Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1545 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 54 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 54 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de halfbloed prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
607
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2006 Genomineerd)

Boekcover Harry Potter and the Half-blood Prince
Shadow

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it b…

It is Harry Potter’s sixth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. As Voldemort’s sinister forces amass and a spirit of gloom and fear sweeps the land, it becomes clear to Harry that he will soon have no choice but to confront his destiny. Can Harry succees in the death-defying tasks ahead?

Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Harry Potter en de halfbloed prins.
Schrijver: J.K Rowling.
Uitgeverij: De Harmonie.

De samenvatting:
Het verhaal begint met de problemen die de dreuzels (mensen die niet kunnen toveren) hebben in Engeland. Er worden mensen vermoord en er gebeuren vreemden dingen.
Later: bij het kantoor van de Dreuzel minister: wordt de Minister gewaarschuwd dat hij bezoek krijgt van de Minister van Toverkunst. Die verteld hem dat die rampen allemaal magische oorzaken hebben, en dat de tovenaar ‘Voldemort’ (de meest gevreesde tovenaar) is teruggekeerd. En dat de tovergemeenschap in staat van oorlog is.
Ergens vele kilometers verderop worden plannen gesmeed om Perkamentus(de enige tovenaar die Voldemort vreest) te vermoorden. En nog meer kilometers verderop wacht Harry Potter bij de Duffelings (het pleegezin) waar Harry is opgenomen.

Hij zit te wachten op Perkamentus, het schoolhoofd van Zweinstein (Hogeschool Voor Hekserij En Hokuspokus) die hem had gevraagd hem ergens mee te helpen.
Later op de avond belt Perkamentus aan en zegt tegen de Duffelings dat hij Harry naar het ‘Nest’(het huis van Ron, een vriend van Harry) zal brengen, waar hij de rest van de vakantie gaat doorbrengen.
Later als ze zijn vertrokken bij de Duffelings, vraagt Perkamentus Harry om hulp om een oud leraar over te halen om weer bij Zweinstein te werken.
Toen dat gelukt was ging Harry naar het Nest.

Daar bracht hij een paar weken door samen met Ron en Hermelien, en kregen hun ‘Slijmballen’(dat waren een soort proefwerk uitslagen.)
Harry kreeg ook te horen dat hij de aanvoerder werd van het Zwerkbal(sport die word beoefend door tovenaars) team van Grifoendor(schoolafdeling waar Harry op zit)
Ze gingen later ook nog winkelen en gingen samen met de Wemels(de familie van Ron) naar de winkel van Ron zijn tweeling broers, die een fopwinkel vorig jaar hadden geopend.
En later waren ze Draco Malfidus tegengekomen die ze waren gevolgd en hadden afgeluisterd. Door dat gesprek ging Harry Draco wantrouwen, en ging hem ervan verdenken plannen te hebben om hem of Perkamentus te vermoorden.


Later gingen ze met de trein naar school, waar Harry privé les kreeg van Perkamentus,
Wat echt heel speciaal was,omdat hij de eenigste was die dat kreeg. Daar kreeg hij te horen wat de zwakke plek van Voldemort was:
Voldemorts zwakke plek was dat hij zijn geest had opgedeeld in zeven stukken, die stukken worden gruizelementen genoemd. Het aparte is dat je alleen een gruiselement kunt hebben als je iemand hebt vermoord, en Voldemort heeft er zeven, hij dacht dat dat beter was (7 is namelijk een magisch getal). Hij had ze gestopt in dingen die hij belangrijk vond zoals:
Dingen die hij in verband bracht met dingen die belangrijk waren voor hem persoonlijk.
Perkamentus had er al 2 van weten te vernietigen.

Later in het boek heeft Perkamentus een nieuw Gruizelement gevonden en vraagt Harry om mee te gaan, Als ze bij de ingang zijn gekomen moeten ze bloed op de muur doen om de deur open te krijgen ,als ze binnen zijn komen ze in een grot terecht. Waar een gigantisch meer is.
Als ze samen even later het meer oversteken dan zien ze dat het hele meer vol licht met lijken.
Als ze aan de overkant zijn dan zien ze een schaal liggen met een gek uitziende inhoud.
Ze proberen op alle manieren om de schaal leeg te maken.
Maar dat alles had geen zin, dus kwamen ze tot de conclusie dat Perkamentus het moest opdrinken, maar eerst moes Harry beloven dat hij zorgde dat Perkamentus kosten wat het kost de schaal leeg drinken, maar zodra Perkamentus één slok nam begon hij te stuiptrekken en zei dat hij liever dood ging dan dat hij dat zou opdrinken, maar toch was het Harry gelukt om het Perkamentus helemaal te laten opdrinken.
Maar zodra de schaal helemaal leeg was vroeg perkamentus(die erg afgezwakt was)naar water.Harry vond daar een glas en probeerden het met magie vol te krijgen, maar dat lukten niet en kwam Harry op het idee om water uit het meer te halen , maar toen hij dat dee kwamen de Necroten tot leven(levende doden die onder invloed zijn van een duistere tovenaar).
Harry was vergeten dat je ze met vuur kon uitschakelen, en gebruikten zwarte magie.
Gelukkig kwam Perkamentus bij en gebruikte wel vuur.
Toen ze buiten waren bleek hoe uitgeput Perkamentus was, hij kon niet eens naar Zweinstein verscheinselen(teleporteren).Toen Harry hun beide had verscheinseld zagen ze het duisteren teken(het teken dat Voldemort gebruikt als hij iemand heeft vermoordt).
Toen ze in het torentje waren waar het teken boven hing, sprak Perkamentus een spreuk uit waardoor Harry verstijfde, hij was dus helemaal niet te zien omdat hij even daarvoor zijn onzichtbaarheidsmantel had omgedaan, en op hetzelvde moment dat Perkamentus de spreuk uitsprak werd er een ontwapeningspreuk uitgesproken over Perkamentus door Malfidus die plotseling binnen sprong. Malfidus zei dat hij al verscheidende keren had geprobeerd om Perkamentus te vermoorden, maar dat steeds niet lukte. Maar net toen de rest van de dooddoeners(mensen die Voldemort steunen)binnen kwamen bleek dat Malfidus het lef niet te hebben om Perkamentus te vermoorden,l Op dat moment kwam Sneep (leraar) binnen en vermoorden Perkamentus. Door de dood van perkamentus was Harry uit zijn spreuk verlost en ging achter de dooddoeners aan maar het lukte hem niet om er een van te laten stoppen.
Later als de dooddoeners weg zijn word de laatste wens van Perkamentus ingewilligd.
Hij wordt een paar dagen later als eenigste schoolhoofd begraven op Zweinstein.
Op dat moment zweert Harry dat hij zijn hele leven zal weiden aan het vernietigen van Voldemort.

