Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1524 woorden
  • 26 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
607
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur: J.K Rowling
Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam / Standaard Uitgeverij Plaats van uitgave: Antwerpen
Jaar van uitgave: November 2005

Samenvatting:
Cornelis Droebel is geen Minister van Toverkunst meer, maar vervangen door Rufus Schobbejak. Sneep ( blijkt een dubbelspion) legt een Onbreekbare Eed af aan Narcissa Malfidus waarin hij belooft dat hij Draco Malfidus, zal helpen bij het uitvoeren van de taak die Voldemort hem heeft gegeven. Harry Potter wordt door Perkamentus opgehaald bij zijn oom en tante. Perkamentus vertelt Harry dat hij alle bezittingen van Sirius Zwarts geërfd heeft en dus ook huis-elf Knijster. Samen gaan ze naar Slakhoorn, oud-hoofd van Zwadderich. Harry moet Slakhoorn overhalen weer les te komen geven op Zweinstein. Daarna wordt Harry ondergebracht bij de familie Wemel.
Tijdens hun inkopen op de Wegisweg, komen Harry, Ron en Hermelien Draco Malfidus tegen, die zich blijkbaar met duistere zaakjes bezig houdt. Harry weet bijna zeker dat Draco zijn vader heeft vervangen als Dooddoener. Ron en Hermelien geloven dit niet, omdat Malfidus nog veel te jong en onervaren is.

Harry sluipt in de Zweinsteinexpress de coupé van Malfidus binnen, om hem af te luisteren. Malfidus ontdekt dit en verlamt hem. Harry wordt gered door Tops, die als Schouwer op Zweinstein is gestationeerd. Eenmaal in het kasteel blijkt dat Slakhoorn de nieuwe leraar Toverdranken wordt en dat Sneep leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Harry leent een boek van Slakhoorn. Het blijkt allerlei aanwijzingen te bevatten, waardoor Harry steeds beter wordt in Toverdranken. Hij wint zelfs een flesje geluksdrank. Het boek is van ene Halfbloed Prins, maar wie dit is, weet Harry niet.
Harry krijgt dit jaar privé lessen van Perkamentus. Tijdens deze lessen duikt Harry door middel van de hersenpan in de herinneringen van Perkamentus. Harry ziet elke les allemaal herinneringen die te maken hebben met Voldemorts verleden en wat hij nu van plan is. Hij mist allen de belanrijkste herinnering van Slakhoorn. Harry weet deze los te peuteren door Slakhoorn dronken te voeren. Met deze herinnering erbij, laat de hersenpan zien dat Voldemort zes Gruzielementen heeft gemaakt om zijn onsterfelijkheid te garanderen. Twee ervan zijn al vernietigd.
Perkamentus denkt dat een Gruzielement in een grot aan de zee ligt, daar waar Voldemort vroeger op schoolreis was. Hij neemt Harry mee om het Gruzielement te vernietigen. Harry vraagt Ron en Hermelien om Malfidus en Sneep in de gaten te houden. Om het Gruzielement te krijgen moet Perkamentus een fles gif opdrinken. Ze bemachtigen het Gruzielement, maar Perkamentus is erg verzwakt. Eenmaal terug in Zweinsveld zien ze het Duistere Teken boven Zweinstein zweven.
Ze haasten zich naar school terug en gaan naar de Astronomietoren. Draco is daar ook en verlamt Perkamentus. Draco vertelt dat het zijn taak is Perkamentus te doden, wat nu twee keer mislukt is. Draco heeft de Dooddoeners binnengelaten die nu beneden vechten met leden van de Orde van de Feniks. Perkamentus vraagt Draco over te gaan naar de goede kant, omdat hij niet gelooft dat Draco echt slecht is. Voordat Draco kan antwoorden, komen er een stel Dooddoeners aan. Een van hen, Sneep, vermoordt Perkamentus met de Avada Kedavra-vloek. Malfidus en Sneep vluchten.
Sneep weet elke vloek van Harry af te weren, maar doet geen poging terug te vechten. Als Harry een spreuk uit zijn Toverdrankenboek probeert, onthult Sneep dat hij de Halfbloed Prins is. Sneep weet te ontsnappen en Harry vertelt de anderen van Perkamentus dood is en dat Sneep hem heeft vermoord. Professor Anderling neemt de leiding van de school op zich.
Dan ontdekt Harry dat het Gruzielement dat ze gevonden hebben, niet echt is. Het bevat een briefje waarin ene R.A.Z. zegt dat hij het echte Gruzielement heeft en dit zal vernietigen in de hoop dat, wanneer Voldemort zijn gelijke vindt, hij weer sterfelijk zal zijn. De begrafenis van Perkamentus is een trieste gebeurtenis. Harry wordt benaderd door Schobbejak, maar weigert te praten. Harry legt uit dat hij het volgende schooljaar misschien niet terugkomt op Zweinstein. Hij wil dat jaar gebruiken om de resterende Gruzielementen te vernietigen en Voldemort (en Sneep) te doden. Ron en Hermelien zeggen dat ze met hem meegaan.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af: Op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, bij de oom en tante van Harry in hun huis en bij de Wemels thuis.


