Girl, (nearly) sixteen, absolute torture door Sue Limb

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1558 woorden
  • 25 juni 2007
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.4
  • 35 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Meisje, bijna 16, kommer en kwel
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
288
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Girl, (nearly) sixteen, absolute torture
Shadow
Girl, (nearly) sixteen, absolute torture door Sue Limb
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inhoud
Jess is heel gelukkig met haar vriendje Fred. Ze kijkt dan ook uit naar de zomervakantie, waarin ze veel tijd met Fred zal doorbrengen.
Plots komt haar moeder met een ‘geweldig’ idee, ze neemt Jess mee op vakantie naar haar vader aan de andere kant van het land. Jess’ plannen met Fred kunnen allemaal niet doorgaan.
Net als Jess aan Fred wil vertellen dat ze op vakantie gaat, komt Fred met een verrassing… Hij heeft kaartjes voor Riverdane gekocht, een superleuk festival waar Jess heel graag heen wil. Jess baalt nu nóg erger dat ze niet bij Fred kan zijn in de vakantie.
De vakantie van Jess is doodsaai. Fred smst haar dat hij een baan heeft en allemaal mooie, slanke meisjes als collega heeft. Jess is ontzettend jaloers en denkt continu aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren.

Jess is aangekomen bij haar vader en heeft het erg gezellig. Het wordt al helemaal gezellig als Fred opeens belt dat hij speciaal voor Jess nu in de buurt is! Jess heeft toch nog een supervakantie.

Analyse
Personen

De hoofdpersoon is Jess. Ze is erg grappig, ze wil later dan ook stand-up comedian worden. Ze is wel heel snel jaloers. Als Fred bijvoorbeeld in de buurt van een ander meisje is, zit Jess de hele dag alleen maar te piekeren over wat er kan gebeuren. Zoals de titel al zegt is Jess bijna 16 jaar. Ze is onzeker en vindt zichzelf dik en zit daar vaak over te klagen. Je merkt duidelijk een groeiproces bij Jess, want in het begin durft ze niks over haar vriend te vertellen aan haar moeder, omdat ze bang is dat ze dat niet leuk vindt. Aan het eind vertelt ze het toch en daardoor krijgen Jess en haar moeder een betere band.
Andere belangrijke personen zijn:
De moeder van Jess. Jess’ moeder is al heel lang gescheiden met Jess’ vader. Sindsdien lijkt het wel alsof ze iets tegen mannen heeft. Jess durft daarom niks over haar vriendje te vertellen. Ze houdt veel van cultuur en dus stoppen ze op weg naar Jess’ vader heel vaak om bijvoorbeeld naar een museum te gaan in een dorpje en daar ook te overnachten.
Fred. Hij is de vriend van Jess. Hij is een spontane en impulsieve jongen.
Flora. Flora is de beste vriendin van Jess. Ze is rijk, blond, mooi, en slank. Kortom, alles wat Jess niet is. Jess is dan ook soms jaloers.

De vader van Jess. Hij woont sinds de scheiding aan de andere kant van het land. Hij is homo, en woont samen met zijn vriend. Jess’ moeder en hij weten niet goed hoe ze Jess moeten vertellen dat hij homo is, dus vertellen ze maar niets. Aan het eind wordt het toch verteld.
De oma van Jess. Jess’ oma woont sinds kort bij Jess thuis. Oma gaat ook mee op vakantie.

Tijd en plaats
Wanneer het verhaal zich afspeelt is niet helemaal duidelijk, maar het is in ieder geval niet lang geleden want er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van mobiele telefoons: ‘Fred was een schat. Even sms’en!’ (blz. 6).
Het hele boek speelt zich af in Engeland, wat je kan zien aan verschillende Engelse (plaats)namen en de munteenheid. In het begin speelt het verhaal zich af bij Jess thuis en omgeving. Een groot deel van het boek gaat over de reis naar haar vader toe, en zijn ze dus op veel verschillende plekken, o.a.: Dorchester (blz 6o), Devon (blz 73), Totnes (blz 74), Mousehole (blz 88) en Penzance (blz 88). Aan het eind speelt het zich af bij Jess’ vader, in St. Ives: ‘We gaan richting St. Ives, in Cornwall, om mijn vader te bezoeken.’ (blz. 24).

Literaire kenmerken
Ik vond het een erg prettig boek om te lezen. De zinnen zijn niet te lang en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Er komen ook veel grappige vergelijkingen in voor, bijvoorbeeld ‘Het zag eruit als een slang die een complete marmottenfamilie verslindt.’ (blz. 54) en ‘De kamer leek op een veldhospitaal in een oorlogsfilm.’ (blz. 92).
Het verhaal is in auctoriaal perspectief geschreven. Het is in chronologische volgorde geschreven, en er komen nauwelijks flashbacks in voor.
Het boek zelf is niet zo dik, een beetje een normale dikte vind ik. In het boek komen geen illustraties voor. De kaft, die ook op de voorkant van mijn boekverslag te zien is, is roze en als achtergrond zie je allemaal smsjes. Dat is denk ik omdat Jess in het boek veel smst. Er staan ook drie foto’s op. Een van borsten, dat is denk ik omdat Fred naar Jess smst dat hij op zijn werk als ober per ongeluk een pudding in iemands decolleté heeft laten vallen. Een andere foto is van een dolfijn, ik denk dat die is omdat oma in het boek de urn van haar man in de zee gooit, en dan ziet ze een dolfijn zwemmen. De dolfijn doet oma op de een of andere manier aan haar man denken. De derde foto is van een tearoom, en die is denk ik omdat ze af een toe met z’n allen gezellig in een tearoom zitten. Ook zie je op de kaft nog een brief van Jess aan Fred, omdat Jess tijdens de reis soms een brief schrijft naar Fred.

Bedoeling/boodschap
Ik denk dat de auteur twee dingen duidelijk wilde maken. Namelijk dat je eerlijk kunt zijn tegen je ouders, en dat je je niet hoeft te schamen als je een relatie hebt. En als tweede, dat het niet erg is als een van je ouders homoseksueel is, en dat het toch jouw vader of moeder blijft en er verder niks aan hem of haar verandert.
Waarom het boek ‘Meisje, bijna 16, kommer en kwel’ heet lijkt mij wel duidelijk. Het gaat over een meisje van bijna zestien, en ze lijkt bijna alleen maar ellende mee te maken.

Mening
Ik vond het een heel erg leuk boek. Er zit veel humor, spot en sarcasme in, en daar houd ik wel van. Eerst vond ik het wel erg saai, want Jess was met haar moeder op weg naar haar vader en ondertussen gingen ze heel vaak naar culturele dingen zoals musea. Er werd uitvoerig omschreven wat haar moeder allemaal vertelde over historische monumenten et cetera en dat vond ik nogal saai. Maar toch bleef het leuk om door te lezen, want wat Jess allemaal doet, denkt en zegt maakt het weer grappig. Ook vond ik het heel verrassend en romantisch dat Fred Jess opeens kwam opzoeken bij haar vader. Ik vond het verhaal ook erg begrijpelijk, ik kon me heel goed inleven in hoe Jess zich voelde. Ik vond het ook mooi om te lezen hoe de band tussen Jess en haar ouders sterker werd, doordat Jess haar ouders vertelde over haar vriend, en haar ouders Jess vertelde dat Jess’ vader homo is.
Ik vond het lastig om een fragment te kiezen wat mij het meest aanspreekt, want eigenlijk vond ik het hele boek erg leuk. Toch heb ik gekozen voor het stuk waarbij Fred opeens ook in St. Ives blijkt te zijn, speciaal voor Jess. Dit stuk vond ik wel het leukst, omdat ik het absoluut niet had verwacht en erg romantisch vond. Omdat het een best lang stuk is (5 bladzijdes) heb ik het niet overgetypt, maar gescand. Zie de bijlage achterin.

Gegevens over de schrijfster
Sue Limb is geboren op 12 09 1946 in Bletchley. In Engeland staat ze vooral bekend om haar humoristische verhalen. Sue werkte voor kranten, tijdschriften en radio. Ze heeft comedyseries voor televisie en radio gemaakt en boeken voor volwassenen gepubliceerd. Met haar radiowerk won ze de Sony Award voor het beste kinderprogramma (Big and Little). Ze heeft ruim twintig boeken voor jongeren geschreven, waarvan er slechts twee in het Nederlands zijn vertaald (Meisje, 15, mooi maar maf en Meisje, bijna 16, kommer en kwel).
Sue is gescheiden van haar eerste man en trouwde daarna met de Nederlandse componist Jan Vriend. Ze wonen niet meer samen maar zorgen wel samen voor hun dochter Betsy. Sue Limb leeft op een biologische boerderij in West-Engeland.
Bronnen: http://www.leesplein.nl/6LLvolg.html?http://www.leesplein.nl/includes/auteurs_ll.php?mode=auteursinfo&id=2620
http://www.bloomsbury.com/suelimb

Verwerkingsopdracht
Ik heb gekozen voor verwerkingsopdracht i, een recensie schrijven.

Meisje, bijna 16, kommer en kwel door Sue Limb * * * * *
De zomervakantie is in zicht. Jess en Fred zijn verliefd op elkaar en ze zijn van plan de hele vakantie samen leuke dingen te gaan doen. Jess' moeder verpest dat alleen door aan te kondigen dat ze op reis gaan naar St. Ives , waar Jess' vader woont. Hoe moet Jess dat aan Fred vertellen? Een onmogelijke opgave! En dan blijkt hij ook nog kaarten te hebben voor haar favoriete festival... Wat is het leven soms moeilijk. Tijdens de eerste vakantiedagen slaat Jess’ fantasie op hol, ze is ontzettend jaloers en is bang dat Fred met andere meisjes flirt. Jess durft niet op te biechten aan haar moeder dat ze een vriendje heeft, omdat ze bang is voor een negatieve reactie. Wanneer Jess eindelijk bij haar vader aankomt, heeft hij een ‘grote verrassing’ voor haar. En Jess’ vader is niet de enige met een grote verrassing…
Ik heb dit boek met plezier gelezen, het leest erg vlot en zit vol met humor, romantiek, verrassingen, en leuke personages. Een echte aanrader! Mijn beoordeling voor het boek is dan ook vijf sterren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Girl, (nearly) sixteen, absolute torture door Sue Limb"