Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1371 woorden
  • 12 juni 2007
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Vuurbeker
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
636
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2001 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and t…

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Opmerking: Omdat ik gewend ben aan de originele, Engelse namen en termen zal ik ze ook in dit verslag gebruiken. Bovendien vind ik ze mooier. Aan het eind geef ik een lijst met de namen zoals ze in de vertaalde Nederlandse versie worden gebruikt.

A Zakelijke gegevens
Titel: Harry Potter en de Vuurbeker
Oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Goblet of Fire
Auteur: J.K. Rowling
Nederlandse uitgever: De Harmonie, Amsterdam
Engelse uitgever: Bloomsbury, London

Jaar van uitgave (Nederland): 1998
Jaar van uitgave (Verenigd Koninkrijk): 1997

B Inhoud
1. Samenvatting

Het verhaal begint in een klein dorp, waar vroeger Tom Riddle ofwel Lord Voldemort in een villa woonde. Wat eerst een statig landhuis was geweest, was nu een afgebrokkeld en vervallen krot. Voldemort, die alleen nog een ziel bezit, keert voor even terug naar het pand en maakt in aanwezigheid van zijn dienaar een plan. Om te herrijzen. En daar had hij iemand voor nodig, iemand die zijn grootste vijand was…

Op dat moment schrok Harry Potter wakker. Zijn litteken op z’n voorhoofd, dat het spoor was van de aanval van Voldemort op de jonge Harry, prikt vreselijk. En dat zegt wat.
Harry zit weer bij de gevreesde Dursleys, maar wordt opgevrolijkt als zijn vriend Ron Weasley hem een uitnodiging geeft voor the Quidditch Cup. Quidditch is de meest populaire en gevaarlijke sport onder tovenaars, op bezemstelen. De wedstrijd is geweldig en er wordt gekampeerd op een groot terrein.
Die nacht verschijnt alleen the Dark Mark (duistere teken) aan de hemel, het teken van Lord Voldemort. Veel mensen in paniek, want dit teken is in vijftien jaar niet meer gezien en kan alleen door Voldemort of zijn aanhangers worden opgeroepen.Bij terugkomst op toverschool Hogwarts, vertelt schoolhoofd Dumbledore dat er dit jaar een groot, maar gevaarlijk evenement in de school wordt georganiseerd: the Triwizard Tournement, waar ook twee leerlingen van twee buitenlandse toverscholen vertegenwoordigd zijn. De vuurbeker bepaalt wie dat worden. Op de avond dat de drie kampioenen gekozen zijn, vat de vuurbeker nog een keer vlam en spuwt Harry Potters naam uit. Hoewel hij te jong is mee te mogen doen, is hij wel gedwongen dat te doen.

De eerste twee van de drie opdrachten gaan goed. Harry verslaat een draak en pakt het gouden ei, mede door de nieuwe Dark Arts (zwarte kunsten) leraar, Mad-Eye Moody. De al verouderde Moody was vroeger een bekende en begaafde schouwer, ofwel iemand die de zwarte kunsten bestrijdt. Ook de tweede opdracht, in het grote en donkere meer van Hogwarts, loopt redelijk goed af.

De derde en laatste opdracht speelde zich af in een hoge dolhof, in de avond. De kampioen die als eerst de troffee, die in het midden geplaatst is, te pakken heeft, heeft gewonnen. Onderweg zijn er een aantal obstakels.

Uiteindelijk blijven Harry en Cedric Diggory, de eigenlijke kampioen van Hogwarts, over - de andere twee waren uitgeschakeld. Ze besluiten samen de troffee te pakken. Deze blijkt echter behekst te zijn en zendt hen naar een oud en vervallen kerkhof – nabij het eens grote villa van een rijke familie.

Op dit kerkhof blijken ook Lord Voldemort en aanhangers aanwezig te zijn. Het schepsel Voldemort doodt Cedric, laat Harry vastbinden in aan een boom. Eén van de dienaren snijdt Harry’s arm open voor het bloed dat nodig is voor de herrijzing van Lord Voldemort. Samen met het lijk van Voldemort’s vader, komt het dat Voldemort herrijst en zijn lichaam terug heeft. Vervolgens gaan Harry en Voldemort voor de tweede keer een duel aan. Alleen doordat de kern van beide toverstokken van dezelfde feniks afkomstig zijn, kan er geen normaal duel plaatsvinden. In plaats daarvan ontstaat er een draad tussen beide toverstokken. Eén voor één komen uit deze draad de schimmen van de mensen voort, die Voldemort allemaal gedood heeft. Allemaal hebben ze een boodschap naar Harry. Cedric bijvoorbeeld vraagt Harry zijn lichaam naar zijn ouders terug te sturen. Dan verbreekt Harry de draad en rent met Cedrics lichaam terug naar de troffee, die hem weer vaan Hogwarts leidt.