Tijd:
In deze tijd jaartal niet precies bekend.

Genre:
Fictie, avonturen verhaal.

Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen staan niet in chronologische volgorde er zijn veel flashbacks (post rem)

Belangrijkste personages:
Harry Potter is de hoofdpersoon van het verhaal. Harry heeft een oogje op Ginny, Ron’s jongere zusje, maar moet wachten tot uit is met Daan. Nadat dit gebeurt is krijgt Harry iets met Ginny. Hij is lief, zorgzaam, avontuurlijk, waaghals en te vertrouwen.

Hermelien Griffel is de beste vriendin van Harry en Ron. Ze steund hen in alles en is de slimste van hun allemaal. Dit jaar heeft ze veel ruzie met Ron maar dat komt op het einde weer goed. Ze is lief, zorgzaam, zeer intelligent, rustig, echte studiebol en te vertrouwen.

Ron Wemel is de beste vriend van Harry en Hermelien. Hij is niet erg slim daarom doet hij veel samen met Harry en Hermelien. Hij was heel verliefd op Belinda maar dat was ook snel weer helemaal over. Hij is lief, stuntelig, te vertrouwen, avontuurlijk en goede geheimbewaarder.

Eigen mening:
Ik vind het een erg leuk boek omdat er veel spanning en avonturen in voorkomen. Ik heb de voorgaande boeken ook allemaal gelezen dus het was extra leuk om deze ook nog te lezen. Ik was benieuwd hoe het verhaal verder zou gaan. Sommige gebeurtenissen vind ik een beetje jammer want ik had gehoopt dat het anders zou lopen ( zoals dat perkamentus dood ging ) Het was gewoon makkelijk om te lezen en je raakte helemaal verdiept in het verhaal. Een erg gelaagd boek.

Belangrijkste gebeurtenis: Het moment dat Perkamentus dood ging vond ik heel spannend en zielig omdat juist Perkamentus een heel belangrijk persoon is in het verhaal dus ik had niet verwacht dat hij dood zou gaan. Perkamentus en Harry kwamen terug van de zoektocht naar het Gruzelement. Perkamentus was dood ziek en zat tegen de muur van het kasteel want hij kon niet meer verder. Harry was net van plan naar binnen te lopen om hulp te gaan halen toen Draco Malfidus kwam. Hij stond recht voor Perkamentus en ontwapende hem. Draco kon Harry niet zien want hij had zijn onzichtbaarheidsmantel om. Het was de bedoeling was dat hij Perkamentus zou doden maar hij kon het gewoon niet. Toen de andere dooddoeners naar buiten kwamen ook Sneep erbij was het gebeurt. Sneep ging voor Perkamentus staan en sprak een vloek uit en Perkamentus vloog door de lucht en was meteen dood. Nog voordat Draco Perkamentus ontwapend had, had Perkamentus Harry verlamd. Harry kon zich niet bewegen of geluid maken hij kon alleen maar toekijken vanuit zijn onzichtbaarheidsmantel. Toen Perkamentus dood was werd Harry weer normaal en rende achter de dooddoeners, Sneep en Draco aan om ze tegen te houden.

Einde:
Ik vind het geen goed einde want Perkamentus ging dood en dan is alles meteen anders. Harry is dan weer alleen en kan niet zomaar verder met zijn leven. Perkamentus hoort gewoon bij het verhaal dus ik vind het een beetje apart en ik ben dus wel benieuwd. Maar ik vind het niet leuk dat alles nu heel anders is en het is een open einde daar hou ik niet van. Open einde is niet leuk omdat je het dan zelf moet gaan verzinnen maar ik wil weten hoe het echt is.

Informatie over de auteur:
Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Aan Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte even als secretaresse, maar ze was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tussen de slaapjes door van haar kleine dochtertje. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en fulltime kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan driehonderd miljoen boeken verkocht en de eerste vier delen zijn verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon, in januari 2005 een dochter. Ze woont met haar man en kinderen in Schotland.
Ze heeft tot nu toe alleen nog maar boeken geschreven over de Harry Potter reeks en heeft daarmee nu al genoeg geld verdient dat ze eigenlijk nooit meer hoeft te werken. Het zijn avontuurlijke verhalen hele erge fantasie verhalen.

Andere boeken van deze auteur:
1998 Harry Potter & de steen der wijzen
1999 Harry Potter & de geheime kamer
2000 Harry Potter & de gevangene van Azkaban
2000 Harry Potter en de vuurbeker
2001 Fabeldieren en waar ze te vinden
2001 Zwerkbal door de eeuwen heen
2003 Harry Potter en de Orde van de Feniks
2005 Harry Potter en de halfbloed prins

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"