Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 958 woorden
  • 24 juli 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Vuurbeker
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
636
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2001 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and t…

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
BOEKVERSLAG NEDERLANDS.
Primaire gegevens

1. Datum: 21-11-2005
2. Titel: Harry Potter en de vuurbeker
3. Auteur: J.K. Rowling
4. Genre: Fictie omdat er getoverd wordt en dat kan in het echt niet. (tenminste niet zo als in het boek)

5. Gebeurtenissen:
Harry Potter gaat in de zomer vakantie met de familie Wemel naar het WK Zwerkbal. Daar wordt het duisteren teken opgeroepen. Eenmaal op Zweinstein
komt er bezoek van andere scholen want het toverschool toernooi is op Zweinstein. Eigenlijk kan Harry niet mee doen omdat hij nog te jong is.
Maar toch komt hij als 4de kandidaat uit de vuurbeker. Hij moet dus mee doen aan het toernooi en zijn eerste opdracht is om de Hongaarse Hoornstaart te verslaan. De tweede opdracht is om een vriend uit het meer te redden. En de derde en tevens de laatste opdracht is in het doolhof. Daar moet hij de trofee zien te pakken kunnen krijgen. Maar het is een spannende en lange weg om daar te komen. En om er weer levend terug te keren.


6. Thema:
Het thema van het verhaal is spannende avonturen, want Harry beleeft altijd wel iets spannends. Vooral vanwege zijn verleden. Want Voldemort wil hem dood.

7. Personen:
De hoofdpersoon van het boek is Harry Potter. Hij is een jongen die vroeg zijn ouders is verloren. Ze zijn vermoord door Voldemort en Voldemort wilde Harry ook vermoorden. Maar door de liefde van zijn moeder is dat niet gebeurd. Hij heeft alleen een litteken er aan over gehouden. En daar heeft hij last van als
Voldemort in de buurt is.

De belangrijkste bijpersonen zijn Ron Wemel en Hermelien Griffel. Ze zijn allebei hele goede vrienden van Harry. Ron Wemel heeft vier oudere broers en een zusje. Hij komt dus uit een groot gezin. Ron is een hele goede vriend van Harry al vanaf de eerste dag dat ze elkaar zagen.
Hermelien Griffel is ook een hele goede vriendin van Harry. Ze is een half bloedje. Dat betekend dat ze half dreuzel(mens) is en half heks. Hermelien is een slim meisje, ze weet bijna alles. En ze leert ook heel erg goed.

8. Plaats:
Het verhaal speelt zich eerst af in de gewone wereld waar Harry bij zijn oom, tante en neefje woont. Daarna gaat hij naar de andere wereld., dat is de wereld van tovenarij. Daar gaat hij naar het WK Zwerkbal samen met de familie Wemel. En daarna gaat hij naar Zweinstein. Waar allemaal rare dingen gebeuren.

Zweinstein is de school voor tovenaars en heksen. Het is nogal een aparte school. Want de schilderrijen praten en de trappen verwisselen de hele tijd.

9. Tijd:
Het verhaal speelt zich af in deze tijd tenminste hoe de mensen met elkaar omgaan. Want het verhaal speelt zich eigenlijk in een hele andere wereld af, dus kun je het eigenlijk niet echt vergelijken. Want het ziet er daar veel ouder uit.
Ze schrijven nog met een ganzenveer. En er zijn geen computers.

10. Begin:
In het begin van het verhaal word wel een korte inleiding gegeven. Want ze vertellen dan wat er in het vorige boek gebeurd is. Het verhaal begint dat Harry aan het dromen is. Die droom is belangrijk voor de rest van het verhaal. Want de droom gaat ook over een kerkhof en daar komt Harry op het einde van het boek ook.

Over het algemeen wordt het verhaal in een chronologische volgorde verteld. Maar soms blikken ze terug op dingen die al eerde gebeurd zijn. Dat is dan om het duidelijker te maken.

11. Probleem en afloop:
In het boek zijn wel meerdere problemen. Het begint dat Harry mee moet doen met het toverschool toernooi. Hij wil dit eigenlijk niet. Het probleem is als eerst hoe hij het toverschool toernooi moet overleven. Want het is nogal moeilijk en zwaar. Maar hij krijgt wel hulp dus dat lukt hem wel. Dan is het probleem hoe hij Voldemort moet verslaan, want Voldemort wil hem vermoorden. Maar door zijn ouders, Carlo en andere krijgt hij voldoende kracht om weg te gaan. Het was wel kantje boord maar Harry Potter heeft ook dit schooljaar weer overleefd.

12. Perspectief:
Over het algemeen wordt het door de ogen van Harry Potter bekeken. En soms ook door andere, want je leest ook dingen die je niet door de ogen van Harry bekijkt. Het verhaal verspringt de hele tijd. Maar het meest kijk je toch door de ogen van Harry en dat is juist ook het spannende en leuke.

13. Titel:
De titel de Vuurbeker betekend dat Harry Potter als 4de kandidaat uit de Vuurbeker is gekomen terwijl dat eigenlijk niet kan en hij dat zelf niet heeft gedaan. En door de Vuurbeker moet Harry mee doen aan het toverschool toernooi en dat is nogal gevaarlijk.

14. Beoordeling:
Ik vind het een super mooi boek. Ik heb het wel een paar keer gelezen. Ik leef me helemaal in, in het verhaal. Ik kan me heel erg boos over maken als er iets gemeens gebeurd. En dit boek vond ik ook nog erg zielig en ik werd er ook wel een beetje verdrietig van, want Carlo gaat dood. Toen ik eenmaal was begonnen met het boek kon ik bijna niet meer stoppen. En ik vond het toen ook erg jammer dat het afgelopen was. Het is een spannend boek, want Harry beleeft spannende en gevaarlijke dingen. Zoals het toverschool toernooi dat hij met een draak moest vechten. En dat hij iemand uit het water moest redden. Maar vooral op het laatste dat Harry moest vechten tegen Voldemort.
Ik zou dit boek iedereen aan raden. Ook al hou je niet echt van lezen. De boeken van Harry Potter moet je gewoon lezen. En ik durf bijna zeker te zeggen dat je ze dan ook leuk vind. Het is gewoon een super mooi boek en erg spannend.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling"