Freaky green eyes door Joyce Carol Oates

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2528 woorden
  • 5 december 2006
  • 76 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 76 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Freaky groene ogen
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
164
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Freaky green eyes
Shadow
Freaky green eyes door Joyce Carol Oates
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Freaky Groene ogen
Oorspronkelijke titel: Freaky Green Eyes
Auteur: Joyce Carol Oates.
Oorspronkelijke uitgever: Harper Collings Puclishers Plaats van uitgave: Amerika
Vertaald door uitgever: Van Goor Tjitske Veldkamp
Jaar van uitgave in Amerika: 2003
Jaar van uitgave in Nederland: 2004

Biografie:
Joyce Carol Oates (1938), ofwel Rosamond Smith of Lauren Kelly (pseudoniemen), behoort tot de top van Amerikaanse schrijvers met een schoorsteenmantel vol prijzen zoals de National Book Award, de Malamud Award for Excellence in Short Fiction, de Common Wealth Award for Distinguished Service in Literature en de Kenyon Review Award for Literary Achievement. Haar naam wordt in één adem genoemd met Philip Roth, Orhan Pamuk en Hugo Claus als kansmakers voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Helaas ging deze prijs dit jaar niet Oates, maar naar Harold Pinter.

Oates groeit op in Lockport, New York. Ze studeert aan Syracuse University waar ze de Mademoiselle Fiction Contest wint. Aan de Universiteit van Wisconsin, waar ze ook haar man Raymond J. Smith ontmoet, behaalt ze haar Master in Engelse Literatuur. In 1962 verhuizen ze naar Detroit waar ze haar eerste romans schrijft. Eind jaren '60 en begin jaren '70 geeft ze les aan de University of Windsor in Canada. Gedurende die periode schrijft ze soms 2 of 3 boeken per jaar. In interviews wordt haar vaak gevraagd hoe ze zoveel fantastische boeken en verhalen kan schrijven in zoveel verschillende genres. Ze antwoordde daarop: "I have always lived a very conventional life of moderation, absolutely regular hours, nothing exotic, no need, even, to organize my time." Die "moderation" komt ook terug in haar boeken. Zonder veel opsmuk, ervan uitgaande dat de lezer niet veel informatie nodig heeft om zich toch in te kunnen leven, schrijft ze haar verhalen. In 1978 verhuist ze naar Princeton, New Jersey, waar ze lesgeeft aan de studenten van het Creative Writing Program aan Princeton University. Samen met haar man geeft ze ook haar eigen literaire tijdschrift uit: ' The Ontario Review'.


De schrijfster heeft al een hele rits boeken geschreven. Haar laatste boek is nog niet vertaald naar het Nederlands en is niet lang geleden in de Verenigde Staten verschenen onder de titel Mother Missing. Een van haar laatst uitgegeven boeken in Nederland, 'The Falls', waarvan een recensie in dit dossier staat, is niet vertaald. Haar twee kinderboeken zijn wel vertaald, namelijk 'Freaky Groene Ogen' en 'Grote Bek en Lelijk Wijf'. De recensie van 'Grote Bek en Lelijk Wijf' (Big Mouth & Ugly Girl) is ook toegevoegd aan dit dossier.
Joyce Carol Oates' eerste boek, 'By the North Gate', een collectie van korte verhalen, verscheen in 1963. Zoals al eerder gezegd heeft Oates zich een behoorlijk aantal genres meester gemaakt. Ze schreef Gotische romans, kinderboeken en waagde zich aan het familie-epos. Aan de al eerder genoemde rits romans, korte verhalen en series lijkt geen eind te komen.

Eerste persoonlijke reactie.
Dit boek spreekt mij heel erg aan omdat de vader een sporter is geweest en nu een sportverslaggever. En ik hou heel erg veel van sport. Het lijkt mij een spannend boek omdat er in dat gezin iets aan de hand is en ze weten gewoon nog niet wat. Ik heb al andere boeken Van Joyce Carol Oates gelezen. Dat was zeker een succes. Alle boeken van haar blijven boeiend. De titel spreekt me ook heel erg aan dat de inhoud van het boek nog niet weergeeft waardoor het spannend is waar het boek precies over zou gaan. Aan de ogen van het meisje op de voorpagina te zien zit ze ergens mee. Ik hoop gauw uit te vinden wat!

Titelverklaring:
Freaky groene ogen is de bijnaam die een Francesa zichzelf geeft als ze zich anders dan anders voelt. Het begon toen ze op een feest was. Ze was gedumpt door haar groepje en een tijdje stond ze helemaal alleen midden in een groot feest. Totdat ze een jongen ontmoet. Ze gaat met hem dansen en drink voor het eerst bier. Na een tijdje neemt de jongen haar mee naar een andere kamer. Daar duwt hij haar op eens op een tafel en begint haar hevig te zoenen en probeert met zijn hand zijn gulp open te maken. Maar dit wil Francesa niet. Ondertussen word de jongen steeds agressiever maar Francesa weet wat ze moet doen. Ze geeft hem een knietje. Ze bijt, slaat, en schopt hem. De jongen laat haar los en schreeuw: Gevaarlijk gek! Je zou jezelf moeten zien, met die enge groene ogen. Freak! Francesa rent weg en voelt zich geweldig. Ze is ontsnapt aan een verkrachting. Het maakt haar niet uit wat die jongen zei. Freaky Groene Ogene heeft wel mooi haar leven gered!

Hoofdpersonen:
Francesa:
Het boek draait vooral om haar. Het wordt ook verteld vanuit haar ogen. Ze heeft een sterke persoonlijkheid waarmee ze veel mensen afschrikt.


Samantha:
Samantha is het kleine zusje van Francesa. Ze is een stil en lief meisje en doet echt nooit haar mond open.

Todd:
Todd is de broer van Francesa. Hij heeft alleen een andere moeder want zijn eigen moeder is overleden.

Reid Pierson:
Hij is de vader van Francesa en een sportverslaggever. Hij heeft net zo als Francesa een hele sterke persoonlijkheid waardoor hij erg populair is op tv.

Krista Connor:
De moeder van Francesa. Zij is een liefdevol mens maar kropt haar problemen vaak op en ontwijkt ze liever. Ze is ook een stil persoon.

Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd. Dat kan je merken aan:
Ze kijken veel tv en het heeft allemaal veel te maken met de media. Ook computeren ze veel en sturen ze veel e-mails naar elkaar.

Plaats:
Het speelt zich af in:
Het huis van Francesa in Seattle. Dat kan zien aan dat ze vaak de krant krijgen. De naam van de krant is: Seattle Times.
Het huis waar Francesa’s moeder verbijft: Skagit Harbor. Een klein dorpje met weinig inwoners.

Opbouw:
Het boek heeft eerst een voorwoord waar de titelverklaring in staat. Verder is het een soort dagboek. Het heeft niet echt hoofdstuk aanduidingen maar begint elke keer weer bij een andere datum. Het heeft een gesloten einde want uiteindelijk weet je waar Francesa terecht komt en hoe haar leven toch nog goed komt.

Thema:
Moord en (kinder)mishandeling.

Samenvatting van het verhaal:
Francesa gaat met een aantal vrienden naar een feest. Maar daar blijkt dat het niet haar echte vrienden zijn want toen ze nog maar net binnenwaren wordt ze gelijk gedumpt. Toch komt ze na een tijdje een jongen tegen. Ze drinken en dansen samen een tijdje en dan neemt hij haar mee naar een andere kamer. Daar verkracht hij haar bijna maar Francesa is sterker. Hij roept nog na: Je zou jezelf moeten zien. Met die enge groene ogen! Freak! Vanaf dat moment noemt Francesa zichzelf: Freaky Groene ogen. Thuis verteld ze niets over dit hele voorval.

Thuis loopt alles niet zo soepel. Haar moeder voelt zich depressief en is het zat om in de schaduw van haar man te staan. Francesa’s vader is namelijk een sportverslaggever. Wanneer ze aan haar man vraagt om wat tijd voor zichzelf wordt hij heel boos en krijgen ze ruzie. De vader van Francesa’s zegt tegen hen dat het aan hun moeder ligt en trekt de kinderen naar zich toe. Maar toch vertrouwt Francesa het niet helemaal. Haar moeder draagt de laatste tijd steeds vaker sjalen om haar nek en shirtjes met lange mouwen. Maar haar vader praat zo op haar in dat Francesa zegt dat haar moederhet zelf allemaal uitlokt. Haar moeder krijgt uiteindelijk toch wat tijd voor zichzelf en gaat elke week een paar dagen naar een huisje in Skagit Harbor.