Personages:
Harry Potter: de hoofdpersoon. Harry’s ouders werden door Voldemort persoonlijk vermoord alleen Harry overleefde het. Daardoor heeft hij de kracht gekregen om Voldemort te vermoorden. Harry zit in het enerlaatste jaar van Zweinstein.

Ron: is een goede vriend van Harry en zitten in het zelfde jaar.

Hermelien: is een goeden vriendin van Harry en Ron en zit in hetzelfde jaar.

Sneep: is een leraar aan zweinstein en werkt als spion voor Voldemort.
Hij had in het begin van het boek een eed gedaan om Malfidus te helpen bij zijn taak.

Perkamentus: het school hoofd van Zweinstein en leider van de ‘Orde van de Feniks’(een verzetsgroep).

Tijd:
Het verhaal speelt zich schat ik af rond 1800-1850.

Onderwerp:
Het onderwerp spreekt mij erg aan omdat ik het onderwerp heel boeiend vind en er zijn altijd wel nieuwe dingen die je nog niet wist.
Het onderwerp word heel goed uitgewerkt omdat het nooit gaat vervelen, het sleurt je als het waar mee in het verhaal. Het verhaal is een klein beetje voorspel baar. Je kon bepaalde dingen gewoon voelen aankomen, maar op zich was het niet zoo voorspelbaar. Ik heb ook de andere verhalen van Harry Potter gelezen maar ik vond dit niet een van de beste delen.

Gebeurtenissen:
Het verhaal laat je nooit los het is heel boeiend omdat de gebeurtenissen zo snel op elkaar overgaan dat je de hele tijd nieuwsgierig bent na wat er straks gaat komen.
Het verhaal draait vooral om de gevoelens die Harry Potter heeft en de daardoor ontstaande situaties. Het verhaal is heel uniek ,de schrijver ‘J.K Rowling’ maakt het verhaal zo mooi dat het jong en oud boeit en in hun greep houd. Hoe sommigen personenages reageren op sommigen dingen hebben heel veel indruk op mij gemaakt en de schrijver wist heel mooi de gevoelens van de personages uit te beelden, dat heeft wel op mij indruk gemaakt.

Personages:
De personages gaan als het ware leven, de schrijver beeldt de gevoelens en de omgeving zo goed uit dat je niet het gevoel hebt dat je aan het lezen bent, maar er haast langs staat .
Je kunt je goed verplaatsen in de gedachten wereld en gevoelens van de personages .
Harry veranderd erg in het loop van het verhaal, want toen Harry hoorden dat hij Voldemort moes doden , veranderde dat hem erg en begon hij zijn lot onder ogen te zien.

Bouw:
Ik vind niet dat alle gebeurtenissen logisch op elkaar volgen omdat je soms van de eene omgeving naar de anderen omgeving gaat.Maar daardoor word je weer juist nieuwsgierig en dat houd het verhaal spannend.
Een minpunt vind ik personelijk veel minder, het stopt heel plotseling, en ga je kijken of er op de volgende bladzijden iets staat.

Taalgebruik:
Ik vind het verhaal makkelijk te lezen omdat het weinig tot geen moeilijke woorden in zitten.
Er zitten aardig wat dialogen in, maar op zich vind ik dat best leuk, dat houd het verhaal interessant.

Verwerkings opdracht:
Ik zou een nieuw personage laten optreden als leraar verweer tegen de zwarten kunsten,
Hij zou ook een vriendschappelijke band aanleggen met Harry Potter en hem sterke magische speuken zou laten leren en de beste manieren om zich te verdedigen tegen Voldemort.
Ik zou hem ook laten optreden als Harry iets stoms had gedaan en hulp nodig had.
En ook dat hij schade had opgelopen door Voldemort bijv: dat hij ook zijn ouders en andere familieleden had verloren. Dat zou Harry en hem een specialen band hebben geschapen.
Hij zou ook degenen moeten zijn die Severus Sneep ontdekt en hem bij een duel dood.
In die situaties zou ik dat personage laten optreden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

bij het stukje 'tijd' in dit boekverslag staat dat dat hij denkt dat het rond 1800-1850 is maar ik heb het boek ook gelezen en in 1800 hadden ze nog geen telefoons en auto's.
ik denk dat het gewoon deze tijd is

15 jaar geleden

F.

F.

de tijd is fout het is zeker weten moderne tijd of het moet zijn dat er een klein deel van de wereld toch al tv had en auto's en boormachine's en noem het maar allemaal op.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Harry Potter and the Half-blood Prince door J.K. Rowling"