen wat hij weet over Voldemort. Hij neemt Harry mee in de herinneringen van verschillende mensen die iets met Voldemort te maken hebben gehad. Hij ontdekt ook waar een van de Gruzielementen zich bevindt en vertelt Harry wat voor vorm de anderen waarschijnlijk zullen hebben.Samenvatting:In de zomervakantie krijgt Harry een brief van Professor Perkamentus dat hij hem zal komen bezoeken in de vakantie. Tot die tijd mag hij niet weg. Als Professor Perkamentus hem eindelijk op komt halen gaan ze eerst langs een oude leraar. Harry haalt Slakhoorn over om weer leraar op Zweinstein te worden, daarna vertrekken ze naar het huis van de Wemels. Hier blijft hij de rest van de vakantie. Als ze met z’n allen naar Wegisweg gaan om spullen te kopen en ook naar de nieuwe winkel van de tweeling gaan, komen ze Draco tegen. Harry, Ron en Hermelien volgen hem onder de onzichtbaarheidsmantel van Harry. Hij blijkt naar de winkel te gaan waar Harry ooit terecht is gekomen door middel van Brandstof. Draco wil iets laten repareren, maar ze komen er niet achter wat dit is.

Als ze op de trein zitten naar Zweinstein worden hij en Marcel uitgenodigd om naar Slakhoorn te komen. Die wil blijkbaar alleen met hun bevriend zijn omdat ze mensen met macht kennen om beroemd zijn zoals Harry. Op zijn weg terug naar zijn coupe gaat hij, onder zijn onzichtbaarheidmantel, met een andere van Zwadderich de coupe in waar Draco zit. Hij kruipt snel in het bagagehok en luistert naar alles wat Draco vertelt. Maar als de trein stopt en iedereen heeft de coupe verlaten behalve Draco en hij, betovert Draco hem zodat hij niet meer kan bewegen en hij breekt zijn neus. Omdat hij nog steeds onder zijn onzichtbaarheidmantel zit kan niemand hem zien, terwijl de trein alweer vertrekt. Gelukkig komt Tops hem redden, en brengt hem naar Zweinstein waar Sneep ze al op staat te wachten.

Het hele jaar door denkt Harry eigenlijk dat Draco een van de dooddoeners is, nadat zijn vader het voorgaande jaar is opgepakt. Maar hij heeft niets om dit te bewijzen. Ondertussen krijgt hij extra lessen van Professor Perkamentus, waarin ze het verleden van Lord Voldemort uitpluizen. Een van de herinneringen moet Harry persoonlijk nog regelen, maar dat doet hij slim als Slakhoorn dronken is en niet weet wat hij doet. Als ze op een avond weggaan om een van de zeven delen van de ziel van Voldemort te vernietigen, wordt Zweinstein aangevallen door Dooddoeners. Professor Perkamentus wordt vermoord door Sneep, terwijl dan ook blijkt dat Draco zich bij de Dooddoeners heeft gevoegd. Ze kunnen allemaal ontsnappen. Professor Anderling wordt het nieuwe schoolhoofd, voor zolang de school nog open zal blijven. Het deel van de ziel van Voldemort blijkt vals te zijn, iemand anders was hun voor geweest en had het al vernietigd.

Aan het eind van het boek verteld Harry aan Hermelien en Ron dat hij het volgende jaar niet meer naar Zweinstein zal terugkeren, omdat hij de andere delen van de ziel van Voldemort wil gaan vernietigen. Want dit is de enige manier waarop hij Voldemort zal kunnen verslaan.MeningIk vond het een heel leuk en spannend boek om te lezen want er is veel avontuur in het verhaal en je kan niet voorspellen wat er gebeurd. Ik had het boek snel uitgelezen want het was zo spannend dat ik niet wou stoppen mee lezen. Ik zou zeker ook nog het laatste boek van Harry Potter lezen want al de vorige boeken vond ik ook heel leuk.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.