Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1235 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 18 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Vuurbeker
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
636
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2001 Genomineerd) , NS Publieksprijs (2001 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Goblet of Fire
Shadow

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and t…

The summer holidays seem never-ending and Harry Potter can’t wait for the start of the school term. It is his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, and there are spells to learn and (unluckily) Potions and Divination lessons to attend. But Harry needs to be on his guard at all times - his worst enemy is preparing a horrifying fate for him...

Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Harry Potter en de vuurbeker.

1. Informatie over het boek.
Auteur: J.K. Rowling
Titel : Harry Potter en de vuurbeker.
Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam/(De Standaard Antwerpen.)
Jaar van uitgave: december 2000.

2. Een korte biografie over de auteur.
Geboortedatum: 31 juli 1965
Geboorteplaats: Chipping Sodbury, Engeland
Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen en tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte een tijdje als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Daarna begon ze een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tijdens de slaapuurtjes van haar jonge dochter. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair geworden dat ze geen les meer hoefde te geven, en fulltime kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan driehonderd miljoen boeken verkocht en de eerste vier delen zijn verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon, in januari 2005 een dochter. Nu woont ze met haar man en kinderen in Schotland.
1998 Harry Potter en de steen der wijzen.

1999 Harry Potter en de geheime kamer.
2000 Harry Potter en de gevangene van Azkaban.
2000 Harry Potter en de vuurbeker.
2001 Fabeldieren en waar ze te vinden.
2001 Zwerkbal door de eeuwen heen.
2003 Harry Potter en de orde van de Feniks.
2005 Harry Potter en de halfbloed prins.

3. Korte inhoud van het boek.
Op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus, waar Harry Potter op school zit, wordt er voor het eerst sinds eeuwen weer een scholentoernooi gehouden. Er komen nog twee andere scholen meedoen uit 2 andere landen. Der eerste uit Frankrijk, Beauxbatons, en de tweede uit Bulgarije, Klammfels. Van elke school wordt één kampioen gekozen met behulp van de Vuurbeker. Iedereen die mee wil doen en die boven de 16 jaar is, moet zijn naam erin doen en de Vuurbeker zal dan drie blaadjes papier eruit kiezen. Er wordt bekend gemaakt dat van Klammfels Viktor Kruml, van Beauxbatons Fleur Delacour en van Zweinstein Carlo Kannewasser uitverkoren zijn. Nadat dit gebeurd is komt er ineens nog een briefje uit de Vuurbeker. Op dat briefje staat Harry's naam, hoewel hij nog maar 14 is. Harry heeft niet zelf dat briefje er in gestopt. Ondanks zijn leeftijd, mag Harry toch meedoen aan het Toverscholentoernooi. Hij moet drie opdrachten uitvoeren en zich van tevoren erop voorbereiden. Wat de eerste opdracht is, komt Harry per ongeluk te weten. Hij zal een draak moeten verslaan. Hij bereidt zich goed voor, samen met zijn vriend Ron en Hermelien, en slaagt erin om de draak te slim af te zijn. Daarna krijgen alle kampioenen een gouden ei. Harry krijgt een tip van een van de andere kampioenen. Als hij het ei onder water houdt komen er stemmen uit. Zo komt Harry te weten wat de volgende opdracht is: hij moet onder water iemand te bevrijden. Weer lukt het hem en hij krijgt de volgende opdracht, hij moet namelijk door een doolhof komen en in dat doolhof allerlei hindernissen voorbij zien te komen. Wie als eerste de beker aanraakt die in het midden staat, heeft het Toernooi gewonnen. Maar de beker blijkt omgetoverd te zijn tot viavia. Harry raakt als eerste de beker aan en komt op een begraafplaats terecht. Daar blijkt de gevreesde Heer Voldemort ook te zijn. Hij is herrezen door in het lichaam van een dode te stappen. Harry gaat een gevecht met hem aan en wint uiteindelijk. Hij gaat terug naar school en komt een beetje bij van de schrik. Daarna neemt hij de beker en het prijzengeld in ontvangst. Hij gaat zijn spullen bij elkaar zoeken en keert terug naar familie Duffeling.

4. De korte bespreking van het hoofdthema.
Volgens mij is het thema de vuurbeker. Vuurbeker staat namelijk in de titel van het boek en wordt meerdere malen genoemd. Hij is gemaakt voor het uitkiezen van leerlingen van het toverschooltoernooi om verhoudingen tussen tovenaars te verbeteren. De vuurbeker mag alleen briefjes aanvaarden van leerlingen boven de 16 jaar. Perkamentus heeft er vloeken over uitgesproken zodat hij zeer moeilijk te misleiden is. Toch zal iemand erin slagen om de vuurbeker te slim af te zijn. Die persoon is de nep-Dolleman. Eigenlijk is hij de zoon van Barto Krenck. Hij is een dooddoener en dus een trouwe volgeling van Voldemort. Wanneer de vuurbeker de namen uitkiest van leerlingen die mogen meedoen aan het tovertoernooi, kiest hij eerst drie personen en als vierde komt Harry uit de vlammen tevoorschijn. Iedereen was verrast door deze abnormale en niet-geplande gebeurtenis. Harry is eigenlijk te jong voor het toernooi, maar omdat de vuurbeker hem ook heeft uitgekozen, mag Potter ondanks zijn leeftijd toch meedoen.


5. De bespreking van iets in het boek dat de lezer getroffen heeft.
Ik vind het wel best erg hoe Carlo en de rest zijn omgekomen. Toch riskeert Harry zijn eigen leven om het dode lichaam van Carlo toch nog op Zweinstein te krijgen. Dit bewijst hoe moedig Harry is. Ook de moord op Berta Kriel is het werk van de zieke geest van Voldemort. Als de heer van het duister en Harry op het einde een strijd leveren komen vele slachtoffers uit je-weet-wel’s toverstok tevoorschijn, waaronder Berta Kriel. Zij moedigen hem aan en zeggen dat hij de verbinding in stand moet proberen houden. Ook zijn ouders, die Potter dan voor het eerst in het ‘echt’ ziet, komen uit de toverstok gekropen.
Als de held uit dit verhaal, Harry Potter, als opdracht in het meer moet duiken om Ron te gaan halen, wacht hij beneden in het meer eerst toch nog op de andere deelnemers tot de anderen, Hermelien en de zus van Fleur, worden gered. Hierdoor verliest hij zijn positie als eerste. Na deze missie krijgt Harry toch nog het meeste punten omdat hij zo dapper en met bezorgdheid voor anderen gehandeld heeft. Ook Fleur Delacour is Harry zeer dapper voor het ‘redden’ van haar zusje.

6. De appreciatie van de lezer en de motivatie hieromtrent.
Ik heb dit boek gekozen omdat het boek het vierde deel is uit de serie Harry Potter boeken en ik de andere drie ook heb gelezen. Ik vind het knap dat deze schrijfster na drie boeken weer een prachtig exemplaar weet te schrijven. Het boek leest net zo vlot als alle andere delen. Er zitten in dit boek onverwachte wendingen die een vervolg mogelijk maken. Zonder dat het teveel voorspelbaar wordt. De strijd tussen goed en kwaad duurt voort en het kwaad lijkt steeds sterker te worden. Het belang van het hebben van vrienden wordt ook steeds duidelijker. Net zoals het belang om samen te werken. Dit zou de moraal uit dit verhaal kunnen zijn. Het wordt in dit boek op een manier opgeschreven dat het heel vanzelfsprekend lijkt om dingen op deze manier te doen. Wat in dit boek ook wat meer duidelijk wordt is dat Harry zich bewuster wordt van het feit dat hij niet zomaar een tovenaar is maar een heel speciale tovenaar.
Mijn conclusie is dat er weer een prachtig Harry Potter boek geschreven is door Joanne Rowling. Dit boek is net zoals alle andere een aanrader om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

is het niet zo dat JKrowling op het idee van harry potter is gekomen tijdens een treinrit van vier uur? die trein ging van Manchester naar Londen

groetjes xx

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Harry Potter and the Goblet of Fire door J.K. Rowling"