Titel: Afstand van Amerika, Giving Up America
Auteur: Pearl Abraham
Vertaald: Babet Mossel
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff bv, Amsterdam, 1998
Tijd: September-Maart, chronologisch verteld. Meest vanuit Deena’s oogpunt verteld.
Plaats: Grotendeels in New York.
Personages: Deena, hoofdpersoon, rond karakter.
Daniel Binet, man van Deena, orthodoxe jood, rond karakter.
Jill collega van Daniel waar hij een relatie mee krijgt.
Vader van Deena, chassidische Jood, bijpersoon.
Moeder van Deena, bijpersoon.
Vader en moeder Binet, bijpersonen.
Karen en Greg, vrienden van Deena, bijpersonen.
Sergej, advocaat, waar Deena een relatie mee krijgt, bijpersoon.
Peter Thrippen, man die Deena in het vliegtuig ontmoet, bijpersoon.
Structuur: chronologisch verteld, met af en toe flashbacks, waarin Deena terugdenkt aan de uitspraken van haar vader.
Thema: een achtpaar ziet zijn huwelijk op de klippen lopen.
Motieven: joggen.
Vergelijking met Nederlandse literatuur: Pearl Abraham schrijft vanuit een chassidische achtergrond. Dat heb ik nog nooit meegemaakt van Nederlandse schrijvers.
Overige opvallende zaken: Daniel en Deena hadden hun huwelijk kunnen redden, maar Deena moedigde de relatie tussen Daniel en Jill juist aan.
Het joggen is een uitvlucht en komt telkens terug. Als Deena uiteindelijk vertrekt naar Jeruzalem neemt ze haar hardloopschoenen niet mee.
Deena heeft al snel afstand genomen van haar chassidische achtergrond, maar Daniel houdt nog steeds vast aan het orthodoxe jodendom. Hij zal tijdens de sabbat geen hout hakken of telefoneren, hij draagt elke dag zijn keppel, hij let erop dat hij alleen koosjer voedsel eet. Wanneer hij een verhouding met zijn collega Jill begint, houdt ook hij op met de godsdienst. Dan beseft Deena: “Zonder het keppeltje op zijn hoofd, met de kale plek open en bloot, had hij geen waardigheid. Hij pikt in bars vrouwen op, at garnalen. Religie had hem karakter gegeven. Zónder was hij een slappe, onopvallende man”. Wie afstand neemt van zijn godsdienst, houdt niets over. Dit wil het boek toch ook weer meegeven.
Samenvatting: Deena en Daniel ontmoeten elkaar en al snel blijkt dat ze verliefd op elkaar zijn en willen trouwen. Ondanks de waarschuwingen en voorspellingen van Deena’s vader richten ze een eigen huisje in, in New York en trouwen. Ze hebben allebei een baan en ook hun eigen vrienden en collega’s. Daniel wil op een dag twee van zijn collega’s, Jill en Ann, uitnodigen voor een etentje. Jill doet mee met de Miss Amerika verkiezingen en Ann is haar vriendin. Het etentje wordt gezellig. In de tijd die dan volgt heeft Daniel het vaak over Jill. Vaak gewoon losse opmerkingen, waardoor Deena weet dat hij aan haar denkt. Deena gaat vaak hardlopen, om alles te overdenken. Vaak denkt ze ook aan de (waarschuwende) spreuken en uitspraken, die haar vader vroeger maakte. Na twee jaar huwelijk houdt Deena zich niet meer aan de sabbat. Daniel houdt zich er nog wel aan.
Daniel en Deena gaan met Jill en Ann in een club dansen. Jill danst heel intiem met Daniel, voor zover hij dansen kan. Daniel en Deena nemen, op zijn verzoek, ook dansles, maar dat is geen succes.
Met Thanksgiving nodigen ze Jill, Ann, en een collega van Deena, Karen, met haar vriend, Greg, uit voor een diner. Het wordt een gezellige avond, waarin Jill en Daniel het meest aan het woord zijn.
Als Daniel en Deena een tijd later bij Jill op bezoek willen aan, blijkt dat ze niet thuis is. Daniel wordt zenuwachtig, want Jill wist dat ze zouden komen. Denna denkt dat Jill wel aan het hardlopen zal zijn, maar Daniel geeft niet op en blijft bellen en kloppen. Op dat moment begint Deena hem te haten, maar tegelijkertijd heeft ze ook medelijden met hem.
