A. Zakelijke gegevens:

AUTEUR: Kate Cann
TITEL: Vrij
UITGEVER: Kluitman
1E DRUK: Alkmaar 2001

B. Korte uitleg waarom het boek gekozen is:

Normal lees ik niet zomaar boeken met 289 bladzijden maar de samenvatting op de achterzijde van dit boek sprak mij meteen aan. Al snel merkte ik toen ik aan het lezen was dat ik er niet meer mee kon stoppen.
In het verhaal komen geen dingen voor die ikzelf mee heb gemaakt omdat het verhaal zich in Griekenland afspeelt en ik daar zelf nog nooit ben geweest. En omdat Kelly daar met 2 vriendinnen is, zonder haar ouders! En ikzelf ben ook nog nooit zonder ouders op vakantie geweest dus ook daarover kan ik nog niet meepraten.
Maar ik denk wel dat ik het fantastisch zou vinden als ik daar in Griekenland zou zitten met 2 vriendinnen! Wonen in een prachtig huis vlakbij zee, lekker doen waar je zin en hebt en niet doen waar je geen zin in hebt. Veel uitgaan, zelf feesten geven, nieuwe mensen ontmoeten lijkt me fantastisch!! Het fijne van het boek is dat het een ik - persoon heeft, daardoor kun je je goed verplaatsen in de hoofdpersoon.
Het taalgebruik is vrij makkelijk, het is goed te volgen en daardoor kon ik moeilijk stoppen met lezen. Ik zal het zeker mensen van onze leeftijd (14-15-16 jr.) aanraden omdat het over bepaalde onderwerpen gaat wat ons op deze leeftijd aanspreekt.

C. Eerste persoonlijke reactie:

In stukje b staat al een eerste persoonlijke reactie maar hierbij zal ik deze even toelichten.
Ik vind dit een heel interessant boek, veel zeggend en een HEEL ERG nieuwsgierig makend boek. Sommige dingen die gebeuren zijn heel onbegrijpelijk maar als je je op dat moment verplaats in het karakter van die persoon dan kun je tegelijkertijd heel goed begrijpen wat er gebeurt. Het is een samenhangend verhaal en daardoor is het ook heel goed te volgen. Ook vind ik het heel indrukwekkend hoe drie verschillende meiden zo goed met elkaar om kunnen gaan. Sommige momenten zijn heel spannend omdat ik vaak nieuwsgierig ben over wat er gaat gebeuren. Bij sommige fragmenten ben ik aan het denken gezet. Soms dacht ik, dat zou ik ook wel willen, maar andere keren dacht ik ook, op zo’n manier zou ik zoiets nooit doen! Het is een heel mooi boek met in de hoofdrol 3 totaal verschillende meiden, dat spreek me erg aan!!