Als Samantha zich niet zo goed voelt wordt ze vaak ze vaak erg kribbig. Zo ook deze dag. Ze bleef maar bij haar vader zeuren en zeuren. Tot hij het zat was. Hij draait haar pols om totdat Samantha op de grond gaat liggen van pijn. Hij laat haar los en loopt boos naar de auto. Samantha en Francesa gaan ook in de auto zitten en praten er niet meer over. Francesa denkt dat het Samantha’s eigen schuld is. Had ze maar niet zo moeten zeuren. Als haar moeder later vraagt wat Samantha heeft negeert Samantha haar moeder en ook Francesa negeert haar vraagt.

Francesa en Samantha mogen mee met haar vader naar een rijke vriend. Die vriend van hem heeft twee zonen. Ze roepen Francesa om even mee te gaan naar de schuur. Daar staan allemaal kooien met wilde dieren erin. Francesa zegt tegen de jongens dat zij de dieren vrij moeten laten omdat het zielig is maar dat doen ze niet. Daarom gaat Francesa s’nachts zelf op pad en laat de dieren vrij. De volgende dag zijn de jongens helemaal van streek en weten direct wie het gedaan heeft. De vader van Francesa eist dat Francesa haar excuus aanbied maar Francesa doet niets. Haar vader wordt zo boos dat hij haar vast grijpt en haar heel hard knijpt en haar op de grond duwt. De anderen kijken geschokt toe maar niemand doet er iets tegen.

Op een dag mogen Francesa en Samantha eindelijk een keer mee naar haar moeders huisje. Ze vinden het allebei geweldig daar. Ze wandelen door de tuin en daar staat een grote steen. Francesa gaat erop zitten en ontdekt dat er een konijnen hol onder zit. Haar moeder glimlacht naar haar en zegt: Dat is een mooi plekje om dingen in te verstoppen. Maar na 3 dagen komt ineens haar vader woedend naar hen toe. Hij sleurt Francesa en Samantha mee naar huis en verteld dat hun moeder vreemd is gegaan met haar buurman. Maar Francesa had juist gedacht dat hij homo was. Maar daar wou ze ook niet meer verder over na denken.

Tot op een dag ineens het bericht kwam dat haar moeder vermist werd. Haar vader neemt hen in bescherming en huurt een dure advocaat. Hij vertelt precies wat ze moeten verklaren tegenover de politie. Dat haar moeder vreemd was gegaan en dat ze er vast vandoor was met haar buurman. De politie zoekt precies uit op welke nacht ze verdwenen is. Het was de nacht dat haar vader ziek op bed lag dus hij kon het dus nooit hebben gedaan.

Toch krijgt Francesa nachtmerries. Ze wil weten waar ze precies over gaan en ze gaat naar Skagit Harbor. Ze gaat in haar moeder huis en alles ligt daar overhoop. Er ligt zelf bloed! Op internet had ze gelezen dat er bloed was gevonden maar dat dat van een dier was. Dat was dus vast van haar hond. Ze gaat weer naar de tuin en daar vind ze onder de steen een boekje. Ze leest de eerste pagina. Daar staat: Francesa, als je dit leest is er vast iets ergs met mij gebeurt. Francesa leest het hele boekje. Ze leest dat haar moeder mishandeld werd door haar vader en dat haar vader haar bedreigt had met de dood. Bij zijn bedreiging zegt hij haar in Deceptoin Pas(meer) zou gooien samen met ‘die flikker’. Francesa gaat naar haar tante en samen met haar tante gaat ze een andere verklaring afleggen bij de politie. Ze vertelt dat haar moeder mishandeld werd en haar zusje en zij ook. Ook vertelt ze dat ze haar vader op de nacht van de verdwijning s’nachts heeft horen thuiskomen. Omdat er zo op haar ingepraat was had ze dit diep weggestopt. De politie gaat zoeken naar de lichamen in Deception Pas. Ze vinden beide lichamen. Die van haar moeder en die van haar buurman. Haar vader wordt veroordeeld voor een levenslange gevangenis straf en Francesa gaat samen met haar zusje bij haar tante wonen. Todd blijft vechten voor de vrijlating van zijn vader. Ook de dood van de andere vrouw van de vader van Francesa wordt onderzocht. Alles komt uiteindelijk toch nog goed. Ook al mist Francesa haar moeder elke dag.

Heb je wel eens een ander verhaal gelezen of gezien over hetzelfde onderwerp? Wat vind je beter: dit verhaal of het andere? Licht je antwoord uitvoerig toe.
Ik heb al eerder een verhaal over dit onderwerp gelezen. Namelijk Blauwe plekken. Ik vind dit boek beter omdat het een aangrijpender verhaal is. Ook blijft hier de spanning in het hele boek. De ontknoping is echt pas aan het eind. In Blauwe Plekken wordt de hele tijd verteld over de mishandeling. Maar in dit boek wordt dit door beide meisjes diep weggestopt waardoor je er ook niet meer verder over na gaat denken. En bij de ontknoping komt alles terug waardoor alles ineens duidelijk wordt.

Beschrijf de gebeurtenis die de meeste indruk op je heeft gemaakt en maak duidelijk waarom.
De gebeurtenis waarbij de vader van Francesa haar in het bijzijn van anderen mishandeld. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat niemand wat heeft gedaan. Niemand heeft de vader erop aangesproken. En bij het verhoor heeft niemand verteld over deze gebeurtenis.

Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daar van?
Ik vind dat de personages helemaal niet voorspelbaar reageren. De meisjes laten zich helemaal om praten door hun vader. Dat vind ik zo raar. Het is zo duidelijk dat de vader hen mishandeld. Maar zelfs als ze verhoord worden vertellen ze er geen woord over. Ook bij Francesa was het duidelijk dat haar moeder mishandeld werd door haar vader. Ze wist het, maar zei helemaal niets.

Is het verhaal boeiend? Licht je mening toe.
Ik vind het verhaal zeer boeiend. Dat komt omdat de spanning erin word gehouden door de verdwijning en de verschillende mensen die verdacht worden. Ook zit je midden in het boek met veel vragen. Waarom Francesa niets doet tegen de mishandeling en waarom ze niet gewoon met haar moeder praat. Maar aan het eind wordt alles duidelijk.

Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Ik vind dat de taal zeker past bij het onderwerp. Het wordt wel een beetje in de taal van onze leeftijd verteld. Dit komt ook omdat de hoofdpersoon net zo oud is als wij. Francesa is namelijk 15.

Schrijf een ander slot voor het verhaal.
Francesa gaat terug naar de plek waar haar moeder woonde. Daar vind ze het dagboek van haar moeder onder een steen in een konijnenhol. In het boek staat beschreven hoe Todd de moeder van Francesa mishandeld. De vader van Francesa heeft altijd ruzie met de moeder want hij neemt het voor zijn zoon op. Hij beschuldigd haar ervan dat ze Todd niet accepteert in het gezin omdat het niet haar echte zoon is. Daarom kan Todd gewoon door gaan met deze mishandelingen. Todd heeft zijn stiefmoeder meerdere malen bedreigt en zegt dat hij haar onder in de kelder zou leggen als ze vermoord is. Francesa gaat naar de politie en geeft haar broer aan. Hij wordt opgepakt en het lichaam van de moeder van Francesa wordt gevonden in de kelder. Maar dan blijkt dat de vader ook in het complot zit want er zijn sporen van hem gevonden bij het dode lichaam. Beide worden opgepakt en komen terecht in de gevangenis. Todd krijgt levenslang en de vader van Francesa krijgt 15 jaar gevangenis straf want uiteindelijk heeft Todd de moord gepleegd. Francesa gaat bij haar oma wonen samen met haar kleine zusje Samantha.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

bedankt voor het leesverslag ik had een goed punt

15 jaar geleden

M.

M.

goed verslag
ik heb er veel aan gehad met mijn eigen boekverslag ervan.

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Freaky green eyes door Joyce Carol Oates"