De tijd die dan volgt belt Daniel Jill voortdurend om uitstapjes te verzinnen. Als ze soms niet thuis is of geen tijd heeft, wordt hij boos. Deena beseft dat hij het niet leuk vindt om met haar alleen iets te doen.
Deena wil het er een keer met Jill over hebben, maar die doet net of ze niet weet waar Deena het over heeft. Als Deena zichzelf dan afvraagt waarom ze er eigenlijk is over begonnen, komt ze erachter: Ze wilde dat Jill het een tijdje van haar overnam, de last van het leven met Daniel overnam.
Daniel blijft Jill steeds vaker bellen, maar hij doet weinig moeite het verborgen te houden voor Deena. Toch stopt hij vaak wel met bellen, zodra zij binnen gehoorsafstand is. Hij gaat Deena steeds vaker vergelijken met Jill. Alles wat Jill heeft, moet Deena ook en alles wat Jill doet, moet Deena ook doen.
Toch blijft Deena hartelijk tegen Jill. Het lijkt soms zelfs alsof ze goede vriendinnen zijn.
Als Daniel voor zijn werk een paar dagen weg moet gaat Jill ook mee. Daniel belt de eerste dag. Hij verveelt zich. De tweede dag belt hij ‘s morgens en hij klinkt erg gespannen. Ook ‘s middags belt hij weer. Zijn stem heeft weer een gespannen en angstige klank, maar hij vertelt niets bijzonders. Toch weet Deena na dat telefoontje: Er was iets gebeurd. Hij had haar gebeld om haar dat te vertellen. Jill en hij. Dat was er gebeurd. Hij vertelde het wel én niet.
Als hij weer thuis komt behandelt Deena hem, alsof hij niet bestaat. Ze leven eigenlijk langs elkaar heen, vanaf dat moment, maar toch eigenlijk ook niet. Ze doen veel dingen samen, maar telkens komt de naam Jill weer ter sprake. Daniel ontkent niets, maar geeft ook niets toe.
Daniel is vaak lang weg, maar zegt niet waar hij heengaat. Dan besluit Deena ook haar eigen gang te gaan, zonder hem dingen te vertellen. Ze gaat in Karen’s flat wonen. Daniel zoekt toch weer contact met haar, maar zij heeft daar geen behoefte aan. Hij nodigt haar uit een weekend mee te gaan naar Florida, maar dat slaat ze af. Dan merkt Deena: Hij zoekt alleen contact met haar, als hij geen contact kan krijgen met Jill. Ze is dus een soort tweede keus. Ze besluit ‘wraak’ te nemen en gaat uit met Sergej, haar getrouwde advocaat. Die komt ook steeds vaker met haar mee naar Karens flat.
Deena doet haar werk niet meer goed en ze wordt ontslagen. Ze besluit naar haar ouders in Jeruzalem te gaan. In het vliegtuig daarnaar toe ontmoet ze Peter Thrippen. Hij nodigt haar uit een paar dagen met hem mee te gaan in Parijs, waar ze anders zou moeten overstappen. Ze besluit de uitnodiging aan te nemen. Maar tenslotte, als hij zijn auto gaat halen, stapt ze toch maar in het vliegtuig naar Jeruzalem. Daar aangekomen krijgt ze een beetje inzicht in zichzelf. Maar misschien ging ze op de terugweg toch nog even langs Parijs.
Waardering: Het was erg moeilijk om in dit boek te beginnen; om een beetje ‘in’ het verhaal te komen. Het echte verhaal is erg cliché en de dagelijkse dingen die Deena meemaakt worden langdradig en tot vervelens toe herhaald. Toch vond ik het niet onaardig om te lezen. Het eind vond ik vreemd. Heel open: En op haar terugreis zou ze misschien een tussenstop in Parijs maken. Dat geeft stof tot nadenken: gaat ze daar langs Peter Thrippen? Of blijft ze daar langer dan even? Gaat ze überhaupt terug naar Amerika? Gaat ze terug naar Daniel? Blijft ze bij haar ouders? Erg vaag.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
fery nieze rezpect ouwe hiermee zet je je anonieme naam op de strate man toch!
Dit boek is zo masta nais ouwe hier heb ik een 8 voor jeweet tocchhh
respect end peache broe
14 jaar geleden
Antwoorden