D. Korte samenvatting van de inhoud:

Kelly is een 18-jarig meisje uit Groot-Brittannië. Haar vriend Mike heeft haar gevraagd met hem en 4 vrienden een rondreis door Europa te gaan maken, in een busje. Kelly ziet dit niet zitten en besluit niet mee te gaan. Ondanks de vele ruzies die ze daardoor hebben gehad besluit ze toch haar eigen gevoel achterna te gaan. Ze gaat dus niet mee. Dan komt Jade langs, een meisje waarmee Kelly op de middelbare school heeft gezeten. Ze vraagt of Kelly met haar en een ander meisje, Sarah, voor 9 weken mee naar Griekenland gaat. Kelly kent Sarah wel niet maar je kunt elkaar toch altijd leren kennen!? Met deze gedachten zat ze voordat ze het zelf beseffen kon in het vliegtuig naar Griekenland. Sarah blijkt een verlegen, stil, een beetje in zichzelf gekeerd meisje te zijn. Als ze aankomen, nemen ze een taxi naar de boerderij waarin ze zullen verblijven. De boerderij is van een tante van Jade die met haar nichtje en diens beste vriendin ook zouden komen, maar dit werd op het laatste moment geannuleerd. Jade baalde enorm toen ze hoorde dat dit niet door ging, waarop de tante van Jade zei dat Jade deze zomervakantie wel in het huis in Griekenland mocht doorbrengen met een paar vriendinnen. Het was dus voor Jade niet de 1e keer dat ze hier kwam. Eenmaal op de boerderij liet Jade alles zien. Nadat de drie meiden de slaapkamers hadden verdeeld, namen ze de bus naar het dorpje om wat eten te halen. Weer terug op de boerderij bleek dat Sarah een uitstekende kok is. De volgende weken bestaan grotendeels uit Strand, Eten, Uitgaan en slapen. Ook geven ze, vooral door Jaden, een feest op de boerderij, waar veel meer mensen komen dan de bedoeling was. Jade vond het dus nogal tegenvallen en ging daardoor vroeg slapen. Kelly en Sarah snapten dat niet helemaal omdat het feest juist bedoeld was om mensen te leren kennen. Daarna gaat het weer gewoon verder als de vorige weken, totdat Mike en zijn vrienden bij de boerderij aankomen. Kelly heeft van te voren al een keer een kaart van hem gehad, maar hij heeft niet laten weten dat ze langs zouden komen. Omdat ze zo onverwacht langskomen doen Kelly en Mike nogal afstandelijk tegen elkaar. Sarah heeft ondertussen een barbecue voorbereidt en de jongens hebben even gedoucht. Als Mike en Kelly later even alleen zijn praten ze met elkaar en is alles weer goed. Twee dagen later gaan Mike’s vrienden weer verder en hijzelf blijft nog een tijdje. Na ongeveer een week belt hij naar Turkije, waar de rest inmiddels al is. Ze spreken af waar en wanneer ze elkaar weer zien, zodat Mike weer met z’n vrienden verder kan reizen. Hierover hebben ze al weer een paar keer ruzie gehad. De laatste keer dat ze daarover praatten is Mike boos weggelopen en ook niet meer bij de boerderij terug gekomen. Kelly werd daardoor erg verdrietig en heeft zichzelf al enkele malen in slaap moeten huilen. De volgende ochtend liggen er nog steeds kleren van hem dus dat betekent dat hij nog niet is teruggekomen.
Jade vind Kelly een beetje saai geworden. Ze gaat nog wel mee naar het strand maar uitgaan zit er niet meer bij. Ze blijft ’s avonds voortaan thuis. Na een paar weken komt Mike weer langs. Hij en Kelly praten alles uit. Ze weten allebei niet of ze nog verder willen met elkaar. Maar als hij weer weggaat is alles weer goed. Jade is kwaad op Kelly, omdat ze hem niet heeft gedumpt. Kelly legt haar uit dat zij en Mike nu gewoon verdergaan met hun vakantie, nog twee weken. Als ze elkaar in Groot-Brittannië weer zien, bekijken ze wel hoe het allemaal weer verder loopt.
Ondertussen is Sarah veel veranderd sinds het begin van de vakantie. Ze heeft nu zelf een baantje als kok gevonden. Eerst kwam ze daar om te solliciteren als ober maar toen ze wat gekookt had wilden ze haar als kok hebben. Als Jade en Kelly weer naar huis gaan blijft Sarah nog een jaar.

E. Bespreking van de volgende verhaalaspecten:

- spanning
- personages
- thema
- opbouw
- tijd
- vertelsituatie
- ruimte
Er is best veel spanning door het hele boek heen. In het begin al is de vraag of Kelly mee gaat met Mike. De vele ruzies vertragen het antwoord op de vraag. Ook is de vraag of Mike en zijn vrienden nog langs komen in Griekenland. Mike had wel een kaart gestuurd maar hierop niet vermeld wanneer hij zou komen. Kelly moet dus gewoon afwachten en dat levert ook weer een spanning op. Er gebeuren nog wel meerdere dingen die veel spanning op leveren maar dat zijn er teveel om te vertellen.