Daar aangekomen is de menigte opgewonden. Dumbledore neemt Harry mee en vertelt aan hem en een paar professoren zijn ontdekking van de avond. Wat bleek: Mad-Eye Moody was niet de echte, maar Barty Crouch jr., een dienaar van Voldemort. Hij hield de echte Moody gevangen in zijn magische hutkoffer, en nam dagelijks een drankje in zodat hij precies op de echte leek. Hij was het die Harry’s naam in de vuurbeker stopte, en hem door de opdrachten loodste. Hij was het die de twee kandidaten in de doolhof uitschakelde. Hij was die er uiteindelijk voor zorgde, dat de sleutel van Voldemorts herrijzing bij the Lord terechtkwam.

2. Beschrijving
De hoofdpersoon is Harry Potter. Als baby overleefde hij Voldemort’s geduchte vloek, als enige. Hij is mager, draagt een jampotglazen bril, heeft pikzwart haar en het symbolische litteken in vorm van bliksemschicht op zijn voorhoofd.

Harry’s probleem wordt niet opgelost, sterker nog, er komen steeds meer problemen bij. Het grootste is natuurlijk de herrijzing van Lord Voldemort, dat heel erg fataal voor hem is en wordt. In de volgende drie boeken wordt dit probleem (hopelijk) opgelost.

Er zijn veel goede personen in dit boek die allemaal
een redelijk grote rol spelen. De meesten heb ik
weggelaten in de samenvatting, omdat die dan veel
te langdradig wordt. Dat is jammer, want het verhaal
zou veel rijker worden als ik het allemaal beschreef.
Op de voorgrond zijn voor Harry, zijn vrienden Ron
Weasley en Hermione Granger het belangrijkst. Ze
steunen hen, maar ze hebben ook wel eens ruzie.
Ron is een snoeperd, rood haar en komt uit een arm,
volbloed en groot tovenaarsgezin. Hermione
daarentegen is constant bezig met haar studie, heeft
een grote bos bruin haar en komt van ouders die niet
toveren.

Het verhaal speelt zich in 1994 af, dit weten we van een kleine hint uit deel twee. Het verhaal beschrijft gebeurtenissen in ongeveer een jaar.
Er zijn zeker terugblikken in het boek, waarvan we tot nu toe niet precies kunnen weten wat de gevolgen ervan zijn (deel zes en zeven moeten nog uitkomen), ik heb deze dan ook uit de samenvatting gelaten. Het verhaal begint vijftig jaar geleden, op het moment dat de drie Riddle’s dood in hun villa worden gevonden.
Verder komt Harry in aanraking met een schaal, waarin de gedachten van Dumbledore staan opgeslagen. Hierin ziet Harry oa dat Barty Crouch jr. wordt veroordeeld.
Omdat de serie nog niet voltooid is, is de bedoeling van de schrijfster ook niet helemaal duidelijk. Wil ze nou een strijd tussen het Goed en het Kwaad beschrijven, of een boodschap meegeven?

C Mening
Ik vond dit boek ontzettend goed en het is zeker een aanrader, maar je moet wel eerst de vorige drie delen gelezen hebben om het verhaal te snappen. Zelf ontdek ik nog wel eens details, waar je bij de eerste keer lezen overheen leest. Ik vond het best moeilijk een beknopte samenvatting van het boek te maken, juist omdat het zo rijk is aan personages, verbindingen en gebeurtenissen die allemaal hun taak hebben. Maar voor de rest: prachtig!

D De auteur: J.K. Rowling
Joanne Kathleen Rowling is geboren op 31 juli (dat
trouwens ook de verjaardag is van Harry) 1965 in
Engeland. Al vanaf haar jeugd houdt ze van schrijven.
Ze studeerde vreemde talen, en vertrok later naar
Portugal om er les te geven. Daar trouwde ze ook en
kreeg ze een dochter. Toen het huwelijk misliep, ging ze
weer terug naar Engeland. In die tijd was ze erg arm en
leefde in een klein flatje. Ze probeerde haar eerste boek,
Harry Potter and the Philosopher’s Stone, af te ronden. In
1997 kwam het boek in de winkel te liggen en langzaam-
aan werd het een groot succes. Nu is J.K. Rowling de
rijkste vrouw van Engeland. Er zijn zeven Potterboeken
gepland, waarvan er al vijf verschenen zijn en de zesde dit
jaar in juli verschijnt. En dan is het wachten op deel zeven, de belangrijke ontknoping.

Lijst Nederlandse namen:
Tom Riddle: Marten Vilijn
Dursleys: Duffelingen
Ron Weasley: Ron Wemel
Quidditch: Zwerkbal
Hogwarts: Zweinstein
Dumbledore: Perkamentus
Triwizard Tournement: Toverschool Toernooi
Mad-Eye Moody: Dwaaloog Dolleman
Cedric Diggory: Carlo Kannewasser
Barty Crouch jr.: Barto Krenk jr.
Hermione Granger: Hermelien Griffel

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling"