Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Haroun and the sea of stories door Salman Rushdie

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Haroun and the sea of stories
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1185 woorden
  • 20 oktober 2011
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
43 keer beoordeeld

Boekcover Haroun and the sea of stories
Shadow
Haroun and the sea of stories door Salman Rushdie
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting ‘Haroun and the sea of stories’

Het verhaal gaat over Haroun, een jongen die woont in een stad die zo verdrietig is, dat het zijn naam vergeten heeft (‘sad city’). De stad heet Alifbay. Het verdriet heeft echter geen effect op hem, want zijn vader heeft een heel gelukkig beroep, hij is een verhalenverteller, en hij heeft een liefhebbende moeder. Zijn vader wordt ook wel de ‘Ocean of notions’ of de ‘Shah of blah’ genoemd.

Maar op een dag, verlaat zijn moeder, zijn vader voor een zeer saaie bediende, en laat ze een briefje achter waarin ze vraagt: Wat is het nut van verhalen die niet eens waar zijn? Deze uitspraak is zo schokkend voor zijn vader, dat hij vanaf dat moment geen verhalen meer kan vertellen. In dat land houdt niemand van politici, en ze proberen allemaal Rashid te krijgen om te spreken namens hen. Dit jaar is Rashid ingehuurd door een politicus genaamd Snooty Buttoo, maar wanneer het moment er is, Rashid kan dan niet anders zeggen dan: Ark, ark ark. Buttoo's handlangers (zelf vermeld dat Rashid's karakterisering van boeven lijken) eisen dat Rashid zijn prestaties te verbeteren, voordat hij spreekt tot de kiezers in de Valley of K.


Daarna reizen ze, naar de stad die ligt bij het doffe meer (Dull Lake), waar ze Snooty Buttoo persoonlijk ontmoeten, die gelukkig, nog niet gehoord heeft van de ramp. Om in de valley of K te komen krijgen Haroun en Khalifa de hulp van Mr. Butt. Hij vervoert Rashid, Haroun en tal van andere passagiers met gevaarlijke snelheid naar de valley of K door de mountains of M. Mr. Butt negeert de waarschuwingsborden en is een gevaar op de weg toch komen ze aan bij het Dull Lake (deze waarschuwingsborden zijn ook recent in India geplaatst waar de borden door middel van rijm een boodschap overbrengen). Haroun ontdekt dat het weer in Moody land zich aanpast aan het gedrag van het personage. Haroun en Rashid verblijven voor de nacht in een zwaan-vormige house-boot (Arabian-night-plus-one), die ligt aan het Dull lake. Op dit schip slaapt Haroun eerst in een schildpadbed, maar omdat hij niet kan slapen ruilt hij met zijn vader, die in een pauwbed sliep. Die nacht denkt hij dat hij een inbreker hoort, maar het blijkt een geest te zijn die zegt dat hij hier is om Rashid te leveren aan het water van de zee van verhalen. Deze geest heeft een luchtblauwe baard aldus Haroun.

Haroun kan dit natuurlijk niet laten gebeuren, dus hij reist mee met zijn vader en de geest, genaamd Iff, naar de tweede maan (Kahani) om te praten met de 'walrus', omdat hij de verantwoordelijke persoon voor Iff is. Hij doet dit op een grote vogel, genaamd Butt the Hoopoe. Op de tweede maan wordt de zee van verhalen vergiftigd door een kwaadaardige man genaamd de cultmaster, die leeft op de donkere kant van de maan. Ook hebben de Chupwalas, princess Batcheat gevangen genomen. Haroun kan dit niet laten gebeuren, en de mensen die leven aan de zonnige kant willen hem ook stoppen, zo gaan ze allemaal naar de donkere kant van de maan. Haroun gaat samen met Iff, Goophy, Bagha, Butt, Mali, Rashid Khalifa en Blabbermouth (die later een meisje blijkt te zijn) naar Chup. De Guppee army ruziet eindeloos zonder te denken over hun doel, Haroun ergert er zich mateloos aan. Toch blijft Haroun bij de groep en bereiken ze de Twilight Strip, een deel van Kahani. Daar komen ze Mudra tegen een ridder van Khattam-Sud. Hij heeft net als alle andere Chups een schaduw die zich onafhankelijk van zijn eigenaar kan gedragen. Mudra besluit om zich bij de Guppees te voegen omdat hij ontevreden is met het beleid van zijn meester; khattam-shud.

Haroun, Butt the Hoopoe, Mali, Iff, Goopy en Bagha gaan naar de zuidpool om daar de ene kant van Khattam-Shud te bestrijden. De Guppee army gaat met Blabbermouth, Prince Bolo en Mudra naar Chup City om tegen de andere verschijning van Khattam-Shud te vechten en zijn leger. Goopy en Bagha zijn snel uitgeput door de giftige stoffen waarmee de oceaan wordt vervuild dat ze achterblijven. In de buurt van de zuidpool hebben onkruid en nachtdieren zich verspreid in de oceaan, Mali blijft achter om deze te verwijderen. Na het achterlaten van Mali worden Haroun, Iff en Butt the Hoopoe gevangen genomen met een net door de ridders van Khattam-Shud. Zij brengen Haroun, Iff en Butt aan boord van de schaduw van een ark. Daar ziet Haroun voor het eerst Khattam-Shud, die sprekend lijkt op Khattam-Shud. Hij en Haroun hebben hier even ruzie over. Hier komen ze ook te weten hoe de Chupwalas de oceaan vernietigen. Deze methoden, bestaande uit een reeks van gecompliceerde machines aangedreven door elektromagnetische inductie, worden vernietigd door Mali. Profiterend van de daaruit voortvloeiende verstoring, verblind Haroun de Chupwalas door middel van een bron van kunstlicht en repareert hij Butt the Hoopoe van wie de hersenen waren afgepakt. Hierbij maakt hij ook gebruik van het wenswater van Iff. Haroun drinkt (dit schijnt met extra helderheid) het wenswater en wenst dat de donkere maan naar de zon draait zodat de donkere kant dood gaat. Hij is in staat om dat te doen, en omdat de cultmaster het niet kan uitstaan dat de zon smelt, is hij verslagen.

In Chup City is het ook ‘the Guppee Army’ gelukt om Khattam-Shud te verslaan. Dit gebeurt op de vlakte van Bat-Mat-Karo (dit is in het Hindi te vertalen als ‘niet sprekend). Voor de strijd, is Blabbermouth ontmaskerd als een meisje, zij verlaat hierom Prince Bolo en gaat werken voor Mudra. Spoedig na de overwinning geven de Chupwalas zich over en voegen zij zich bij het binnenvallende leger; zij bevrijden Princess Batcheat. Door het gebruik van het wenswater door Haroun is hier het ijspaleis van Khattam-Shud gesmolten en ook zijn standbeeld, wat zijn symbool van macht was. (bezaban), hierdoor was het andere deel van Khattam-Shud ook verslagen. Hierna keren alle hoofdrolspelers terug naar Gup, waar zij onderscheidingen krijgen van de Walrus. De walrus is zó blij, dat hij Haroun een wens geeft. Haroun wenst dat de droefigheid in zijn stad (‘sad city’) verdwijnt en de Walrus zorgt daarvoor.

Toen werd hij wakker in zijn bed in het zwaan-achtige boot, eerst dacht dat hij dat het een droom was maar het was niet allemaal een droom, want hij vindt een brief van al zijn vrienden uit de tweede maan onder zijn kussen. Hierna slapen Haroun en Rashid door tot de ochtend. Hierna gaat hij naar Snooty Buttoo, hij vertelt het verhaal wat hij heeft meegemaakt en provoceert het publiek om Buttoo af te zetten van zijn positie. Hierna keren Rashid en Haroun terug naar hun eigen stad (Alifbay). Haroun wordt een beetje verdrietig, omdat hij weet dat het kunstmatig is opgewekt door de walrus. Waar ze erachter komen dat Soraya de heer Sengupta (ambtenaar) heeft verlaten voor haar vroegere leven. Verder is de stad niet meer verdrietig en alle conflicten zijn opgelost. Dus het verhaal heeft een happy end. De roman wordt afgesloten met een uitleg over de betekenis van namen van elke grote personage.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Haroun and the sea of stories door Salman Rushdie"