Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1630 woorden
  • 5 juni 2007
  • 36 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 36 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Geheime Kamer
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
464
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Genomineerd) , Jonge Jury (2002 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Chamber of Secrets
Shadow

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Potions, Herbology, Charms, Defence Against the Dark Arts and Quidditch. Then mysterious and scary things start happening. First Harry hears strange voices, and then Ron’s sister, Ginny, …

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Pot…

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Potions, Herbology, Charms, Defence Against the Dark Arts and Quidditch. Then mysterious and scary things start happening. First Harry hears strange voices, and then Ron’s sister, Ginny, disappears...

Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Karakters
In dit boek komen erg veel personages voor ik zal me beperken tot de meest belangrijke uit het verhaal, want anders zou het een beetje te veel worden.

Harry Potter
De ouders van Harry zijn vermoord door de slechte tovenaar Voldemort, maar Harry heeft dit overleeft. Voldemort is verdwenen en heeft hij na het vorige schooljaar geen problemen meer veroorzaakt. Harry woont bij de zijn oom, tante en neefje. Hij is hier op 1 jarige leeftijd op de stoep gelegd. Harry is erg beroemd bij alle tovenaars en heksen. En is nu een tweedejaars leerling van Zweinstein (school voor tovenaars en heksen.)
Hij is mager en heeft een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd. Door dat litteken is hij beroemd geworden. Ik zal een paar eigenschappen van Harry op een rijtje zetten:

- Hij is nieuwsgierig, en wil van alles ontrafelen
- Doet alles samen met zijn vrienden..
- Hij is erg moedig.

Ron Wemel
Harry leert Ron kennen op het station vlak voor aanvang van het eerste schooljaar op Zweinstein. Hij wordt klasgenoot van Harry, maar ook zijn beste vriend.
Bij Ron in de familie zijn ze met zeven kinderen. Ron heeft 5 broers en 1 zusje: Percy, Fred, George, Bill, Charlie en Giny Wemel. Hij woont heel erg afgelegen in een vervallen huisje. Ze zijn erg arm, zo krijgen de kinderen 2e hands boeken en kleding.
De volgende dingen zijn erg kenmerkend voor Ron:

- Hij heeft een ratje bij zich dat altijd slaapt
- Hij heeft knal oranje haar.
- Hij heeft sproeten in zijn gezicht..

Hermelien Griffel
Is een intelligent meisje en weet haast alle toverspreuken uit haar hoofd. Ze is ook een klasgenoot van Harry en wordt uiteindelijk ook zijn vriendin. Haar vader was een gewoon mens( kon niet toveren en haar moeder kon wel toveren. Ze werd dan ook gepest en uitgescholden voor “modderbloedje”. Hermelien is een echte leerfreak, ze is de beste leerling van de school en zit dan ook erg vaak te leren.
Hermelien is te herkennen aan:
- Haar krullen
- Haar grote voortanden
- Haar leergierigheid.
- Haar nieuwsgierigheid
Wanneer Hermelien niet achter de boeken zit is ze in de buurt van Harry en Ron.

Hagrid
Is een halfreus die er op het eerste gezicht heel woest uitziet, maar als je hem beter leert kennen ontdek je dat hij juist heel aardig en gevoelig is. Hij houdt van gevaarlijke (fabel) dieren en hij is eens de bezitter geweest van een draak. Perkamentus, dit is het schoolhoofd, heeft hem in dienst genomen als terreinknecht en later ook als leraar verzorging van fabeldieren. Hagrid is bevriend met Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Later in het verhaal blijkt dat Hagrid in z’n tweede jaar van Zweinstein van school is gestuurd. Omdat men dacht dat hij de Geheime Kamer had geopend, wat later niet waar bleek te zijn. Hagrid had Harry ook naar zijn oom en tante gebracht toen hij daar alleen lag in het puin van zijn huis.

Draco Malfidus
Hij is even oud als Harry en zit ook op Zweinstein, maar alleen op een andere afdeling. Draco en Harry zijn al vijanden sinds hun eerste schooldag. Draco is de zoeker van het Zwerkbalteam ( spel op vliegende bezemstelen) van zijn afdeling. Niet vanwege zijn talent, maar omdat zijn vader dat plaatsje in het team voor hem heeft gekocht.
Draco’s vader heeft een belangrijke baan in het ministerie van toverkunst. Draco’s vader was een grote aanhanger van Voldemort, toen deze nog leefde. Draco lijkt wat dat betreft op z’n vader ook Draco heeft een hekel aan modderbloedjes ( zoals Hermelien). Draco wordt overal bijgestaan door Korzel en Kwast, zijn dikke en gulzige vrienden. Zij mogen het vuile werk voor Draco opknappen.

Samenvatting
Harry heeft een vreselijke vakantie gehad bij zijn oom, tante en zijn verschrikkelijke neef, gelukkig komen Ron, Fred en George hem ophalen.
Als ze op perron 9 staan willen Ron en Harry door het hek heen lopen ( op deze manier kunnen ze naar de trein die ze naar Zweinstein brengt maar ze botsen er gewoon tegen aan Ze besluiten om in de vliegende auto (die de vader van Ron heeft behekst) naar Zweinstein te vliegen, dat vliegen gaat moeilijk want ze hebben natuurlijk nog nooit in een auto gereden. Ze proberen de trein te volgen en dat lukt ze, maar als ze proberen te landen gaat het mis. Ze botsen tegen een oude wilg aan, en deze sloopt de auto volledig. ZE konden zich gelijkt gaan melden bij de meest gehate leraar op school, professor Sneep. Maar Sneep liet hun vrijwel direct gaan wat ze natuurlijk heel erg raar vonden. Harry en z’n klas hebben een nieuwe leraar gekregen voor” Verweer tegen de Zwarte Kunsten”, de leerlingen merken gelijk dat het een opschepper is, allen Hermelien is helemaal verliefd op hem.
Als ze een tijdje op school zitten beginnen er allerlei rare dingen te gebeuren op Zweinstein, er worden allerlei kinderen versteend door iets. Harry, Ron en Hermelien beginnen Hagrid, de jachtopziener van Zweinstein, ervan te verdenken. Harry besluit om in het ‘verboden bos’ op zoek naar het beest dat iedereen heeft versteend. In plaats van het zogenaamde beest te vinden vindt hij een reusachtige spin. Deze spin zegt dat Hagrid niks met de versteningen binnen Zweinstein te maken heeft. Harry gelooft de spin en heeft het hele verhaal vertelt aan Ron en Hermelien. De drie vrienden gaan in de bibliotheek naar informatie zoeken en daar vindt Harry een dagboek, hij begint erin te schrijven en de geschreven woorden verdwijnen steeds weer totdat hij zijn eigen naam erin schrijft, het dagboek begint zelf terug te schrijven en zo komt Harry steeds meer te weten over de geheime kamer. Hermelien heeft een drankje gemaakt waardoor je een uur iemand anders kan zijn, Harry en Ron drinken het op en zo worden ze Korzel en Kwast( want ze proberen er achter te komen of Draco het beest steeds loslaat). Ze vragen aan Draco of hij er iets mee te maken heeft, maar deze zegt dat hij er helemaal niets mee te maken heeft.

Na een tijd is Hermelien ook versteend en Ginny Wemel ontvoerd en niemand weet waar ze is. Ron is er helemaal kapot van.
Dan ontdekt Harry dat de ingang van de geheime kamer in de wc is. Harry neemt Ron en Smalhart mee en praat in een apart taaltje tegen de wasbak, deze gaat open en er komt een soort glijbaan. Ze gaan van de glijbaan af en komen in een grote, donkere kamer, de Geheime Kamer.
Na een tijdje lopen durft Smalhart niet meer verder, hij probeert de toverstok van Ron af te pakken en op deze manier Harry en Ron te doden, de stok van Ron was echter gebroken en Smalhart bezeert zichzelf. Hij kan niet meer verder en Ron moest bij de bezeerde Smalhart blijven. Harry ging allen verder en ziet op een gegeven moment Ginny op de grond liggen, net als hij zich over haar heen buigt, ziet hij achter zich Marten Vilijn (van het dagboek) staan. Marten Vilijn blijkt niet zo aardig als hij leek en vertelt dat hij ook wel Voldemort heet (hij heet voluit Marten Asmodom Vilijn, als je de letters door elkaar husselt krijg je: mijn naam is Voldemort).
Hij vertelt ook dat hij Ginny met zijn dagboek in zijn macht had, en dat zij de geheime kamer onbewust heeft geopend voor hem. Dan stuurt hij de Basilisk op Harry af. Harry krijgt opeens hulp van de Fenix, vogel van het schoolhoofd Perkamentus en de Sorteerhoed, dat is de hoed die alle kinderen indeelt bij een bepaalde afdeling . Van de Sorteerhoed krijgt hij een zwaard, waarmee hij de Basilisk steekt, maar niet doodt. De Fenix prikt de ogen van de Basilisk uit, en daardoor sterft hij , maar met zijn laatste kracht steekt de Basilisk een giftand in Harry’s arm. Voldemort denkt al dat hij gewonnen heeft, maar dan huilt de Fenix op Harry’s arm, en de tranen van een Fenix werken geneeskrachtig. Harry trekt dan de tand uit zijn arm, en voordat Voldemort hem alsnog kan vermoorden, steekt hij de tand in het dagboek wat naast hem ligt. Voldemort blijkt hier niet tegen te kunnen en gaat dood. Ginny komt weer tot leven, Hermelien en de anderen worden genezen met een bepaalde plant die nu pas groot genoeg is om te gebruiken. Dat was het einde van het boek.

THEMA:
Het thema van het verhaal is heel duidelijk, het is allemaal fantasie, dat is het thema.. Het is allemaal fantasie. Een paar voorbeelden:
* Het vliegen met bezemstelen
* Het toren en de bijbehorende spreuken
* De bewegende foto´s in het kasteel
etc.

Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Want de schrijver praat de hele tijd over de namen Harry, Ron en Hermelien en ga zo door. Met een alwetende verteller maak je het verhaal spannender want je weet hoe iedereen denkt, en wat ze voelen of willen.

Het verband tussen het begin en het einde van het boek:
Tussen het begin en het eind verloopt iets meer dan 1 schooljaar. Harry is in de zomervakantie jarig, dat heb ik gelezen in het volgende Harry Potter boek. Dus ongeveer 3 weken voor de school weer begint, begint het boek en eindigt als de trein van Zweinstein weer in London is aangekomen.
Ik vind dat Harry in dit schooljaar niet echt een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij is natuurlijk wel wat ouder en wijzer geworden maar ik kan niet echt een duidelijke ontwikkeling noemen die hij heeft meegemaakt.

Wel vind ik dat Hermelien in de loop van het verhaal veranderd is. In het begin was ze erg angstig en alleen maar aan het leren, maar in de loop van het verhaal werd ze wat losser en heldhaftiger

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

In de samen vatting staat het woord :
alleen de heletijd geschreven als allen wat dus fout is.
B.v :
- de leerlingen merken gelijk dat het een opschepper is, "allen" Hermelien is helemaal verliefd op hem.
- Harry ging "allen" verder en ziet op een gegeven moment Ginny op de grond liggen

13 jaar geleden

M.

M.

Hermelien Griffel
is een intelligent meisje en weet haast alle toverspreuken uit haar hoofd. Ze is ook een klasgenoot van Harry en wordt uiteindelijk ook zijn vriendin. Haar vader was een gewoon mens( kon niet toveren en haar moeder kon wel toveren.

Die laatste zin klopt niet. Haar beide ouders kunnen niet toveren. daarom word ze modderbloedje genoemd. Anders zou ze Halfbloed worden genoemd.13 jaar geleden

K.

K.

Ja sorry hoor, maar Hermeliens ouders konden allebei niet toveren. Als haar moeder een heks was geweest zou ze een halfbloed zijn en geen dreuzeltelg. Daarbij: Ginny was nooit echt dood, en daardoor kan ze ook niet tot leven worden gewekt. Marten Vilijn aldus Voldemort was ook nooit echt dood en sterft ook niet.

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling"