Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2038 woorden
  • 24 april 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
30 keer beoordeeld

Boekcover Harry Potter and the Deathly Hallows
Shadow

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous j…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - an…

Harry Potter is preparing to leave the Dursleys and Privet Drive for the last time. The future that awaits him is full of danger, not only for him, but for anyone close to him - and Harry has already lost so much. Only by destroying Voldemort’s remaining Horcruxes can Harry free himself and overcome the Dark Lord’s forces of evil. In a final and perilous journey, Harry must find the strength and the will to face a deadly confrontation that is his alone to fight.

Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Harry Potter en de relieken van de dood
Auteur: J. K. Rowling
Genre: Magie

Hoofdpersoon
Harry Potter

Belangrijke bijpersonen
Ron Wemel, Hermelien Griffel, Voldemort

Plaats van het verhaal
Er zijn 13 verschillende plaatsen, maar de belangrijkste is Zweinstein

Tijd
In het begin dit jaar, 2007. Aan het eind 19 jaar later

Belangrijkste probleem
Harry moet Gruzielementen vernietigen en Voldemort verslaan

Afloop van het verhaal
Harry vernietigt alle Gruzielementen en ook Voldemort


Soort einde
Open

Perspectief
Hij / Zij perspectief

Titelverklaring
De Relieken van de Dood zijn 3 voorwerpen: Een toverstok, een mantel en een steen. Als je die 3 voorwerpen heb ben je de machtigste tovenaar.
Beoordeling Ik geef het boek een 9, omdat het veel spanning en emotie heeft. Als je begint moet je het ook aflezen.

Samenvatting
Voldemort en the doodoeners willen Harry Potter doden. Aan het begin is Harry met zijn familie in Klein Zanikem, wanneer de Orde van de Feniks hem een veiligere plek bied. Met wat hulp van de wisseldrank veranderen 6 andere in Harry’s, wat 7 Harry’s maakt! Ieder gaat naar een andere plaats, om Voldemort en zijn helpers te misleiden. Maar Severus Sneep vertelde Voldemort over de list en ze vielen Harry aan. Harry´s uil Hedwig ging dood tijdens die vlucht.
In het Nest is iedereen bezig met de trouwerij van Bill en Fleur. Harry vertelt Hermelien en Ron, zijn 2 beste vrienden, over zijn plan: hij gaat niet terug naar school, maar hij gaat Gruzielementen zoeken (er zijn er 7 en ze moeten vernietigd worden voor Harry Voldemort kan vermoorden). Samen vertrekken ze een dag na de trouwerij.

Voor de trouwerij Rufus Schobbejak, the Minister van Toverkunst, komt en geeft de uitzetter aan Ron, een mysterieus boek geschreven in de Rune aan Hermelien en de snaai aan Harry, welke hij had gevangen in zijn eerste Zwerkbal wedstrijd. Deze objecten zijn nagelaten door Perkamentus; ook had hij het zwaard van Goderic Griffoendor achtergelaten voor Harry, maar Schobbejak denk dat het Harry niet toebehoort. Harry praat met Viktor Kruml op de trouwerij, wie hem vertelt over het medaillon van Loena’s vader: het teken op het medaillon is van the slechte tovenaar Grindelwald, Wie is gedood door Perkamentus.
Opeens verschijnen er Dooddoeners op het feest. Voldemort vermoord Rufus Schobbejak en neemt zijn plaats in als Minister van Toverkunst. Harry, Hermelien en Ron ontsnappen en verstoppen zich in Londen in een lege bar. Maar bijna meteen daarna vinden de Dooddoeners hem. Hij gaat meteen daarna naar Grimboudplein 12, Harry’s house Die hij heeft geërfd van zijn stiefvader (Sirius Zwarts). Harry denkt dat het medaillon, een van de Gruzielementen, in het huis is. Maar de huis elf Knijster vertelt dat hij is gestolen door Levinius Lorrebos. Knijster vind Levinius en vertelt Harry en zijn vrienden dat Dorothea Omber, van het Ministerie, het heeft afgepakt. Harry, Ron en Hermelien sluipen bij het Ministerie naar binnen en zien het medaillon om Omber’s nek hangen. Ze stelen het van haar in een gevecht en keren terug naar het Grimboudplein, maar Jeegers volgt hun en ziet waar ze zich verstoppen. Ze moeten direct weg en kamperen de hele tijd op verschillende plaatsen met veel rust en afgelegen voor hun eigen veiligheid. Ze weten niet hoe ze het Gruzielement moeten vernietigen en dragen het om de beurt. Het is zeker dat het medaillon hun humeur aantast. Ze krijgen ruzie en Ron loopt weg.
Harry en Hermelien bezoeken Godric's Eind, waar Harry’s huis staat waar hij met zijn ouders woonden. Op de begraafplaats vinden ze het graf van hun ouders. Het huis is een monument ter nagedachtenis aan 2 dappere ouders die hun leven gaven voor hun zoon. Ook staat er een 5 meter lang beeld van Harry als baby met zijn ouders. Toen Harry bij zijn huis stond lokte een vrouw hem naar haar huis, maar het was een val: het was Voldemort. Ze kunnen ontsnappen, maar Harry’s staf is zo erg gebroken dat hij niet gerepareerd kan worden.
Op een avond ziet Harry een onbekende Partronus van een vrouwelijke staf: het leidt hem weg van de tenten brengt hem naar een meer waar Godric Griffoendor’s zwaard op de bodem ligt. Hij duikt, maar het medaillon probeert hem te laten stikken. Ron redt hem op het juiste moment en vernietigd het medaillon met het zwaard. In het boek, dat Perkamentus aan Hermelien gaf, staat een mysterieus teken: het is niet Rune, maar hetzelfde teken als het medaillon van Loena’s vader. Harry zag dat op de trouwerij. Ze besluiten om hem te bezoeken en hij vertelt ze over het sprookje: 3 broers wilde de Relieken van de Dood. De eerste wilde een onverslaanbare toverstaf, De Zegevlier. De tweede wild een steen die dode kom laten herrijzen uit de dood, de steen van Wederkeer en de derde wilde iets om weg te rennen van de dood en kreeg een onzichtbaarheidsmantel. De stok, steen en mantel maakte samen een teken. Hermelien vindt het nonsens, maar Harry ziet overeenkomsten in de Gruzielementen en de Relieken. Hij realiseert zich dat hij de onzichtbaarheidsmantel al jaren heeft: het was eerst van zijn vader. Hij gelooft het verhaal en denkt dat de derde broer zijn familie is! Hij weet dat Perkamentus de ring met hetzelfde teken heeft vernietigden weet waar Voldemort zo erg naar zoekt: de Zegevlier.

Harry, Hermelien and Ron proberen meer Gruzielementen te vinden, maar ze falen. Na een lange tijd krijgen ze ruzie en Harry noemt per ongeluk Voldemorts naam (Er is een beheksing op zijn naam zodat hij weet wie waar is) en de Dooddoeners verschijnen opeens en brengen ze naar de villa van Malfidus. Hermelien wordt gemarteld en Ron en Harry worden opgesloten in de kelder, samen met Ollivander, the stafmaker, Loena Leeflang and Grijphaak, de kobold van Goudgrijp de bank. Grijphaak verteld Harry dat er recent iets in de kluis van Bellatrix van Detta is gestopt. Harry denkt dat het een Gruzielement is. Dankzij Dobby ontsnappen ze, maar in het gevecht sterft Dobby door een mes van Bellatrix. Harry en Grijphaak maken een deal: Grijphaak helpt Harry in Goudgrijp te komen en het Gruzielement te stelen en Grijphaak krijgt het zwaard van Godric, omdat het was gemaakt door kobolden. Het Gruzielement is een theekopje van Helga Huffelpuf, een van de 4 die Zweinstein hebben gemaakt. Het alarm gaat af, maar ze kunnen ontsnappen op de rug van een draak. Ze weten hoe ze het moeten vernietigen, omdat ze het zwaard niet meer hebben. Harry kan soms zien wat Voldemort denkt: Zo weten ze dat er een Gruzielement op Zweinstein is. Ze gaan onder Harry’s onzichtbaarheidsmantel en Perkamentus zijn broer weet een geheime doorgang naar Zweinstein. In de leerlingen kamen van Ravenklauw ziet Harry een diadeem van Rowena Ravenklauw en na veel nadenken herkent hij het van de Kamer van Hoge Nood. In de russentijd halen Ron en Hermelien uit de Geheime Kamer een tand van de basilisk, die het kopje van Huffelpuf vernietigt. In de Kamer van Hoge Nood vindt Harry het diadeem en wanneer 3 jongens hem aanvallen wordt het diadeem per ongeluk vernietigd. Ze ontsnappen maar net aan de 3 jongens, wat na het gevecht er nog maar 2 waren.
Harry kijkt in Voldemorts gedachte en ziet het Krijsende Krot met Severus Sneep. Harry, Ron en Hermelien zien Voldemort Sneep vermoorden, omdat Sneep de Zegevlier heeft en Voldemort gelooft dat dat de enige manier is om de rechtmatige eigenaar te worden. Voldemort loopt weg en Harry ziet Sneep en Sneep zegt dat hij Voldemort moet vernietigen: Harry gaat terug naar Zweinstein, zonder de dode Sneep. In het kantoor van Perkamentus Harry ziet dat hij een deal maakt met Perkamentus dat Sneep hem niet zou vermoorden, omdat Perkamentus de Zegevlier heeft en Sneep niet de rechtmatige eigenaar wil zijn. Perkamentus heeft maar één jaar te leven, omdat er een beheksing over de steen heerst. Zijn Patronus heeft een vrouwelijke vorm; dezelfde als Lily Potter. Hij vindt uit dat zijn litteken een Gruzielement is: hij moet eerst dood als hij Voldemort wil vermoorden. Voldemort is in het Verboden Bos, op het terrein van Zweinstein, omsingeld door Dooddoeners. Voordat hij het bos in loopt opent hij de Snaai en ziet de Steen van Wederkeer. Hij roep Sirius, Remus en zijn ouders op, maar ze zijn alleen een schaduw. Hij vraagt of doodgaan pijn doet en ze vertellen hem van niet.
Voldemort vermoordt Harry met de Avada Kedavra vloek en denkt dat Harry dood is, maar de vloek vermoordt alleen het Gruzielement in Harry: hij komt in een soort van droom en Perkamentus vertelt hem alles wat hij moet weten. Voldemort roep iedereen in Zweinstein om de dode Harry te zien: Marcel vermoordt de slang Nagini, wat het laatste Gruzielement is. Molly Wemel vermoordt Bellatrix in een gevecht en Voldemort vermoordt Molly bijna, maar op dat moment staat Harry op en laat zien dat hij niet dood is. Voldemort is verward en Harry en Voldemort vuren tegelijkertijd een vloek af; maar omdat Voldemort niet de rechtmatige eigenaar van de Zegevlier is, schiet de Avada Kedavra vloek terug op hem en niet op Harry. Voldemort is eindelijk dood en verslagen.
Het boek eindigt met een scène in Londen, wachtend op de Zweinstein Express. Harry en Ginny zijn getrouwd en hebben 3 kinderen: Lily, James en Albus Severus. Ron en Hermelien hebben er 2: Roos en Hugo. Bill en Fleur´s dochter Victoire heeft een relatie met Teddy: de zoon van Remus en Tops. Marcel is leraar Kruidenkundeop Zweinstein.
Een goed einde.

Informatie over de auteur
Joanne Rowling (geboren in Chipping Sodbury, dichtbij Bristol, op 31 juli 1965) is een Britse schrijfster die bekend geworden is door haar boeken over leerling-tovenaar Harry Potter. Deze boeken schrijft ze onder de naam J. K. Rowling. De K staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. In werkelijkheid heeft ze echter geen tweede naam.

Ze studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de universiteit van Exeter, waar ze in 1986 afstudeerde. Daarna had ze verschillende kantoorbanen. In 1990 vertrok ze naar Portugal om Engelse les te geven. In Portugal ontmoette ze de Tv-journalist Jorgue Arantes met wie ze trouwde. In 1993 werd haar eerste dochter Jessica geboren. Toen het huwelijk strandde ging Joanne met haar dochter in Edinburgh (Schotland) wonen. Daar schreef ze twee boeken voor volwassenen, die ze niet goed genoeg vond om naar een uitgever te sturen. In 1994 kwam ze tijdens een treinreis op een verhaal over een jonge tovenaar. Ze werkte de verhaallijnen uit tot een zevendelige boekserie. Nadat het eerste deel door enkele uitgevers was afgewezen, werd het uiteindelijk in 1997 uitgegeven door uitgeverij Bloomsbury. Haar agent Christopher Little verkocht het boek later aan de Amerikaanse uitgeverij Scholastic, wat haar ongeveer €100.000 opleverde.

Na een wat aarzelende start belandden de boeken, waarvan er ondertussen zeven zijn verschenen, in 1999 op de eerste drie plaatsen in de boekverkooplijsten, in zowel Amerika als Engeland. Haar volgende vier boeken in de reeks werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis.
In de zomer van 2007 waren er in totaal 35 miljoen exemplaren van de drie boeken in 35 talen verkocht, die bij elkaar ruim € 8 miljard opgebracht hebben. Ze werd daardoor de rijkste vrouw in Engeland.

Bibliografie
Jaar Titel Nederlands ISBN
1997 The Philosopher's Stone De Steen der Wijzen 9789076174082
1998 The Chamber of Secrets De Geheime Kamer 9789076174129
1999 The Prisoner of Azkaban De gevangenen van Azkaban 9789076174143
2000 The Goblet of Fire De Vuurbeker 9789076174198
2003 The Order of the Phoenix De Orde van de Feniks 9789061697008
2005 The Half-Blood Prince De Halfbloed Prins 9789061697664
2007 The Deathly Hallows De Relieken van de Dood 9780747591061

Overige
2001 Fantastic Beasts and Where to Find Them Fabeldieren waar te vinden 9061696283
2001 Quidditch Through the Ages Zwerkbal in de eeuwen 9061696291

Achtergrond informatie over magie
Magie betekent:’Het geloof dat bepaalde, min of meer nauwkeurig omschreven handelingen automatisch tot een gewenst gevolg zullen leiden’. Dat is met behulp van bovennatuurlijke, in het normale leven niet gekende krachten. De krachten en machten die bij magie in het spel zijn, zijn vaak onpersoonlijk. Zij verbeteren het door de mens gestelde doel. Als de vereiste handelingen goed worden uitgevoerd.


Het woord ‘magie’ is voor het eerst gebruikt in de vierde eeuw voor Christus. Het woord zou afkomstig zijn van de Chaldeese stam Mag. De naam werd gegeven aan Oude Perzische priesters. Die werden ook Magi of Magiërs genoemd. In veel talen is het woord voor magie het zelfde als het woord voor doen, te doen of te maken. Bijvoorbeeld in het Latijnse is het factum, of in het Nederlands is het toveren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Deathly Hallows door J.K. Rowling"