Kelly is een vrolijke, spontane meid van 18 jaar. Ze weet niet precies wat ze en wat ze af en toe met Mike aanmoet. Ook laat ze snel over zich heen lopen. Ze wordt in de loop van het verhaal wordt ze een wat zelfverzekerder persoon en laat ze zich minder door andere mensen leiden.
Jade daarin tegen is een impulsief meisje, die graag doet waar ze zelf zin in heeft. Ze is een heel ondernemend persoon. Een van haar grootste hobby’s is jongens versieren. In de loop van het verhaal gaat ze meer rekening met anderen houden.
Sarah is een verlegen, stil meisje. Ze is een beetje in zichzelf gekeerd en praat weinig. In de loop van het verhaal krijgt ze meer zelfvertrouwen en gaat ze meer haar eigen gang. In het begin deed ze dat juist helemaal niet.
Mike is de vriend van Kelly. Hij is lief en aardig tegen iedereen zolang ze maar dezelfde gedachten hebben als hem. Hij denkt iets teveel aan zichzelf. Hij bedoelt het goed maar vergeet dat andere mensen ook een eigen mening hebben. Hij krijgt meer respect voor Kelly en geeft meer aan haar toe.

Het thema: 3 meiden gaan op vakantie naar Griekenland.

Het verhaal heeft een logisch-chronologische volgorde. Er wordt verteld in welke volgorde de gebeurtenissen plaatsvinden. En de ene gebeurtenis komt logisch voor tuit de vorige en je leest wat er achtereenvolgens gebeurt zoals in de werkelijkheid.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt kan de tijd “van nu” zijn. Het is een modern verhaal waarin dingen gebeuren die zich vandaag de dag ook afspelen.
Hoelang het verhaal duurt is niet precies bekend. Maar het verhaal begint ongeveer
1 week voordat ze op vakantie gaan en eindigt ergens in de laatste week van hun vakantie. Het verhaal duurt dus ongeveer 10 weken in zijn totaliteit.

In dit verhaal is er duidelijk een ik-vertel-situatie. Je ziet alles door de ogen van Kelly. Daardoor vind ik dat je je goed kunt inleven in de gedachten en gevoelens van dat persoon.

Het verhaal speelt zich af in Griekenland. In een gezellige boerderij vlakbij het strand.
Het komt over alsof er een gezellige relaxte sfeer hangt. Het is vakantie en iedereen doet lekker wat ie wel wil doen en doet dus niet wat ie niet wil doen.
G. Een verwerkingopdracht naar keuze in overleg met je docent:

Hier is in de les niet over gesproken en niet over gepraat. Ik heb dit dus niet gemaakt.

H. Informatie over de auteur:

Kate Cann is geboren in 1954. Ze woont in Twickenham (Engeland) aan de rivier de Theems. Ze is getrouwd en heeft een dochter en een zoon, twee katten en een niet zo heel erg opgevoede beagle die Scully heet.
Kate Cann schrijft niet alleen boeken, maar werkt ook als redactrice. Haar hobby's zijn: hardlopen, wandelen, kletsen en lezen.

Over haar boeken zegt ze zelf:
"Door mijn werk als redactrice van kinder en jeugdboeken ben ik zelf gaan schrijven. Ik vond de boeken die ik redigeerde soms nogal magertjes, of juist erg hard en sterk gericht op zware onderwerpen zoals kindermishandeling. Ik kreeg het gevoel dat er behoefte was aan eerlijke en realistische boeken, boeken die grappig zijn maar die ook over emoties gaan, zoals je eerste grote liefde."

Kate Cann haalt de inspiratie vooral uit haar eigen herinneringen, hoewel ze soms ook, zoals ze eerlijk opbiecht, gesprekken op straat of in de trein tussen jongeren afluistert.

Andere boeken die Kate Cann schreef zijn:
- verliefd
- samen
- twijfels
- verscheurd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Hey Anne,

Ik het je uittreksel gebruikt voor een boekenverslag!!!
Ik heb er veel aan gehad!!!

Bedankt daarvoor!!

Groetjes van Judith
Ik zit in HAVO 2 en ik ben 14 jaar

xxxxxxxxies

14 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Annejet

Annejet

eeey Anne

thnx voor je verslag op internet was wel tof.

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

EY, Piet hier>>>'t was een goei verslag> vond m'n leraar ook! bedankt he!-x- PIET

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

FET goed verslagje!!! Hek echt veel aan gehad hoor. -xxx- Lisette

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

FET goed verslag!!! -xxx- Lisette

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast